Теми статей
Обрати теми

Пенсійна звітність, v. 2010

Редакція БК
Стаття

Пенсійна звітність, v. 2010

 

img 1

Індексом «v.» (від англ. version) у розробників програмного забезпечення прийнято позначати версію продукту. А оскільки йтиметься про нову пенсійну звітність саме в контексті найпопулярніших бухгалтерських програм, то й назва цілком доречна. Пенсійна звітність за версією 2010 року являє собою гібрид звичного додатка 23 та персоніфікованої звітності. При цьому, якщо на підприємстві працює понад 10 застрахованих осіб, то її необхідно подавати, як мінімум, з електронною копією. Читайте, що для цього потрібно.

Юрій ЦИГАНОК, головний редактор, сертифікований бухгалтер-практик (CAP)

 

Спочатку нагадаю, що нові форми пенсійної звітності затверджено постановою ПФУ від 05.11.2009 р. № 26-1. Новий звіт (додаток 4) складається з десяти таблиць, але переважна більшість роботодавців щомісяця подаватимуть лише деякі з них, додаючи до першої сторінки звіту з відривною частиною.

У кожному місяці потрібно подавати таблицю 1 «Нарахування внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», аналогічну колишньому додатку 23, і таблицю 6 «Відомості про нарахування заробітку (доходу) застрахованим особам». Додатково за наявності відповідних підстав подаються таблиця 5 «Трудові відносини застрахованих осіб» і таблиця 7 «Суми, нараховані за дні тимчасової непрацездатності, щорічні та додаткові відпустки, і суми, нараховані в попередніх періодах». Ще рідше зустрічатиметься таблиця 8. Інші таблиці адресовано окремим, вужчим категоріям страхувальників.

Як і колишній додаток 23, новий звіт необхідно подавати не пізніше ніж через 20 календарних днів від дня закінчення звітного місяця. Якщо останній день строку подання припадає на вихідний, святковий та інший неробочий день, то його переносять на перший після нього робочий день. Оскільки форма дуже змінилася, ПФУ дозволив керівникам своїх органів на місцях продовжити строки подання нових звітних форм за січень, лютий та березень 2010 року до 7 календарних днів на підставі заяви страхувальника.

Стан справ із програмним забезпеченням до моменту здавання цього номера «Б & К» до друку такий: розробники конфігурацій «1С» запланували випуск нових релізів бухгалтерських конфігурацій, що включають нову пенсійну звітність, на 5 лютого (спочатку їх збиралися випустити в січні). Сподіватимемося, що до дати виходу номера вони вже порадують користувачів.

А от користувачі «Бест-Звіт Плюс» (і відповідно «АРМ-ЗС») уже отримали нову форму у складі пакета оновлень 8.82.002 від 19 січня. Нагадую, що пенсійна звітність доступна і в демо-режимі програми «Бест-Звіт Плюс», тобто абсолютно безкоштовна. А програма «АРМ-ЗС», що розповсюджується Пенсійним фондом, є не що інше, як трохи «перелицьована» демо-версія програми «Бест-Звіт Плюс» із заблокованою функцією відправлення звітів за допомогою електронної пошти. Таким чином, для складання нової пенсійної звітності ви можете скачати і встановити будь-яку з названих програм:

— «Бест-Звіт Плюс» — на ftp-сервері компанії-розробника (

ftp.bestzvit.com.ua/bzplus/);

— «АРМ-ЗС» — на сайті Інформцентру ПФУ (

www.spov.com.ua/index.php?action=soft).

Отримати їх можна також у податкових інспекціях та управліннях ПФУ.

Користувачу-початківцю простіше буде встановити «АРМ-ЗС», оскільки дистрибутив уключає вже всі останні оновлення (аж до 8.82.004), тоді як «Бест-Звіт Плюс» доведеться спочатку скачати і встановити версію 8.80.002, і тільки потім оновити її до найостаннішої версії. Перше, що потрібно зробити відразу після установлення, — заповнити картку з даними страхувальника, які надалі автоматично вноситимуться до всіх звітних форм при складанні звітності.

Нову пенсійну звітність реалізовано у вигляді модуля «

Щомісячна персоніфікація» в меню «Звітність». Для внесення до звіту персоніфікованих даних використовуються дані довідника «Реєстр співробітників», що відкривається через меню «Довідники» головного меню програми. Тому роботу варто розпочати із заповнення цього довідника.

В усьому іншому порядок роботи з модулем щомісячної персоніфікації досить докладно описано в 10-сторінковій інструкції, що відкривається через меню «

Довідка» самого модуля (не плутати з однойменним пунктом головного меню програми, де йдеться про щорічну персоніфікацію). Упевнений, що після ознайомлення з нею більшість технічних запитань самі собою зникнуть, і ви без особливих труднощів складете, роздрукуєте і збережете на електронному носії нову звітність для подання до Пенсійного фонду.

 

Якщо ж виникнуть якісь запитання, надсилайте їх до редакції або звертайтеся з ними на форум

www.bk.factor.ua/forum/ .
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі