Теми статей
Обрати теми

Як законсервувати ОФ в «1С:Бухгалтерії 7.7»

Редакція БК
Відповідь на запитання

Як законсервувати ОФ в «1С:Бухгалтерії 7.7»

 

Добридень! На підприємстві прийнято рішення законсервувати основні фонди першої групи, що тимчасово не використовуються. Підкажіть, будь ласка, як в «1C:Бухгалтерії 7.7» можна тимчасово вивести їх з експлуатації.

Відповідає

Ганна САРАЄВА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Перш за все дозвольте сказати пару слів про специфіку цієї операції. Так, податковий облік консервації основних фондів (ОФ) залежить від того, у складі якої групи вони значаться. Згідно з п.п. 8.4.5 ст. 8 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» у редакції від 22.05.97 р. № 283/97-ВР при виведенні з експлуатації окремого об’єкта ОФ групи 1 балансова вартість такого об’єкта прирівнюється до нуля, при цьому амортизація не нараховується.

Таким чином, при консервації ОФ групи 1 необхідно зменшити балансову вартість усієї групи на балансову вартість об’єкта і припинити нарахування амортизації починаючи з кварталу, наступного за кварталом, в якому об’єкт виведено з експлуатації у зв’язку з консервацією.

Що стосується бухгалтерського обліку консервації основних засобів (ОЗ) відповідно до

п. 23 П(С)БО 7, то при їх консервації нарахування амортизації припиняється з місяця, наступного за місяцем, в якому об’єкт було законсервовано.

Спеціального документа, яким можна було б змінити параметри амортизації ОФ, в «1С:Бухгалтерії 7.7» немає. Але це зовсім не означає, що тимчасово скасувати нарахування амортизації не можна. Усе можливо, при цьому послідовність дій має бути така:

1. Відкриваємо довідник «

Налоги и отчисления», шукаємо групу «Ставки, связанные с ОС, НМА, МБП», а в ній — запис із кодом «АмортГр1-04» (у разі якщо використовується норма амортизації, що діяла до 2004 року, код групи буде «АмортГр1»). Створюємо новий елемент, аналогічний елементу «АмортГр1-04», але вже зі ставкою, що дорівнює нулю. Ураховуйте, що код елемента теж має бути іншим, інакше він не запишеться до довідника, наприклад «АмортГр0-04» (див. рис. 1).

img 1

2. Переходимо до введення ручної операції. Дата операції — останній день кварталу, після якого не повинна розраховуватися амортизація. Наприклад, якщо було прийнято рішення не нараховувати амортизацію з нового року, дата операції має бути «31.12.10».

Власне операція складатиметься з двох проводок. Першою ми зведемо до нуля залишкову вартість ОЗ на рахунку «ОС1», а другою збільшимо балансову вартість ОЗ на рахунку «ОС1», але в субконто по дебету рахунка поставимо значення амортизації з нульовою ставкою (див. рис. 2).

img 2

 

Після проведення такої операції розрахунок амортизації ОФ не здійснюватиметься. А для того щоб знову почати нараховувати амортизацію, потрібно здійснити ручну операцію, зворотну тій, яку ми виконали.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі