Теми статей
Обрати теми

Довідник — через браузер

Редакція БК
Стаття

Довідник — через браузер

 

img 1

Глобальну мережу сьогодні можна з упевненістю назвати найсуперечливішим проектом сучасності. Будучи створеним спочатку для військових цілей, Інтернет буквально перевернув життя величезної кількості мирних громадян на нашій планеті. Для більшості з них він замінив собою безліч звичних речей. Для тих, хто багато часу проводить у Мережі, уже не існує паперових словників, енциклопедій, довідників. Усе це доступне у світовій павутині, тільки потрібно знати, де що шукати і якими сайтами скористатися.

Надія БАЛОВСЯК, доцент кафедри інформаційних систем та мереж Чернівецького торговельно-економічного інституту КНТЕУ, Internetessa.com

 

Свій огляд почну з двох дуже потужних пошукових машин, що є гідною альтернативою «всюдисущому» Google. Оригінальність підходу до вирішення завдання, а також досвід роботи з цими системами свідчать про те, що на них варто звернути увагу в першу чергу.

 

Вікіпедія (http://wikipedia.org)

Це — найуніверсальніша та найпопулярніша онлайнова енциклопедія, в основу якої покладено принципи оперативності та відкритості, — ключові фактори успіху цього проекту. Саме оперативність розміщення інформації в енциклопедії дозволила створити у Глобальній мережі один із найшвидше оновлюваних ресурсів — коли події, що відбулися буквально вчора, уже сьогодні можуть з’явитися на сторінках цього унікального електронного видання. Дуже важливо, що проект Wikipedia є плодом колективної праці. Будь-хто при бажанні може стати автором нової статті чи її редактором, доповнити наявний матеріал або відкоригувати існуючий. Така особливість дозволяє не тільки швидко наповнювати і вдосконалювати вміст енциклопедії, а й закумулювати в межах одного видання досвід і знання сотень тисяч фахівців у різних сферах людської діяльності.

img 2

Тут можна знайти не лише пояснення термінів та явищ. Сторінки Wikipedia містять цінні посилання на інші онлайнові ресурси, на схожі сторінки із самої Wikipedia. У більшості статей Wikipedia є список літератури, що використовується, ілюстрації, коментарі. Інакше кажучи, є підґрунтя для глибокого та всебічного вивчення практично будь-якого питання, що цікавить.

У Wikipedia можна дізнатися про значення термінів та сутність явищ, яких немає у звичайних, традиційних енциклопедіях. Наприклад, у російськомовній «Вікіпедії» є розділ «В этот день...». Тут ви знайдете розповідь про події різних епох, що відбулися в конкретний день календаря.

Статті Wikipedia згруповано за категоріями. Це істотно спрощує роботу з виданням, робить пошук інформації простим і зрозумілим.

Найважливішою перевагою Wikipedia є її багатомовність. Безпосередньо на головній сторінці сайта є посилання для звернення до Wikipedia іншими мовами. Система адресації таких енциклопедій є дуже зручною. Вам достатньо вказати назву домену країни, додати до нього «

wikipedia.org» — і перед вами відкриється сторінка енциклопедії потрібною мовою. Наприклад, «ru.wikipedia.org» — Wikipedia російською мовою, «uk.wikipedia.org» — Wikipedia українською, «de.wikipedia.org» — Wikipedia німецькою тощо. Кожен такий проект розвивається цілком і повністю автономно силами його учасників.

Разом з енциклопедією Wikipedia стали з’являтися й інші схожі проекти, наприклад, так звані вікіпортали. Це спеціальні сторінки на сайті Wikipedia, які створюють групи користувачів за принципом спільності інтересів. Мета вікіпорталів — зібрати в одному місці інформацію за певною (інколи досить специфічною) тематикою. У Wikipedia є безліч вікіпорталів в окремих країнах, тематичні сторінки з мистецтва, криптографії, математики, релігії тощо. Тут ви знайдете і низку спеціальних ресурсів. Ось деякі з них:

— «

www.wiktionary.org», Вікі-словник: тлумачення, тезаурус та переклад;

— «

www.wikibooks.org», Вікі-книга: спільне написання електронних книг;

— «

www.wikinews.org», Вікі-новини: поточні події в енциклопедичному контексті;

— «

www.wikiquote.org», Вікі-цитати: афоризми, сталі вирази та вислови відомих людей;

— «

commons.wikimedia.org», медіафайли для вільного використання;

— «

www.wikisource.org», мережна бібліотека текстів, на які не поширюються закони про авторські права;

— «

species.wikipedia.org», каталог біологічних видів;

— «

meta.wikimedia.org», головна координаційна сторінка вікі-проектів.

 

Britannica (http://www.britannica.com/)

Зовсім недавно (до виникнення «Вікіпедії») ця енциклопедія була найпопулярнішою у світі. Вона існувала з кінця XIX століття і була найавторитетнішим джерелом інформації для англомовного світу. Доступ до сайта енциклопедії до минулого року був платним. Цього року адміністрація проекту відкрила частково вільний доступ до онлайнової версії енциклопедії.

 

Skillopedia (http://skillopedia.ru/)

Проект Skillopedia (рис. 2) — це енциклопедія навичок. На сторінках цього сайта користувачі розміщують відеоролики про те, як зробити речі, корисні в житті кожної людини. Це не академічне видання. Тут можна подивитися, як приготувати сніданок, розкроїти брюки, замінити шибку. Матеріали статей можуть створюватися професіоналами чи бути аматорськими відео. Користувачі сайта можуть пропонувати власні ідеї для нових статей. Запис контенту адміністрація організовує самостійно.

img 3

 

Open Encyclopedia Project (http://open-site.org)

Багатомовний проект, в якому є розділ і російською мовою (

http://open-site.org/International/Russian/). На відміну від «Вікіпедії» тут набагато краще організовано рубрикацію розділів. Крім того, тексти матеріалів позбавлені таких недоліків «Вікіпедії», як «вікіцитати» і «вікіправки».

 

Knol (http://knol.google.com)

Це онлайнова енциклопедія від Google. Її назва є скороченням слова knowledge — «знання». Адміністрація цієї енциклопедії підкреслює, що якість її контенту буде кращою, ніж в інших проектів. Насамперед завдяки тому, що автори у Knol можуть заробляти на рекламі. Статей російською мовою тут небагато. Через те, що проекту поки що менше року, він порівняно з «Вікіпедією» ще дуже молодий. Звідси й одна із серйозних проблем дорослішання Knol — багато незавершених статей.

 

Citizendium (http://citizendium.org)

Автори проекту називають його професійною «Вікіпедією»: на сайті працює солідний штат редакторів, які стежать за якістю опублікованих статей. Проект підтримують ентузіасти, на заробіток він не розрахований. Проте окремі його користувачі можуть отримувати бонуси за публікацію матеріалів у Citizendium. Кількість статей у цій енциклопедії відносно невелика, принаймні менша, ніж у багатьох інших аналогічних проектах. А от за якістю матеріалу мало хто може скласти гідну конкуренцію проекту Citizendium.

 

Вікізнання (http://www.wikiznanie.ru/)

Російськомовний аналог «Вікіпедії», її серйозний конкурент (рис. 3). В енциклопедії зібрано понад 100 тисяч статей. Крім енциклопедичних матеріалів, на «Вікізнанні» розміщуються неенциклопедичні матеріали, наприклад підручники та довідники.

img 4

 

Мегаенциклопедія KM.RU (http://mega.km.ru/)

Містить понад 100 тис. статей з ілюстраціями і таблицями. Енциклопедія складається з декількох рубрик. Крім універсального розділу, тут подано такі: «Автомобили», «Вооружения», «Животные», «Здоровье», «Кино», «ПК», «Кулинария», «Музыка», «Туризм». Відвідувачам сайта доступні англо-російський та російсько-англійський словники, економічний тлумачний словник. Користувачі ресурсу можуть використовувати сервіси для переведення одиниць та визначення різниці в часі.

 

«Кстати, да!» (http://kstatida.ru/ )

Цього року в російськомовному Інтернеті з’явився ще один популярний довідковий ресурс — сайт із короткими порадами з назвою «Кстати, да!» (рис. 4).

img 5

Його автори спробували відповісти на низку актуальних запитань повсякденного життя. Наприклад: «Як пережити розставання з коханою дівчиною?», «Як швидко розпізнати інсульт?», «Як кинути палити?», «Як не витратити гроші на абищо?» Автори «Кстати, да!» позиціонують свій проект як «збірник коротких і корисних порад, що ґрунтуються на особистому життєвому досвіді, іноді сумному». Поради на сайті розміщують самі користувачі. Інші люди оцінюють ці поради, погоджуючись із ними або ні. За оцінками користувачів формується вміст головної сторінки сайта — сюди потрапляють поради, прочитані та схвалені іншими. Крім того, на сайті «Кстати, да!» є список найкращих порад як за тиждень, так і за весь час існування сайта. Для перегляду порад можна скористатися списком тегів або задати запит безпосередньо у вікні пошуку.

 

«А как?» (http://akak.ru/)

На сторінках цього проекту автори відповідають на запитання, що часто зустрічаються, які починаються зі слів «А как…». Тут можна знайти не лише покрокові інструкції про виконання тієї чи іншої справи, а ще й докладні пояснення до них.

Щоб знайти пораду, можна скористатися списком категорій або функцією пошуку. Для кожної інструкції зазначено рівень складності та список речей, необхідних для здійснення бажаної дії. До речі, на сайті є докладна інструкція про те, як правильно писати хороші інструкції. Авторів найкращих інструкцій адміністрація сервісу винагороджує грошовими призами.

 

WhoYOUgle (http://whoyougle.ru)

Автори називають цей сервіс універсальним довідником. За допомогою WhoYOUgle (рис. 5) можна конвертувати валюти, дізнатися про різницю між мусульманським та григоріанським календарем, перевести аршини в метри, перевірити працездатність сайтів і довідатися про багато що інше.

img 6

Головна особливість WhoYOUgle полягає в тому, що він чітко відповідає на поставлене запитання про час, відстань, гроші, інтернет-адреси, співвідношення мір, ваги, напруги, абревіатури тощо. Цей довідник можна назвати каталогізованою базою даних.

 

Світ енциклопедій. Енциклопедії в мережі (http://www.encyclopedia.ru/intemet.html)

На цьому сайті доступний один із найповніших каталогів російськомовних онлайнових енциклопедій. Тут подано список енциклопедій, енциклопедичних словників, довідників.

Крім перелічених онлайнових енциклопедій, хочу порекомендувати ще кілька корисних ресурсів:

— «Everything2 (E2)» (

http://everything2.com/) — англомовна онлайнова енциклопедія із серії «все про все»;

— «Information Please» (

http://www.infoplease.com) — за допомогою цього сайта можна підібрати довідкові матеріали за різними тематиками, виконати пошук у «Columbia Encyclopedia» або у тлумачному словнику;

— «How Stuff Works» (

http://www.howstuffworks.com/) — корисний довідковий ресурс, побудований у вигляді збірника запитань та відповідей у стилі «Як це працює»;

— «Simple English Wikipedia» (

http://simple.wikipedia.org/wiki/Main_Page) — аналог Вікіпедії спрощеною англійською. Корисний для тих, хто вивчає мову.

Отже, «…не Гуглом єдиним…» живе Інтернет! Успішної роботи!

 

Чекаю ваших запитань та пропозицій на

bk@id.factor.ua або на форумі редакції www.bk.factor.ua/forum.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі