Теми статей
Обрати теми

У центрі уваги — Windows 7

Редакція БК
Стаття

У центрі уваги — Windows 7

 

img 1

Наприкінці минулого місяця корпорація Microsoft офіційно презентувала нову версію своєї операційної системи — Windows 7. Багато користувачів, які з різних причин відмовилися переходити на Windows Vista і досі використовують Windows XP, покладають на неї великі надії. Мабуть, недаремно численні позитивні відгуки учасників попереднього безкоштовного тестування свідчать про те, що Microsoft провела серйозну роботу над помилками.

Ольга ЦИГАНОК, консультант «Б & К»

 

WINDOWS 7 — ВИПРАВЛЕНА VISTA?

Який рік поспіль критики передрікають кінець монополії Microsoft. Одні сподіваються, що її витіснить Apple, інші — що її могутність підірве безкоштовний Linux з його відкритим вихідним кодом, треті — що в майбутньому програмне забезпечення встановлюватиметься на віддалених серверах, залишивши настільним машинам тільки роль терміналів. А тим часом на Windows працюють 90 % усіх комп’ютерів у світі, і за підрахунками компанії цією операційною системою користуються понад мільярд осіб.

Насправді ж головний ворог Microsoft — це сама Microsoft. У минулі роки компанія так безпардонно винищувала конкурентів, що нею зацікавилися Єврокомісія та міністерство юстиції США. А близько трьох років тому Microsoft примудрилася провалити запуск попередньої версії своєї операційної системи — Windows Vista. Установити цю «роздуту» систему було настільки важко, що первісно багатьом користувачам просто не вдавалося довести цей процес до кінця. Та що там установити... Навіть придбавши готові комп’ютери з уже встановленою Vista, багато користувачів прагнули негайно її позбавитися, повернувшись до старої доброї Windows XP.

І, як і раніше, Vista поступається в популярності своїй попередниці Windows XP, якій уже виповнилося вісім років. За найневтішнішими оцінками, частка Vista на ринку не перевищує 18,6 %, за оптимістичнішими — трохи більше 35 %. Свій провал з Windows Vista визнають, урешті-решт, і представники самої Microsoft.

Здається, у випадку з Windows 7 корпорація Microsoft спробувала здійснити роботу над помилками. «Ми багато чого навчилися на невдачі Vista», — стверджують топ-менеджери Microsoft. Деякі уроки й насправді засвоєно: якщо запуск Vista відбувся на два роки пізніше, ніж анонсувалося, то сьогодні, за три роки після цього, Windows 7 виходить без запізнення. Користувачі, які тестували попередню версію, відзначають, що вона працює швидко, надійно та безпечно. Крім того, Microsoft доклала багато зусиль для того, щоб забезпечити сумісність прикладних програм. «Якщо ви хочете використовувати на своєму комп’ютері старі програми, до системи вбудовано «інструмент сумісності». За його допомогою можна працювати навіть із програмами, створеними під старі версії, аж до Windows 95», — запевнюють у Microsoft.

Утім, наших бухгалтерів такий оптимізм не повинен уводити в оману — стара добра «1С:Бухгалтерія 7.7» просто так відмовляється працювати на Windows 7, як і на Vista. Звичайно, змусити працювати її можна, але з деякими застереженнями, як-от: відсутність перевірки порядку сортування, унаслідок чого звіти можуть виводитися не в алфавітному порядку. Отже, користувачам «1С 7.7» краще залишатися на XP. Що ж до платформи «1С:8.1», то конфліктів з Windows 7 у неї поки що не зафіксовано.

img 2Windows 7 також менш вимоглива до потужностей комп’ютера, ніж Vista, і тому підійде й для відносно старих машин. Переважна більшість тестувальників відзначали більшу продуктивність Windows 7 порівняно з попередницею. А це означає, що можна зачекати з «апгрейдом» наявного заліза, що в кризових умовах дуже актуально.

Проте на тлі захоплених відгуків можна почути хоч і позитивні, але стриманіші, які здаються нам більш наближеними до істини. Так, представники виробника процесорів AMD відзначають: «Windows 7 дає все, що обіцяла Vista, і ще дещо». У свою чергу, аналітики консалтингової компанії Gartner Group вважають Windows 7 просто «вдосконаленням Windows Vista».

Але, що б там не було, численні позитивні відгуки за підсумками більш ніж річного попереднього тестування дають підстави сподіватися, що ми, нарешті, маємо справу з якісним продуктом, якому судиться тривале ринкове життя та який повторить успіх версії XP, котрій у цьому році виповнилося 8 років.

 

ПЕРШЕ ЗНАЙОМСТВО

Операційна система Windows 7 обзавелася новим інтерфейсом, комфортнішим порівняно з Vista. При цьому він не змушує кардинально змінювати досвід, накопичений при використанні попередніх версій Windows.

Перш за все на себе звертає увагу нова панель завдань, що змінилася як зовні, так і функціонально. Відкриті програми тепер відображаються в ній у вигляді іконок, що значно збільшує вільне місце для нових прикладних програм. А ще уперше в історії операційних систем Microsoft значки відкритих програм тепер можна міняти місцями.

Якщо навести покажчик миші на іконку відкритої програми, з’являється спливаюче вікно, в якому можуть бути доступні додаткові елементи управління, якщо розробники, звичайно, заклали таку функціональність. Наприклад, у новій версії Windows Media Player 12 при наведенні курсора на іконку програми на панелі завдань з’являється вікно, в якому доступні кнопки початку та зупинки відтворення, а також перемикання музичних треків. А при натисненні на праву кнопку миші на іконці програми на панелі завдань з’являється список дій, які можна виконати без відкриття основного вікна прикладної програми (знову-таки, якщо розробники надали таку можливість).

На панелі завдань тепер відображається не лише час, а й дата. Крім цього, значки прихованих програм відкриваються в окремому вікні, а не виїжджають на панелі завдань, як це реалізовано у Vista і XP, що також економить простір.

img 3

Знайомий користувачам Windows Vista інтерфейс Aero дещо перероблено — додано три нові функції: Peek, Shake і Snap. Перша з них — Aero Peek — дозволяє швидко згортати та оновлювати відкриті вікна. Для цього необхідно натиснути на кнопку, розташовану в правому нижньому куті екрана на панелі завдань. Якщо просто навести курсор на цю кнопку, вікна сховаються з робочого столу, але коли курсор буде прибрано, з’являться знову. Функція Aero Shake дає можливість залишити на робочому столі тільки одне вибране вікно програми, згорнувши всі непотрібні. Для цього необхідно взяти його за верхню панель і в прямому розумінні потрусити. Нарешті, за допомогою Aero Snap можна швидше розгорнути вікно на весь чи на половину екрана. Для цього необхідно перетягти його в ліву (праву) частину робочого столу або на самісінький його верх, розворот вікна при цьому відбувається автоматично.

img 4

Меню «Пуск» у Windows 7 також було перероблено. На перший погляд воно виглядає так само, як у Vista, але програми тепер можуть ефективніше використовувати його площу. Вони можуть відображатися в меню у вигляді посилань, що відкривають додаткові можливості, без необхідності запускати власне прикладну програму.

Що стосується складу стандартних програм, уключених до складу нової операційної системи, то внаслідок наявності пакета програм Windows Live Essentials у Microsoft вирішили видалити з Windows 7 такі програми, як «Пошта Windows», «Календар Windows», Windows Movie Maker і «Фотоальбом Windows». З інших вбудованих у Windows семи програм дизайн змінили Paint, WordPad і «Калькулятор». Перші дві програми виконано у стилі Office 2010, реліз якого відбудеться наступного року.

Кілька слів про міні-програми, які називають «гаджетами». На відміну від Windows Vista в новій операційній системі гаджети не закріплені на окремій бічній панелі, а можуть розташовуватися в будь-якій частині робочого столу. Водночас сам набір гаджетів порівняно з Vista не зазнав змін.

«Провідник», що традиційно використовується у Windows для навігації по дисках і папках, також було доопрацьовано. Тепер у ньому з’явилася можливість групувати зображення, документи, музику і відео в бібліотеки незалежно від того, на якому жорсткому диску або носії вони знаходяться. Такий підхід має полегшити пошук за файлами. І оскільки вже йдеться про пошук, то слід зауважити, що результати тепер виводяться швидше, ніж у Vista, а ключові слова підсвічуються жовтим кольором.

Та й у цілому Windows 7 виявилася динамічнішою, ніж Windows Vista (очевидно, у Microsoft провели хорошу роботу над оптимізацією коду). Причому це помітно не лише з роботи з програмами, а й зі швидкості вмикання операційної системи.

А ще Windows 7 стала менш набридливою, ніж її попередниця. Багато користувачів Vista недобрим словом згадують систему контролю за призначеним для користувача обліковим записом та змінами, що вносяться до системи, — UAC (User Account Control). Недосвідчених користувачів вона з будь-якого приводу залякувала незрозумілими питаннями. А Windows 7 може бути настроєна так, щоб узагалі не повідомляти про зміни, які вносяться до системи.

 

Підбиваючи підсумки, можна визнати Windows 7 набагато більш дружньою стосовно користувача операційною системою, ніж попередні версії. Застосовані в ній нововведення насправді спрощують виконання багатьох завдань, роблять їх рішення комфортнішим. Користувачі Windows XP, які бажають поміняти ОС на актуальнішу, навряд чи розчаруються в Windows 7. Вона дійсно працює швидше за Vista і позбавлена проблем сумісності з апаратним забезпеченням сучасних комп’ютерів. А ще нова операційна система підтримує роботу із сенсорними дисплеями, що має підштовхнути розвиток масового сегмента таких комп’ютерів. І це може стати найсерйознішим удосконаленням інтерфейсу «людина — комп’ютер» із часів винаходу миші.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі