Теми статей
Обрати теми

Якщо ціна продажу нижче звичайної: як оформити податкову накладну?

Редакція БК
Відповідь на запитання

Якщо ціна продажу нижче звичайної: як оформити податкову накладну?

 

Як в «1С:Бухгалтерії 8» оформити податкові накладні, якщо продали товари за ціною нижче за звичайну?

А. Кушнір, м. Куп’янськ

Вероніка НЕКРАСОВА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Якщо звичайна ціна перевищує договірну ціну, продавець згідно з п. 19 наказу ДПАУ «Про затвердження форми податкової накладної та порядку її заповнення» від 30.05.97 р. 165 (далі — Порядок № 165) виписує дві податкові накладні:

1) першу накладну — за фактичною ціною операції;

2) другу — на суму різниці звичайної та фактичної ціни. У другій накладній проставляється позначка «ЗЦ», і накладна залишається у продавця. Табличну частину має бути заповнено згідно з вимогами п. 12.2 Порядку № 165.

Із законодавчою базою ми розібралися, подивимося, як оформити продаж товарів за цінами нижче за звичайні в «1С:Бухгалтерії для України 8» на такому прикладі:

ТОВ «Добро» продало замовнику такі матеріали: дошки — 100 шт. за ціною 1,5 грн. і лоза верби пруткоподібної — 150 шт. за ціною 1,15 грн. (ціни зазначено без ПДВ). Звичайні ціни становлять 2,00 грн. і 1,80 грн. відповідно (ціни зазначено без ПДВ).

Виписуючи податкову накладну, ми повинні будемо донарахувати податкові зобов’язання з ПДВ виходячи зі звичайних цін на суму 29,50 грн. (((2,00 - 1,5) х 100 + (1,8 - 1,15) х 150) х 20 %).

Оформляємо звичайну операцію продажу (рис. 1). У шапці документа вказуємо контрагента, договір з ним і склад, з якого провадиться відвантаження. У табличній частині — перелік товару, у графі «

Цена» вказуємо договірні ціни.

img 1

Проводки цього документа показано на рис. 2. Зверніть увагу: ПДВ розраховано з договірної ціни. Загальна сума податку склала 64,50 грн. (34,50 + 30,00).

img 2

На підставі видаткової накладної вводимо документ «Налоговая накладная». При створенні документа в такий спосіб у податковій накладній буде автоматично заповнено шапку і табличну частину. Оскільки в нас був продаж за ціною нижче звичайної ціни, переходимо на закладку «Дополнительно» і ставимо прапорець напроти параметра «Продажа ниже обычной цены». У результаті в табличній частині закладки «Товары» з’явиться стовпець «Цена обычная» — у ньому вказуємо звичайні ціни на реалізований товар (рис. 3).

img 3

При проведенні податкової накладної в бухгалтерському обліку формуються проводки стосовно донарахування податкових зобов’язань з ПДВ на суму 29,50 грн. (рис. 4).

img 4

У друкованих формах документа буде сформовано накладну за договірною ціною та накладну на суму перевищення звичайної ціни над договірною (поруч з номером через дріб позначення «ЗЦ» і відповідне формулювання в тексті, рис. 5) у двох примірниках.

img 5

 

Чекаємо ваших запитань на адресу

bk@id.factor.ua. Успіху!
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі