Теми статей
Обрати теми

Як за допомогою Конфігуратора настроїти вигляд довідників

Редакція БК
Відповідь на запитання

Як за допомогою Конфігуратора настроїти вигляд довідників

 

Розкажіть, як змінювати вигляд довідників в «1С:Бухгалтерії 7.7» — набір колонок у вікні тощо. Наприклад, у довіднику контрагентів у мене немає потреби бачити адресу кожного контрагента, зате було б зручно не відкривати кожного разу вікно з реквізитами, щоб знайти телефон їх бухгалтера, а бачити його в загальному списку. Ще в деяких випадках хотілося б редагувати довідник безпосередньо в таблиці, не відкриваючи для цього окреме вікно. Чи важко все це зробити в Конфігураторі?

Олександра С., м. Сімферополь

Відповідає

Сергій КАМЕНСЬКИЙ, консультант «Б & К», м. Харків

 

Змінити набір колонок у вікні довідника неважко, і ми розповімо, як це зробити, а також настроїти деякі інші параметри відображення довідників.

Спочатку нагадаємо, що кожен запис у довіднику має не менше двох реквізитів — код і найменування. Вони автоматично створюються під час формування нового довідника.

Якщо реквізитів небагато і всі вони є в табличній частині, вікно довідника настроюється в Конфігураторі так, щоб реквізити можна було редагувати безпосередньо в таблиці. Викличемо для прикладу довідник «

Валюты». Клацніть двічі мишкою на будь-якому його реквізиті. Можна скористатися кнопкою «Изменить» або поєднанням клавіш «Shift + Enter». У вибраній комірці з’явиться миготливий курсор уведення, і запис у ній можна буде змінити.

Але реквізитів у довідника зазвичай більше, ніж виведено в колонках його вікна. У такому разі ті самі дії відкриють вікно редагування реквізитів. Наприклад, для довідника «

Контрагенты», про який ідеться в запитанні читача, визначено 22 реквізити. Доступ до 21 з них забезпечується через окреме вікно, оскільки виводити таку кількість реквізитів у табличній частині і працювати з ними було б незручно.

Розкриємо довідник «

Контрагенты» в Конфігураторі. Для цього потрібно запустити Конфігуратор і розкрити вікно конфігурації командою «Конфигурация Открыть конфигурацию» (або відповідною кнопкою на панелі інструментів)*. Відшукаємо в дереві конфігурації гілку «Справочники», у ній — довідник «Контрагенты». Вікно розкривається подвійним клацанням миші або клавішею «Enter». Поле «Кол-во уровней» у верхній частині вікна (рис. 1) застосовується для встановлення кількості рівнів ієрархії довідника. Сьогодні встановлено три рівні, тобто довідник може мати структуру «група — підгрупа — елемент». За необхідності кількість рівнів можна збільшити до десяти.

* Як запускати Конфігуратор, відкривати конфігурацію та знаходити в ній потрібні елементи, розповідалося у статті «З Конфігуратором на «ти» (див. «Б & К», 2009, № 5, с. 13). —

Прим. ред.

img 1

Важливо!

Зменшувати кількість рівнів ієрархії в заповненій даними інформаційній базі не рекомендується. При спробі зробити це система видасть попереджувальне вікно «Уменьшено количество уровней!». При збереженні змін у конфігурації «1С:Підприємство» перевірить, скільки рівнів довідника вже заповнено даними. Якщо виявиться, що фактично задіяно більше рівнів, ніж ви встановили, ваші зміни будуть відхилені.

У полі «Длина кода» можна встановити максимальну довжину коду елемента довідника, у полі «Длина наименования» — довжину найменування, якщо встановленої довжини у 50 символів не вистачає.

Як видно на рис. 1, у довіднику «Контрагенты» прапорцем позначено пункт «Размещать группы сверху». При цьому групи сортуватимуться за найменуваннями незалежно від елементів та розміщатимуться у верхній частині вікна. Якщо зняти цей прапорець, групи та елементи будуть упереміш відсортовано за алфавітом.

За допомогою прапорців «Автоматическая нумерация» і «Контроль уникальности» включено режим, при якому нововведеним елементам код присвоюється автоматично і система стежить, щоб коди не повторювалися. А оскільки перемикач «Серии кодов» установлено в положення «Во всем справочнике», здійснюється наскрізний контроль унікальності номерів у всіх групах.

Перемикач «Тип кода» встановлено в положення «Числовой». Тому коди в довіднику «Контрагенты» являють собою числа від 1 до 99999. Перемкнувши його в положення «Текстовый», можна використовувати як коди довільні набори символів. А числа виводитимуться з чільними нулями, наприклад 00025. Зверніть увагу: у текстовому зображенні коди «25» і «00025» — різні!

Як ви пам’ятаєте, у табличній частині вікна довідника «Контрагенты» виводяться код, найменування, номер за ЄДРПОУ та юридична адреса СПД. Судячи із запитання, напевно, зручніше було б бачити телефон і прізвище свого колеги. Не проблема — склад реквізитів, що відображаються, легко змінити. Покажемо, як це робиться.

Клацнемо мишею по кнопці «Формы списка» в лівому нижньому куті вікна довідника та виберемо з випадаючого меню пункт «Форма списка» (рис. 2).

img 2

Відкриється знайома вам форма вікна довідника (рис. 3), а в нижній частині вікна Конфігуратора з’являться дві інструментальні панелі — «

Редактор диалогов» та «Элементы диалога». Скориставшись кнопкою «Реквизиты» інструментальної панелі «Элементы диалога» в нижній частині екрана чи командою «Вставить Реквизиты» головного меню Конфігуратора, викличемо вікно управління реквізитами.

img 3

У цьому вікні (рис. 4) позначимо прапорцями реквізити, що додаються («

Телефоны» і «ГлавныйБухгалтер»), та клацнемо мишкою по кнопці «Вставить». Вікно закриється, і до табличної частини довідника буде додано дві нові колонки. Але візуально таблиця, показана на рис. 3, не зміниться. Вставлені нами колонки виходять за межі області таблиці, що відображається там, тому їх не видно. У тому, що колонки додано, легко переконатися, клацнувши по кнопці «Запустить» інструментальної панелі «Редактор диалогов». Можна також скористатися клавішами «Ctrl + R» або командою «Диалог Проверить» з головного меню. Ця команда застосовується для перевірки здійснених змін. Вона відкриває вікно довідника в тому вигляді, в якому його буде зображено в «1С:Бухгалтерії». Протягніть мишею праворуч бігунок горизонтальної лінійки прокручування у вікні, що відкрилося, і ви побачите додані до таблиці колонки.

img 4

Вікно управління реквізитами (див. рис. 4) працює «в один бік»: додати реквізит воно дозволяє, а видалити — ні. Видалення елементів, як і їх переміщення чи зміна розмірів, виконується у вікні форми довідника. Виділимо колонку «ЄДРПОУ», клацнувши мишею по її заголовку, і натиснемо на клавішу Delete. Можна також скористатися пунктом «Удалить» випадаючого меню, викликаного правою кнопкою миші. Колонку для виведення коду ЄДРПОУ буде видалено з табличної частини довідника. Зробимо те саме з колонкою «Адреса» (рис. 5).

img 5

Ширину колонки можна змінити звичайним для Windows способом — перетягти мишею її край.

Перевіривши ще раз за допомогою команди «

Ctrl + R», який вигляд матиме змінена форма довідника, вийдемо з Конфігуратора. На запит щодо збереження модифікованих даних, що з’явився при закритті програми, відповімо ствердно (рис. 6).

img 6

 

От і все — як бачимо, нічого складного. А якщо будуть запитання, обговорюйте їх на форумі

www.bk.factor.ua/forum/ або пишіть до редакції на адресу bk@id.factor.ua.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі