Теми статей
Обрати теми

Облік банківського кредиту

Редакція БК
Відповідь на запитання

Облік банківського кредиту

 

Підкажіть, якими документами в «1С:Бухгалтерії 8» відображаються операції з оформлення банківського кредиту?

І. Смирнова, м. Луганськ

Відповідає

Ганна САРАЄВА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Розглянемо відображення операцій з отримання кредиту на простому прикладі короткострокового кредиту з одноразовим погашенням наприкінці строку.

 

Підприємство ТОВ «Добро» оформило в банку «Базис» кредит у розмірі 12000 грн. строком на півроку. Комісійні банку за видачу кредиту склали 480 грн. Відсотки сплачуються щомісячно до 5-го числа наступного місяця (суму розраховує банк). Кредит погашається одним платежем після закінчення строку.

 

Спробуємо відобразити всі ці операції в «1С:Бухгалтерії 8». Почнемо з найважливішого, а саме із

зарахування кредитних коштів на розрахунковий рахунок підприємства. Операція оформляється документом «Платежное поручение входящее» з видом операції «Расчеты по кредитам и займам с контрагентами» (рис. 1). Заповнюючи документ, у графі «Договор» можна вказати лише договір виду «Прочее». У графі «Ставка НДС» ставимо значення «Без НДС», а у графі «Счет расчетов» із плану рахунків виберемо субрахунок 601 «Короткострокові кредити в національній валюті». Після проведення документа в бухгалтерському обліку буде сформовано проводки, наведені на рис. 1.

img 1

Кредитні кошти на розрахунковий рахунок зарахували, час сплатити банку комісійні за наданий кредит. Ця операція оформляється «

Платежным поручением исходящим» з видом операції «Оплата поставщику». Зверніть увагу, що в документі зазначено договір виду «С поставщиком». У графі «Ставка НДС» також ставимо значення «Без НДС». А у графах «Счет расчетов» та «Счет авансов» зазначаємо субрахунок 6851 «Розрахунки з іншими кредиторами (у національній валюті)» (рис. 2).

img 2

Провівши документ, отримаємо в бухгалтерському обліку проводки, наведені на рис. 2. У податковому обліку буде сформовано проводки зі збільшення валових витрат на суму 480 грн.

Нарахування комісійних банку

оформляється документом «Поступление товаров и услуг» з видом операції «Покупка, комиссия». Створивши документ, переходимо на закладку «Услуги» та заповнюємо табличну частину, як показано на рис. 3.

img 3

Витрати, пов’язані з отриманням кредиту, у бухгалтерському обліку відносяться до витрат поточного періоду. Згідно з п. 27 П(С)БО 16, який відносить комісійні банку до фінансових витрат, укажемо у графі «Счет затрат» субрахунок 951 «Відсотки за кредит». Потім, перейшовши на закладку «Счета учета расчетов», укажемо в реквізитах «Счета учета расчетов с контрагентом» та «Счета учета расчетов по авансам» субрахунок 6851 (рис. 3). Провівши документ, побачимо сформовані проводки Дт 951 — Кт 6851.

Наприкінці місяця банк нарахував відсотки за кредитом у розмірі 240 грн. Нарахування цих відсотків, як і нарахування комісійних банку, оформляємо документом «Поступление товаров и услуг» з видом операції «Покупка, комиссия».

Заповнюючи закладку «Услуги», у колонці «%НДС» вкажемо значення «Без НДС», адже відсотки за фінансовими кредитами не є об’єктом обкладення ПДВ.

Наприкінці місяця при визначенні фінансового результату діяльності підприємства (нагадаю, що операція проводиться за допомогою документа «Определение финансовых результатов» (меню «Операции → Регламентные операции»)) ми отримаємо проводку Дт 792 — Кт 951 на суму 720 грн., де 480 грн. — комісійні банку за надання кредиту і 240 грн. — відсотки за кредитом (рис. 5).

img 4

 

img 5

Усе викладене можна навести у вигляді таблиці, де видно, якими документами оформляється кожна операція, а також сформовані цими документами проводки.

№ з/п

Зміст операції

Проводки

Сума

Документ конфігурації

Дт

Кт

1

Отримання кредиту

311

601

12000

«Платежное поручение входящее» з видом операції «Расчеты по кредитам и займам»

2

Сплата комісійних банку за отримання кредиту

6851

311

480

«Платежное поручение исходящее» з видом операції «Оплата поставщику»

ВВ

ВВ

480

3

Нараховані суми комісійних

951

6851

480

«Поступление товаров и услуг» з видом операції «Покупка, комиссия»

4

Нараховані відсотки за користування кредитом

951

684

240

«Поступление товаров и услуг» з видом операції «Покупка, комиссия»

ВВ

ВВ

240

5

Оплата нарахованих відсотків

684

311

240

«Платежное поручение исходящее» з видом операції «Оплата поставщику»

6

Суми комісійних та сплачених відсотків віднесено на фінансовий результат

792

951

720

«Определение финансовых результатов»

 

Як бачите, оформлення кредиту в «1С:Бухгалтерії 8» — зовсім не складна операція, оформити яку можна наявними у програмі документами. Чекаємо ваших листів на адресу

bk@id.factor.ua . Успіхів!
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі