Теми статей
Обрати теми

Новини&Законодавство

Редакція БК
Новини

img 1

 

Договір оренди землі не потребує нотаріального посвідчення

Верховна Рада внесла до чинного законодавства України зміни, у результаті яких питання про необхідність нотаріального посвідчення оренди земельної ділянки остаточно зняте. Пріоритет віддано нормі, згідно з якою договір оренди землі укладається у простій письмовій формі та лише за бажанням однієї зі сторін може бути посвідчений нотаріально. Це правило є обов’язковим і для цілей застосування Закону України «Про податок з доходів фізичних осіб» від 22.05.2003 р. № 889-IV.

(Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» від 11.06.2009 р. № 1509-VI)

 

Посилено відповідальність за порушення тютюнового законодавства

Верховна Рада посилила адміністративну відповідальність за такі порушення:

— куріння в невстановлених місцях на транспорті — до штрафного «коридору» від 5 до 20 нмдг (від 85 до 340 грн.);

— торгівлю алкогольними напоями і тютюновими виробами без ліцензії або без марок акцизного збору, або з підробленими марками акцизного збору — адміністративну відповідальність збільшено до штрафного «коридору» від 50 до 200 нмдг (від 850 до 3400 грн.). Крім того, тепер передбачено адміністративний штраф у такому ж розмірі за продаж тютюнових виробів в упаковках, що містять менше 20 сигарет, або поштучно (крім сигар);

— зберігання і транспортування алкогольних напоїв і тютюнових виробів без марок акцизного збору або з підробленими марками акцизного збору —адміністративну відповідальність також збільшено до штрафного «коридору» від 50 до 200 нмдг;

— куріння в заборонених місцях — збільшено адміністративний штраф до «коридору» від 3 до 10 нмдг (від 51 до 170 грн.).

Також передбачено застосування фінансових санкцій від 1 до 10 тис. грн. до суб’єктів господарювання в разі невідведення на підприємствах (в організаціях) громадського харчування для осіб, які не палять, не менше половини площі, розміщеної так, щоб сигаретний дим не поширювався на цю територію.

Закон набрав чинності з дня офіційного опублікування, крім деяких положень, що наберуть чинності з 1 січня 2011 року.

(Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення регулювання відносин у сфері запобігання та зменшення вживання тютюнових виробів та їх шкідливого випливу на здоров’ї населення» від 11.06.2009 р. № 1512-VI)

 

Доповнено Перелік видів діяльності, на які поширюється спецрежим обкладення ПДВ

Унесено зміни до Переліку видів діяльності, відповідно до яких спеціальний режим обкладення ПДВ, визначений ст. 81 Закону України «Про податок на додану вартість», поширюється на такі види діяльності:

— вирощування квітів, насіння, розсади, квіткових цибулин, бульб тощо;

— обробку, переробку та/або консервування платником податку на додану вартість продукції, отриманої в результаті здійснення видів діяльності, передбачених цим Переліком, за умови, що така продукція вирощується, відгодовується, виловлюється або збирається (заготовляється) безпосередньо платником податку (крім придбання її в інших осіб).

(Постанова КМУ «Про внесення змін до Переліку видів діяльності, на які поширюються норми статті 81 Закону України «Про податок на додану вартість» від 01.07.2009 р. № 648)

 

Кабмін визначив, як підтверджувати статус вітчизняного виробника

Кабмін уніс зміни до Положення про закупівлю товарів, робіт і послуг за державні кошти. Тепер для підтвердження статусу вітчизняного виробника учасник торгів має подати замовнику засвідчені в установленому порядку копії установчих документів юридичної особи (свідоцтва про державну реєстрацію фізичної особи — підприємця). У разі закупівлі товарів — також копію свідоцтва про присвоєння товару штрихового коду GS1, або сертифіката продукції власного виробництва, або іншого документа, який підтверджує, що учасник виробляє товар, який є предметом закупівлі.

Якщо до виконання робіт (надання послуг) учасником (вітчизняним виробником) передбачається залучення субпідрядників-нерезидентів, то у складі тендерної пропозиції має бути подано оригінал або засвідчена в установленому порядку копія висновку центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у відповідній сфері, про неможливість виконання робіт або надання послуг, що купуються, в повному обсязі вітчизняним виробником.

Якщо учасник не надав документального підтвердження зазначених фактів, його тендерна пропозиція відхиляється. Зміни, унесені постановою № 647, діють у період до 1 січня 2011 року.

(Постанова КМУ «Про внесення змін до Положення про закупівлю товарів, робіт і послуг за державні кошти» від 24.06.2009 р. № 647)

 

Яка інформація про ГМО має бути на упаковці продуктів

Кабмін уніс зміни до постанови «Про затвердження Порядку етикетування харчових продуктів, що містять генетично модифіковані організми або виготовлені з їх використанням та вводяться в обіг» від 13.05.2009 р. № 468.

Зокрема, переглянуто визначення харчових продуктів, що містять ГМО або вироблені з їх використанням. Надалі до таких продуктів належатимуть продукти, в яких вміст ГМО перевищує 0,9 %. На сьогодні цей показник не повинен перевищувати 0,1 %.

Для харчових продуктів, що містять одну складову, написи «Генетично модифікований», «Містить генетично модифікований організм» або «Виготовлений з генетично модифікованого організму» із зазначенням найменування організму виконуються на етикетці шрифтом розміром не менше 2 мм. Харчові продукти, на яких не буде виконано відповідний напис, підлягають вилученню із звернення.

(Постанова КМУ «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 13 травня 2009 р. № 468» від 01.07.2009 р. № 661)

 

Розміри витрат на інформаційно-технічне забезпечення
 судового процесу повернули до рівня, що існував раніше

Кабінет Міністрів скасував свою постанову від 14.04.2009 р. № 361, якою свого часу було значно підвищено розміри витрат на інформаційно-технічне забезпечення судових процесів, пов’язаних з розглядом цивільних та господарських справ.

У зв’язку з цим дію постанови КМУ «Про затвердження Порядку оплати витрат на інформаційно-технічне забезпечення судових процесів, пов’язаних з розглядом цивільних і господарських справ, та їх розмірів» від 21.12.2005 р. № 1258 відновлено в редакції, що діяла на день набуття чинності постановою КМУ від 14.04.2009 р. № 361.

Так, витрати, пов’язані з розглядом цивільних справ про майновий спір, становитимуть 30 грн., про захист честі, гідності й ділової репутації — 15 грн. А от витрати в господарських справах для позивачів, у встановленому порядку звільнених від сплати державного мита, обчислюються за нульовою ставкою, для всіх інших позивачів — за ставкою 118 грн.

(Постанова КМУ «Про скасування постанови Кабінету Міністрів України від 14 квітня 2009 р. № 361» від 08.07.2009 р. № 693)

 

Затверджено Порядок розрахунку цін на послуги та оренду торговельних приміщень

Відповідно до нового Порядку, затвердженого спільним наказом Мінекономіки і Держкомпідприємництва, орендна плата за торговельні приміщення (площі) на ринках розраховується орендодавцем виходячи з собівартості надання їх в оренду і прибутку.

Прибуток від надання в оренду торговельного приміщення (площі) розраховується як добуток собівартості надання в оренду торговельного приміщення (площі) та рентабельності. При цьому визначено, що нормативи рентабельності встановлюються Радою міністрів АР Крим, обласними, Київською та Севастопольською міськими державними адміністраціями і не повинні перевищувати 20 %.

Якщо орендовані приміщення (площі) на ринках або їх частини передаються в оренду третім особам (суборенду), то розмір орендної плати сумарно не повинен перевищувати 20 % розміру, зазначеного в договорі оренди, укладеному з орендодавцем.

Наказ набирає чинності з моменту офіційного опублікування (на момент підготовки матеріалу не опубліковано).

(Наказ Мінекономіки і Держкомпідприємництва «Про затвердження Порядку розрахунку цін на послуги і оренду торговельних приміщень (площ) та їх обслуговування на ринках з продажу продовольчих і непродовольчих товарів» від 30.06.2009 р. № 638/109)

 

Новий Довідник пільг № 50

ДПАУ затвердила новий Довідник № 50 пільг, наданих чинним законодавством по сплаті податків, зборів, інших обов’язкових платежів станом на 01.06.2009 р. Цим Довідником слід керуватися при заповненні звіту за формою № 1-ПП «Про суми пільг в оподаткуванні юридичних осіб та фізичних осіб — суб’єктів підприємницької діяльності».

(Лист ДПАУ «Довідник № 50 пільг, наданих чинним законодавством по сплаті податків, зборів, інших обов’язкових платежів станом на 01.06.2009 р.» від 01.07.2009 р. № 50)

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі