Теми статей
Обрати теми

Електронна версія газети «Податки та бухгалтерський облік»

Редакція БК
Стаття

Електронна версія газети «Податки та бухгалтерський облік»

 

img 1

В епоху Інтернету, що переміг, усіх видавців хвилює одне запитання: «Яке майбутнє чекає друковані видання?». Звісно, читачу приємно взяти в руки журнал, особливо глянцевий, погортати сторінки, що ще пахнуть свіжою друкарською фарбою, відчути в руках шурхіт паперу... Але, якщо йдеться про професійне видання, головною цінністю якого є інформація, пріоритети дещо зміщуються і на перший план виходить інформаційне наповнення та зручність пошуку. Розуміючи, що майбутнє — за електронними професійними виданнями, наше видавництво випустило електронну версію газети «Податки та бухгалтерський облік».

Юрій ЦИГАНОК, головний редактор, сертифікований бухгалтер-практик (CAP)

 

Слід визнати, ринок бухгалтерських видань дуже консервативний, але останнім часом мені неодноразово доводилося чути від бухгалтерів: «...нічого не виписую, користуюся «Лігою» (наприклад)...». Однак між електронною базою та бухгалтерським електронним виданням не можна ставити знак рівності. Не применшуючи достоїнств тієї ж «Ліги» (сам є її користувачем) та подібних до неї електронних баз, усе ж візьму на себе сміливість стверджувати, що вони не є на 100 % бухгалтерськими продуктами. Нормативні документи, офіційні роз’яснення, судові рішення — це все є з лишком. А от аналітичних матеріалів, консультацій фахівців та відповідей на практичні запитання відверто не вистачає.

Законодавча база — це більшою мірою інструмент експерта, який, знаючись на законодавстві, займається написанням консультацій, адресованих бухгалтеру. А електронне видання, що містить такі консультації, а також вибрані нормативні документи та роз’яснення, без яких бухгалтеру не обійтися, — це інструмент (точніше, інформаційний помічник) самого бухгалтера.

При цьому таке електронне видання повинно мати ті самі інструменти оперативного пошуку та навігації, що й електронні бази. Але ж у тому і полягає перевага інформаційних технологій, що вони дозволяють знайти потрібну інформацію кількома кліками мишкою, звільняючи від необхідності метушливо передивлятися підшивки паперової газети за декілька кварталів, якщо не років. Саме такою ми намагалися зробити електронну версію газети «НиБУ», або, як самі її скорочено називаємо, «ЭлНиБУ» (не приховую, що й сам брав участь у її створенні).

 

Щ

о таке «ЭлНиБУ»

Для комп’ютерного користувача «ЭлНиБУ» є програмною оболонкою, що об’єднує в собі функціональні можливості електронної бази і вміст бухгалтерської газети. Далі я розповім про основні функціональні можливості «ЭлНиБУ», а також про її наповнення.

1. Періодично отримувати через Інтернет та зберігати в електронній підшивці всі випуски газети «Податки та бухгалтерський облік». Тобто у програмі є всі нормативні документи, офіційні роз’яснення, статті та відповіді на запитання, що й у паперовій версії газети. Уже зараз в електронній підшивці «ЭлНиБУ», розісланій передплатникам паперової газети «Податки та бухгалтерський облік», є всі випуски газети за 2007 і 2008 роки, і вже іде регулярне поповнення випусками 2009 року.

Видання «Податки та бухгалтерський облік» за способом підбору матеріалів ділиться на інформаційно-аналітичні, тематичні та спеціальні випуски. В електронному каталозі інформаційно-аналітичні та тематичні випуски об’єднано в загальну папку «Податки та бухгалтерський облік», де мають наскрізну нумерацію (що відповідає нумерації випусків газети «Податки та бухгалтерський облік» на папері). При цьому тематичним випускам у каталозі присвоюється назва, що відповідає тематиці випуску (яка зазвичай відтворюється на обкладинці паперової версії тематичного випуску «Податки та бухгалтерський облік»). Оскільки спецвипуски мають окрему нумерацію, що не узгоджується із загальною нумерацією випусків «Податки та бухгалтерський облік», вони групуються окремо (теж супроводжуючись у каталозі найменуванням, що розкриває їх вміст) і в електронному каталозі зібрані в папці «Спецвипуски НиБУ». Папки «Податки та бухгалтерський облік» і «Спецвипуски НиБУ» утворюють загальну базу «Видання».

На рис. 1 зображено, як ця електронна підшивка виглядає на екрані комп’ютера. Ліворуч знаходиться деревовидний каталог публікацій, згрупований за роками, місяцями та номерами, подібно до системи вкладених папок у вікні Провідника Windows. Знайшовши статтю, що вас цікавить, у каталозі, ви клацаєте по ній мишкою і можете читати її текст у правій частині вікна програми. Якщо ширина робочої області зі статтею недостатня (адже далеко не в усіх бухгалтерів на робочих столах стоять 20 чи хоча б 17-дюймові монітори), то можна розвернути вікно зі статтею на весь екран натисненням кнопки «

Вікно», а якщо недостатній розмір шрифту — можна задати його масштаб у списку поруч. За необхідності можна роздрукувати статтю на папері натисненням кнопки «Друк».

img 2

Якщо вам потрібно поділитися тією чи іншою статтею зі своєю колегою, її можна зберегти у зовнішній файл формату html кнопкою «

Зберегти», щоб потім надіслати електронною поштою або передати на флешці. Якщо ж вам потрібно використати фрагменти статті у своїх власних документах або ж попрацювати з текстом самої статті, ви можете експортувати його в текстовий редактор MS Word, для чого призначено кнопку «Word».

Крім того, звертаю вашу увагу, що

«ЭлНиБУ» — двомовна система. Це означає, що можна вільно перемкнутися з російського інтерфейсу на український і назад. Також можна в будь-який момент перемикатися між мовами відкритої статті.

2. Швидко знаходити публікації газети «Податки та бухгалтерський облік» в електронній підшивці за темою, назвою, автором, словами в тексті та іншими параметрами.

Природно, чим точніше сформований пошуковий запит, тим швидше буде знайдено потрібну публікацію. Якщо її реквізити відомі тільки приблизно, буде знайдено декілька публікацій, що відповідають цим реквізитам (їх список, до речі, можна роздрукувати, якщо його потрібно комусь показати). Із них уже набагато простіше вибрати потрібну, ніж «ритися» самостійно в усій підшивці газети «Податки та бухгалтерський облік». Це найважливіша перевага електронної версії газети порівняно з паперовою.

Як і в електронних базах, можливий пошук за умовами «ТА», «АБО», за комбінацією цих умов, а також пошук за частинами слів.

На рис. 2 показано, як користувач за кількома параметрами знайшов потрібну йому статтю «Імпорт товарів: облікові особливості», яку було опубліковано в газеті «Податки та бухгалтерський облік», 2009, № 24.

img 3

Усередині відкритої статті також можливий пошук за текстом, для чого призначено кнопку «

Знайти…». Загалом у руках користувача — повний інструментарій для пошуку в каталозі публікацій та у самих публікаціях, властивий електронним законодавчим базам. Не вистачає лише одного — інтелектуального пошуку за вільно введеною пошуковою фразою з подальшим сортуванням у міру відповідності запиту. Але цим поки що не може похвалитися й жодна вітчизняна електронна база, тільки пошукові інтернет-системи.

3. Створювати власні добірки з публікацій, наявних у базі даних.

Такі добірки створюються на закладці «

Вибране». Щоб помістити вибрану статтю до будь-якої папки розділу «Вибране», досить натиснути однойменну кнопку в лівому нижньому кутку екрана та вказати програмі конкретну папку розділу, до якої потрібно помістити статтю.

Зі статтями тут можна виконувати ті самі операції, що й у загальному каталозі видань: відкривати, друкувати, зберігати в окремому файлі, експортувати до Word.

4. Звертатися до довідкового розділу «Напохваті», що містить повні тексти необхідних у роботі документів у чинній редакції (рис. 3). Документи розподілено на два підкаталоги: «Податки» та «Бухгалтерський облік» (тільки коли писав цю статтю, помітив, як це співзвучно назві газети).

img 4

У підкаталозі «Податки» ви знайдете добірки основних нормативних документів, що стосуються основних податків: ПДВ, податку на прибуток, податку з доходів, спрощеної системи оподаткування, а також відповідальності в податковій сфері. У підкаталозі «Бухгалтерський облік» міститься Закон України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні», добірка Положень (стандартів) бухгалтерського обліку, а також План рахунків та Інструкція про його застосування.

Згодом каталоги розділу «Напохваті» поповнюватимуться новими необхідними в роботі документами та, звісно, своєчасно оновлюватимуться.

5. Самостійно друкувати бланки звітності з розділу «Бланки» (рис. 4). Тут є більшість найпотрібніших на практиці бланків фінансової та податкової звітності, а також звітів до фондів загальнообов’язкового державного соціального страхування.

img 5

Причому ці бланки можна не тільки друкувати, а й експортувати до текстового редактора MS Word для самостійного заповнення на комп’ютері. Для цього і призначено, зрозуміло, кнопку «

Word».

При роботі з «гнучкими» формами бланків не можна виключати, що через необережні дії користувача або настройок принтера десь з’їдуть реквізити або перескочить на наступну сторінку рядок, що не відповідатиме затвердженій формі. Щоб скачати файли з бланками у форматі pdf, які повністю відповідають затвердженим формам, можна скористатися кнопкою «

Бланки (PDF) на сайті НиБУ».

Отже, я перелічив основні можливості «ЭлНиБУ», які будуть затребувані переважною більшістю користувачів, але не всі. Є можливість, наприклад, сформувати перелік публікацій за певний період, аналогічний квартальному переліку в паперовому виданні. Рекомендую скачати демо-версію, щоб самостійно ознайомитися з можливостями «ЭлНиБУ».

Системні вимоги

Вимоги до комп’ютера, що висуваються програмною оболонкою «ЭлНиБУ», дуже скромні:

— операційна система не нижче MS Windows 98;

— 128 Mб оперативної пам’яті;

— достатній вільний простір на жорсткому диску. Так, річна електронна підшивка потребує не менше 350 Мб дискового простору, і ще деякий обсяг займає програмний модуль. Тому електронна підшивка газети «Податки та бухгалтерський облік» за 2008/2009 роки, розіслана передплатникам газети, «важить» разом з програмним модулем більше 700 Mб. Природно, що згодом розмір бази зростатиме і через рік вже перевищить 1 Гб, тому мінімальним обсягом обмежуватися не слід. Утім, сучасні комп’ютери давно вже виросли з цих «коротких штанців», і, найімовірніше, технічні параметри вашого комп’ютера в декілька разів перевищують ці мінімальні вимоги.

Якщо операційна система вашого комп’ютера розрахована на багато користувачів, то для успішного встановлення потрібний вхід до системи з правами адміністратора, що цілком природно.

Нарешті для автоматизованого скачування нових випусків газети з ftp-сервера

factorinfo.factor.ua потрібне надійне підключення до мережі Інтернет, оскільки кожний пакет оновлення «важить» близько 300 Кб (хоча буває і більше). В іншому випадку можливе отримання поповнень за допомогою електронної пошти.

 

Демо-версія

Скачати демо-версію «ЭлНиБУ» можна на сайті газети «Податки та бухгалтерський облік» (

www.nibu.factor.ua/elnibu). Розмір дистрибутива — 20 Мб.

Демо-версія відрізняється від повнофункціональної невеликим обсягом підшивки та заблокованою можливістю оновлення. Цього має бути цілком достатньо, щоб отримати уявлення про можливості електронної версії газети та оцінити, наскільки вона для вас зручна. Якщо сподобається, то починаючи з III кварталу цього року ви зможете оформити передплату (телефони служби редакційної передплати: (052) 717-52-71, 717-52-72), отримати повнофункціональну версію програми та отримувати через Інтернет свіжі випуски газети «Податки та бухгалтерський облік» в електронному вигляді. Причому отримувати на декілька днів раніше, ніж приходить до передплатників паперова версія.

Як установити демо-версію «ЭлНиБУ»? Отже, ви скачали файл

FactorInfo_Demo.exe. Запустіть його.

З’явиться перше вікно Майстра встановлення програми (рис. 5). У цьому вікні натисніть кнопку «

Далее», щоб продовжити встановлення.

img 6

Таку ж кнопку «

Далее» ви сміливо можете натискувати в усіх подальших вікнах до успішного завершення встановлення, якщо вас не цікавлять подробиці. Програма в будь-якому разі все зробить за вас.

Якщо ж ви відносите себе до категорії просунутих користувачів і бажаєте точно знати, що робите, продовжуємо докладний опис процедури встановлення.

У вікні, зображеному на рис. 6, Майстер установлення пропонує вибрати папку, до якої буде встановлено програму.

img 7

За умовчанням це папка

C:\Program files\MPE\ElNiBU, але ви можете задати будь-яку іншу.

Визначившись з папкою для встановлення, натискуємо «

Далее».

У наступному вікні (рис. 7) потрібно вказати папку меню «

Пуск», в якій буде створено ярлики програми.

img 8

За умовчанням ярлики буде встановлено до папки «

Налоги и бухгалтерский учет», яку буде створено в меню «Пуск
» «Программы». Навряд чи є необхідність щось тут змінювати (хоча можливість така є).

Визначившись з папкою для ярликів, натискуємо «

Далее».

Якщо газета «Податки та бухгалтерський облік» незмінно присутня на вашому робочому столі, то, мабуть, ви захочете мати ярличок швидкого запуску електронної версії газети ще й на Робочому столі Windows. За умовчанням його буде створено.

Утім, якщо ви вважаєте за краще мати мінімум значків на робочому столі, а більшість програм запускати через меню «

Пуск» «Программы», у вас є можливість відмовитися від створення ярлика, знявши галочку у вікні, зображеному на рис. 8.

img 9

Натискуємо

«Далее».

Майстер установлення запропонує вам перевірити вибрані опції установлення (рис. 9). Якщо ви щось бажаєте змінити, ще не пізно це зробити, повернувшись до потрібного вікна кнопкою «

Назад».

img 10

Якщо ж ви незмінні у своєму рішенні щодо папки встановлення як самої програми, так і ярликів у меню «

Пуск» і додаткового значка на Робочому столі — сміливо натискуйте кнопку «Установить».

Почався безпосередньо процес установлення (рис. 10). Дочекайтеся його закінчення, благо, триває він зовсім недовго.

img 11

У принципі, якщо ви раптом з якихось причин передумали встановлювати програму, є можливість зупинити процес установлення кнопкою «

Отмена». Ось тільки навіщо?

Процес установлення закінчено (рис. 11). Після натиснення кнопки «

Завершить» програма встановлення закінчить свою роботу та виконає дії, позначені в цьому вікні галочками: відкриє для прочитання файл Readme.txt та запустить програму «ЭлНиБУ». Що робити далі — читайте в наступному розділі статті.

img 12

Якщо ви не відключили прапорець «

Запустить Налоги и бухгалтерский учет» в завершальному вікні установки, то відразу після її завершення програма запуститься самостійно. Надалі ви запускатимете її через меню «Пуск», в якому за умовчанням створено групу ярликів «Налоги и бухгалтерский учет», або однойменним ярликом на робочому столі, якщо в процесі встановлення ви не відмовилися від його створення.

При запуску програми з’являється діалогове вікно з нагадуванням про необхідність поповнити базу свіжими випусками газети (рис. 12). У повнофункціональній версії програми це нагадування з’являється в тому випадку, якщо з дати останнього оновлення минуло більше тижня. У демо-версії це нагадування просто дає зрозуміти користувачу про наявність такої функції. Прийміть цю інформацію до відома і натисніть кнопку «

ОК», щоб закрити нагадування.

img 13

 

Можете сміливо починати дослідження можливостей «ЭлНиБУ», які описані в першому розділі статті. Вважатимемо перше знайомство читачів «Б & К» з електронною версією «Податки та бухгалтерський облік» таким, що відбулося. Звісно, їй ще треба буде вдосконалюватися та еволюціонувати. Ви можете допомогти цьому, висловивши свої пропозиції на форумі www.nibu.factor.ua/forum/

 у розділі «Електронна версія газети «Податки та бухгалтерський облік». Головне, що газета зробила перший крок до електронного майбутнього. На черзі — інші видання «Фактора».
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі