Теми статей
Обрати теми

Централізована система приймання податкової звітності втілюється в життя

Редакція БК
Стаття

Централізована система приймання податкової звітності втілюється в життя

 

img 1 

Шановні читачі! Пару місяців тому ми інформували вас про плани ДПАУ запровадити централізовану систему приймання податкової звітності (див. «Б & К», 2009, № 6, с. 28). Тепер від планів ДПАУ перейшла до дій — не так давно набрав чинності наказ від 06.04.2009 р. № 168 про впровадження централізованої системи та затверджено план-графік її поетапного впровадження. Нижче ми ще раз нагадаємо, що все це означає та що змінюється у зв’язку з виходом наказу ДПАУ № 168.

Олег ЛЕПУНОВ, заступник начальника управління, начальник відділу ведення та захисту податкової звітності ДПІ Київського району м. Харкова

 

Як вам уже відомо, ДПАУ вирішила ввести до схеми подання електронної звітності посередника — Центр обробки електронної звітності (ЦОЕЗ).

ЦОЕЗ виконує всі функції з приймання та обробки податкової звітності в електронному вигляді, які раніше виконували податкові інспекції на місцях. А потім, використовуючи захищені локальні мережі ДПА України, інформація вже в обробленому вигляді має надходити до районних податкових інспекцій за місцем реєстрації клієнтів системи. Процедури відправлення та обробки інформації при цьому докладно описано в Методичних рекомендаціях щодо централізованого приймання та комп’ютерної обробки податкової звітності платників податків в ОДПС України (далі — Методрекомендації).

6 квітня 2009 року вийшов наказ ДПА України № 168 «Про впровадження централізованої системи електронної податкової звітності платників податків в органах ДПС України», яким затверджено:

— план-графік поетапного впровадження у промислову експлуатацію в ОДПС України централізованої системи електронної податкової звітності платників податків;

— план організаційних заходів щодо експлуатації централізованої системи електронної податкової звітності платників податків в органах ДПС України;

— зміни до Методрекомендацій.

Відповідно до плану-графіка поетапного впровадження системи встановлено чіткі строки для всіх областей України. З моменту початку впровадження системи набирає чинності наказ ДПА України від 31.12.2008 р. № 827 (яким і було затверджено зазначені вище Методрекомендації) і втрачає чинність наказ ДПА України від 15.04.2008 р. № 250 «Про затвердження нової редакції Методичних рекомендацій щодо приймання та комп’ютерної обробки податкової звітності платників податків в ОДПС України».

Також до тексту Методрекомендацій було внесено деякі зміни. Зокрема, дано чітке визначення поняття «Центр обробки електронних звітів (ЦОЕЗ)», чітко застережено, що ЦОЕЗ формує та надсилає платнику три квитанції.

Листом ДПА України від 14.04.2009 р. № 28-0518/80 розіслано до всіх податкових інспекцій для відправлення платникам податків сертифікати ЦОЕЗ ДПА України, а саме:

19355711_04FC68.crt — сертифікат видано ТОВ «Український сертифікаційний центр», 19355711.cer — сертифікат видано ЗАТ «Інфраструктура відкритих ключів».

Для шифрування електронної звітності в ЦОЕЗ ДПА України платникам податків, які використовують засоби ЕЦП від АЦСК ТОВ «Український сертифікаційний центр» або ДП «Українські спеціальні системи», необхідно використовувати сертифікат 19355711_04FC68.crt. Платникам податків, які використовують засоби ЕЦП від АЦСК ЗАТ «ІВК» або ТОВ «Арт-Мастер», слід використовувати сертифікат 19355711.cer. Зазначені сертифікати можна скачати із сайта ДПА України

www.sta.gov.ua.

У листі також зазначено адресу електронної пошти Центру обробки електронних звітів — zvit@sta.gov.ua і вказано час роботи центру — з 8:00 до 20:00.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі