Теми статей
Обрати теми

Комп’ютер для здоров’я: медичні довідники та розрахунок біоритмів

Редакція БК
Стаття

Комп’ютер для здоров’я: медичні довідники та розрахунок біоритмів

 

img 1

Як ви вже дізналися з минулого номера «Б & К», комп’ютер здатний не тільки зашкодити здоров’ю користувача, а й допомогти його зберегти. Про це йшлося у статті «Комп’ютер для здоров’я: підрахунок калорій та графіки тренувань». Сьогодні ж, як ми й обіцяли, публікуємо огляд електронних медичних довідників та програм для розрахунку біоритмів.

Надія БАЛОВСЯК, доцент кафедри інформаційних систем та мереж Чернівецького торговельно-економічного інституту КНТЕУ, Internetessa.com

 

Домашній лікар: медичні довідники

Сьогодні практично в кожній сім’ї на книжковій полиці є медична література — довідники лікаря, лікарських трав або медикаментів. Такі довідники можуть бути й електронними. Переваги їх очевидні — зручніший пошук, категоризація декількох типів, пошук не тільки за назвою, а й за захворюваннями, симптомами тощо. Про деякі такі довідники ми вам зараз і розповімо.

 

Д

овідник лікарських засобів

www.keepsoft.ru/sls.htm

 

Ця програма є зручним довідником найбільш відомих лікарських засобів, що найчастіше використовуються в російській медицині. База даних ліків, якою оперує програма, забезпечена зручною оболонкою, що дозволяє проводити різні види пошуку та доповнювати базу даних своїми записами. Усього в базі розміщено понад 1500 лікарських найменувань.

Вміст бази даних можна переглядати в декількох режимах. На вкладці «

Названия» (рис. 1 на с. 36) доступний алфавітний список ліків за назвами. На цій вкладці можна проводити пошук ліків як за російською, так і за латинською їх назвою. Для цього потрібно ввести перші декілька символів назви ліків, а програма сама відображатиме знайдені позиції зі списку. Для кожного лікарського засобу, крім його назви, відображаються синоніми, наведено докладний опис, а якщо включено прапорець «Дополнительная информация», то у вікні програми можна дізнатися, при яких захворюваннях застосовується цей лікарський засіб, а також до яких фармацевтичних груп він належить.

img 2

На вкладці «

Синонимы» можна проводити пошук не тільки за основними назвами, а й за синонімами ліків. При цьому в базі даних програми доступні понад 7500 синонімів.

Щоб переглянути, які ліки призначають при тому чи іншому захворюванні, скористайтеся вкладкою «

Заболевания». Тут наведено алфавітний список із 429 різних захворювань, за цим списком можна проводити пошук. Виділивши назву захворювання, ви побачите у вікні програми список препаратів, які використовуються для його лікування. При цьому для кожного препарату можна отримати його детальний опис та спосіб застосування — для цього досить виділити назву ліків у списку.

Четверта вкладка програми — «

Группы». У ній розміщено структуру фармацевтичних груп, до яких згруповано ліки. Виділивши групу у списку, ви побачите перелік ліків, які належать до цієї групи. При цьому також доступний детальний перегляд інформації про лікарський препарат.

Крім звичайного пошуку, програма дозволяє здійснити й розширений пошук. Для нього призначено однойменний пункт головного меню. У вікні розширеного пошуку можна зазначити, в яких саме розділах бази даних слід шукати, а також указати зону пошуку — пошук можна проводити тільки за назвою або й за змістом розділів.

Крім перегляду та пошуку, базу даних програми можна поповнювати своїми записами. Для цього скористайтеся пунктом «

Редактор базы данных» контекстного меню. У вікні, що з’явилося, доступні три розділи — «Лекарства», «Заболевания», «Группы». У кожному з цих розділів є можливість додати новий запис за допомогою кнопки «Добавить», видалити існуючий або внести зміни — для цього призначено кнопку «Изменить». А на вкладці «Лекарства» додатково можна задати опис, групи, синоніми та захворювання, які лікуються за допомогою цього препарату. Ці дані можна ввести в підрозділах «Синонимы», «Описания», «Заболевания», «Группы».

Додатково у програмі доступні інструменти друкування вмісту бази даних.

 

Довідник щодо ефірних олій

www.shop.health-n-beauty.ru 

 

Програма «

Справочник по эфирным маслам» (рис. 2 на с. 37) дозволить вам отримати докладну інформацію щодо найбільш відомих ефірних олій. Працювати з програмою дуже просто. У верхній частині вікна знаходиться алфавіт. За допомогою стрілок (розташованих праворуч) алфавіт можна прокручувати. Вибираючи літеру з алфавіту, ви відображатимете таким чином інформацію про ефірні олії, назви яких починаються з цієї літери.

img 3

У вікні програми зазначено як загальну, так і косметичну дію ефірної олії, описано дерматологічний та косметичний ефект, наведено інформацію про реакцію шкіри та застереження щодо використання.

 

Сімейний лікар

http://bogsofthouse.nm.ru

 

Хоча ця програма розрахована на фахівців-медиків, навіть звичайні користувачі знайдуть у ній для себе багато корисного та цікавого. Ми не зупинятимемося на тих аспектах роботи програми, які стосуються її використання як інструменту в роботі лікаря, а поговоримо про те, що буде цікавим звичайній людині.

Програма «

Семейный доктор» (рис. 3 на с. 37) може використовуватися як чудовий медичний онлайновий довідник. До програми входять довідники за тематиками: «Заболевания» (349 найменувань), «Лекарства» (552 найменування), «Лекарственные травы» (376 найменувань). Тут доступні понад 1200 готових рецептів з лікарських трав.

img 4

Щоб працювати з електронною базою даних лікарських рослин, скористайтеся кнопкою «

Травы». У вікні програми буде наведено список лікарських трав. Вибравши назву лікарської рослини в цьому списку, у правій частині вікна ви побачите її докладний опис, прочитаєте також про те, як правильно заготовляти рослину і які її діючі речовини. Опис також включає рецепти, в яких ці трави використовуються, спосіб приготування, застосування в народній медицині та побічні дії. У списку лікарських рослин можливий пошук, крім цього, система дозволяє редагувати список, додаючи, видаляючи або змінюючи окремі його позиції. Не менш корисним розділом є довідник рецептів, створених на основі лікарських трав. Для його перегляду потрібно натиснути на кнопку «Мои рецепты», вибрати групу захворювань, вказати його назву. У результаті у правій частині вікна програми буде наведено список рецептів, створених на основі лікарських трав. Інформація про використання лікарських трав у здоровому харчуванні доступна в розділі «Диета». Крім цього, у базі даних програми є описи косметичних процедур — також із використанням трав, наприклад, догляд за волоссям, лікування сонячних опіків, догляд за сухою шкірою — усе це доступно в розділі «Косметика».

У програмі є база даних лікарських препаратів. Для доступу до неї потрібно натиснути на кнопку «

Лекарства». Опис кожних ліків супроводжується їх фармакологічною дією, показанням до застосування, протипоказаннями, побічними діями та лікарськими взаємодіями — загалом, усім тим, що зазвичай пишуть на паперових вкладках до лікарських препаратів. Цей розділ також підтримує функції пошуку, а також додавання, видалення та зміни позицій списку.

 

Домашній лікар

www.vkim.ru

 

Ця нескладна програма (рис. 4) дозволяє поставити діагноз на підставі відповідей на запитання. Після запуску програми в її вікні з’являтимуться запитання. Вам необхідно відповідати на ці запитання, вибираючи один з варіантів: «

Нет», «Наверно нет», «Не знаю», «Наверно да», «Да». Розробники рекомендують відповідати на всі запитання, нічого не пропускаючи. При цьому у процесі відповідей на запитання програма уточнюватиме ваш діагноз. У полі «Основная гипотеза» ви побачите можливі варіанти вашого захворювання, у полі «Дополнительные предположения» — менш імовірні, але можливі варіанти вашого діагнозу.

img 5

Виділивши назву хвороби в одному з цих полів, ви можете прочитати її докладний опис у полі «

Описание заболевания». У цьому полі буде розміщено опис, симптоми, а також варіанти лікування захворювання. Для початку нового сеансу консультування призначено кнопку «Новый сеанс». Програма досить примітивна: працюючи з нею, не можна повернутися до попереднього запитання або пропустити запитання. Незважаючи на те що діагноз, який визначає програма, досить часто схожий на реальний, усе ж керуватися тільки її рішенням не варто. Розробники програми попереджають: при першій же нагоді слід проконсультуватися у фахівця.

 

Розрахунок біоритмів

Теорія біоритмів розглядає зміни фізичного, емоційного та інтелектуального стану людини, які відбуваються регулярно та з постійним періодом. Такі зміни називаються циклами. Фізичний цикл характеризує здатність людини виконувати фізичні навантаження, її витривалість, швидкість реакції, фізичне здоров’я. Емоційний цикл визначає психічне самопочуття людини, схильність до зривів, депресії. Інтелектуальний цикл відповідає за розумові здібності людини, швидкість вирішення завдань та пам’ять. Упродовж усього життя ці три характеристики можуть змінюватися та визначати поліпшення або зниження тих чи інших можливостей та здібностей людини. Для розрахунку біоритмів є низка спеціальних програм. Ось деякі з них.

 

Біоритми для Windows

www.bioritmy.ru

 

Спершу тут потрібно задати дату народження та дату, на яку буде проведено розрахунок біоритмів. У результаті у вікні програми буде показано графіки біоритмів. На графіку відображено фізичний, емоційний та інтелектуальний стан користувача, а у вигляді суми кривих, тобто у вигляді стовпчиків зазначено інтегральний стан.

Пунктиром на графіках виділено так звані критичні дні, коли здійснюється перехід однієї чи більше кривих через нуль.

 

Розрахунок біоритмів

http://alexeievdokimov.narod.ru/Bioritm.rar

 

Програма «

Расчет биоритмов» здатна розраховувати фізичний, емоційний, інтелектуальний цикли людини за датою її народження. Програма проста, не потребує встановлення. У головному вікні програми потрібно ввести свою дату народження та вказати місяць, на який слід розрахувати біоритми (рис. 5). Натиснувши на кнопку «Далее», ви отримаєте результат: графіки біоритмів за трьома циклами, підсумовуючий графік, а також несприятливі, небезпечні та особливо небезпечні дні (рис. 6 на с. 39). Отримані графіки можна роздрукувати.

img 6

 

img 7

 

Сподіваюся, що ця стаття допоможе вам вибрати програми, які допоможуть уважно стежити та піклуватися про своє здоров’я. Успішної роботи!

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі