Теми статей
Обрати теми

Новини&Законодавство

Редакція БК
Новини

img 1

 

Затверджено Критерії оцінки ризику в частині
 додержання вимог законодавства про працю

Постановою КМУ затверджено Критерії, за якими оцінюється ступінь ризику від провадження господарської діяльності суб’єктами господарювання в частині додержання вимог законодавства про працю та визначається періодичність здійснення планових заходів державного нагляду (контролю) (далі — Критерії).

Такими Критеріями є:

— чисельність працівників;

— стан оплати праці;

— додержання вимог законодавства у разі звільнення працівників за ініціативою адміністрації суб’єкта господарювання;

— порушення вимог законодавства про працю.

Відповідно до Критеріїв суб’єкти господарювання незалежно від форми власності належать до одного з трьох ступенів ризику —

високого, середнього та незначного.

Зокрема, суб’єкти господарювання, на яких працює більш ніж 201 особа та на яких є порушення законодавства про працю, належать до суб’єктів із високим ступенем ризику. Їх перевірятимуть не частіше ніж один раз на рік.

До суб’єктів господарювання із середнім ступенем ризику належать суб’єкти, на яких працює від 50 до 200 осіб та на яких зафіксовано порушення законодавства про працю. Їх перевірятимуть не частіше ніж один раз на два роки.

До суб’єктів господарювання з незначним ступенем ризику належать суб’єкти, яких не віднесено до суб’єктів господарювання з високим та середнім ступенями ризику. Планові

перевірки таких суб’єктів господарювання проводяться не частіше ніж один раз на три роки.

Постанова № 1059 набуде чинності з дня її офіційного опублікування.

(Постанова КМУ «Про затвердження Критеріїв, за якими оцінюється ступінь ризику від провадження господарської діяльності суб’єктами господарювання у частині додержання вимог законодавства про працю та визначається періодичність здійснення планових заходів державного нагляду (контролю)» від 17.11.2010 р. № 1059)

 

Розроблено Методрекомендації
 з бухобліку фінансових витрат

Міністерство фінансів України затвердило Методичні рекомендації з бухгалтерського обліку фінансових витрат (далі — Методичні рекомендації), які можуть застосовуватися підприємствами, організаціями та іншими юридичними особами всіх форм власності (крім банків та бюджетних установ).

Водночас ці Методичні рекомендації не

поширюються на суб'єктів малого підприємництва — юридичних осіб, представництва іноземних суб'єктів господарської діяльності та інших юридичних осіб, які не займаються підприємницькою діяльністю.

Для цілей бухгалтерського обліку фінансові витрати включають:

проценти за користування короткостроковими та довгостроковими позиками банків, банківським овердрафтом;

— проценти за облігаціями випущеними, векселями виданими;

— дисконт за облігаціями, амортизацію інших знижок, пов’язаних з позиками;

— проценти за фінансову оренду активів.

Фінансові витрати визнаються витратами того звітного періоду, в якому вони нараховані,

за винятком частини фінансових витрат, що капіталізується.

Капіталізуються фінансові витрати у випадках створення кваліфікаційного активу. У такому разі капіталізовані фінансові витрати включаються до його вартості.

Наказ № 1300 набере чинності

з 1 січня 2011 року.

(Наказ Мінфіну «Про затвердження Методичних рекомендацій з бухгалтерського обліку фінансових витрат» від 01.11.2010 р. № 1300)

 

Змінено порядок заповнення ВМД

Державна митна служба України внесла зміни до Інструкції про порядок заповнення вантажної митної декларації, затвердженої наказом Держмитслужби від 09.07.97 р. № 307.

Так, уточнено термін

«вага брутто». Тепер це загальна вага товару, що включає вагу всієї упаковки (включаючи піддони), за винятком контейнерів та іншого транспортного обладнання.

Також уведено новий термін, що використовується в зазначеній Інструкції, —

«первинна тара (упаковка)» (тара (упаковка), що невіддільна від товару до його споживання і в якій товар подається для роздрібного продажу).

Крім того, змінено порядок заповнення

графи 35 вантажної митної декларації «Вага брутто (кг)» та графи 38 «Вага нетто (кг)» при декларуванні товарів, що вивозяться (вивезені) за межі митної території України (однойменних граф 35 і 38 при декларуванні товарів, які ввозяться (ввезені) на митну територію України, або товарів, які переміщаються митною територією України транзитом).

Наказ № 1018 набере чинності з дня офіційного опублікування, крім пункту 1 наказу, яким унесено зміни до Інструкції № 307. Цей пункт набере чинності через

7 днів з дня офіційного опублікування.

(Наказ Державної митної служби України «Про затвердження Змін до Інструкції про порядок заповнення вантажної митної декларації» від 07.09.2010 р. № 1018)

 

Довідка про сплату роботодавцем податків
 та зборів — за новою формою

З метою реалізації положень постанови КМУ від 08.04.2009 р. № 322 «Про затвердження Порядку видачі, продовження строку дії та анулювання дозволів на використання праці іноземців та осіб без громадянства» наказом ДПА України від 04.11.2010 р. № 849 затверджено

нову форму довідки про сплату роботодавцем податків та зборів (обов'язкових платежів), яка подається роботодавцем до центру зайнятості разом із заявою на отримання дозволу на використання праці іноземця.

Наказ ДПАУ № 849 набере чинності

з дня офіційного опублікування. Одночасно з цим втратить чинність наказ ДПАУ від 06.05.2004 р. № 261, яким було затверджено попередню форму довідки про сплату роботодавцем передбачених законодавством податків і зборів.

(Наказ ДПАУ «Про затвердження форми довідки про сплату роботодавцем податків та зборів (обов’язкових платежів)» від 04.11.2010 р. № 849)

 

Змінено Інструкцію про порядок обчислення
 і сплати пенсійних внесків

Постановою правління Пенсійного фонду України внесено зміни до Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затвердженої постановою правління ПФУ від 19.12.2003 р. № 21-1.

Тепер зазначена Інструкція визначає лише процедуру

добровільної участі осіб у системі загальнообов'язкового державного пенсійного страхування, стягнення заборгованості зі сплати внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування, сплати збору на обов'язкове державне пенсійне страхування з окремих видів господарських операцій та інших платежів до бюджету Пенсійного фонду України, нарахування і сплати фінансових санкцій та пені, а також відшкодування підприємствами витрат Пенсійного фонду України на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах.

Також з Інструкції виключено розділи, якими, зокрема, визначалися розміри страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування; порядок обліку та звітність платників Пенсійного фонду України; порядок контролю за сплатою страхових внесків платниками.

Постанова № 25-1 набере чинності з

1 січня 2011 року.

(Постанова правління Пенсійного фонду України «Про затвердження Змін до Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України» від 22.10.2010 р. № 25-1)

 

Затверджено Порядок розгляду органами ПФУ скарг
 на рішення про накладення штрафних санкцій

З метою реалізації положень Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 р. № 2464-VI постановою правління Пенсійного фонду України затверджено Порядок розгляду органами Пенсійного фонду України скарг на рішення про накладення штрафу, нарахування пені та заяв платників при узгодженні ними вимоги про сплату недоїмки зі сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

Цим Порядком визначено процедуру подання та розгляду органами Пенсійного фонду України заяв платників єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі — ЄСВ) при узгодженні ними вимог про сплату недоїмки зі сплати ЄСВ, оскарженні рішень про нарахування пені та накладення штрафів, скарг банків на рішення про накладення фінансових санкцій, передбачених статтею 25 зазначеного Закону.

Постанова № 22-7 набере чинності з 1 січня 2011 року.

(Постанова правління Пенсійного фонду України «Про затвердження Порядку розгляду органами Пенсійного фонду України скарг на рішення про накладення штрафу, нарахування пені та заяв платників при узгодженні ними вимоги про сплату недоїмки зі сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.10.2010 р. № 22-7)

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі