Теми статей
Обрати теми

Як подружити «1С:Підприємство 7.7» з Windows 7

Редакція БК
Стаття

Як подружити «1С:Підприємство 7.7» з Windows 7

 

Відносно недавно почалися продажі нової ОС Microsoft Windows 7. А це означає, що Microsoft незабаром усе-таки «закриє» Windows XP або принаймні зробить усе можливе, щоб не дати чесним людям залишатися на старій, добрій, надійній Windows XP.

У зв’язку з цим було вирішено спробувати запустити «1С:Підприємство 7.7» під Windows 7 та поділитися результатом з вами (забігаючи наперед, скажу, що мені це вдалося).

Олександр КАЧАНЮК, компанія «Сантім», м. Москва, http://u4t.ru/

 

Почнемо з того, що установник «1С:7.7» є 16-бітовим прикладним рішенням, а у Windows 7 відключено підтримку таких програм. Тому я взяв інший установник «1С» — 32-бітовий, щоб установити SQL-версію «1С:Підприємства 7.7».*

* Утім, зовсім не обов’язково ставити SQL-версію, користуючись при цьому 32-бітовим інсталятором. Про альтернативний спосіб установлення читайте примітку «Від редакції» у кінці статті. —

Прим. ред.

Далі я запустив установник «від імені адміністратора» (рис. 1) і вибрав SQL-версію (рис. 2). Справа в тому, що у Windows 7, так само як і у Vista, будучи адміністратором у найширшому розумінні, проте доводиться ще раз підтверджувати, що я адміністратор. Або можна завчасно відключити контроль облікових записів користувачів UAC (про те, як це зробити, ідеться у врізці «Важливо!» у кінці статті).

img 1

 

img 2

Отже, тепер «1С:Підприємство 7.7» установлено під Windows 7 (рис. 3 на с. 12). Однак при спробі підключитися до SQL-бази з’являється повідомлення, що «

Для доступа к базе данных требуется ODBC-драйвер для MS SQL Server версии 3.50.0303 или старше». І це при тому, що в системі вже використовується драйвер версії 6.1.7100.0, який, звичайно ж, старший, ніж версія 3.50.0303! То чи варто дивуватися з такої нетямущості Windows, нехай навіть і версії 7?

img 3

Пробую скопіювати потрібні бібліотеки (

sqlsrv32.dll і sqlsrv32.rll) з Windows XP (рис. 4 на с. 13) до папки System32 системи Windows 7. Як ви думаєте, що я побачу? Правильно! Мене повідомили, що для зміни цієї папки потрібно мати права адміністратора (рис. 5 на с. 13). І це незважаючи на те, що я і є саме адміністратором.

img 4

 

img 5

Ну що ж, такі дрібниці не зупинять «справжнього самурая». Натискую на кнопку «

Дополнительно», обираю закладку «Владелец» і призначаю себе власником цих файлів (рис. 6 на с. 13). Після цього мені все-таки дозволяють видати собі права на зміни (рис. 7) і я нарешті можу скопіювати ці злощасні бібліотеки.

img 6

 

img 7

Пробую ще раз запустити «1С:Підприємство». Але мене знову не пускають, щоправда, цього разу повідомляють про те, що «

Порядок сортировки, установленный для базы данных, отличается от системного!» (рис. 8).

img 8

Гаразд, це нам не страшно, відкриваю папку, в якій установлено «1С» (як правило,

C:\Program Files\1Cv77), а в ній — папку BIN і створюю там файл OrdNoChk.prm.

І знову Windows 7 розповідає мені, що я не можу створити файл у цій папці, але «справжній самурай» так просто не здається. Він створює цей файл десь у себе в папці «

Мои документы» та копіює його до BIN.

І ще одна спроба запустити нещасну 1С-ку закінчується... перемогою!

Важливо!

Щоб завантажилися зовнішні компоненти, перший запуск «1С» потрібно виконати з відключеним контролем облікових записів (User Account Control, UAC) або безпосередньо від імені адміністратора (клацнути по значку «1С» правою кнопкою миші та в контекстному меню вибрати команду «Запуск от имени Администратор»). Як відключити контроль облікових записів? Для цього слід відкрити «Панель управления» «Учетные записи пользователя (User Accountes)» «Включение или отключение контроля учетных записей (Turn User Account Control off/on)» і зняти галочку «Используйте контроль учетных записей (use User Account Control…)».

Отже, «1С:Підприємство 7.7» працює під Windows 7 (рис. 9). Єдине «але» — відключено перевірку порядку сортування. Чим це загрожує? Нічого серйозного на думку не спадає, крім того, що звіти можуть виводитися не в алфавітному порядку, а при створенні УРБД (управління розподіленими базами даних) можна використовувати тільки латиницю в кодах баз.

img 9

Ось, власне, і все. Сподіваюся, що вам було цікаво і корисно читати цю статтю.

 

Від редакції

Вважаємо за необхідне додати свої «п’ять копійок».

Перш за все зауважимо, що на Windows 7 слід установлювати найостанніший реліз платформи «1С:Підприємство 7.7» — 7.70.027. Старіший просто «не піде».

Крім того, якщо вам потрібно встановити не SQL-, а найзвичайнішу DBF-версію «1С:Підприємства 7.7» (базову чи ПРОФ), то деякі фахівці пропонують спростити процедуру та обійтися без 32-бітового установника і заміни бібліотек. Достатньо скопіювати у Windows XP і зберегти на окремий носій (наприклад, флешку) папку

1Cv77, в якій установлено «1С:Підприємство 7.7» (як правило C:\Program Files\1Cv77). Після установлення Windows 7 (x64) збережена папка 1Cv77 переноситься до Program Files (x86). У C:\Program Files (x86)\1Cv77\BIN створюється порожній файл OrdNoChk.prm (це можна зробити будь-яким редактором, хоча б тим же «Блокнотом» — notepad.exe). Запуск «1С:Підприємства» в такому разі здійснюється безпосередньо викликом виконуваного файлу 1cv7s.exe (можна створити для нього ярлик на робочому столі).

Щоправда, при цьому залишається відкритим питання драйверів для HASP-ключа — потрібно встановити найновіший драйвер. Його можна скачати на сайті виробника — компанії «Алладін» (

www.alladin.ru).

 

Редакція «Б & К» дякує компанії «Сантім» (м. Москва) та особисто автору Олександру Качанюку за люб’язно наданий матеріал.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі