Теми статей
Обрати теми

Новорічні сюрпризи

Редакція БК
Стаття

Новорічні сюрпризи

 

img 1

Серед усіх свят Новий рік займає особливе місце. І не лише тому, що це — найсвітліше свято нашого дитинства. Мабуть, сама природа розпорядилася так, що під Новий рік кожен із нас підбиває підсумки, оцінює досягнення, будує нові плани, сподівається на перспективи. І, звісно, десь глибоко усередині всі ми чекаємо приємних сюрпризів та новорічних подарунків. Ось тут і виникає актуальне запитання: що подарувати, на чому зупинити свій вибір? Адже новорічний подарунок має бути не лише красивим і забавним. Добрий подарунок здатний змінити стиль життя, відкрити нові можливості, допомогти в роботі. І як тут не пригадати про наших електронних помічників, які потрібні нам щодня, навіть якщо, на перший погляд, їх допомога не дуже-то й помітна. Про деякі новинки року, що минає, я розповім у цій статті.

Микола КАРПЕНКО, канд. техн. наук, доцент кафедри прикладної математики та інформаційних технологій Харківської національної академії міського господарства

 

Отже, зараз зупинимося переважно на подарунках технічно складних та практично корисних. Виходячи з цього до нашого каталогу новорічних подарунків я включив електронні книги, новинки мобільної техніки (смартфони, комунікатори) та «всяку всячину». Тепер по черзі.

 

Електронні книги

Популярність цих виробів за минулий рік перевершила всі очікування. Усе частіше можна бачити людей з електронною книгою в метро, в парку, за чашкою кави. Такий пристрій можна знайти навіть у портфелі учня середньої школи! І це недивно. Мала вага, компактні розміри, постійна готовність до роботи, — ось тільки деякі переваги сучасної електронної книги. Річ дійсно дуже зручна. Достатньо взяти із собою невеликий пристрій вагою у 200 грамів, і вся улюблена бібліотека завжди до ваших послуг. І все ж залишається запитання: а чи так вже потрібна електронна книга бухгалтеру? На мій погляд, — однозначно «так». Адже насправді, бухгалтер — один із найактивніших читачів у нашій країні! Лавина законів, інструкцій, листів, роз’яснень, — так чи інакше, усе це доводиться читати. І далеко не все можна встигнути за робочий час! А перегортати в транспорті великий звіт або солідний том податкового кодексу, погодьтеся, не дуже зручно. Інша справа — електронна книга. Скористатися нею можна в будь-якій ситуації, не боячись, що випадуть листи з папки або жорстка палітурка упреться в бік сусіда…

Отже, ми вирішили подарувати електронну книгу. Залишається вибрати конкретну модель. Тут не варто квапитися. Пропозицій багато. Не завжди можна відразу зрозуміти, якій моделі віддати перевагу. Тому, перш ніж іти до торговельного центру, потрібно розібратися в суті питання, з’ясувати, що вміють електронні книги, які параметри в них важливі, які виробники представлені на нашому ринку. Цим ми й займемося. А почнемо з найелементарніших речей.

Електронна книга — це пристрій, який первісно було спроектовано для читання текстової інформації. Основна «фішка» цих пристроїв — спеціальний екран, побудований за технологією так званого електронного чорнила (ще їх називають E-Ink). Головна перевага таких екранів — їх ергономічність. Екран на базі E-Ink принципово відрізняється від моніторів настільних комп’ютерів та ноутбуків, — він нічого не випромінює. У ньому немає внутрішнього підсвічування, яке стомлює очі при тривалому читанні. Усе, що ви бачите, — це відбите світло. Тому при роботі з електронною книгою відчуття таке, ніби перед вами просто аркуш паперу.

Звісно, у технології E-Ink є й певні недоліки. Наприклад, швидкість оновлення інформації залишає бажати кращого. Робота з динамічними картинками може виявитися проблематичною. Екрани на базі електронного чорнила показують тільки чорно-білі зображення (у градаціях сірого). Причому кількість цих градацій обмежена та коливається від 4 до 16. Про якісний перегляд фотографій не може бути й мови. Та й сам екран в електронної книги невеликий, 5 — 6

". Воно й зрозуміло: пристрій призначений для постійного носіння, має вільно поміщатися в сумочку або нагрудну кишеню. Хоча всі ці недоліки, насправді, непринципові. Характеристики сучасних електронних книг цілком придатні для якісного відображення текстової та графічної інформації. Головне при виборі моделі — переконатися, що її параметри в цілому відповідають сучасному рівню.

Тепер далі. У більшості електронних книг використовують пасивні екрани. Але є моделі з сенсорними панелями. Працювати з такою панеллю зручно, — торкнулися іконки на екрані, і перед вами відкрилася потрібна книга. Однак не варто забувати, що електронна книга — це, насамперед, пристрій для читання даних. Екран такого пристрою має бути максимально чистим. Що б там не говорили, а сенсорна панель у цьому сенсі — не найкраще рішення.

І останнє. Папір більшості електронних книг використовує технологію E-Ink Vizplex. Але вже з’явилися вироби, екран яких побудовано за технологією E-Ink Pearl. Характеристики цих дисплеїв набагато кращі порівняно з їх аналогами.

Порада

Вибираючи електронну книгу, обов’язково подивіться на характеристики її екрана. Добре, коли число градацій сірого кольору, що відображаються, буде не менше 8. Краще, якщо цей показник дорівнює 16. Дізнайтеся про покоління електронного паперу в майбутній покупці. Віддавайте перевагу книгам, екран яких використовує технологію E-Ink Pearl. Пам’ятайте, що сенсорна панель в електронній книзі — штука корисна, але не головна.

З екранами зрозуміло, тепер про можливості самого пристрою. Перше, що потрібно оцінити — це набір форматів, які «розуміє» електронна книга. Чим їх більше, тим краще. Добре, якщо будь-які дані, що можуть вам знадобитися, ви зможете прочитати за допомогою електронної книги. Серед стандартного набору форматів у різних пристроїв можна зустріти такі: «

Azw», «Txt», «Pdf», «Mp3», «Mobi» та «Prc», «Html», «Doc», «Jpeg», «Gif», «Png», «Bmp». Але є одна особливість. Деякі зі згаданих форматів електронна книга зможе читати безпосередньо, без будь-яких дій з вашого боку. Але деякі типи файлів вам доведеться конвертувати, тобто спочатку обробити спеціальною програмою і тільки потім читати в електронній книзі.

Порада

Під час придбання обов’язково вивчіть перелік форматів, з якими працює електронна книга. Переконайтеся, що до неї можна буде завантажити всі потрібні вам типи файлів.

Декілька слів про особливості конструкції. Насамперед це стосується навігаційних клавіш. Зазвичай для перегортання тексту в електронних книгах використовують маніпулятор типу джойстика. Схожий маніпулятор є на всіх мобільних телефонах. Користуватися ним зручно, але не завжди. Коли ви тримаєте книгу в одній руці, перегортати текст зручніше спеціальними кнопками на бічних гранях електронної книги. На жаль, такі кнопки є не в усіх моделях.

Порада

Під час придбання електронної книги зверніть увагу на зручність органів управління. Наявність додаткових кнопок на бічних панелях робить спілкування з пристроєм більш комфортним. Крім того, додаткові кнопки дублюють функції джойстика та розвантажують його. А це означає, що такий пристрій прослужить вам довше.

З теорією ми закінчили. Час переходити до огляду найбільш популярних моделей електронних книг вітчизняного ринку. Варіантів тут чимало. Охопити всі ми, звісно, не зможемо. Тому зосередимося тільки на найяскравіших представниках пристроїв цього класу.

 

img 2LBOOK EREADER V3+

Це відносно нова модель від українського виробника LBook (

http://lbook.ua ), рис. 1. Вона укомплектована 6-дюймовим екраном з розділенням 800 х 600 крапок (пікселів). Він побудований за технологією E-Ink Vizplex та може показати до 16 градацій сірого кольору. У LBook eReader V3+ є 64 Мбайт власної пам’яті. Для зберігання великих обсягів даних можна використовувати карти SD/MMC обсягом до 16 Гб. Порівняно з попередньою моделлю в LBook eReader V3+ істотно розширився список форматів даних, що підтримуються. Тепер пристрій працює з файлами «Pdf», «Doc», «Epub», «Html», «Mobi», «Rtf», «Txt», «Fb2», «Djvu», «Wolf», «Chm», «Lit», «Rar», «Zip», «Jpeg», «Gif», «Png», «Вмр», «Мp3». На ньому можна переглядати фотографії, слухати музику у форматі «Mp3».

Важливо!

Для підключення навушників у eReader V3+ передбачено стандартний рознімач діаметром 3,5 мм. А це означає, що з книгою eReader V3+ ви зможете використовувати навушники від самих різних виробників.

Органи управління в eReader V3+ зручні та функціональні. Від батареї пристрій працює довго, одного заряду вистачить на 7000 перегортань екрана. Навіть при активному використанні заряджати книгу доведеться не частіше ніж один раз на два тижні. До комплекту поставки входить сам пристрій, акумулятор, кабель mini-USB, навушники, захисний чохол, інструкція користувача. Важить LBook eReader V3+ 220 г та коштує близько 2300 грн. Цілком прийнятний бюджетний варіант.

 

POCKETBOOK 360

img 3Вироби цього виробника (

http://pocketbook.com.ua/ ) широко представлені на вітчизняному ринку. Їх вирізняє висока надійність та добрі ергономічні характеристики. Модель PocketBook 360 (рис. 2) — один із лідерів продажів року, що минає. У ній установлено екран розміром 5". Розділення екрана стандартне — 600 x 800 крапок. Використовувана технологія — E-Ink Vizplex.

Відмітною особливістю PocketBook 360 є його компактність. Завдяки зменшеному екрану пристрій легко уміщається в кишеню піджака і навіть брюк.

Розробники порадували, забезпечивши PocketBook 360 датчиком повороту екрана. Тепер не потрібно викликати меню, щоб вибрати книжкову чи альбомну орієнтацію дисплея. Достатньо обернути саму книгу, і все відбудеться автоматично.

Список доступних форматів для читання досить широкий — «

Pdf», «Doc», «Epub», «Fb2», «Rtf», «Txt», «Djvu», «Html», «Chm», «Prc», «Tcr». PocketBook 360 уміє програвати файли «Мp3», показувати фотографії у форматах «Png», «Вмр», «Jpeg», «Tiff» та працювати з архівами.

Для зберігання даних можна використовувати карти пам’яті microSD або microSDHC. Підключення до комп’ютера виконується через роз’єм USB. У пристрої є календар, калькулятор, годинник, популярні ігри. До комплекту поставки входять: сама електронна книга PocketBook 360, диски з програмним забезпеченням, кабель USB, чохол, зарядка, акумулятор. Розміри пристрою 118 х 140 х 12 мм, вага — 150 г. Такі характеристики дозволяють по праву назвати PocketBook 360 найкомпактнішою електронною книгою серед наявного асортименту. Ціна PocketBook 360 — близько 2300 грн.

 

img 4PRESTIGIO LIBRETTO 3162В

Серед відносно недорогих пристроїв раджу звернути увагу на електронну книгу фірми Prestigio (

http://www.prestigio.ua ), модель PER3162B (рис. 3). Її екран діагоналлю 6" вирізняється високою швидкістю оновлення, може показати до 8 відтінків сірого кольору. Книга підтримує формати «Txt», «Lrc», «Pdf», «Html», «Fb2», «Epub», «Wtxt». Варіантів тут менше, ніж у попередніх моделей. Зате список мультимедійних файлів, з якими працює Prestigio, вражає: — «Mp3», «Wav», «Wma», «Flac» «Aac», «Ogg». Крім того, PER3162B може працювати із зображеннями у форматах «Png», «Вмр», «Jpeg».

У комплекті з книгою йде елегантний чохол та стереонавушники. Вага пристрою 162 г, розміри — 120,6 х 172,5 хх 9 мм. Ціна Prestigio PER3162B — близько 1800 грн. Я думаю, ця модель підійде тим, хто любить читати під приємну музику і не хоче витрачати гроші на окремий аудіоплеєр.

 

SONY READER POCKET EDITION PRS-600

Новинка від компанії Sony («

http://www.sony.com» або « http://www.sony.ua») — модель Sony Reader Pocket Edition PRS-600 (рис. 4) відрізняється від попередніх книг наявністю сенсорного дисплея. Його розмір та розділення класичні для пристроїв цього класу: діагональ 6", технологія Vizplex, 800 x 600 крапок. Екран відображає 8 відтінків сірого. Це небагато, але для комфортного читання цілком достатньо. Потужна батарея забезпечує тривалу роботу пристрою. Розробники стверджують, що однієї зарядки вистачить на перегортання 7500 сторінок. Реально ця цифра дещо скромніша.

img 5

У книзі PRS-600 великий обсяг внутрішньої пам’яті — 512 Мбайт. Можна підключати карти формату MS Duo/SD (максимальний обсяг до 16 Гбайт). У комплекті є кабель mini-USB, через нього відбувається завантаження даних до електронної книги. При підключенні до ПК або ноутбука PRS-600 може працювати як звичайна флешка.

Книга PRS-600 працює з даними у форматах «Epub», «BBeB», «Pdf», «Rtf», «Txt». Для роботи з файлами MS Word потрібна їх попередня конвертація. Фотографії може бути представлено у форматах «Png», «Вмр», «Jpeg» або «Gif», аудіофайли — у форматах «Mp3» і «AСС». У книзі PRS-600 чудово розвинена система заміток, закладок та змісту. Їх можна створити маркером, штрихом чи просто «загнути сторінку». Орієнтовна ціна пристрою — 1750 грн. Якщо вам потрібна книга із сенсорним екраном, PRS-600 — чи не єдиний вибір.

 

AMAZON KINDLE 3

img 6Продукт Kindle 3 (рис. 5) від магазину Amazon (

http://www.Amazon.com ) цього року на ринку електронних книг викликав справжній фурор. І це не випадково. Kindle 3 принципово відрізняється від усіх представлених нами електронних книг відразу за декількома позиціями.

Спершу — сама ідея створення цього пристрою. Її автором, до речі, вважають керівника Amazon Джефа Безоса. Суть її в тому, щоб запропонувати споживачам пристрій для читання книг, який міг би самостійно (без комп’ютера) купувати та скачувати ці самі книги із сайта Amazon. По суті, Kindle 3 — частина масштабної системи з реалізації електронних книг від магазину Amazon. Зрозуміло, що й можливості Kindle насамперед «заточені» під інтернет-сервіси цієї компанії та під тих, хто купує за допомогою Kindle електронні книги. Причому ключове слово тут — «купує». Оскільки саме розраховуючи на фінансову віддачу від продажу книг компанія Amazon установила дуже привабливу ціну для самого пристрою. Утім, ніхто не примушує вас робити покупки в обов’язковому порядку! На сайті Amazon чимало й безоплатних книг. До того ж ви можете поповнювати бібліотеку книгами з іншого джерела, наприклад з настільного ПК чи ноутбука.

Отже, чим же цікавий Kindle? Насамперед тим, що компанія Amazon запропонувала користувачам не звичайну «книгочиталку», а комплект «пристрій плюс сервіс». Книга Kindle містить вбудований модуль безпровідного зв’язку WiFi. Є моделі з додатковим модулем 3G. Користувачам Kindle не обов’язково підключати його до комп’ютера, щоб завантажити улюблену книгу. Скрізь, де є Інтернет, ви зможете вийти в мережу та скачати потрібну книгу. Для цього в Kindle є внутрішній браузер, а сам пристрій забезпечений повноцінною клавіатурою.

З ідеєю ми розібралися. Тепер стисло про дизайн та ергономіку. На мій погляд, тут все на висоті: відмінне збирання, акуратний, міцний корпус з закругленими краями. Завдяки своїй обтічності Kindle зручно лягає в кишеню. Для навігації по тексту передбачено декілька клавіш. Зрозуміло, — це джойстик. Тут все, як кажуть, без коментарів. Крім того, на бічних гранях є дві окремі кнопки для перегортання тексту вгору і вниз. Причому ці кнопки продубльовано на обох бічних гранях. І це дуже зручно! Ви зможете з однаковим успіхом тримати пристрій як у лівій, так і в правій руці.

Kindle 3 укомплектовано дисплеєм з діагоналлю 6

" та розділенням 600 х 800 крапок. Екран може показати 16 градацій сірого, причому в Kindle використовується останнє покоління електронного паперу E-Ink Pearl. Завдяки цьому в дисплеїв Kindle 3 підвищено показник контрастності приблизно на 50 %, час оновлення зменшено на 20 %. І це дійсно помітно! Фон на екрані в Kindle виглядає світлішим, символи дуже чіткі, практично чорні. Сторінки оновлюються набагато швидше. По собі можу сказати, що читати книги на Kindle 3 дуже комфортно.

Для підключення до комп’ютера використовується роз’єм microUSB. Для навушників передбачено стандартне гніздо 3,5 мм. У Kindle є вбудовані динаміки, музику можна слухати на ходу і без навушників. Роз’єму для карт пам’яті в книзі Kindle немає. Та він, власне, і не потрібний. Поповнювати книжкові полиці ридера можна через USB-порт, через WiFi або 3G. Для зберігання даних власнику Kindle доступно близько 3 Гбайт із 4 Гбайт внутрішньої пам’яті. На мій погляд, більш ніж достатньо. Kindle підтримує формати «

Azw», «Txt», «Pdf», «Mp3», «Mobi» та «Prc». Документи «Html», «Doc», файли «Jpeg», «Gif», «Png», «Bmp» потребують попередньої конвертації.

В експериментальному розділі можна включити відтворення Mр3-файлів та запустити браузер для роботи в Інтернеті. Відразу зауважу, що в цьому питанні не потрібно тішитися зайвими ілюзіями. Усе ж Kindle — це електронна книга, а не ноутбук і навіть не комунікатор. Працювати в Інтернеті на ній можна, клавіатура для цього є. Але про повноцінний веб-серфінг не може бути й мови. Хоча скачати файл, перевірити пошту, переслати повідомлення цілком реально. На мій погляд, від електронної книги більшого очікувати й не потрібно. Те саме стосується програвача. Аудіокниги, музику слухати можна. Однак інтерфейс відтворення більш ніж скромний.

Модель Kindle 3 може працювати від однієї зарядки акумулятора в режимі безперервного читання місяць. При включеному модулі WiFi орієнтовний час роботи становитиме три тижні. Вражаючий результат, чи не так? Розмір книги Kindle — 203 х135 х 9 мм, вага — усього 289 г.

Кілька слів про модель з модулем 3G. Теоретично цей пристрій надає власнику безоплатний мобільний Інтернет у тих регіонах, де є офіційні поставки книги Kindle. Україна потрапляє до списку країн, куди Amazon поставляє свою продукцію. Придбавши версію Kindle з модулем 3G, ви отримаєте безоплатний доступ до Інтернету скрізь, де є відповідне покриття. Однак Amazon неспроста помістив таку можливість до розділу Experimental. Жодних гарантій, що безоплатний 3G буде завжди доступний користувачам Kindle, він не дає. Отже, переплачувати за цю «фішку» чи ні — вирішуйте самі. Перевірити можливість замовлення та доступність безоплатного 3G можна на сайті Amazon в розділі Experimental Features.

Тепер про придбання. Електронну книгу Kindle поки що можна придбати тільки через мережу інтернет-магазинів, таких як Ebay (

http://www.ebay.com) або Amazon (http://www.amazon.com). Ціна пристрою з модулем WiFi з урахуванням доставки становитиме близько 1350 грн. Kindle з модулем 3G дещо дорожче та коштує приблизно 1700 грн. (210  у. о.).

Важливо!

Якщо ви вирішили купити як подарунок Kindle 3, робіть це заздалегідь. Попит на виріб дуже великий. Продаж Kindle 3 постачальник виконує після попередньої заявки та згідно з чергою. Отже, строк доставки може виявитися досить тривалим.

Ось коротко і все щодо цікавих новинок на вітчизняному ринку електронних книг. Сподіваюся, що наша інформація допоможе вам вибрати надійний та зручний пристрій як новорічний подарунок. Але вибір не обмежується тільки електронними книгами. І тому ми переходимо до другого розділу нашої статті — стислого огляду новинок мобільного зв’язку. Нас цікавитимуть переважно смартфони та комунікатори.

 

Смартфони та комунікатори

За останнє десятиліття ніщо не змінило нашого життя так, як мобільний зв’язок. Колись мобільний телефон був предметом розкоші навіть для заможних людей. А сьогодні важко знайти людину, у кишені якої немає цього маленького, але дуже корисного пристрою. Звісно, телефон — це, насамперед, засіб зв’язку. Але для бухгалтера з його напруженим темпом життя цього буває недостатньо. Прочитати звіт у форматі Word чи Excel, зробити копію документа, перевірити пошту, скласти калькуляцію та передати її по e-mail, — ось тільки декілька завдань, з якими бухгалтер стикається постійно. Для їх вирішення просто мобільного телефону мало. Потрібне щось більш потужне та функціональне, наприклад смартфон чи комунікатор. Різниця між ними досить умовна. По суті, смартфони та комунікатори — ті самі мобільні телефони, але в них є операційна система (ОС). Саме від неї залежить функціональне наповнення пристрою, можливість установлення додатків, спосіб взаємодії з сервісами Інтернету. Сьогодні найбільш популярними є три ОС для мобільних пристроїв. Це Symbian, Windows Mobile та Android. Перші дві представлені на ринку давно. Система Android з’явилася відносно недавно. Причому популярність її нестримно зростає. Тому в нашому короткому огляді ми зупинимося переважно на моделях смартфонів, які побудовані на базі Android. А оскільки обсяг статті обмежений, ми торкнемося тільки трьох виробників, чиї моделі вийшли на ринок останнім часом. Це компанії Nokia, Samsung і LG. Отже, знайомтеся.

 

SAMSUNG I5800 GALAXY

img 7Пристрій найбільшого виробника Samsung (

http://www.samsung.com/ua ) оформлено у вигляді моноблока розміром 113,50 x 55 x 12,85 мм (рис. 6). Важить апарат 109 г. Він укомплектований відмінним сенсорним дисплеєм з діагоналлю 3,2" і розділенням 240 x 400 крапок, який здатний показати 16 млн кольорів. Цього вистачає для комфортного читання документів. Смартфон побудовано на базі ОС Android. І це дає безліч переваг. Річ у тім, що основними ідеологами її створення є фахівці найбільшого інтернет-провайдера Google. Тому пристрої на базі Android чудово взаємодіють із сервісами цього провайдера. Синхронізація адресної книги у смартфоні та пошті Google, отримання загальних документів — усі ці завдання смартфон на системі Android виконає без будь-яких проблем. У Galaxy 580 простий, інтуїтивно зрозумілий інтерфейс TouchWiz 3.0. Екран можна організувати за своїм смаком, заповнити його потрібними віджетами.

Серед характеристик Galaxy я б відзначив такі. Він підтримує всі основні стандарти зв’язку, уключаючи GPRS, EDGE, HSDPA. Отже, робота зі швидким Інтернетом вам гарантована. У Galaxy є вбудований WiFi. Ураховуючи, що багато сервісів цього смартфону «заточено» під Інтернет, наявність WiFi — це велика перевага.

Смартфон укомплектовано камерою 3 Мп з автофокусом. Цього достатньо для отримання добрих знімків. До того ж, що ще важливіше, камери достатньо, щоб перезняти і потім розпізнати документи практично будь-якого формату. У камері є режим безперервної зйомки, створення панорами та багато що інше. Програвач Galaxy I5800 сприймає мелодії у форматі «

Mр3» та «Wav». У смартфоні доступні 170 Мбайт вбудованої пам’яті. Для запису даних використовуються карти формату microSD обсягом до 32 Гбайт.

Зрозуміло, у Galaxy 580 представлено весь пакет функцій мобільного телефону. Це органайзер, календар, годинник, будильник, калькулятор, замітки, секундомір, таймер, FM-радіо, управління викликами, гучний зв’язок, ідентифікація абонента, контроль тривалості дзвінка тощо.

Окремо варто зупинитися на деяких перевагах використання системи Android. Завдяки її сучасній ідеології Galaxy 580 надає своєму власнику якісно новий рівень зв’язку. За допомогою цього смартфону ви зможете активно спілкуватися на сайтах соціальних мереж, обмінюватися миттєвими повідомленнями та звірятися з календарем, де зведено воєдино дані про зустрічі, плани, важливі події. Galaxy 580 повністю підтримує мобільні сервіси Google, у тому числі Google Maps, Gmail, Youtube та Android Market. Щоправда, у такому підході є і свої недоліки. Наприклад, орієнтація навігаційної програми на роботу з Google Maps поки що не підтримує голосових підказок. Та й карти завантажує прямо з Інтернету. Тому я б розглядав її як страхувальний варіант, і не більше того.

Завдяки функції Social Hub усі контакти електронної пошти та соціальних мереж об’єднуються в загальну телефонну книгу. Папка вхідних повідомлень допомагає впорядковувати кореспонденцію, а календар Social Hub інтегрує календарі Google з системою Facebook. Офісний додаток ThinkFree відкриє доступ до видалених документів. Зберігши на серверах Google найбільш потрібні звіти, ви можете бути впевнені, що вони завжди будуть у вас напохваті.

Яскравий дизайн, практичність та прийнятна ціна зробили цей смартфон дуже популярним серед пристроїв цього класу. Коштує Galaxy I5800 приблизно 2300 грн. Як ваш перший пристрій на системі Android смартфон Galaxy I5800 — найцікавіший варіант.

 

SAMSUNG I5500 GALAXY

Скромніша, але не менш функціональна модель від виробника Samsung на базі системи Android (рис. 7). Цей смартфон дещо менше та легше, ніж Galaxy 580. Розмір екрана в нього 240 х 320 крапок, діагональ 2,8

". Скромніше і його відеокамера: її розділення становить 2 Мп. У решті Galaxy I5500 схожий на попередню модель. При цьому ціна його нижче і становить приблизно 1850 грн. На мій погляд, дуже приваблива модель для тих, хто бажає суміщати переваги мобільного зв’язку з можливостями сервісів Google.

img 8

 

img 9SAMSUNG I9000 GALAXY

Топовий (і дорогий!) смартфон на операційній системі Android від фірми Samsung. Виконаний у вигляді надтонкого (менше 1 см) моноблока із закругленими кутами (рис. 8). Як і слід було очікувати, тут вражає все. Екран з діагоналлю 4

" та розділенням 480 х 800 крапок виконано за технологією SuperAMOLED. Якість зображення просто приголомшує. Завдяки новій матриці текст на Galaxy I9000 можна читати навіть при яскравому сонячному світлі. Екран I9000 ємнісний, отже, управління розраховане на дотик пальцем, а не стілусом. Практично скрізь підтримується технологія мультитач. Вбудований акселерометр автоматично повертає зображення в книжкову або альбомну орієнтацію. Додатково в Galaxy I9000 передбачено й датчик наближення. Він відключає екран смартфону на час розмови. Залежно від версії, в Galaxy I9000 установлено 8 або 16 Гбайт вбудованої пам’яті. Пристрій підтримує всі основні стандарти зв’язку, у ньому є Bluetooth та WiFi.

Смартфон містить всі можливі додатки, починаючи від будильника і калькулятора, закінчуючи вбудованим браузером Chrome-lite та сервісами роботи в соціальних мережах. Таке поєднання функцій робить Galaxy I9000 однаково придатним як для ролі помічника на роботі, так і для ролі просунутого розважального центру. Камера смартфону з розділенням 5 Мп дозволяє робити чудові знімки.

Вага Galaxy I9000 — усього 119 г. Ціна виробу — близько 6150 грн. Дорогий, але чого ви очікували від дійсно топової моделі? Насправді, Galaxy I9000 цікавий тільки для тих, кому реально потрібна мобільність у поєднанні з постійною присутністю в Інтернеті. В іншому разі за ті самі гроші можна купити добрий телефон разом з повноцінним нетбуком.

До речі, якщо ви все ж налаштувалися на придбання просунутого смартфону, зверніть увагу на Samsung S8500 Wave. Основні риси цієї моделі схожі на Galaxy I9000. Той самий екран, тільки менший (діагональ 3,3

"). Ті самі основні додатки. Навіть камера забезпечена LED-підсвічуванням! Але ціна цього пристрою набагато нижча — близько 4100 грн.

 

SAMSUNG B7350 OMNIA PRO 4

Гуглофони (так називають смартфони на базі Android) — не єдина новинка на ринку мобільної техніки року, що минає. У третьому кварталі з’явилася дуже приваблива модель Samsung B7350 Omnia Pro 4 (рис. 9). Цей тонкий, але важкий смартфон (при товщині 12 мм він важить 122 г) працює на базі ОС Windows Mobile. У пристрої встановлено резистивний сенсорний дисплей з діагоналлю 2,62

" (розділення 320 x 320 крапок) та повноцінна QWERTY-клавіатура. У смартфоні представлено відмінний набір комунікаційних функцій, у тому числі робота в мережах 3G. Є WiFi, Bluetooth та GPS-навігатор.

img 10

У смартфоні дві камери: одна — для фото- та відеозйомки, друга — для відеодзвінків. Основна камера 3,2 Мп з автофокусом та функцією розпізнавання осіб. Серед мультимедійних можливостей — відмінний програвач, відеоплеєр, FM-радіо, роз’єм 3,5 мм для гарнітури.

Та все ж основна перевага смартфону — наявність у ньому Windows Mobile. Завдяки такому рішенню ви не лише одержите підтримку соціальних мереж, GPS-інтеграцію з «Картами Google» та інші сервіси Інтернету. У смартфоні є повноцінний офісний пакет MS Office Mobile 2010: Outlook Mobile, Pocket Office (Word, Excel, PowerPoint, PDF-viewer). За бажанням ви зможете встановити будь-яку додаткову функцію, яких для Windows Mobile існує тисячі. Вартість такого пристрою приблизно 2400 грн. Завдяки Windows Mobile та наявності клавіатури Omnia Pro 4 — це офіс на долоні! Ідеальний помічник для будь-якого бухгалтера.

 

LG GT540 OPTIMUS

img 11Смартфон GT540 Optimus (рис. 10) — дуже цікава новинка від фірми LG (

http://www.lg.com/ua). Це стильний апарат на базі Android, оснащений дисплеєм з діагоналлю 3" (320 х 480 крапок), великою кількістю клієнтів для соціальних мереж, GPS-приймачем та камерою з розділенням 3 Мп. До якості екрана претензій немає, картинка яскрава та насичена. На дотик сенсор реагує чітко, виняток становлять тільки дрібні елементи інтерфейсу, наприклад смуга прокрутки. Смартфон оснащено акселерометром, який працює в усіх додатках. Реакція на поворот швидка та безпомилкова. Корпус зроблено з пластику, на дотик нагадує метал. Верхня та нижня грані трохи ввігнуті всередину, завдяки чому апарат здається компактнішим. Якість збирання добра, у руці смартфон лежить зручно.

Під екраном знаходяться дві сенсорні та три механічні клавіші. Сенсорні відповідають за виклик меню та скасування дії. Механічні клавіші багатофункціональні. Кнопка прийому виклику відкриває меню журналу дзвінків, наступна відповідає за повернення на робочий стіл. Клавіша відбою виконує функцію блокування та виключення смартфону. На лівій грані є тільки регулятори гучності. На правій грані — кнопки виклику камери, пошуку тексту та файлів, роз’єм microUSB. На верхньому торці смартфону розташований стандартний роз’єм 3,5 мм для навушників.

У GT540 установлено 512 Мбайт вбудованої пам’яті. Але для роботи доступні тільки 200 Мбайт. Для зберігання даних можна використовувати карти MicroSD обсягом до 32 Гбайт.

GT540 оснащений двома інтерфейсними оболонками. У ньому є GPS з сервісом Google Maps, Bluetooth та WiFi. Отже, з комунікаціями тут все «ОК». Медіаплеєр GT540 розуміє майже всі мультимедійні формати, у тому числі — MPEG4. Розміри смартфону 109 x 54 x 12,9 мм, важить він 115 г. Ціна пристрою приблизно 1900 грн. Чудова пропозиція за розумні гроші.

 

img 12NOKIA X6

Ця флагманська модель (рис. 11) від компанії Nokia (

http://www.nokia.ua) змінила відомий бестселер Nokia 5800 XpressMusic. Дизайн X6 близький до моделі 5800. На лицьовій панелі під екраном є три механічні клавіші, стилізовані під сенсорну панель: набір та скидання номера, а також виклик основного меню. Ліворуч розташований слот для SIM-карти. Праворуч — регулятор гучності, кнопки блокування та включення камери. Зверху — кнопка живлення, роз’єм 3,5 мм для навушників, microUSB та стандартний 2-міліметровий роз’єм для зарядки. На жаль, за інтерфейсом microUSB апарат не заряджається. Корпус Х6 виконано з матового пластику.

Смартфон побудовано на традиційній для Nokia платформі Symbian. У ньому встановлено екран з діагоналлю 3,2

" та розділенням 640 х 360 крапок. Зображення насичене, з добрими кутами огляду. Сенсорний дисплей у Х6 ємнісного типу, тобто працює він тільки від дотику пальцем. У Х6 є вбудований акселерометр, який повертає зображення на дисплеї відповідно до розташування апарата. Акселерометр спрацьовує скрізь, крім робочого столу.

Усе свідчить про те, що X6 — музичний смартфон. У нього 16 Гбайт вбудованої пам’яті. Робота із зовнішніми картами не передбачена. Але це не важливо: внутрішньої пам’яті вистачить на досить велику мультимедійну бібліотеку. Над дисплеєм є сенсорна зона зі швидким доступом до музичного, відеопрогравача, галереї та браузера. Програвач підтримує синхронізацію з ПК, відрізняється високою якістю звучання. Смартфон X6 має два динаміки. Якість їх звучання добра, звук гучний та чистий. Камера X6 має розділення 5Мп, оснащена світлодіодним спалахом та автофокусом. Знімки виходять якісними, при денному світлі передача кольорів хороша. Для відеодзвінків є додаткова камера QVGA.

Х6 підтримує всі основні стандарти зв’язку. У ньому є WiFi та Bluetooth, а також GPS-приймач, установлено програму Nokia Maps. Завантажити потрібні карти можна за допомогою ПК, а потім синхронізувати їх з апаратом. Доступна версія карт із безоплатною пішохідною та автомобільною навігацією. Розмір смартфону — 111 x 51 x 13 мм, вага — 122 г. І все це задоволення за ціною близько 3200 грн. Як бачите, вибір смартфонів великий. Справа за малим — вибрати щось конкретне.

 

Тисячі дрібниць

Електронні книги, комунікатори — подарунки, звісно, добрі та солідні. Але не завжди доступні. У такому разі пропоную зосередитися на речах недорогих, практично корисних чи забавних. Варіантів тут величезна кількість. Усе важко навіть перелічити. Я пропоную вчинити просто: заглянути (для прикладу!) на сайт «

http://www.dealextreme.com». Перегляньте його вміст, і у вас напевно виникне безліч ідей з приводу подарунка. А далі залишиться тільки вирішити: замовляти вибрану річ прямо з інтернет-ресурсу або пошукати її в магазинах вашого міста. Ось усього декілька прикладів.

Як ви думаєте, що зображене на рис. 12? Ні, це не фен, не відеокамера і навіть не електрочайник. Перед вами оптична миша! Її можна надіти на середній палець руки, або тримати, як звичайний олівець. Дуже слушна ідея, особливо якщо вам потрібно попрацювати в дорозі. Підключивши такий пристрій до ноутбука, можна користуватися мишею в будь-яких умовах. Навіть якщо замість килимка підставити власне коліно! Докладніше почитати про цей пристрій можна на «

http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.2695». Ціна миші приблизно 40 грн. (на сайті «Dealextreme.com» заявлена вартість 4,99 у. о.). Пряма доставка з інтернет-магазину займе тиждень, максимум — два.

img 13

А на рис. 13 ви бачите не дитячу іграшку. Це — веб-камера, оформлена в такий забавний спосіб. Розділення камери 0,3 Мп. Його достатньо для організації відеоконференції або спілкування через Skype. На мій погляд, чудовий подарунок. І новорічний настрій покращить, і в житті згодиться. І ціна доступна — близько 80 грн. Придбати цей пристрій можна на «http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.30366».

img 14

Погляньте на рис. 14 — це не звичайний брелок. Це портативний фотоапарат, диктофон і відеокамера, що зібрані в один невеличкий корпус. Пристрій робить фотографії з розділенням 1280 х 960 крапок та записує їх у форматі «*.jpg». Камера працює з розділенням 720 х 480. Важить брелок 20 г. Від акумулятора він працює 1,5 години. Підключивши брелок до комп’ютера, ви отримаєте повноцінну веб-камеру.

img 15

Отже, вибрати є з чого. Тільки на «dealextreme.com» виставлено більше 40000 товарів. А якщо цього замало — Google на допомогу! Усі магазини світової павутини до ваших послуг. Залишається тільки запастися терпінням, уключити фантазію, оцінити свої можливості, — і гідний подарунок обов’язково з’явиться під новорічною ялинкою. І неважливо, буде це дорога річ чи приємна дрібниця. Турбота та увага неодмінно покращать настрій вашим близьким, друзям та колегам. З наступаючим Новим роком!

 

Чекаю ваших листів на

bk@id.factor.ua , nictomkar@rambler.ru або на форумі редакції www.bk.factor.ua/forum .
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі