Теми статей
Обрати теми

Новини&Законодавство

Редакція БК
Новини

img 1

 

Про ідентифікацію об’єктів нерухомого майна
 для державної реєстрації прав на них

Як відомо, Законом України від 11.02.2010 р. № 1878-VI викладено в новій редакції Закон України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обмежень» від 01.07.2004 р. № 1952-IV (далі — Закон про реєстрацію нерухомості), якою визначено нові правові, економічні, організаційні засади проведення державної реєстрації речових та інших прав на об’єкти нерухомого майна.

Зокрема, відповідно до ст. 12 і 25 Закону про реєстрацію нерухомості уряду було доручено затвердити Порядок складання і затвердження, вимоги до оформлення індексних

кадастрових карт і кадастрових планів земельних ділянок* та Порядок присвоєння реєстраційного номера об’єкту нерухомого майна**.

* Ці дані призначено для ідентифікації нерухомого майна, відображення взаєморозташування об’єктів нерухомого майна, організації управління інформацією та контролю за проведенням державної реєстрації прав.

** Реєстраційним номером об’єкта нерухомого майна є індивідуальний номер, що присвоюється кожному окремо визначеному об’єкту нерухомого майна при проведенні державної реєстрації права власності на нього, не повторюється на всій території України та залишається незмінним протягом усього часу існування такого об’єкта.

З метою реалізації покладених завдань постановою КМУ «Про ідентифікацію об’єктів нерухомого майна для державної реєстрації прав на них» від 08.12.2010 р. № 1117 затверджено:

— Порядок складання і затвердження індексних кадастрових карт (планів) та кадастрових планів земельних ділянок, вимоги до їх оформлення;

— Порядок присвоєння об’єкту нерухомого майна реєстраційного номера.

Установлено, що дія останнього

не поширюється на об’єкти нерухомого майна, права на яких виникли до набуття ним чинності, крім випадків здійснення правочинів щодо такого нерухомого майна.

Постанова КМУ від 08.12.2010 р. № 1117 набере чинності з

1 січня 2011 року, а Порядок присвоєння об’єкту нерухомого майна реєстраційного номера — з 1 січня 2012 року.

(Постанова КМУ «Про ідентифікацію об’єктів нерухомого майна для державної реєстрації прав на них» від 08.12.2010 р. № 1117)

 

Змінено Положення про документальне
 забезпечення записів у бухобліку

Наказом Міністерства фінансів України від 08.11.2010 р. № 1327 унесено зміни до Положення про документальне забезпечення записів у бухгалтерському обліку, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 24.05.95 р. № 88.

Зазначені зміни є несуттєвими та переважно мають уточнюючий характер. Так, норму про відповідальність за правильність складання первинних документів уточнено таким чином:

«відповідальність за несвоєчасне складання первинних документів і недостовірність відображених у них даних несуть особи, які склали та підписали ці первинні документи».

Крім того, у п. 6.9 Положення № 88 замість п'яти абзаців, в яких було описано порядок вилучення первинних документів, облікових регістрів, бухгалтерських звітів та балансів у підприємств, установ, тепер лаконічно вказується, що вилучення первинних документів, облікових регістрів, фінансової звітності в підприємств, установ здійснюється відповідно до законодавства.

Наказ від 08.11.2010 р. № 1327 набрав чинності

з 6 грудня 2010 року.

(Наказ Міністерства фінансів України «Про затвердження Змін до Положення про документальне забезпечення записів у бухгалтерському обліку» від 08.11.2010 р. № 1327)

 

До відома емітентів цінних паперів: звітність за 2010 рік

Державна комісія з цінних паперів та фондового ринку (ДКЦПФР) у листі від 18.11.2010 р. № 13/02/20730 звернула увагу на те, що відповідно до Положення про розкриття інформації емітентами акцій та облігацій підприємств, що перебувають у лістингу організатора торгівлі, затвердженого рішенням ДКЦПФР від 22.06.2010 р. № 981, емітенти, на яких поширюється дія цього Положення,

зобов'язані розкривати річну інформацію про себе починаючи з 2011 звітного року.

Зазначено, що емітенти цінних паперів розкриватимуть регулярну річну інформацію за звітний 2010 рік шляхом розміщення в загальнодоступній інформаційній базі даних ДКЦПФР, опублікування в офіційному друкованому виданні та подання звіту до ДКЦПФР.

Розкриття річної інформації здійснюється в такі строки:

— розміщення в загальнодоступній інформаційній базі даних ДКЦПФР —

не пізніше 30 квітня року, наступного за звітним;

— опублікування в офіційному друкованому виданні —

не пізніше 30 квітня року, наступного за звітним;

— подання звіту до ДКЦПФР —

не пізніше 1 червня року, наступного за звітним.

(Лист ДКЦПФР «Строки, порядок та форми подання регулярної інформації про емітента» від 18.11.2010 р. № 13/02/20730)

 

Оновлено Метод рекомендації щодо виявлення
 ознак неплатоспроможності підприємства

Наказом Мінекономіки від 26.10.2010 р. № 1361 викладено в новій редакції Методичні рекомендації щодо виявлення ознак неплатоспроможності підприємства та ознак дій з приховування банкрутства, фіктивного банкрутства або доведення до банкрутства.

Зазначений документ розроблено з метою визначення однозначних підходів при аналізі фінансово-господарського стану підприємств на предмет виявлення ознак неплатоспроможності підприємства та дій з приховування банкрутства, фіктивного банкрутства або доведення до банкрутства; своєчасного виявлення формування незадовільної структури балансу для вжиття заходів щодо запобігання банкрутству підприємств, а також виявлення резервів підвищення ефективності виробництва та відновлення платоспроможності підприємств шляхом їх санації.

Суб'єктами такого аналізу є власники, органи, уповноважені управляти майном, або особи, зацікавлені в отриманні інформації про діяльність підприємства (державний орган з питань банкрутства, арбітражний керуючий, органи податкової служби, керівництво).

Наказ Мінекономіки від 26.10.2010 р. № 1361 набрав чинності

з 26 жовтня 2010 року.

(Наказ Мінекономіки «Про внесення змін до Методичних рекомендацій щодо виявлення ознак неплатоспроможності підприємства та ознак дій з приховування банкрутства, фіктивного банкрутства або доведення до банкрутства» від 26.10.2010 р. № 1361)

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі