Теми статей
Обрати теми

Новини&Законодавство

Редакція БК
Новини

img 1

 

Набрали чинності оновлені ставки транспортного податку

26 березня у зв’язку з опублікуванням у газеті «Урядовий кур’єр» № 54 набрав чинності Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про податок з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів» щодо ставок податку» від 05.03.2009 р. № 1075-VI.

Відповідно до цих змін ставки транспортного податку, що мають застосовуватися при першій реєстрації

в Україні легкових автомобілів, стали такими ж, якими були до 10 січня цього року, коли набрав чинності резонансний Закон України «Про внесення змін до деяких законів України з питань оподаткування» від 25.12.2008 р. № 797-VI.

Однак ставки транспортного податку, що застосовуються при проведенні реєстрації, перереєстрації та чергового технічного огляду, повністю на свій попередній рівень не повернулися. Зокрема, при об’ємі циліндрів двигуна:

від 1001 до 1500 куб. см ставка податку тепер становитиме 5 грн. з 100 куб. см (до 10.01.2009 р. — 4 грн. з 100 куб. см);

від 1501 до 1800 куб. см — 7 грн. з 100 куб. см (замість 5 грн. з 100 куб. см до 10.01.2009 р.).

Крім того, установлено, що ставка податку з власників транспортних засобів застосовується з коефіцієнтом 0,5 у разі, коли такі транспортні засоби відповідно до чинного законодавства оснащено устаткуванням, що дозволяє використовувати як паливо моторне стиснений чи скраплений газ, альтернативні види рідкого та газового палива. Зазначена норма діятиме в період з 1 липня 2009 року до 1 січня 2016 року.

(Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про податок з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів» щодо ставок податку» від 05.03.2009 р. № 1075-VI)

 

Зміни в держрегулюванні товарообмінних (бартерних) операцій у ЗЕД

До Закону України «Про регулювання товарообмінних (бартерних) операцій у галузі зовнішньоекономічної діяльності» внесено зміни, відповідно до яких разовий індивідуальний бартерний дозвіл видається центральним органом виконавчої влади з питань економічної політики (на сьогодні — Мінекономіки) суб’єктам зовнішньоекономічної діяльності безоплатно.

Рішення про видачу чи відмову у видачі такого дозволу зазначений орган приймає не пізніше ніж через 15 робочих днів після подання йому всіх необхідних документів.

Підставами для відмови у видачі разового індивідуального дозволу є:

— порушення суб’єктом зовнішньоекономічної діяльності строку подання документів для отримання дозволу;

— невідповідність поданих документів до визначених законодавством вимог;

— виявлення в поданих документах недостовірної інформації;

— застосування до однієї зі сторін зовнішньоекономічного договору (контракту) спеціальних санкцій.

Закон набрав чинності 31 березня у зв’язку з опублікуванням у газеті «Урядовий кур’єр» № 57.

(Закон України «Про внесення змін до статті 2 Закону України «Про регулювання товарообмінних (бартерних) операцій у галузі зовнішньоекономічної діяльності» від 05.03.2009 р. № 1069-VI)

 

Як підприємцю застосовувати спрощену систему в разі

 здійснення діяльності за межами України

Кабмін роз’яснив особливості застосування окремих норм Указу Президента України «Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб’єктів малого підприємництва» від 03.07.98 р. № 727 для фізичних осіб, які здійснюють підприємницьку діяльність за межами України, в умовах світової фінансово-економічної кризи, а саме:

— порядок державної реєстрації фізичної особи, яка має намір стати підприємцем і здійснювати підприємницьку діяльність за межами України;

— порядок отримання зазначеними особами свідоцтв про сплату єдиного податку;

— особливості сплати ними єдиного податку, подання звітності, а також сплати внесків на пенсійне страхування.

У постанові, зокрема, зазначено, що підставою для видачі свідоцтва є подання фізичною особою, яка здійснює підприємницьку діяльність за межами України, заяви та платіжного документа про сплату (перерахування) єдиного податку за період, що становить не менше календарного місяця. Якщо після закінчення календарного року фізична особа продовжує сплачувати єдиний податок, свідоцтво на наступний рік видається без подання заяви.

Фізична особа, яка здійснює підприємницьку діяльність за межами України і сплачує єдиний податок, є особою, застрахованою в системі загальнообов’язкового державного соціального страхування відповідно до законодавства.

Платники єдиного податку можуть здійснювати доплату до розмірів рекомендованих внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування, що встановлюються щороку Кабінетом Міністрів України до 1 січня. У 2009 році розміри рекомендованих внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування за кожен місяць становлять: базовий — 845 гривень, підвищений — 1690 гривень, максимальний — 3530 гривень.

Оподатковувані єдиним податком доходи фізичної особи, яка здійснює підприємницьку діяльність за межами України, у сумі до 500 тис. грн. не включаються до складу її загального річного оподатковуваного доходу за підсумками звітного року, а сплачена сума єдиного податку є остаточною та не включається до перерахунку її загальних податкових зобов’язань.

У тому випадку, якщо сума доходу за календарний рік перевищує 500 тис. грн., сума перевищення оподатковується за ставкою, що становить 15 відсотків, у порядку, передбаченому розділом IV Декрету КМУ «Про прибутковий податок з громадян» від 26.12.92 р. № 13-92, що діє в частині оподаткування доходів фізичних осіб від здійснення підприємницької діяльності.

Фізична особа, яка здійснює підприємницьку діяльність за межами України, звільняється від подання звітності.

Постанова Кабміну, що коментується, набрала чинності 24 березня 2009 року у зв’язку з її опублікуванням у газеті «Урядовий кур’єр» № 52.

(Постанова Кабінету Міністрів України «Про роз’яснення особливостей застосування окремих норм Указу Президента України від 3 липня 1998 р. № 727 для фізичних осіб, які здійснюють підприємницьку діяльність за межами України, в умовах світової фінансово-економічної кризи» від 05.03.2009 р. № 236)

 

Нові форми звітності щодо збору за спецводокористування

ДПА України затвердила нові форми податкових розрахунків збору за спеціальне водокористування в частині використання води.

Так, починаючи зі звітності за І квартал 2009 року замість загальної форми Розрахунку збору за спеціальне використання водних ресурсів та за користування водами для потреб гідроенергетики, затвердженої спільним наказом Мінфіну, ДПАУ, Мінекономіки та Мінекобезпеки України від 01.10.99 р. № 231/539/118/219, слід використовувати окремі форми податкових розрахунків:

— збору за спеціальне водокористування в частині використання води, у тому числі використання води теплоелектростанціями з прямотечійною системою водоспоживання та використання поверхневих і підземних вод, що входять до складу напоїв;

— збору за спеціальне водокористування в частині використання води для потреб гідроенергетики.

Крім того, затверджено форму податкового розрахунку збору за спеціальне водокористування в частині використання поверхневих вод для потреб водного транспорту (крім стоянкових, службово-допоміжного та буксирного флотів), що прийде на зміну Розрахунку збору за користування водами для потреб водного транспорту.

Наказ ДПА України, що коментується, набрав чинності з 28 березня 2009 року, у зв’язку з чим з цієї ж дати втратили чинність додатки 1 — 6 до Інструкції про порядок обчислення і справляння збору за спеціальне водокористування в частині використання води, що містять попередні форми розрахунків збору, порядки їх складання та окремі приклади розрахунків збору за спеціальне водокористування в частині використання води.

(Наказ Державної податкової адміністрації України «Про затвердження форм податкових розрахунків збору за спеціальне водокористування в частині використання води» від 23.12.2008 р. № 802)

 

Залік у рахунок страхових внесків витрат на виплату постраждалому

 допомоги у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю

Фонд соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань уніс зміни до Порядку призначення, перерахування та проведення страхових виплат.

Перелік документів, що подаються до Фонду для прийняття в залік у рахунок страхових внесків витрат на виплату постраждалому допомоги по тимчасовій непрацездатності, доповнено витягом з табеля обліку робочого часу постраждалого, який до того ж має бути засвідчено страхувальником.

Крім того, установлено, що коефіцієнт підвищення страхових виплат у 2009 році становить 1,063 (у 2008 році — 1,125).

Постанова набрала чинності 31 березня 2009 року.

(Постановою Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань «Про внесення змін до Порядку призначення, перерахунку та проведення страхових виплат» від 26.02.2009 р. № 2)

 

Нові Ліцензійні умови в будівництві

Міністерство регіонального розвитку та будівництва затвердило Ліцензійні умови провадження господарської діяльності в будівництві, пов’язаної зі створенням об’єктів архітектури, якими встановлюються кваліфікаційні, організаційні, технологічні та спеціальні вимоги для проведення зазначеної діяльності.

Ліцензійні умови є обов’язковими для всіх суб’єктів господарської діяльності незалежно від їх організаційно-правової форми та форми власності, які виконують роботи, пов’язані зі створенням об’єктів архітектури, відповідно до Переліку робіт провадження господарської діяльності в будівництві, пов’язаної зі створенням об’єктів архітектури.

Так, зазначений вид діяльності суб’єкти господарювання здійснюють за таких умов:

— наявність затвердженої організаційно-функціональної структури підприємства відповідно до Переліку робіт, що замовляються;

— наявність затверджених положень про відповідні структурні підрозділи та посадових інструкцій працівників згідно з розподілом обов’язків, повноважень та відповідальності осіб, штатного розпису;

— укомплектованість підприємства інженерно-технічними працівниками і робітниками необхідних професій та кваліфікації відповідно до організаційно-функціональної структури підприємства, положень Класифікатора професій (ДК 003:2005) та вимог Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників (випуск 64);

— наявність техніки, оснащення, устаткування, приладів та інструментів згідно з технологічними вимогами на виконання заявлених у Переліку робіт;

— виконання робіт згідно з нормативно-технічними документами (ДБН, СНіП, ГОСТ, ТУ);

— дотримання вимог щодо забезпечення промислової безпеки та охорони праці тощо.

Цими Ліцензійними умовами окремо визначено організаційні, кваліфікаційні та технологічні вимоги для здійснення дослідних, проектних, будівельних, монтажних та інжинірингових робіт.

Наказ набрав чинності з 22 березня 2009 року. Відповідно втратили чинність колишні Ліцензійні умови, затверджені наказом Держкомпідприємництва та Держбудархітектури від 13.09.2001 р. № 112/182.

(Наказ Міністерства регіонального розвитку та будівництва України «Про затвердження Ліцензійних умов провадження господарської діяльності в будівництві, пов’язаної зі створенням об’єктів архітектури» від 27.01.2009 р. № 47)

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі