Теми статей
Обрати теми

Новини&Законодавство

Редакція БК
Новини

img 1

 

Заходи щодо оздоровлення банків запровадили деякі нові норми податкового характеру

Верховна Рада прийняла новий Закон, відповідно до якого:

— звільняються від ПДВ операції з продажу заставного майна, переданого банку неплатниками ПДВ, а також операції з продажу зобов’язань за депозитами;

— урегульовано питання податкового обліку операцій з продажу грошових прав вимоги. Причому ці правила стосуються не лише банків, а й будь-яких інших платників податку на прибуток. Крім усього іншого, передбачається заборона на формування збитків у другого кредитора від продажу права вимоги (або погашення зобов’язань боржником) за ціною нижче за ціну його придбання;

— продовжено до 1 січня 2013 року дію норм про необкладення податком з доходів фізичних осіб процентів на банківський рахунок, вкладів до небанківських фінансових установ та процентів на депозитний (ощадний) сертифікат;

— уточнено, що положення Закону України «Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами» від 21.12.2000 р. № 2181-III не регулюють питання погашення зобов’язань зі сплати страхових внесків на обов’язкове державне пенсійне страхування.

Законом також запроваджено норми, що стосуються виключно законодавства про банківську діяльність, стосовно реорганізації та рекапіталізації банків, роботи тимчасової адміністрації, створення санаційного банку тощо.

(Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо особливостей проведення заходів з фінансового оздоровлення банків» від 24.07.2009 р. № 1617-VI)

 

Судовий процес: витрати збільшено

Кабмін знову переглянув у бік збільшення розміри витрат на інформаційно-технічне забезпечення судових процесів, пов’язаних з розглядом цивільних та господарських справ. Так, розмір зазначених витрат становитиме для:

1) спорів майнового характеру — 120 грн. (діючий на сьогодні розмір — 30 грн.);

2) розгляду позовних заяв:

— про стягнення заборгованості з оплати житлово-комунальних послуг — 30 грн.;

— про розірвання шлюбу — 30 грн. (замість 7,5 грн.);

— про розірвання шлюбу з особою, визнаною безвісно відсутньою чи недієздатною внаслідок душевного захворювання або недоумства, або з особою, засудженою до позбавлення волі на строк не менше 3 років, — 13 грн. (раніше — 3 грн.);

— що виходять з інших родинних правовідносин — 120 грн. (замість 7,5 грн.);

— про відшкодування шкоди, заподіяної каліцтвом, іншим ушкодженням здоров’я або смертю фізичною особи, — 15 грн. (замість 1,5 грн.);

— немайнового характеру про захист честі, гідності та ділової репутації — 75 грн. (замість 15 грн.);

— немайнового характеру (або таких, що не підлягають оцінці), зокрема про зміну чи розірвання договору найму житлового приміщення, про продовження строку прийняття спадщини, про скасування арешту на майно тощо — 37 грн. (замість 7,5 грн.);

— про захист права на земельну ділянку (пай) та майновий пай — 10 грн. (замість 1,5 грн.);

— переддоговірних спорів — 50 грн. (замість 7,5 грн.);

3) справ окремого та наказового провадження — 30 грн. (замість 7,5 грн. та 15 грн. відповідно);

4) справ про визнання та виконання рішення іноземного суду в Україні — 60 грн. (замість 15 грн.).

Розгляд господарських справ коштуватиме для позивачів 236 грн. (раніше — 118 грн.), крім позивачів, звільнених у встановленому порядку від сплати державного мита. Для них передбачено нульову ставку.

(Постанова Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 21 грудня 2005 р. № 1258» від 05.08.2009 р. № 825; до моменту підготовки номера до друку ця постанова ще не набрала чинності)

 

Визначено особливості митного оформлення окремих видів товарів

Унесено зміни до Порядку митного оформлення товарів, що ввозяться на митну територію України та підлягають обов’язковій сертифікації в Україні. У зв’язку з цими змінами Порядок митного оформлення товарів доповнено Переліком категорій, які контролюються відповідно до переліку продукції, що підлягає обов’язковій сертифікації в Україні, товарів, митне оформлення яких завершується за наявності інформації про них у Єдиній автоматизованій інформаційній системі Держмитслужби. Під контрольованими товарами маються на увазі товари, що підлягають обов’язковій сертифікації в Україні. Назва (опис) та код класифікації відповідно до УКТ ЗЕД цих товарів збігаються з назвою продукції та кодом УКТ ЗЕД, зазначеними в переліку продукції, що підлягає обов’язковій сертифікації в Україні (наказ Держкомітету з питань технічного регулювання та споживчої політики від 01.02.2005 р. № 28). У разі коли збігається лише назва чи код, товар вважається таким, що не підлягає обов’язковій сертифікації.

До зазначеного Переліку увійшли:

— електропобутове та аналогічне обладнання і комплектуючі вироби;

— апаратура радіоелектронна побутова;

— засоби обчислювальної техніки;

— трактори малогабаритні;

— засоби зв’язку;

— побутова апаратура, що працює на твердому, рідкому та газоподібному паливі;

— техніка сільськогосподарська;

— дорожні транспортні засоби, їх складові частини та пристосування;

— медична техніка.

(Постанова КМУ «Про внесення змін до Порядку митного оформлення товарів, що ввозяться на митну територію України та підлягають обов’язковій сертифікації в Україні» від 05.08.2009 р. № 815)

 

Знижено облікову ставку НБУ

Проаналізувавши динаміку макроекономічних та монетарних показників у січні — липні 2009 року, Правління НБУ знизило з 12 серпня 2009 року величину облікової ставки з 11 до 10,25 % річних.

(Постанова Правління НБУ «Про зміну облікової ставки» від 10.08.2009 р. № 468)

 

Як надати інформацію щодо складу і структури активів ІСІ

Викладено в новій редакції Положення про порядок надання компанією з управління активами інформації щодо підтвердження відповідності складу і структури активів інститутів спільного інвестування після закінчення строку, установленого для досягнення їх нормативів діяльності, затверджене рішенням ДКЦПФР від 12.11.2003 р. № 487.

Так, згідно з новою редакцією цього Положення компанія з управління активами протягом 5 робочих днів після закінчення 6 місяців з дати реєстрації регламенту інститутів спільного інвестування (далі — ІСІ) зобов’язана надати в ДКЦПФР інформацію щодо складу і структури активів ІСІ.

Така інформація надається компанією з управління активами станом на наступний день після закінчення 6 місяців з дати реєстрації регламенту ІСІ. Якщо останній день строку надання інформації припадає на вихідний, святковий або неробочий день, зазначена інформація надається в перший робочий день після вихідного, святкового чи неробочого дня.

(Рішення ДКЦПФР «Про внесення змін до Положення про порядок надання компанією з управління активами інформації щодо підтвердження відповідності складу і структури активів інститутів спільного інвестування після закінчення строку, установленого для досягнення їх нормативів діяльності» від 01.07.2009 р. № 718)

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі