Теми статей
Обрати теми

Комп’ютер, який завжди з вами

Редакція БК
Стаття

Комп’ютер, який завжди з вами

 

img 1

Динаміка та мобільність — невід’ємні атрибути нашого життя. Ми постійно в русі, нам завжди потрібні зв’язок та свіжа інформація. Здавалося б, у чому проблема? Ноутбуки, безпровідний Інтернет дають практично необмежені можливості в цьому питанні. Однак носити ноутбук не завжди зручно. А мобільний телефон — річ хоч і корисна, але недостатньо функціональна. Саме тому в класі мобільних пристроїв упевнено утримують свою нішу так звані комунікатори — дійсні чемпіони стосовно компактності та функціональності. Таке поєднання спричинило бурхливий розвиток комунікаторів. Кількість таких пристроїв на вітчизняному ринку досить велика, вибір відповідного варіанта — непросте завдання. Як зробити вибір, на які параметри комунікатора насамперед потрібно звернути увагу, розглянемо в цьому огляді.

Вікторія УФІМЦЕВА, канд. техн. наук, доцент кафедри прикладної математики та інформаційних технологій Харківської національної академії міського господарства

 

Спочатку розберемося, що таке кишеньковий персональний комп’ютер, смартфон і комунікатор та чим вони відрізняються від мобільних телефонів.

 

Хто є хто

Узагалі смартфони, комунікатори та КПК належать до одного класу безпровідних інформаційних пристроїв або WID (від англ. «Wireless Information Devices»). Але між ними є істотна різниця.

Кишеньковий персональний комп’ютер (КПК, від англ. Personal Digital Assistant, PDA чи «особистий цифровий секретар») — це портативний обчислювальний пристрій, що має широкі функціональні можливості. Простіше кажучи, це мініатюрний комп’ютер, яким управляє повноцінна операційна система. Це означає, що на КПК можна встановити різні програми, максимально пристосувати його для вирішення своїх завдань і взагалі конфігурувати якнайрізноманітніше. У будь-якому КПК є чудовий органайзер, можливість працювати з Інтернетом. КПК уміє програвати аудіо- та відеофайли, а деякі моделі містять убудований GPS-навігатор. Усі КПК можуть працювати з офісними програмами, причому не лише переглядати документи, а й редагувати їх. Щоправда, в обмеженому обсязі. На більшість КПК можна встановити спеціалізоване програмне забезпечення (ПЗ) для обміну даними з програмами «1С». Зокрема, для кишенькових комп’ютерів було випущено спеціальну версію програми «1С:Підприємство 8». Розширення для кишенькових комп’ютерів».

Отже, КПК — начебто чудовий багатофункціональний пристрій, але в ньому немає важливої складової — функції зв’язку. А носити з собою і КПК, і телефон не завжди зручно. Тому виробники пішли шляхом злиття цих двох пристроїв. Так виник комунікатор (від англ. Communicator) — кишеньковий персональний комп’ютер, доповнений функціональністю мобільного телефону.

У свою чергу, виробники мобільних телефонів теж не пасли задніх. Вони пішли шляхом інтелектуалізації своїх пристроїв, у результаті чого створили клас так званих смартфонів (від англ. Smartphone — «розумний телефон»). Смартфон — це мобільний телефон, але з розширеним функціоналом. За своїми можливостями він порівнянний з кишеньковим персональним комп’ютером, але дещо поступається йому. Особливо у плані настройок та розширення функціональних можливостей.

Сьогодні різниця між смартфонами та комунікаторами є досить умовною. Функціональність їх настільки схожа, що позиціонування певного пристрою відбувається скоріше за його передісторією: якщо попередником був КПК — це комунікатор, якщо пристрій веде родовід від мобільного телефону — це смартфон. Також комунікаторами прийнято вважати пристрої із сенсорним екраном. А використання для введення інформації фізичної клавіатури має на увазі смартфон.

Від мобільних телефонів смартфони та комунікатори відрізняються головним чином розвиненою операційною системою (ОС), яку відкрито для установлення додаткового ПЗ (офісних програм, розширень «1С» для кишенькових комп’ютерів тощо), тобто функціональність WID-пристроїв можна значно поліпшити.

Щоправда, у цій медалі є і зворотний бік. Використання в таких пристроях складного програмного забезпечення, мультизадачності завдає шкоди одній із головних функцій — зв’язку. Дуже «розумний» телефон може просто гальмувати в момент отримання виклику або при здійсненні дзвінка. А це не лише дратує, а й може зірвати проведення важливих переговорів. Друга проблема, характерна для всіх персональних комп’ютерів, — це віруси та інші шкідливі програми. Тому, працюючи з комунікатором, потрібно бути особливо обережним при установленні неперевірених програм, обмежувати запити на з’єднання за допомогою Bluetooth та використовувати антивірусне ПЗ.

Тепер трохи про платформи. Більшість WID-пристроїв, презентованих на нашому ринку, працюють на базі операційної системи Windows Mobile (від компанії Microsoft) або платформи, що недавно з’явилася, з відкритим вихідним кодом на Linux-Android (розроблена групою компаній OHA на чолі з Google). Швидкодія цих систем практично однакова. У кожної є свої плюси та мінуси. Наприклад, Windows Mobile має чудовий функціонал, зате схильна накопичувати помилки. Android, будучи нащадком Linux, — система стабільна, але не має розвиненого файлового менеджера. А оскільки не всі виробники ставлять її на свої пристрої, то можуть виникнути проблеми при роботі з файлами. Зате у сфері роботи з інтернет-сервісами Google забезпечує своїй системі впевнене витіснення Windows Mobile із чільних позицій. Хоча всі ці проблеми усуваються в нових версіях операційних систем та не можуть бути визначальними при виборі того чи іншого пристрою.

Важко сказати, яка ОС стане пріоритетною найближчим часом. Основні виробники (HTC, Samsung, Sony Ericsson тощо) випускають пристрої під управлінням обох систем. Тут можна дати лише одну пораду. Якщо ви звикли до операційної системи Windows, вибирайте пристрої на базі Windows Mobile. Вона буде звичнішою. Якщо такого уподобання немає, орієнтуйтеся виключно на ціну і дизайн пристрою. А ми почнемо наш огляд з комунікаторів, причому зупинимося на найпросунутіших моделях, побудованих як на базі Windows Mobile, так і на базі Android.

Комунікатор — комп’ютер у кишені

Для бухгалтера комунікатор — не просто красивий телефон. Це ще й надійний помічник у роботі. Тут можна зберігати й обробляти(!) офісні документи, отримати доступ до звітів у форматі «1С». Розвинена система заміток і нагадувань у поєднанні з поштовим клієнтом допоможе оптимально організувати свій робочий день. А наявність модуля безпровідного зв’язку збереже всі принади мобільного телефону.

 

SAMSUNG I8000 WITU AMOLED (OMNIA II)

img 2Наприкінці минулого року компанія Samsung оголосила про початок продажів на території СНД нового комунікатора I8000 WiTu Amoled, також відомого під назвою Omnia II (рис. 1). Перше, що впадає в очі в цій моделі, — великий, яскравий сенсорний дисплей розміром 3,7 дюйма. Розділення дисплея — 480 х 800 пікселів, для читання книг та роботи з документами цілком придатний. Завдяки фірмовому інтерфейсу Samsung TouchWiz, інтегрованому у Windows Mobile, управляти комунікатором легко і навіть приємно. Стилуса в комплекті немає, оскільки він просто не потрібний. Утім, дисплей комунікатора чудово сприймає натиснення навіть звичайного олівця. У всіх без винятку випадках дисплей Tu чітко фіксує натиснення, тому набір тексту на віртуальній клавіатурі комунікатора не викликає жодних нарікань. Дисплей I8000 WiTu не боїться прямих сонячних променів, застосування технології Amoled забезпечує хороше зображення, великі кути перегляду і високу швидкість оновлення екрана.

В i8000 встановлено потужний процесор Samsung SC36410 з тактовою частотою 800 МГц. Такий процесор чудово впорається з будь-яким рішенням Windows Mobile. На комунікаторі можна переглядати й редагувати документи Microsoft Office, читати файли «*.pdf», отримувати пошту. Одним словом, усі можливості Windows Mobile та відповідних програм — до ваших послуг.

У вільний час Samsung i8000 WiTu Amoled стане чудовим розважальним центром. Комунікатор легко відтворює відео якості DVD-RIP без попередньої конвертації. Причому навіть найдинамічніші сцени фільмів Samsung i8000 покаже плавно та без ривків. Усе це в поєднанні з хорошим звуком і стандартним виходом на навушники робить комунікатор прекрасним медіаплеєром, здатним урізноманітнити ваше дозвілля. У комунікаторі є фотокамера (5 МП з можливістю запису відео), GPS-навігатор з картографією Google Maps, надійне швидкісне підключення до інтернет-мережі за технологіями Wi-Fi та HSDPA, а також — FM-тюнер, що дозволяє навіть зберігати вподобані мелодії, зручний календар, нагадування, нотатки, завдання годинник, будильник, секундомір, таймер, калькулятор, конвертор. Він підтримує роботу прикладних програм Google Search, Google Mail, Google Maps, IM + All-in-One Messenger, ABBYY.

Змінний акумулятор ємністю 1500 мА/год. забезпечує тривалу роботу комунікатора без заряджання навіть при використанні мультимедійних функцій. Щоправда, і коштує такий пристрій недешево — приблизно 6600 грн.

 

HTC T8585 HD2 (LEO)

Пропозиція від відомого виробника HTC — комунікатор HD2 (рис. 2) вражає великим за об’ємом сенсорним дисплеєм з діагоналлю 4,3 дюйма та розділенням 480 x 800 крапок. Таке рішення, звичайно, збільшило розміри пристрою, але й підвищило комфортність роботи з документами. HD2 розуміє формати Microsoft Office, PDF, більшість мультимедійних аудіо- та відеоформатів. Цікаво, що дисплей HD2 підтримує функцію управління multi-touch. Крім розмірів дисплея, апарат може похвалитися платформою Snapdragon з процесором 1 ГГц і тонким стильним корпусом (завтовшки 11 мм). У комунікаторі презентовано весь набір представника мобільного пристрою топ-класу на Windows Mobile — GPS, Wi-Fi, Bluetooth, камера 5 МП з автофокусом, FM-радіоприймач з RDS, акселерометр, сенсори освітленості та наближення. Комунікатор підтримує практично всі стандарти мереж: EDGE, GPRS, HSDPA, HSPA, UMTS.

img 3

На корпусі пристрою два основні розніми: універсальний microUSB і стандартне гніздо для підключення навушників (3,5 мм). При цьому зазначається, що HD2 — єдина з моделей 2009 року, що працюватиме під управлінням Windows Mobile версії 7. На сьогодні HD2 — один з найдорожчих Windows-комунікаторів, його вартість — близько 7000 грн., що помітно дорожче від найближчих Samsung WiTu Amoled і Acer neoTouch. Щоправда, з урахуванням характеристик HD2 така ціна здається цілком виправданою.

 

HTC A6262 HERO

img 4HTC A6262 Hero (рис. 3 на с. 38) — перший апарат компанії HTC на базі Android. Його продажі почалися в багатьох країнах ще влітку минулого року. З технічної точки зору апарат бездоганний. Чималий екран діагоналлю 3,2 дюйма і розділенням 480 x 320 крапок, підтримка широкого набору мереж (GSM, GPRS, EDGE 850, 900, 1800, 1900 MHz HSDPA/WCDMA 900), потужний процесор із частотою 528MHz, великий об’єм пам’яті, повний набір безпровідних інтерфейсів (Wi-Fi, Bluetooth), убудований приймач GPS. У комунікаторі встановлено камеру з розділенням 5 МП, а на додачу до стандартних кнопок управління є навіть трекбол. Але не це є головною фішкою HTC A6262 Hero. Основні його особливості криються в ексклюзивному інтерфейсі від фірми HTC. В основу цього інтерфейсу покладено систему віджетів, потужні програми їх настройки та організації пошуку персональних даних. Завдяки цьому інтерфейсу HTC A6262 Hero виходить на абсолютно новий рівень персоналізації. Розміщуючи віджети на робочому столі, можна змінити їх зовнішній вигляд і максимально пристосувати комунікатор під свої завдання.

У HTC Hero приємно дивують навіть звичні опції. Наприклад, пошта в Hero — це не просто список повідомлень. Тут можна відстежити весь хід листування у форматі чату, побачити тільки листи з позначкою «важливо», миттєво вибрати листи із вкладеннями. У HTC Hero чудово організовано пошук. За допомогою спеціальної кнопки можна виконати пошук інформації за ключовим словом, причому зробити це у списку контактів, серед SMS, в електронній пошті, подіях календаря тощо. Не дивно, що за підсумками конкурсу Global Mobile Awards 2010 HTC Hero було названо найкращим пристроєм минулого року.

При цьому комунікатор відзначається відносно невисокою ціною — приблизно 4300 грн. На мій погляд, гідний вибір для тих, кому потрібні надійний зв’язок, багатий функціонал і зручність у роботі. Цього року також очікується спадкоємець Hero — HTC Legend.

 

ACER NEOTOUCH S200 (F1)

Acer S200 (рис. 4), відомий раніше як Acer F1, — це топовий комунікатор на базі Windows Mobile. Потужна платформа Snapdragon у поєднанні з процесором на 1 ГГц робить Acer S200 одним із найшвидших мобільних пристроїв. Саме ця якість і стала причиною високої популярності Acer S200 — найближчі альтернативи зі схожими параметрами коштують у півтора раза дорожче. Що стосується S200, його ціна близько 5300 грн.

img 5

Крім швидкодії, примітні хороші функціональні характеристики пристрою. Тут є все необхідне: великий екран з діагоналлю 3,8

" і розділенням 800 x 480, убудований GPS (картографія Google Maps), Bluetooth, Wi-Fi, FM-тюнер, G-Sensor, аудіорознім формату 3,5 мм, остання версія Windows Mobile 6.5 тощо.

Серед слабких сторін комунікатора можна вказати на мазкий глянсовий корпус із пластика та не найкращі показники часу автономної роботи. Виробник заявляє, що в режимі розмови апарат протримається до 5 годин, а в режимі чекання — до 400 годин. В усьому іншому Acer S200 — хороша альтернатива дорожчому флагману від HTC і Samsung I8000 Omnia II.

Безумовно, розглянуті комунікатори топ-класу радують дизайном, функціональністю і технічними характеристиками. Єдиний параметр, здатний засмутити, — це ціна. Не кожен готовий заплатити за мобільний пристрій ціну середнього ноутбука. У такій ситуації є сенс звернути увагу на менш престижні, але все одно дуже функціональні моделі. Ось кілька прикладів пристроїв на платформі Android, які привернули мою увагу.

 

ACER LIQUID S100

img 6Це перший комунікатор тайваньської компанії Acer на базі системи Android (рис. 5 на с. 39). На відміну від флагмана neoTouch, модель S100 представники компанії позиціонують як бюджетну. Незважаючи на зовнішню схожість і майже ідентичні характеристики, Liquid коштуватиме істотно дешевше за Windows-аналог. Особливо, коли йдеться про головних конкурентів — HTC Hero і Samsung I7500 Galaxy. Водночас нижча ціна ніяк не свідчить про обмежений функціонал або недостатньо потужне апаратне забезпечення. В Acer Liquid S100 установлено процесор Qualcomm Smapdragon з тактовою частотою 768 МГц, у моделі чудовий екран з діагоналлю 3,5 дюйма і розділенням 800 х 480 крапок.

Liquid S100 підтримує стандарти зв’язку GSM, UMTS, W-CDMA. У складі смартфона — камера на 5МП з автофокусом і спалахом, модулі Wi-Fi, Bluetooth з A2DP, GPS-приймач із підтримкою A-GPS, акселерометр, сенсор близькості, сенсор освітленості. Пристрій може працювати з картами пам’яті формату microSD об’ємом до 32 Гбайт. Як і в попередніх моделях, тут використовується аудіорознім стандарту 3,5 мм.

Крім того, в апараті передбачено офісний пакет Documents ToGo, призначений для перегляду і редагування (при купівлі повної версії програми) документів Word, Excel, презентацій тощо. Надходження у продаж S100 на території України очікується вже в цьому місяці.

 

SAMSUNG I5700 SPICA

img 7Один із найдоступніших смартфонів на базі Android (рис. 6), його ціна становить приблизно 3000 грн. Це — друга модель на базі Android у лінійці смартфонів Samsung. У Spica на увагу заслуговують потужний процесор на 800 МГц і попередньо встановлені кодеки DIVX, що дозволяє без проблем дивитися DVD-фільми RIP-якості. В усьому іншому вбачається схожість із дорожчою моделлю Samsung I7500 Galaxy. Тут теж є Wi-Fi, Bluetooth з A2DP, GPS приймач з підтримкою A-GPS. Екран пристрою має діагональ 3,2 дюйма, дозвіл 320 x 480 крапок. Підключення гарнітури можливе через рознім стандарту 3,5 мм. Смартфон підтримує стандарти зв’язку GSM 850/900/1800/1900 МГц, UMTS 900/1700/2100 МГц.

Комунікатор працює під управлінням ОС Android 1.5. Як інтерфейс використовується стандартне середовище операційної системи. Крім усіх мережних переваг нової ОС, Spica також відзначається широкими мультимедійними можливостями. І, звичайно ж, на Spica можна встановити багато додаткових рішень. Хоча для Android їх на сьогодні менше, ніж під Windows. Таким чином, Samsung I5700 Spica — чудовий пристрій із хорошим наповненням за досить помірну ціну.

Крім розглянутих, є ще багато моделей, гідних вашої уваги. Наприклад, комунікатори Sony Ericsson Xperia X1 і X2 на платформі Windows Phone, смартфон Nokia N900 на Linux та цілу галерею нових апаратів на системі Android — комунікатори Samsung I7500 Galaxy, HTC A3288 Tattoo, смартфони Sony Ericsson Xperia X10, Motorola Milestone, смартфони Nokia і N97 mini на Symbian та інші. У кожного з них є свої переваги, свої недоліки. Але в будь-якому разі, зупинивши вибір на конкретній моделі, ви отримаєте надійного помічника в роботі й під час дозвілля.

 

Якщо у вас немає…

…можливості (чи бажання) придбати смартфон або комунікатор, але є прагнення придбати пристрій з розвиненим функціоналом і зручним, сучасним дизайном, доречно згадати про сенсорні мобільні телефони. Про них ми писали у статті «Що б покласти під ялинку?» (див. «Б & К», 2009, № 24). Серед цього класу пристроїв багато моделей середнього цінового діапазону. Тут можна пригадати найпопулярніший торік сенсорний телефон LG KP500, його послідовників — KP501 і GD510. Дуже цікавими виглядають Samsung Star і Star Wi-Fi, Preston, Corby і CORBYPRO з QWERTY-клавіатурою, Nokia XpressMusic. Вибрати є з чого. Головне — розуміти: що ви отримаєте за свої гроші і на що розраховувати не слід. Тут моя думка така. З точки зору зв’язку, ці пристрої практично бездоганні. Відсутність операційної системи робить їх навіть стійкішими до різних помилок. Проте наявність операційної системи в комунікаторі дозволяє легко розширити функціональні можливості пристрою, підсилити його новими програмами. Екрани сучасних телефонів ні за розміром, ні за характеристиками не поступаються навіть найдорожчим комунікаторам. Читати текст у форматі Word, таблиці Excel, документи PDF, переглядати графічні зображення на екрані сучасного сенсорного телефону не менш зручно, ніж на дисплеї найпросунутішого комунікатора. Ви можете в цьому переконатися, подивившись на рис. 7. Так виглядає текст документа на телефоні LG KP500. На мій погляд, цілком читабельно. Єдине, чого ви не зможете зробити, — це редагувати цей текст. Більшість телефонів підтримують лише функції перегляду документів. Таким чином, перш ніж зупинити свій вибір на конкретній моделі, ретельно продумайте необхідність тієї чи іншої функції. І якщо редагування документів не є для вас принциповим завданням, можете сміливо звернути увагу на сенсорний телефон. А щоб зробити свій вибір більш обґрунтованим, дивіться повні описи моделей на сайтах виробників: Samsung (www.samsung.com), HTC (www.htc.com), Acer (www.acer.com), LG (http://www.lgmobile.com), Nokia (www.nokia.com).

img 8

 

Успішного вибору! Чекаю ваших листів на

bk@id.factor.ua або форумі редакції www.bk.factor.ua/forum .
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі