Теми статей
Обрати теми

Вікна у світ Інтернету

Редакція БК
Стаття

Вікна у світ Інтернету

 

img 1

Поширення онлайнових сервісів, зростання можливостей Інтернету давно зробили Глобальну мережу атрибутом повсякденного життя мільйонів людей. Це перетворило браузер на одну з найзапитаніших програм на комп’ютері будь-якого користувача. У вас можуть бути відсутні Microsoft Office, музичний плеєр та навіть пасьянс! Але браузер має бути завжди. Без нього працювати сьогодні практично неможливо. Це не стало непоміченим для розробників програмного забезпечення. Команди висококласних програмістів вступили в запеклу боротьбу, викинувши на ринок десятки програм для роботи в Інтернеті. Можливості цих програм зростають, як снігова груда. Невпинно покращуються дизайн, зручності роботи. Для нас це добре хоча б тому, що є вибір. Але існує і зворотний бік медалі. Кількість браузерів зростає. Ще швидше зростає кількість їх оновлень, додаткових модулів (так званих плагінів). Зорієнтуватися в їх множині, підібрати найкращий браузер для своїх цілей зовсім не просто. Розібратися з цим завданням я і пропоную в сьогоднішній статті.

Надія БАЛОВСЯК, доцент кафедри інформаційних систем та мереж Чернівецького торговельно-економічного інституту КНТЕУ, Internetessa.com

 

Подорож у світ браузерів ми почнемо з нової, восьмої версії програми Internet Explorer (рис. 1). Вона з’явилася в першій половині цього року. Цей вибір зроблено не випадково, адже Internet Explorer входить до складу операційної системи. Там, де працює Windows, програма Internet Explorer є напевно. Не потрібно нічого скачувати, переписувати, установлювати. І в цьому її велика перевага. Отже, приступимо.

img 2

 

Internet Explorer 8

Головною відмінністю новинки стала значно покращена швидкість її роботи. І це реально помітно! У новій версії з'явилася функція збереження сеансу, що стартує автоматично при аварійному завершенні програми. При наступному запуску браузера ця служба дозволяє відкрити всі вкладки, які були активні на момент аварійного виходу.

Приємно порадував Internet Explorer 8 і дизайнерським рішенням. Тепер у браузері можна створити групу закладок та виділити їх певним кольором.

На основній сторінці програми з'явилася сторінка «Рекомендуемые сайты

». Їх список браузер формує автоматично, спираючись на історію переглядів і частоту відвідувань.

Однією з основних новинок браузера став режим приватного серфінгу, так званий «

InPrivate». Він дозволяє замести сліди вашої роботи в Інтернеті. У цьому режимі буде видалено «cookies», тимчасові файли, записи журналу, тобто все, що дозволить дізнатися, які сайти ви відвідували й коли. До речі, у роботі бухгалтера — це дуже корисна можливість.

Серед численних новинок Internet Explorer 8 хочу окремо зупинитися на так званих прискорювачах. Це спеціальні модулі для оброблення виділеного фрагмента тексту. Завдання у них найрізноманітніші. Наприклад, у браузері первісно є прискорювачі для пошуку, перекладу, роботи з поштою тощо. Запустити прискорювач дуже просто. Виділяєте фрагмент тексту. Поруч з ним з’явиться список доступних прискорювачів. Залишається тільки вибрати потрібний варіант із цього списку, наприклад перекласти текст або відправити його за допомогою e-mail.

 

Firefox (http://mozilla.com)

Браузер Firefox (рис. 2) працює швидше, ніж Internet Explorer. І в цьому його основна перевага. Він швидше відкриває веб-сторінки, швидше відображає їх вміст. Додатковою перевагою Firefox є покращена безпека. У Firefox немає такої кількості програмних «дірок», як в Internet Explorer. Це означає, що у власників Firefox менша ймовірність заразити свій комп'ютер вірусами чи іншим шкідливим програмним забезпеченням, якого сьогодні так багато в Інтернеті.

img 3

Та все-таки головна родзинка Firefox в іншому. Для Firefox існує багато так званих плагінів (або розширень), що істотно покращують функціональні можливості браузера. Наприклад, після установлення таких плагінів у Firefox можуть з'явитися можливості пошуку картинок, блокування реклами, опублікування записів до блогу, додаткові засоби для управління закладками та багато що інше. Плагіни — це невеликі файли з розширенням «*.xpi

». Їх можна знайти на сторінці розробника браузера — компанії Mozilla за адресою https://addons.mozilla.org/ru/firefox/ . На цьому сайті плагіни згруповано за категоріями згідно з їх функціональним призначенням. Біля кожного елемента є докладний опис. Установити плагін дуже просто: достатньо клацнути по кнопці «Загрузить» (або «Добавить в Firefox») і потім підтвердити установлення в додатковому вікні програми. Після завантаження плагіна потрібно закрити браузер і знову запустити його. Плагін стане доступним для використання. Для управління плагінами передбачено пункт «Инструменты Дополнения». Клацання по цьому пункту відкриє спеціальне вікно. У ньому будуть список плагінів, кнопка «Настройки» для установлення параметрів їх роботи, а також кнопка відключення додаткових розширень.

Використання плагінів надійно закріпило за Firefox репутацію «браузер-конструктор». Фактично він є скелетом, на який у міру необхідності «навішують» додаткові можливості. Завдяки такому підходу з Firefox можна отримати середовище, максимально придатне для будь-яких, найспецифічніших завдань інтернет-серфінгу. І, що дуже важливо, це середовище кожен користувач може пристосувати особисто для себе. Тому не дивно, що Firefox заслужено вважають найбільш персоналізованим інтернет-браузером.

Нову версію Firefox 3.5 відзначає покращена робота з пам’яттю. У ній з’явилися функції приватного серфінгу та геолокації. З приватним серфінгом ми вже знайомі. А от геолокація дозволяє визначати місце розташування користувача і враховувати ці дані в результатах пошуку. Інформацію про місцезнаходження Firefox отримує зі спеціальних сайтів, де є така функція.

 

Opera 10 (http://opera.com)

Можливості програми Opera (рис. 3) досить різноманітні. Тому її головними прихильниками насамперед стали професіонали у сфері інформаційних технологій — програмісти, дизайнери. Браузер Opera простий, зручний, його остання версія чудово адаптована для роботи на повільних інтернет-з'єднаннях.

img 4

До основних переваг браузера я б віднесла швидкий доступ до величезної кількості інструментів, що робить роботу з ним дуже ефективною. Наприклад, в Opera можна зберігати замітки до сайтів, перекладати з однієї мови на іншу безпосередньо у вікні браузеру. До програми вбудовано поштовий клієнт, через якого можна вести електронне листування.

На окрему увагу заслуговує система швидкої навігації цього браузера. Відразу після запуску програми з'явиться сторінка з назвою «Экспресс-панель

». Таку дію передбачено за умовчанням. На цій сторінці первісно є 9 квадратів. Спочатку вони порожні. У процесі роботи ці квадрати можна заповнити адресами веб-сторінок. Закріпити сторінку за квадратом дуже просто — досить клацнути по ньому мишею та ввести потрібну адресу. З часом, у міру заповнення, кожен квадрат (а їх може бути від 4 до 25) відповідатиме певній сторінці. Їх перелік завжди перед очима у вигляді «Экспресс-панели». Клацання мишею по квадрату миттєво відкриває сторінку, закріплену за ним.

Крім того, за кожним елементом сторінки «

Экспресс-панель» закріплено комбінацію гарячих клавіш. Вона має такий вигляд: «Ctrl+номер страницы». Наприклад, «Ctrl+1», «Ctrl+2» і так далі. У будь-який момент за допомогою цієї комбінації можна показати у вікні браузера закріплену за нею сторінку.

Працюючи в Інтернеті, у браузері Opera легко зберегти нотатки про сторінки, що переглядаються, і навіть цілі цитати з цих сторінок. Така функція є дійсно унікальною. Її немає в жодній іншій програмі для веб-серфінгу. Нотатки можна групувати в папки, відділяти одну від одної роздільником і навіть відправити у вигляді електронного листа.

У браузері Opera набагато ефективніше використовується простір екрана. Скажімо, ліву частину вікна в ньому задіяно не під активний сайт, а для інших цілей. Таких, як додаткові елементи браузера, тощо. Ліворуч на бічній панелі в Opera можна показати вміст списку закладок, історію перегляду веб-сторінок, текстові нотатки, які користувач робить під час веб-серфінгу, тощо.

У браузері Opera 10 з’явилися нові можливості при роботі із закладками. Тепер їх можна зафіксувати, захистивши цим від випадкового закриття, або переміщати по панелі. А от робота з великою кількістю закладок в Opera 10, як і раніше, залишилася незручною, і ось чому. Якщо відкрито багато закладок, розмір кожної з них зменшується. Зрештою зі зростанням кількості відкритих закладок назви на них практично не буде видно. А от кнопки прокручування відкритих закладок у новій версії браузера так і не з’явилося.

Однією з головних фішок нової версії Opera розробники називають технологію «

Opera Turbo». Її призначено спеціально для роботи на повільному інтернет-з’єднанні. Швидкість з’єднання браузер уміє визначати самостійно. Якщо вона дуже мала, він включає режим «Turbo». Але користувач може перейти до цього режиму й примусово за допомогою спеціальної кнопки.

В Opera доступна перевірка орфографії текстів більше ніж 50 мовами. Серед них — українська та російська. Нова версія браузера відзначається високою швидкістю роботи, особливо при оновленні сторінок та відображенні картинок.

 

Flock (http://flock.com)

Flock (рис. 4) — ще одна новинка серед програм для веб-серфінгу. Особливістю цієї програми є спрощені інструменти роботи з різними сервісами.

img 5

Браузер підтримує закладки, причому їх організовано дуже зручно. Коли закладки не вміщаються на панелі, з'являються спеціальні кнопки для їх прокручування. Закривши потрібну закладку, її можна повернути через спеціальний пункт контекстного меню «Undo Close Tab

». Програма Flock веде історію закритих закладок. Це гарантує, що випадково закриті закладки ніколи не загубляться.

Основною відмінністю браузера є вбудовані засоби доступу до найпопулярніших онлайнових сервісів. Наприклад, Flock уміє працювати із сервісами «

http://www.livejournal.com», «http://www.photobucket.com», «http://www.youtube.com», «http://www.blogger.com», «http://www.blogsome.com», «http://del.icio.us», «http://www.flickr.com», «http://ma.gnolia.com», «http://www.typepad.com», «http://wordpress.com», «http://www.xanga.com». Більшість таких сервісів передбачають використання персональних облікових записів, або акаунтів. Для управління акаунтами у програмі Flock існує бічна панель «Accounts and Services». На ній можна побачити сервіси, згруповані в чотири розділи: «Media Sharing», «Blogging», «Online Favorites», «Disable Service». Щоб отримати доступ до зазначених сервісів, достатньо клацнути мишею по їх назві. Якщо ви відвідували сервіс раніше, Flock запам’ятає дані вашого акаунта (логін та пароль) і розмістить їх у розділі «My Accounts» на бічній панелі браузера. Ви можете використовувати ці відомості для авторизації на сервісі, натиснувши на кнопку «Keep Account». Кнопкою «Forgot Account» акаунт можна видалити.

До браузера Flock вбудовано пошук відеороликів та картинок на сайтах «

Http://www.youtube.com», «http://www.truveo.com/», «http://www.flickr.com/» і «http://www.photobucket.com/». Результат пошуку виводиться на верхню панель у вигляді кадрів відеоролика чи зменшених зображень. Крім того, існує зручна можливість закачування картинок на фотохостинги — простим перетягуванням файлу на верхню панель «Media Bar».

Цікаві можливості в браузері Flock пропонує панель «

Web Clipboard». Сюди можна переносити текст, картинки із сайтів, а потім простим перетягуванням з панелі вставляти ці дані до будь-якого іншого документа. Наприклад, на панелі «Web Clipboard» можна зберегти картинку з фотосайта, а потім вставити її до блогу як за допомогою посилання «Blog», так і безпосередньо розмістивши на відповідній формі. На панелі можна створювати папки та зберігати в них цілі фрагменти. Бухгалтеру така можливість стане у пригоді при роботі з інтернет-ресурсами щодо законодавства, при заповненні форм реєстрації тощо.

 

Chrome 3 (http://www.google.com/chrome)

Третя версія браузера Google Chrome (рис. 5) з'явилася на початку осені, за рік після появи першої його версії. Програма нарешті обзавелася можливостями, які давно були в її конкурентів. І водночас вона стала швидшою! Google Chrome, як і раніше, на сьогодні залишається одним із найшвидших браузерів.

img 6

Головними відмінностями новинки стала поява «розумного адресного рядка»: у процесі його заповнення Chrome шукає можливі варіанти веб-адреси та пропонує їх користувачу. У браузері зручно додавати адреси на закладки. Для цього достатньо клацнути мишею по значку у формі зірочки. Усі закладки у Chrome знаходяться на спеціальній панелі, розташованій нижче за адресний рядок. Закладки можна групувати в папки. А ось традиційного списку закладок в окремому вікні чи на бічній панелі тут немає, зате є кнопка для їх прокручування. Коли закладок багато, така можливість буде вельми корисною.

У браузері Chrome можна сформувати список улюблених сайтів. У ньому, як і в Internet Explorer 8, передбачено спеціальний режим анонімного серфінгу. У Chrome він називається «інкогніто». У режимі «інкогніто» відвідуваних сторінок не видно в журналі історії, вони не залишають на комп'ютері таких «слідів», як файли «

cookies» тощо.

Також хочу відзначити зручну роботу з паролями доступу до веб-сторінок у браузері Chrome. При появі запиту на збереження пароля тут не обов’язково відразу вирішувати, чи зберігати пароль. Панель із кнопками «

Сохранить пароль» або «Никогда для этого сайта» можна побачити у верхній частині вікна браузера. Ви можете продовжувати роботу, ігноруючи цю панель, або просто закрити її, що означатиме «Не сохранять пароль».

Але все-таки найголовніше, що відрізняє Google Chrome 3.0 від попередніх релізов, — це стабільність і швидкість його роботи.

 

Інші альтернативи

У цьому розділі я дам посилання на кілька браузерів, кожен з яких по-своєму цікавий, а отже, має право на життя.

Seamonkey, «

http://www.seamonkey-project.org/». Браузер побудовано на основі Firefox. Він включає не тільки програму для веб-серфінгу, а й модулі для роботи з електронною поштою, новинами, HTML-редагування.

K-Meleon, «

http://kmeleon.sourceforge.net/». Браузер створено на базі Gecko від Mozilla. Головною особливістю K-Meleon є гнучкі та зручні настройки.

Maxthon, «

http://www.maxthon.com/». Цей браузер первісно існував як надбудова для Internet Explorer і тільки згодом став самостійною програмою. На мій погляд, Maxthon багато в чому зручніший, ніж популярний продукт від Microsoft.

Green Browser, «

www.morequick.com/indexen.htm». Багатовіконний браузер, побудований на ядрі Internet Explorer. Має велику кількість додаткових можливостей.

Slim Browser, «

http://www.flashpeak.com/sbrowser/». Браузер працює на «движку» Internet Explorer, але має додаткові можливості. Наприклад, функцію перекладу веб-сторінок, засоби швидкого доступу до різних груп файлів безпосередньо з браузера тощо.

 

«Усе в одному», або Browser Chooser

Утиліта Browser Chooser (

http://browserchooser.codeplex.com/) спрощує вибір браузера, об’єднавши їх під управлінням однієї програми (рис. 6). Запустивши її, ви зможете підключити до програми всі встановлені на комп’ютері браузери. Згодом, при спробі відкрити веб-сторінку, програма запропонує вибрати той браузер, за допомогою якого це краще зробити.

img 7

 

Резюме

Важко сказати однозначно, який із браузерів кращий. У кожного є свої переваги та недоліки. Досвідченим користувачам я б порадила звернути увагу на Flock або Opera. У першому випадку додатковою перевагою є інтеграція браузера з популярними сервісами Інтернету, якими багато хто користується майже щодня. У другому приваблює різноманіття настройок, які можна встановити для кожного сайта індивідуально.

Браузер від Google поки що новинка. І хоча він працює стабільно та швидше порівняно з багатьма аналогами, інтерфейс цього браузера може здатися для новачка незвичним.

Нова версія Internet Explorer — теж не найгірший варіант. Браузер досить функціональний, зручний, з великою кількістю настройок та прискорювачів. Але якщо ви вирішите змінити його на щось інше, то найкращим рішенням, на мій погляд, буде Firefox. Особливо якщо ви не полінуєтеся і знайдете потрібні вам плагіни.

 

Чекаю ваших листів, пропозицій та зауважень на

bk@id.factor.ua або на форумі редакції www.bk.factor.ua/forum . Успішної роботи!
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі