Теми статей
Обрати теми

Новини&Законодавство

Редакція БК
Новини

img 1

 

Кабмін узаконив продаж залізничних квитків через Інтернет

Кабмін уніс зміни до Порядку обслуговування громадян залізничним транспортом, затвердженого постановою від 19.03.97 р. № 80.

Тепер Порядок передбачає, що продаж проїзних документів на поїзд може здійснюватися з використанням стаціонарного та мобільного зв'язку, Інтернету, спеціалізованих автоматів самообслуговування.

Крім того, визначено, що загублені або вкрадені проїзні та перевізні документи не відновлюються.

(Постанова Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до Порядку обслуговування громадян залізничним транспортом» від 11.02.2009 р. № 80)

 

Перша податкова вимога формується, якщо податковий борг перевищує 20 грн.

ДПАУ виходячи з економічної доцільності підвищила з 10 до 20 грн. мінімальний розмір податкового боргу, при якому податківці виписують податкові вимоги платникам податків.

Таким чином, перша податкова вимога надсилається платнику податку в разі виникнення податкового боргу за одним із платежів у розмірі від 20 грн.

Перша податкова вимога формується не пізніше 5-го робочого дня із дати виникнення такого податкового боргу за платежем понад 20 грн., з обов’язковим зазначенням усіх платежів, за якими значиться податковий борг на дату формування, та їх загальної суми.

У разі якщо в період з дати виникнення податкового боргу за одним із платежів у розмірі, що перевищує 20 грн., до дати формування першої податкової вимоги сума податкового боргу за цим платежем зменшилася (стала не більше 20 грн.), то перша податкова вимога не формується

.

(Наказ Державної податкової адміністрації України «Про внесення змін до Податкового роз’яснення положень статті 6 Закону України «Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами», затвердженого наказом ДПА України від 21.11.2001 р. № 465» від 09.02.2009 р. № 50)

 

Методрекомендації щодо приймання електронної звітності

ДПАУ затвердила Методичні рекомендації щодо централізованого приймання та комп'ютерної обробки податкової звітності платників податків до ОДПС України, а на додачу до них:

— Регламент виконання робіт і взаємодії підрозділів на районному рівні в системі централізованого подання податкової звітності в електронному вигляді;

— Опис алгоритму контролю;

— Тимчасовий реєстр форм звітних документів платників податків — юридичних та фізичних осіб — підприємців для внесення до електронної бази звітних документів ДПА України;

— форму Квитанції про стан розрахунків з бюджетом.

(Наказ Державної податкової адміністрації України «Про затвердження Методичних рекомендацій щодо централізованого приймання та комп’ютерної обробки податкової звітності платників податків до ОДПС України» від 31.12.2008 р. № 827)

 

Для відновлення анульованих свідоцтв платників ПДВ немає технічних перешкод

ДПАУ в одному зі своїх листів дає роз'яснення щодо відновлення з 1 січня 2009 року дії свідоцтв платників податку на додану вартість, анульованих відповідно до постанови КМУ від 20.12.2008 р. № 1118. У листі зазначено таке.

На сьогодні реєстрація та анулювання реєстрації платників ПДВ здійснюються відповідно до Положення про реєстрацію платників податку на додану вартість, затвердженого наказом ДПАУ від 01.03.2000 р. № 79.

Положення не зазнало змін у зв'язку з прийняттям постанови КМУ від 20.12.2008 р. № 1118. Отже, після скасування зазначеної постанови немає потреби у внесенні змін до Положення.

Водночас програмно-технічні засоби формування та ведення реєстру платників ПДВ дозволяють здійснювати реєстрацію та анулювання реєстрації платників ПДВ, а також скасування анулювання такої реєстрації

.

(Лист Державної податкової адміністрації України «Щодо відновлення з 1 січня 2009 року дії свідоцтв платників податку на додану вартість, анульованих відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 20.12.2008 р. № 1118» від 07.02.2009 р. № 1373/5/17-0416)

 

Як вести бухгалтерський облік сільгосп-ПДВ

Мінфін уніс зміни до Інструкції з бухгалтерського обліку податку на додану вартість, затвердженої наказом від 01.07.97 р. № 141. Зміни стосуються особливостей бухгалтерського обліку ПДВ підприємствами сільського та лісового господарства і рибальства, які відповідно до законодавства обрали спеціальний режим обкладення податком на додану вартість.

(Наказ Міністерства фінансів України «Про внесення змін до Інструкції з бухгалтерського обліку податку на додану вартість» від 24.01.2009 р. № 41)

 

Звіт аудиторської фірми (аудитора) про надані послуги

Аудиторська палата затвердила форму № 1-аудит «Звіт аудиторської фірми (аудитора) про надані послуги» та Порядок її складання.

Звіт за формою № 1-аудит мають подавати аудиторські фірми та аудитори, які займаються аудиторською діяльністю як фізичні особи — підприємці, до Аудиторської палати України через уповноваженого представника АПУ у відповідному регіоні до 15 березня року, наступного за звітним.

(Рішення Аудиторської палати України «Про затвердження форми № 1-аудит «Звіт аудиторської фірми (аудитора) про надані послуги» та Порядку її складання» від 18.12.2008 р. № 197/5)

 

Звітність кредитних спілок

Розпорядженням Держфінпослуг унесено зміни до Порядку складання й подання звітності кредитними спілками та об'єднаннями кредитних спілок, затвердженого розпорядженням від 25.12.2003 р. № 177.

Перелік форм, що подаються, доповнено зміненим додатком 8 «Звітні дані про діяльність відокремлених підрозділів кредитної спілки», змінено роз'яснення щодо його заповнення. Змінено порядок заповнення додатка 3 «Звітні дані про активи та пасиви» і додатка 6 «Звітні дані про кредитну діяльність».

Крім того, до 31 грудня 2009 року призупинено дію норм, що дозволяють подання звітів в електронній формі через веб-сервер-інтерфейс на офіційному сайті Держфінпослуг у режимі он-лайн.

(Розпорядження Державної комісії з регулювання ринків фінансових послуг «Про затвердження Змін до Порядку складання та подання звітності кредитними спілками та об’єднаними кредитними спілками до Державної комісії з регулювання ринків фінансових послуг України» від 15.01.2009 р. № 2)

 

Компенсація внесків до Пенсійного фонду платниками фіксованого сільгоспподатку

На сьогодні існує особливий порядок сплати пенсійних внесків за спеціальною ставкою платниками фіксованого сільгоспподатку. На 2009 рік розмір такої ставки становить 26,56 %

(33,2 % х 80 % — поетапне щорічне збільшення з 20 % починаючи з 2005 — 2006 рр.). У зв’язку з цим Мінагрополітики та Пенсійний фонд України внесли відповідні зміни до деяких форм Розрахунків для визначення розміру компенсації Пенсійному фонду недоотриманих внесків у зв’язку із застосуванням спеціальної ставки.

(Постанова правління Пенсійного фонду України, наказ Міністерства аграрної політики України «Про внесення змін до Порядку компенсації Пенсійному фонду України різниці між сумою страхових внесків, сплачених за спеціальною ставкою платниками фіксованого сільськогосподарського податку, і страховими внесками, які було б сплачено при застосуванні ставки, визначеної в абзаці другому пункту 1 статті 4 Закону України «Про збір на обов’язкове державне пенсійне страхування» від 20.01.2009 р. № 20-1/38)

 

З якої дати починати відлік 1095 днів для земельного податку

Платники земельного податку мають право подавати уточнюючий розрахунок для самостійного виправлення помилок у показниках раніше поданих «земельних» податкових декларацій. Але в який строк платник податків може це зробити?

ДПАУ роз'яснила, що подати такий уточнюючий розрахунок можна протягом 1095 днів, наступних за останнім днем граничного строку подання податкових декларацій, а якщо такі декларації було подано пізніше — за днем їх фактичного подання.

(Лист Державної податкової адміністрації України «Про особливості нарахування податкових зобов’язань з плати за землю» від 22.01.2009 р. № 1094/7/15-0717)

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі