Теми статей
Обрати теми

Новини&Законодавство

Редакція БК
Новини

img 1

 

 

Затверджений Порядок розміщення малих архітектурних форм

Постановою КМУ від 26.08.2009 р. № 982 затверджено Порядок розміщення малих архітектурних форм для здійснення підприємницької діяльності, дія якого не поширюється на МАФ, що розташовуються на землях дорожнього господарства, у тому числі в межах смуги відведення, уздовж автомобільних доріг загального користування.

Зокрема, постановою № 982 визначено, що:

— пересувною МАФ

є торговельне обладнання, низькотемпературний прилавок, лоток, ємність, торговельний автомат соціально-культурного, побутового, торговельного та іншого призначення для провадження підприємницької діяльності;

— стаціонарною МАФ

є тимчасова одноповерхова споруда соціально-культурного, побутового, торговельного та іншого призначення для провадження підприємницької діяльності висотою не вище ніж 4 м, що має по зовнішньому контуру площу близько 30 кв. м, виготовляється з полегшених конструкцій та встановлюється тимчасово без закладення фундаменту.

Розміщення МАФ здійснюється на підставі рішення відповідної сільської, селищної, міської ради

, а для власників земельних ділянок — на підставі рішення виконавчого комітету відповідної місцевої ради. Для його отримання суб’єкту господарювання необхідно подати заяву, в якій зазначити бажане місце і строк розміщення МАФ, її призначення та загальний опис. До заяви додаються виписка з Єдиного держреєстру юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців; копія держакта на право власності на земельну ділянку, право постійного користування земельною ділянкою чи договору оренди (за наявності).

Якщо МАФ знаходиться понад три роки на земельній ділянці комунальної чи державної форми власності, строк дії договору оренди на яку закінчився, однак орендна плата за землю вносилася своєчасно та в повному обсязі, до заяви додатково додаються: копія договору оренди земельної ділянки, строк дії якого закінчився; довідка ДПА про відсутність заборгованості з орендної плати за землю за період дії договору оренди; схема прив’язки МАФ. Подання зазначених документів дає можливість продовжити право на розміщення МАФ.

Кабмін рекомендував органам місцевого самоврядування під час прийняття рішень про розміщення МАФ ураховувати затверджений Порядок.

Постанова КМУ від 26.08.2009 р. № 982 набрала чинності з

22 вересня 2009 року.

(Постанова КМУ «Про затвердження Порядку розміщення малих архітектурних форм для здійснення підприємницької діяльності» від 26.08.2009 р. № 982)

 

ДПАУ наздогін за Кабміном

ДПАУ в листі від 21.09.2009 р. № 20400/7/16-1517 довела до відома інспекцій на місцях урядове розпорядження від 09.09.2009 р. № 1120-р. Нагадаємо, що цим розпорядженням скасовано дію горезвісних розпоряджень Кабміну, якими було «урізано» право платників податків на податковий кредит з ПДВ за запізнілими податковими накладними. Крім того, у розпорядженні № 1120-р було визначено правила відображення деяких податкових накладних, отриманих із запізненням.

Зауважимо, що податкові накладні, що відображаються «не місяць у місяць», умовно можна поділити на

дві категорії: одні — отримані своєчасно, але не включені в періоді одержання до податкового кредиту, другі — отримані пізніше періоду виписування, які тому не потрапили до податкового кредиту періоду.

Відмінність між двома цими категоріями досить умовна —

усе залежить від дати одержання відповідної податкової накладної, зафіксованої в журналі вхідної кореспонденції та/або Реєстрі отриманих податкових накладних.

Розпорядження № 1120-р зачіпає відображення в декларації з ПДВ податкових накладних тільки першої категорії (судячи з конструкції пункту 2

цього розпорядження, вони мають відображатися як виправлення помилки). Друга ж категорія податкових накладних, на наш погляд, має відображатися в загальному порядку через рядок 10.1 декларації з ПДВ. Однак, як випливає з тексту зазначеного листа, ДПАУ не погодилася з таким відображенням.

Податківці вважають, що

податкові накладні, отримані із запізненням, слід відображати як виправлення помилки (пункт 4.4 Порядку № 166 застерігає саме правила виправлення помилок, допущених у поданих раніше деклараціях). У результаті виходить, що першу категорію слід відображати як виправлення помилки на підставі розпорядження КМУ, а другу (у такий самий спосіб) — на підставі листа ДПАУ.

 

Мінпраці визначило, як ми працюватимемо та відпочиватимемо у 2010 році

Міністерство праці та соціальної політики України в листі «Про розрахунок норми тривалості робочого часу на 2010 рік» від 25.08.2009 р. № 9681/0/14-07/13 визначило норми тривалості робочого часу на 2010 рік.

Відповідно до статті 73 КЗпП у 2010 році на підприємствах, в установах, організаціях робота не провадиться в такі святкові та неробочі дні:

— 1 січня — Новий рік;

— 7 січня — Різдво Христове;

— 8 березня — Міжнародний жіночий день;

— 4 квітня — Великдень;

— 1 і 2 травня — День міжнародної солідарності трудящих;

— 9 травня — День Перемоги;

— 23 травня — Трійця;

— 28 червня — День Конституції України;

— 24 серпня — День Незалежності України.

Згідно з частиною третьою статті 67 КЗпП, якщо святковий чи неробочий день збігається з вихідним днем, вихідний день переноситься на наступний після святкового чи неробочого. Тому за графіком п’ятиденного робочого тижня з вихідними днями в суботу і неділю у 2010 році рекомендовано здійснити такі перенесення:

— 4 квітня (вихідний день у неділю) — на 5 квітня (понеділок);

— 1, 2 травня (вихідні дні в суботу, неділю) — на 3, 4 травня (понеділок, вівторок);

— 9 травня (вихідний день у неділю) — на 10 травня (понеділок);

— 23 травня (вихідний день у неділю) — на 24 травня (понеділок).

Повний текст листа найближчим часом буде розміщено на сайті

www.nibu.factor.ua у розділі «Довідкова інформація», підрозділ «Норми робочого часу».

(Лист Міністерства праці та соціальної політики України «Про розрахунок норми тривалості робочого часу на 2010 рік» від 25.08.2009 р. № 9681/0/14-07/13)

 

Оновлено Інструкцію щодо заповнення статистичної звітності № 1-підприємництво

Наказом Державного комітету статистики України від 01.09.2009 р. № 334 затверджено зміни до Інструкції щодо заповнення форм державних статистичних спостережень зі структурної статистики № 1-підприємництво (річна), № 1-підприємництво (коротка) — річна, № 1-підприємництво (квартальна), затвердженої наказом Держкомстату від 27.08.2007 р. № 321.

Так, Інструкцію № 321 доповнено новими додатками:

— додатком 3 «Перелік видів економічної діяльності для заповнення розділу 2.2 «Інтегрована діяльність» ф. № 1-підприємництво (річна)»;

— додатком 4 «Приклади заповнення ф. № 1-підприємництво (річна) для сільськогосподарських та промислових підприємств».

Наказ набере чинності з 1 січня 2010 року.

(Наказ Державного комітету статистики України «Про затвердження Змін до Інструкції щодо заповнення форм державних статистичних спостережень зі структурної статистики № 1-підприємництво (річна), № 1-підприємництво (коротка) — річна, № 1-підприємництво (квартальна)» від 01.09.2009 р. № 334)

 

З 1 жовтня мінзарплата збільшилася до 650 грн.

1 жовтня 2009 року в Україні підвищено рівень мінімальної заробітної плати із 630 до 650 грн. Це передбачено у статті 55 Закону України «Про Державний бюджет України на 2009 рік».

(Закон України «Про Державний бюджет України на 2009 рік» від 26.12.2008 р. № 835-VI)

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі