Теми статей
Обрати теми

Друге життя бухгалтерських звітів в «1Сv77»

Редакція БК
Стаття

Друге життя бухгалтерських звітів в «1Сv77»

 

img 1

У багатьох користувачів «1С» сформовано стереотип, що бухгалтерські звіти у програмі «1Сv77» не піддаються вдосконаленню. Якщо порівнювати функціональні можливості програм «1Сv77» та «v8.*», то можливості бухгалтерських звітів типових конфігурацій сімейства «1Сv77» будуть однозначно біднішими. Тому на семінарах, присвячених просуванню програмних продуктів на базі «1Сv8.*», демонстрація можливостей формування звітів завжди справляє незабутнє враження на тих, хто встиг зріднитися з «1Сv77».

Так, можливостей у платформи «1Сv8.*» значно більше і вони багатші, але й у «1Сv77» закладено чималий потенціал, потрібно тільки вміти ним скористатися.

Віталій Петров, 1С:Спеціаліст, м. Харків, vitalij_petrov@mail.ru

 

Первісно програмний продукт «1Сv77» позиціювався на ринку під слоганом «доступно і всерйоз». Тому розробка функціонала часто обмежувалася межами бюджету типових конфігурацій. Наприклад, багато хто бачив та, мабуть, неодноразово використовував можливість множинного фільтру (списку значень) у торговельних та виробничих звітах програм «1Сv77» (ідеться про конфігурації «Торгівля і склад для України», «Комплексна конфігурація для України», «Виробництво, послуги, бухгалтерія для України»). У цих звітах є можливість відбору за категоріями товарів, контрагентів... А от функціонал бухгалтерських звітів у цих програмах — це спартанський мінімум.

Порадуємо прихильників «1Сv77» — розширити функціонал бухгалтерських звітів можна. Наприклад, бухгалтерські звіти можна навчити використовувати множинні фільтри як за списками значень, так і за категоріями. Щоб у цьому переконатися на практиці, розглянемо доопрацьований звичайний бухгалтерський звіт «

Оборотно-сальдовая ведомость по счету», який входить до штатної поставки конфігурації «Бухгалтерский учет для Украины». Після доопрацювання звіт набув можливості використовувати множинні фільтри за субконто вибраного рахунка.

Давайте разом спробуємо скористатися новими можливостями звіту у програмі «

Бухгалтерский учет для Украины». Скачаємо звіт із сайта «Б & К» за посиланням та виконаємо підключення доопрацьованого звіту до інформаційної бази. Для цього необхідно скопіювати скачані з сайта файли в підкаталог «ExtForms» каталогу інформаційної бази.

Важливо!

Якщо у вас використовується декілька інформаційних баз, то операцію необхідно повторити для кожної бази.

Після копіювання у вікні додаткових можливостей (меню «

Сервис → Дополнительные возможности») автоматично з’явиться рядок «Оборотно-сальдовая ведомость по счету (с множественным отбором по субконто)», див. рис. 1.

img 2

Ось власне і все підключення. Тепер відкриємо звіт та сформуємо оборотку за 361 рахунком, наприклад, щодо трьох покупців. Після встановлення рахунка «361» напроти виду субконто1 уключаємо прапорець «СЗ» (розшифровується як «використовувати список значень»). У результаті кнопка очищення субконто1 img 3перетворюється на кнопку визначення списку значень img 4.

Натискуємо на кнопку визначення списку значень для субконто1 та потрапляємо у вікно визначення списку значень субконто (рис. 2). Використовуючи кнопки підбору значень, виберемо з довідника необхідних контрагентів. Після визначення множинного фільтру за субконто «Контрагенты» необхідно натиснути на кнопку «Закончить определение списка значений». Натиснення на цю кнопку переносить нас назад у звичайне вікно звіту. Вибраний список значень тут ми спостерігаємо у вигляді рядка (рис. 3). Цей список значень можна редагувати, очищувати тощо. Після формування звіту отримуємо відомість як на рис. 3.

img 5

 

img 6

 

Наведене доопрацювання тільки трохи розширило штатні можливості звіту, і це всього лише зразок того, як можна дати друге дихання вже звичним та, здавалося б, не спроможним на більше бухгалтерським звітам програми «1Сv77». Технічно можливо навчити бухгалтерські звіти ще багатьом нюансам та премудрощам. Тепер ви не тільки знаєте про це, а й на практиці переконалися в реальній можливості модернізації програми «1Сv77».

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі