Теми статей
Обрати теми

Качаємо «по-дорослому»

Редакція БК
Стаття

Качаємо «по-дорослому»

 

img 1

Ще п’ять років тому «безлімітний» та високошвидкісний Інтернет був привілеєм, доступним далеко не кожному. Зараз усе змінилося. З розвитком провайдерів отримати нелімітований доступ до ресурсів глобальної мережі на швидкості близько 5 мегабіт можливо за цілком прийнятні навіть для студента гроші. І не рідкість, що пересічний користувач навіть не усвідомлює того багатства можливостей, які відкриваються перед ним. Ідеться не про миттєве відкриття сторінки в «Одноклассниках», а про можливість отримувати з Інтернету такі обсяги інформації, які раніше ви могли передавати тільки за допомогою дисків, флеш-накопичувачів або локальної мережі. Якщо ви ще не здогадалися, то уточнюємо: ітиметься про торенти.

Олексій ШАМАРІН, фахівець з упровадження «1С:Підприємства», тел. (063) 721-26-24, e-mail: deryni@yandex.ru
Наталія Григор’єва, консультант «Б & К»

 

Торенти передбачають цілу технологію обміну інформацією, яка включає протокол обміну, програми-клієнти, спеціалізовані сервери, а також певне співтовариство людей, які обмінюються інформацією. Базою для роботи такого співтовариства є непереборне бажання деяких альтруїстів поділитися інформацією, якою вони володіють, з усім світом.

Отже, торенти (вони ж BitTórrent — «бітовий потік») — це одна з технологій кооперативного файлового обміну через Інтернет. На відміну від звичних файлообмінних сервісів, коли користувач скачує файл з сервера «файлообмінника», такого як

rapidshare.com або ifolder, при використанні протоколу BitTórrent файли передаються частинами від декількох torrent-клієнтів. Користувач, отримуючи (скачуючи) ці частини, водночас і віддає (закачує) їх іншим клієнтам, що забезпечує більш високу швидкість завантаження даних та зменшує залежність від первісного джерела файлу, а також знижується навантаження на це саме первісне джерело. Протокол спеціально розроблено для активного обміну популярною інформацією між користувачами Інтернету і розраховано на те, що той самий файл (або групу файлів) одночасно скачує велика кількість користувачів.

 

Як цим користуватися

Спершу потрібно зареєструватися на вподобаному торент-трекері. Трекер потрібний для того, щоб клієнти могли знайти один одного. Процедура реєстрації, як правило, звичайна, така, як на будь-якому форумі. Але є трекери, які реєструють тільки користувачів від певних провайдерів (наприклад,

torrents.ua), є й такі, де потрібне запрошення від інших користувачів цього трекера.

 

ТРЕКЕРИ

Торент-трекер (від англ. tracker) — спеціалізований сервер, що працює за протоколом HTTP. Тобто трекер має інтерфейс у вигляді звичайного веб-сайту, відповідно він має й адресу в Інтернеті (наприклад,

http://www.lostfilm.tv). Фактично на трекері зберігаються дані для організації обміну інформацією. Такі дані прийнято називати торент-файли. Це файли (з розширенням «*.torrent»), в яких поміщено опис обсягу інформації, наданої у вигляді одного або декількох файлів (називаються роздачею).

Якщо проводити аналогію з реальним світом, то це свого роду оголошення «У мене є файли такі-то, хто хоче, забирайте». У торент-файлі зберігаються: IP-адреса, вхідні порти клієнтів та хеш-суми, які унікально ідентифікують файли, що беруть участь у роздачах.

Зазвичай трекери також виконують інші функції:

— зберігають створені користувачами цього сервера торент-файли;

— зберігають описи до торент-файлів. Цей опис користувачі зазвичай створюють при розміщенні торент-файлів. В описі вказується інформація про те, що саме міститься в роздачі. Роздачі на трекері, як правило, розбиті за визначеними категоріями та підкатегоріями: музика, кіно, книги тощо з метою полегшення пошуку.

Порада Після успішної реєстрації рекомендуємо уважно прочитати правила поведінки на трекері та ознайомитися зі списком клієнтів, що підтримуються.

 

ТОРЕНТ- КЛієНТи

Як уже згадувалося, обмін файлами через протокол BitTorrent відрізняється від звичайного закачування файлів із глобальної мережі. Щоб розпочати роботу слід установити на комп’ютер торент-трекер. Це свого роду download-менеджер, але особливого типу. На відміну від звичайних менеджерів закачувань, торент-клієнту для початку роботи потрібний торент-файл, за допомогою якого він звертатиметься до трекера та отримуватиме дані для коректного завантаження сегментів вибраних файлів. Програма інформує трекер про те, скільки вона скачала та віддала інформації.

За рахунок цього і досягається одна з основних переваг цього способу масового файлового обміну. Безпосередній обмін даними відбувається не між сервером та клієнтами, а між клієнтами безпосередньо. Причому програми-клієнти самі вибирають, де їм краще качати. Саме тому в торент-мережі (на відміну від звичайних серверів для скачування) швидкість скачування тим вище, чим більше користувачів одночасно скачують ту саму роздачу.

Програми-клієнти є практично для всіх операційних систем. Як правило, вони безплатні. Функції торент-клієнта також убудовано до деяких популярних менеджерів закачувань (наприклад, Opera v.9 і вище).

На своєму комп’ютері я використовую економний торент-клієнти «

mµTorrent» (скачати його можна з сайта http://www.utorrent.com ) та популярний інтернет-браузер FireFox 3.5.

Коли торент-клієнт установлено, можна приступати до роботи. Заходимо в браузері на сайт трекера (

rutracker.org), знаходимо потрібну нам роздачу, наприклад повчальний фільм-передачу для батьків із розділу «Видеоуроки и обучающие интерактивные DVD» (рис. 1).

img 2

Угорі топіка (гілки форуму, присвяченої цьому торент-файлу) наводиться інформація та статистика роздачі. Пояснимо деякі специфічні терміни. За термінологією торент-мереж користувачі, які роздають інформацію, називаються сідерами (від англ. seed — сіяти), а які скачують — лічерами (від англ. leech — п’явка). У будь-який момент користувач може виступати і сідером і лічером. Загальна назва всіх клієнтів мережі — піри (від англ. peer — рівноправний учасник). Логіка проста: чим більше сідерів, тим швидше можна скачати файл, що вас цікавить.

У нижній частині топіка, як правило, після опису (утім, на кожному трекері своє оформлення) поміщується посилання безпосередньо на торент-файл (рис. 2). От саме він нам і потрібний. Подвійним клацанням миші завантажуємо його за допомогою браузера. При цьому обов’язково вкажіть опцію «Открывать в µTorrent» (рис. 3). Якщо ви просто збережете цей файл на комп’ютері, то згодом у торент-клієнті вам доведеться спеціально вказувати на нього програмі і це може забрати більше часу.

img 3

 

img 4

Після того як µ

Torrent відкрив файл «*.Torrent», нам залишається тільки уточнити деякі опції завантаження (рис. 4). В одній роздачі може бути не лише потрібний нам файл, а ще й інші. Програма-клієнт дозволяє вибрати, що саме ми бажаємо скачати. За умовчанням, природно, пропонується скачати всі файли, описані в цьому торент-файлі. Натискуємо «ОК», і можна чекати результату, спостерігаючи за виконанням у розділі програми «Загружаемые» (рис. 5 на с. 40). Одночасно починається і роздача. За бажанням роздачу можна заборонити, але якщо ви не роздаєте, то ризикуєте бути відключеним від трекера.

img 5

 

img 6

Як бачите, із закачуванням файлів усе просто. Якщо ж стоїть завдання не скачати, а навпаки, роздати наявну інформацію, то потрібно:

1) створити торент-файл у програмі-клієнті;

2) зареєструвати файл на трекері. При цьому процес реєстрації, як правило, докладно регламентується правилами трекера, тому ми його не розглядатимемо;

3) установити торент-файл на роздачу у програмі-клієнті в себе на комп’ютері. При цьому слід намагатися не вимикати комп’ютер і не відключатися від Інтернету деякий час. Який саме? Це залежить від розміру роздачі. Як правило, трекери показують, скільки разів повністю була скачана роздача. Тому точно не можна відключатися, поки кількість цих разів буде < 1.

 

Питання авторського права

Важливо пам’ятати, що при скачуванні інформації через торент-мережу користувач не тільки отримує, а й віддає інформацію. Тому, якщо скачується інформація, захищена законодавством про авторське право, то ви стаєте порушником цього закону. По-перше, ви незаконно використовуєте інформацію, захищену авторським правом. По-друге, ви автоматично виступаєте розповсюджувачем такої інформації.

 

Корисні посилання:

Загальна інформація:

www.bittorrent.com

  — офіційна сторінка протоколу (англійською);

http://ru.wikipedia.org/wiki/BitTorrent

 — інформація про протокол (російська Вікіпедія);

http://kademlia.ru/top10_russian_torrent_trackers.html — список найбільших російських та іноземних торент-трекерів.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі