Теми статей
Обрати теми

Миші: хвостаті та безхвості

Редакція БК
Стаття

Миші: хвостаті та безхвості

 

img 1

Надрукувавши статтю про різновиди клавіатур та критерії їх вибору, цілком природно розглянути ці самі питання щодо інших пристроїв комп’ютерної периферії. Наприклад, комп’ютерної миші або офіційно — маніпулятора типу «миша». Це маленький пристрій впливає на комфортність вашої роботи не менше, ніж клавіатура або монітор. Тому до вибору миші слід підходити серйозно. На які параметри при цьому слід звертати увагу, розглянемо в цій статті.

Вікторія УФІМЦЕВА, канд. техн. наук, доцент кафедри прикладної математики та інформаційних технологій Харківської національної академії міського господарства

 

Кілька років тому відзначалося 40-річчя з дня створення першої комп’ютерної миші. Щоправда, масового поширення цей пристрій набув пізніше — завдяки використанню в комп’ютерах Apple Macintosh, а потім і в системі Windows. Зате тепер не можна навіть уявити собі роботу на комп’ютері без цього пристрою. Звісно, є користувачі, які віддають перевагу гарячим клавішам. Але це, переважно, завзяті комп’ютерники. Та й ті великою мірою не можуть повністю відмовитися від миші. Отже, насамперед визначимося з критеріями, за якими слід вибирати собі мишу. Перший із них — це тип пристрою.

 

Миші та їх різновиди

За принципом роботи миші бувають механічні, оптичні та лазерні. Ще кілька років тому на ринку переважали механічні миші з усіма властивими їм недоліками: кулька, що постійно забруднюється, та шорсткий килимок, без якого механічна миша практично не працює. Сьогодні лідируючі позиції на ринку займають миші оптичні та лазерні.

img 2Оптична миша може працювати на будь-якій поверхні, крім дзеркальної (відбиваючої). Принцип її дії заснований на використанні світлодіода та вбудованого сканера, який чутливо реагує на щонайменше переміщення миші. В оптичної миші точність позиціювання курсору набагато вища, ніж у механічної. Розділення сканера сучасної оптичної миші становить від 400 до 800 dpi*. До таких пристроїв належить, наприклад, Logitech USB 2B Optical Value (рис. 1) або моя улюблена A4Tech OP 620.

* Розділення сканера миші прийнято вимірювати в «dpi» (від англ. «Dot per inch», — кількість крапок на дюйм). Якщо миша має розділення 1500 dpi і ви пересуваєте її на один дюйм, то привід миші отримує через мікроконтролер інформацію про зсув на 1500 одиниць. Драйвер миші отримує цю інформацію, масштабує її під графічне розділення монітора та переміщає покажчик миші на відповідну відстань на екрані.

У лазерної миші замість світлодіода працює спеціальний лазер. Такі пристрої надійніші, мають підвищене розділення (до 5600 dpi!). Вони можуть працювати на дзеркальних та скляних поверхнях, споживають менше електроенергії порівняно з оптичними маніпуляторами.

img 3До типових представників лазерних мишей належать, наприклад, модель фірми Genius — миша-скарбничка NetScroll G500 Laser (рис. 2 на с. 33). Оригінальна особливість цього пристрою полягає в тому, що для збільшення його ваги розробники пропонують використовувати звичайні монети. Крім того, модель дозволяє регулювати чутливість лазерного сенсора на рівні 800, 1600 або 2000 dpi.

На мій погляд, для роботи бухгалтера істотної різниці між оптичною та лазерною мишею немає. Хоча останні все впевненіше завойовують ринок. Головне — не вибирайте для роботи механічну мишу. Зайве псування нервів із залипанням кульки в момент підготовки квартального звіту, я думаю, вам ні до чого...

Серед інших різновидів маніпуляторів типу «миша» можна виділити ще три напрями. Індукційні миші (рис. 3) — використовують для позиціювання спеціальний килимок у вигляді графічного планшета. Гіроскопічні миші — вельми оригінальні пристрої, якими можна управляти не лише на столі, а й у повітрі. Цей тип маніпуляторів орієнтований на любителів комп’ютерних ігор. Трекболи — за принципом роботи схожі на механічну мишу, але кулька у трекбола розташована зверху (рис. 4). Цю кульку крутять пальцем, при цьому рух курсору контролюється набагато точніше, ніж при використанні звичайної миші. Трекболи незамінні для людей з проблемами опорно-рухового апарату. В основному всі ці пристрої з точки зору бухгалтерської роботи не представляють інтересу. До того ж вони досить дорого коштують.

img 4                         img 5

 

Спосіб підключення

Важливо!

Пам’ятайте, немає нічого гіршого у провідної миші, ніж короткий шнур.

Тому перед придбанням уважно проаналізуйте, як далеко від миші розташований системний блок вашого комп’ютера, з якого боку ви підключатимете мишу до ноутбука. У будь-якому разі довжини шнура має вистачати із запасом. Якщо при підключенні миші шнур перебуває в натягнутому стані, ні про яку зручність роботи не може бути й мови.

img 6За способом підключення до комп’ютера миші бувають провідні та безпровідні. У першому класичному випадку передача сигналу від миші до комп’ютера здійснюється через провід. Цей спосіб характеризується високою швидкістю та стабільністю передачі даних. До того ж він забезпечує нижчу вартість провідних пристроїв порівняно з безпровідними.

Для підключення провідної миші використовують два види роз’ємів — застарілий PS/2 та сучасніший USB-порт. Звісно ж, купуючи мишу, краще вибирати універсальний USB. Таку мишу ви з однаковим успіхом підключите і до настільного комп’ютера, і до ноутбука. А це означає, що пристрій, до якого ви звикли, буде завжди у вас напохваті.

У цьому сенсі безпровідна миша універсальна за визначенням. Її можна підключити до будь-якого комп’ютера, а відсутність провідного з’єднання забезпечує ще й велику свободу переміщення маніпулятора. Щоправда, на цьому, я б сказала, переваги безпровідних мишей і закінчуються. Головна проблема таких пристроїв — необхідність використання автономного живлення від акумуляторів або батарей. А це неминуче веде до збільшення ваги пристрою. Та й самі способи з’єднання безпровідної миші з комп’ютером поки що далекі від досконалості. Тут історія досить цікава. Перші безпровідні миші використовували інфрачервоний зв’язок для передачі даних до комп’ютера. Від такого варіанта відмовилися, оскільки будь-яка перешкода між мишею та інфрачервоним датчиком переривала зв’язок та заважала роботі. На зміну інфрачервоному зв’язку прийшов радіозв’язок. Але й цей спосіб був не позбавлений недоліків. Радіус дії миші з радіозв’язком становив декілька метрів. Тому при використанні однотипної техніки могло виявитися, що курсором на вашому екрані управляє миша з іншого комп’ютера. Сьогодні основним безпровідним стандартом для зв’язку комп’ютера з мишею став Bluetooth. Це спростило проблему, дозволило позбавитися від приймального пристрою (більшість сучасних комп’ютерів оснащені Bluetooth-адаптером) та вирішило проблему ідентифікації миші. Але при такому підході є свій недолік: Bluetooth-з’єднання споживає чимало енергії. Це потребує частої заміни батарей миші. Отже, з безпровідними технологіями ситуація сьогодні така: на ринку представлено широкий асортимент пристроїв з Bluetooth-з’єднанням та високочастотним радіозв’язком. До останнього типу належить, наприклад, модель Genius Navigator 805 Laser (рис. 5). Багато з цих маніпуляторів цілком доступні за ціною. Та все ж, перш ніж купити безпровідну мишу, подумайте, наскільки важливий для вас саме такий варіант. Здебільшого оптична провідна миша — ідеальний пристрій для офісної роботи. Хоча, зрештою, вибір миші (з проводом чи без) залежить виключно від ваших уподобань.

 

Функціональність

img 7Сьогодні стандартом «де-факто» стала миша, в якої є дві кнопки та колесо прокрутки (рис. 1 і 5). Особисто я віддаю перевагу такому варіанту. Як мовиться, просто та зі смаком, нічого зайвого. Хоча кількість клавіш на маніпуляторі типу «миша» буває різною. Зустрічаються і два коліщатка для вертикального та горизонтального скролінгу, і кнопки для навігації у браузерах, у файлових менеджерах, клавіші для подвійного або потрійного клацання, для запуску спеціальних додатків, для регулювання рівня гучності, для відтворення аудіо- та відеокліпів, для настроювання параметрів самої миші... Фантазії розробникам не позичати.

Топові моделі мишок іноді укомплектовані не лише додатковими кнопками, а й володіють особливими властивостями. Для цього деякі з них може бути оснащено сенсорною поверхнею, мініджойстиком, безшумними клавішами. Наприклад, у 2009 році фірма Apple представила модель Magic Mouse (рис. 6). Це перша у світі миша з сенсорним керуванням та підтримкою технології мультитач. Замість кнопок, коліщаток та інших елементів у цій миші використовується сенсорний екран (своєрідний тачпад, як на ноутбуку). Він дозволяє здійснювати натискання, прокрутку тексту та картинки в будь-якому напрямі, масштабувати документи тощо. Причому все це — абсолютно безшумно!

Щоправда, вибираючи для бухгалтерської роботи мишу з розширеним функціоналом, слід тричі подумати. До хорошого швидко звикаєш. Попрацювавши деякий час з «просунутою» мишею, ви можете відчувати певний дискомфорт, беручи в руки стандартний варіант цього пристрою. Водночас практична корисність багатьох специфічних можливостей для повсякденної роботи бухгалтера, м’яко кажучи, невелика. Єдине, що виглядає розумно, — це кнопка для виконання подвійного клацання. Зазвичай вона розташована в передній частині миші поряд з коліщатком прокрутки. І тут є один нюанс. При виборі миші з такою додатковою кнопкою слід обов’язково переконатися, що вона чітко лягає під один із пальців вашої руки. Розмір кисті в усіх різний. Розміри маніпуляторів теж неоднакові. Але основні кнопки на них зроблені великого розміру. І це компенсує можливі проблеми. А от додаткові кнопки зазвичай невеликі. І при щонайменшій невідповідності розташування цих кнопок формі вашої руки працювати з ними буде незручно.

Важливо!

При купівлі миші обов’язково потримайте її в руках. Переконайтеся, що додаткові кнопки розташовані зручно, що ви легко дістаєте до них пальцями рук, що для цього не потрібно переміщати кисть по поверхні миші та при цьому ви не зачіпаєте за інші кнопки тощо.

 

Тип корпусу

img 8Щодо ергономіки, то тут розрізняють декілька типів корпусу комп’ютерних мишей: класичний, ергономічний та асиметричний.

Сьогодні найпоширенішим є класичний тип корпусу. Він має округлу симетричну форму, що дозволяє стійко фіксувати кисть та не перенавантажувати м’язи при роботі з мишею. Хоча при досить тривалій роботі з класичною мишею може виникнути певний дискомфорт. Це відбувається через роботу тієї самої групи м’язів, а також унаслідок одноманітності рухів. Крім того, класична миша не враховує особливостей будови кістей рук у правшей та лівшей. Проте класичний корпус має хороший ступінь комфортності та цілком придатний для роботи бухгалтера.

У мишей з ергономічним корпусом більш складний зовнішній вигляд. Така миша зазвичай вище, її форма дещо скошена до основи долоні, вона точніше повторює внутрішню поверхню кисті. За рахунок подовжньої симетрії ергономічна миша краще пристосована для роботи як правшей, так і лівшей. При виборі ергономічної моделі слід простежити, щоб миша не вислизала з долоні.

Що стосується асиметричного корпусу, він максимально враховує анатомію кисті й за рахунок цього забезпечує комфортну роботу з мишею. На жаль, асиметричний тип корпусу зустрічається далеко не в усіх виробників і переважно розрахований на правшей. Та й вартість ергономічних моделей та моделей з асиметричним корпусом перевищує класичний варіант. Хоча яких лише мишок не зустрінеш на ринку (рис. 7)…

 

Миші для ноутбуків

img 9Цій мишці варто приділити особливу увагу. Адже носити таку мишу з собою доведеться постійно! Тому в цьому випадку слід ураховувати такий важливий критерій, як вагу маніпулятора. Я вважаю, що для мобільного комп’ютера краще придбати невелику легку провідну мишу. Якщо дуже хочеться, можна купити маленьку безпровідну. Проте майте на увазі, що в останньому випадку до ваги мишки додасться вага батарей. Ось кілька цікавих, на мій погляд, моделей.

img 10Безпровідна лазерна миша Logitech V550 Nano (рис. 8), вона може прикріплятися до ноутбука. За рахунок цього носити її дуже зручно. Пристрій чудово суміщається з усіма моделями ноутбуків. Після зняття не залишає слідів своєї присутності на кришці. А крихітний нано-приймач такий мініатюрний, що можна один раз підключити його до USB-порту ноутбука та назавжди забути про це.

img 11Компанія Microsoft випустила за своїм брендом мишу-розкладачку Arc Mouse (рис. 9). У розкладеному вигляді вона надає всі зручності повнорозмірної настільної миші. У складеному — Arc Mouse стає на 40 % менше та може поміститися навіть до дамської сумочки.

Незамінна для бухгалтера з ноутбуком річ — миша Adesso. Вона суміщена з цифровою клавіатурою (рис. 10)! Ця миша підключається до USB. Її 19 клавіш заховано під прозорою кришкою. Для повноцінної роботи не потрібне встановлення жодних драйверів. Сама оптична миша забезпечує розділення в 1000 dpi, оснащена коліщатком прокрутки та двома великими кнопками. Що ще потрібно для щастя?!

Ось стисло й усе, що потрібно знати при виборі миші. І пам’ятайте: на чому б ви не зупинилися, головне — перед купівлею обов’язково потримайте мишу в руці, переконайтеся, що вам із нею буде зручно працювати. А щодо конкретних пристроїв та новинок, пропоную переглядати сайти виробників. Таких, як Logitech (

www.logitech.uа), Microsoft (www.microsoft.com), Genius (www.genius.uа).

 

Вдалого вибору! Чекаю ваших листів на

bk@id.factor.ua або форумі редакції www.bk.factor.ua/forum .
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі