Теми статей
Обрати теми

Новини&Законодавство

Редакція БК
Новини

img 1

 

Підприємців-«спрощенців» зобов’язали доплачувати пенсійні внески до мінімального розміру

Як і очікувалося, Президент України підписав прийнятий Верховною Радою Закон України «Про внесення змін до законів України «Про Державний бюджет України на 2010 рік» та «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» від 08.07.2010 р. № 2461-VІ, що зобов'язує підприємців, які обрали особливий спосіб оподаткування (фіксований податок, єдиний податок), сплачувати страхові внески до Пенсійного фонду України в сумі не менше мінімального розміру страхового внеску за кожну особу.

Отже, відтепер фізичні особи — суб’єкти підприємницької діяльності, які обрали особливий спосіб оподаткування (фіксований податок, єдиний податок), та члени сімей зазначених осіб, які беруть участь у провадженні ними підприємницької діяльності, на період дії законодавчих актів з питань особливого способу оподаткування повинні сплачувати страхові внески в порядку, визначеному Законом України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» від 09.07.2003 р. № 1058-IV.

Сума страхового внеску встановлюється зазначеними особами самостійно для себе та членів їх сімей, які беруть участь у провадженні такими особами підприємницької діяльності та не перебувають з ними у трудових відносинах. При цьому сума страхового внеску з урахуванням частини фіксованого або єдиного податку, перерахована до Пенсійного фонду України, повинна становити не менше мінімального розміру страхового внеску за кожну особу та не більше розміру страхового внеску, обчисленого від максимальної величини фактичних витрат на оплату праці найманих працівників, грошового забезпечення військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу, оподатковуваного доходу (прибутку), загального оподатковуваного доходу, з якої сплачуються страхові внески.

Закон України від 08.07.2010 р. № 2461-VІ набрав чинності з 17.07.2010 р.

(Закон України «Про внесення змін до законів України «Про Державний бюджет України на 2010 рік» та «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» від 08.07.2010 р. № 2461-VІ)

 

Змінено порядок провадження господарської діяльності на підставі подання декларації

Законом України від 07.07.2010 р. № 2451-VI унесено зміни до Закону України «Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності» від 06.09.2005 р. № 2806-IV, якими дещо підкориговано порядок провадження господарської діяльності на підставі подання декларації.

Зокрема, установлено, що суб'єкт господарювання має право на провадження певних дій щодо здійснення господарської діяльності або видів господарської діяльності на підставі подання декларації без отримання документа дозвільного характеру, за винятком тих видів господарської діяльності, перелік яких визначається КМУ.

Кабміну, у свою чергу, доручено в місячний строк з дня опублікування Закону від 07.07.2010 р. № 2451-VI затвердити перелік певних дій щодо здійснення господарської діяльності або видів господарської діяльності, які не можуть провадитися на підставі подання декларації, з урахуванням того, що провадження певних дій щодо здійснення господарської діяльності або видів господарської діяльності на підставі подання декларації можливе лише за умови, що такий вид господарської діяльності не становить підвищеної небезпеки для життя і здоров’я населення та для навколишнього природного середовища.

У разі незатвердження урядом у визначений строк переліку певних дій щодо здійснення господарської діяльності або видів господарської діяльності, які не можуть провадитися на підставі подання декларації, суб’єкт господарювання має право на провадження господарської діяльності або видів господарської діяльності за поданням декларації.

Закон України від 07.07.2010 р. № 2451-VI набере чинності з дня офіційного опублікування.

(Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності» щодо провадження господарської діяльності на підставі подання декларації» від 07.07.2010 р. № 2451-VI)

 

Унесено чергові зміни до Закону про держнагляд

Законом України від 01.07.2010 р. № 2399-VI унесено чергові зміни до Закону України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» від 05.04.2007 р. № 877-V.

Так, змінами уточнено, що державний нагляд (контроль) здійснюється за принципом наявності одного органу державного нагляду (контролю) у складі центрального органу виконавчої влади.

Таким чином, якщо при міністерствах України (інших центральних органах виконавчої влади) існує декілька структурних підрозділів, уповноважених здійснювати державний нагляд (контроль) суб'єктів господарювання, то з набуттям чинності зазначеними змінами в центральному органі виконавчої влади має бути тільки один такий структурний підрозділ.

Також доповнено перелік підстав для здійснення позапланових заходів нагляду (контролю), а саме: настання аварії, смерть потерпілого в результаті нещасного випадку або професійного захворювання, пов’язаного з діяльністю суб’єкта господарювання, спричинює проведення позапланової перевірки такого суб’єкта господарювання.

Закон від 01.07.2010 р. № 2399-VI набере чинності через три місяці з дня офіційного опублікування.

(Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» від 01.07.2010 р. № 2399-VI)

 

Роз’яснення ПФУ про порядок доплати до мінімального страхового внеску

У зв'язку з набуттям чинності з 17.07.2010 р. Законом України «Про внесення змін до законів України «Про Державний бюджет України на 2010 рік» та «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» від 08.07.2010 р. № 2461-VІ Пенсійний фонд України надав роз’яснення щодо сплати страхових внесків.

Як повідомляється на офіційному сайті Пенсійного фонду України (

www.pfu.gov.ua), ураховуючи розмір мінімальної заробітної плати у 2010 році, мінімальний страховий внесок для зазначених осіб становитиме в:

липні — вересні — 294,82 грн.;

жовтні — листопаді — 301,12 грн.;

грудні — 306,10 грн.

Сплата страхових внесків здійснюється щокварталу, протягом 20 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного кварталу, а саме:

за липень — вересень 2010 року — до 20 жовтня 2010 року;

за жовтень — грудень 2010 року — до 20 січня 2011 року.

Оскільки відповідно до законодавства мінімальний розмір страхового внеску встановлено на календарний місяць і страховий стаж особам для призначення пенсії також обчислюється в місяцях, сплата страхових внесків за липень 2010 року здійснюється в розмірі не менше мінімального страхового внеску.

Платникам, які не сплатять суму страхових внесків у розмірі не менше мінімального страхового внеску в строки до 20 жовтня 2010 року і 20 січня 2011 року, направляється розрахунок сум, що підлягають сплаті за квартал з урахуванням частини сум єдиного або фіксованого податку разом з вимогою про їх сплату для узгодження.

З метою зменшення фінансового навантаження на платника при сплаті страхових внесків раз на квартал ПФ пропонує провести роз’яснювальну роботу з платниками про можливість сплати ними коштів щомісячно.

Сплата внесків платниками здійснюється на рахунки органів Пенсійного фонду, які відкрито в установах ВАТ «Державний ощадний банк України» та на які зараховується частина єдиного та фіксованого податків, за місцем узяття на облік цих осіб як страхувальників.

 

Електронну форму первинного документа «легалізовано» в бухобліку

Наказом Міністерства фінансів України від 07.06.2010 р. № 372 внесено зміни до Положення про документальне забезпечення записів у бухгалтерському обліку, затвердженого наказом Мінфіну від 24.05.95 р. № 88.

Відповідно до змін первинними документами вважаються документи, створені у письмовій або електронній формі, які фіксують та підтверджують господарські операції, включаючи розпорядження та дозволи адміністрації (власника) на їх проведення.

При цьому первинні документи, створені в електронному вигляді, застосовуються в бухгалтерському обліку за умови дотримання вимог законодавства про електронні документи та електронний документообіг.

Також зазначено, що первинні документи, облікові регістри та бухгалтерська звітність, створені у формі електронного документа, повинні зберігатися на електронних носіях інформації у формі, що дає можливість перевірити їх цілісність на цих носіях, та протягом строку, який не повинен бути менше строку, установленого для відповідних паперових документів.

Наказ набрав чинності з 24.07.2010 р.

(

Наказ Міністерства фінансів України «Про затвердження Змін до Положення про документальне забезпечення записів у бухгалтерському обліку» від 07.06.2010 р. № 372)

 

ДПАУ роз’яснила особливості заповнення додатка 2 до декларації з ПДВ

ДПАУ в листі від 15.07.2010 р. № 14134/7/16-1117 роз'яснила порядок заповнення Довідки щодо залишку сум від’ємного значення попереднього податкового періоду, які після бюджетного відшкодування включаються до складу податкового кредиту наступного податкового періоду (додаток 2 до податкової декларації з ПДВ) (далі — Довідка) з урахуванням положень Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» від 20.05.2010 р. № 2275-VI (далі — Закон № 2275).

Також ДПАУ зазначила, що роз'яснення щодо особливостей складання Довідки та Методика розрахунку показників Довідки надано в листі ДПАУ від 06.08.2008 р. № 15844/7/16-1117.

Крім того, тимчасове застосування зазначених роз'яснень та складання Довідки виходячи з положень Закону № 2275 здійснюється з урахуванням такого.

Дані рядків 24 і 26 податкової декларації з ПДВ відповідного звітного періоду відображаються в колонках 3 і 5 підсумкового рядка Довідки.

Наступний розподіл (у відповідних колонках) за періодами виникнення (колонка 2) податкового кредиту, за рахунок якого вони сформовані, здійснюється виходячи зі сплаченої суми.

У колонці 5 відображається неоплачена частина від’ємного значення, розрахована як різниця між сумою, зазначеною у відповідному рядку колонки 5 Довідки за попередній звітний період (рядок 26 декларації з ПДВ), та сумою відповідного рядка колонки 4 Довідки поточного звітного періоду (сплачена сума).

Повний текст листа від 15.07.2010 р. № 14134/7/16-1117 з коментарем фахівців редакції та з прикладом заповнення зазначеної Довідки опубліковано в газеті «Податки та бухгалтерський облік», 2010, № 59.

(Лист ДПАУ «Щодо порядку заповнення Довідки щодо залишку сум від’ємного значення попереднього податкового періоду, які після бюджетного відшкодування включаються до складу податкового кредиту наступного податкового періоду» від 15.07.2010 р. № 14134/7/16-1117) 

 

Про подання податкової декларації з ПДВ (скороченої)

Як відомо, платник податку — сільськогосподарське підприємство, яке відповідно до ст. 81 Закону про ПДВ обрало спеціальний режим оподаткування діяльності у сфері сільського, лісового господарства та рибальства, подає податкову декларацію з ПДВ (скорочену).

При цьому у таких платників виникає запитання: чи мають вони включати до цієї ж декларації, зокрема операції з реалізації молока, худоби, птиці, вовни власного виробництва, а також молочної продукції та м’ясопродуктів, вироблених у власних переробних цехах, чи вони повинні разом із податковою декларацією з ПДВ (скороченою) подавати також податкову декларацію з ПДВ (спеціальну) з включенням до неї відповідних операцій?

Відповідаючи на це запитання, директор Департаменту податку на додану вартість ДПА України Юрій Лапшин підкреслює, що, оскільки дія абзацу шостого п. 1.2 Порядку заповнення та подання податкової декларації з податку на додану вартість, затвердженого наказом ДПАУ від 30.05.97 р. № 166 (далі — Порядок № 166), поширюється тільки на платників податку — сільськогосподарські підприємства всіх форм власності, які відповідають вимогам ст. 81 Закону про ПДВ, але які не обрали спеціальний режим оподаткування діяльності у сфері сільського, лісового господарства та рибальства, то платники податку — сільськогосподарські підприємства, які згідно зі ст. 81 Закону про ПДВ вибрали спеціальний режим оподаткування діяльності у сфері сільського, лісового господарства та рибальства і на підставі абзацу четвертого п. 1.2 Порядку № 166 подають податкову декларацію з ПДВ (скорочену), мають включати до цієї ж декларації, зокрема, операції з реалізації молока, худоби, птиці, вовни власного виробництва, а також молочної продукції та м’ясопродуктів, вироблених у власних переробних цехах.

При цьому податкову декларацію з ПДВ (спеціальну) разом із податковою декларацією з ПДВ (скороченою) зазначені платники ПДВ подавати не повинні.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі