Теми статей
Обрати теми

Новини&Законодавство

Редакція БК
Новини

img 1

 

Установлено механізм визначення та застосування мінзарплати в погодинному розмірі

Відповідно до абз. 2 п. 2 розд. II «Прикінцеві положення» Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України стосовно погодинної оплати праці» від 25.06.2009 р. № 1574-VI постановою КМУ від 05.05.2010 р. № 330 установлено механізм визначення та застосування мінімальної заробітної плати в погодинному розмірі.

Зазначеною постановою, зокрема, передбачено, що мінімальна заробітна плата в погодинному розмірі:

встановлюється одночасно з установленням розміру мінімальної заробітної плати на місяць відповідно до умов та порядку, передбачених ст. 9 і 10 Закону України «Про оплату праці»;

— визначається виходячи з розміру мінімальної заробітної плати на місяць та середньомісячної норми тривалості робочого часу за рік при 40-годинному робочому тижні.

Підвищення мінімальної заробітної плати в погодинному розмірі не є підставою для збільшення нормованих завдань, установлених на годину праці.

Мінімальна заробітна плата в погодинному розмірі застосовується:

— на підприємствах незалежно від форми власності в разі встановлення в колективних договорах або за погодженням з профспілковими чи іншими органами, уповноваженими на представництво трудовим колективом, погодинної оплати праці із застосуванням відповідних нормованих завдань та обліку фактичного робочого часу;

— фізичними особами, які використовують найману працю з погодинною оплатою праці;

— в установах та організаціях, що фінансуються з бюджету, в разі прийняття Кабінетом Міністрів України рішення про встановлення працівникам погодинної оплати праці.

Установлення погодинної оплати праці не є підставою для скорочення нормальної тривалості робочого часу.

Постанова № 330 набрала чинності 07.05.2010 р.

(Постанова Кабінету Міністрів України «Про визначення та застосування мінімальної заробітної плати в погодинному розмірі» від 05.05.2010 р. № 330)

 

Уряд прийняв рішення про перерахунок пенсій та соціальних виплат

Постановою Кабінету Міністрів України «Деякі питання реалізації Закону України «Про Державний бюджет України на 2010 рік» від 05.05.2010 р. № 331 з метою недопущення зменшення розмірів пенсій та соціальних виплат передбачено здійснити починаючи з 1 січня 2010 року перерахунок пенсій, щомісячного довічного грошового утримання, державної соціальної допомоги інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам, особам, які не мають права на пенсію, та інвалідам (далі — пенсія або допомога), виходячи з розміру прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, установленого Законом України «Про Державний бюджет України на 2010 рік».

Якщо розмір пенсії або допомоги (з урахуванням надбавок, підвищень, додаткової пенсії, цільової грошової допомоги, пенсії за особливі заслуги перед Україною, індексації та інших доплат до пенсії, установлених законодавством) після перерахунку зменшується, виплата пенсії або допомоги здійснюватиметься в раніше встановлених розмірах.

Пенсійний фонд України має забезпечити нарахування та виплату перерахованого розміру пенсії або допомоги починаючи з травня 2010 року.

Постанова № 331 набрала чинності 07.05.2010 р.

(Постанова Кабінету Міністрів України «Деякі питання реалізації Закону України «Про Державний бюджет України на 2010 рік» від 05.05.2010 р. № 331)

 

Форму договору про застосування електронної вантажної митної декларації приведено у відповідність до чинного законодавства

Постановою КМУ від 02.03.2010 р. № 212 внесено зміни до Положення про вантажну митну декларацію, затвердженого урядовою постановою від 09.06.97 р. № 574, а Державній митній службі (далі — Держмитслужба) доручено привести власні нормативно-правові акти у відповідність до положень постанови № 212.

На виконання зазначеного доручення наказом Держмитслужби від 05.05.2010 р. № 435 унесено зміни до Примірної форми договору про застосування вантажної митної декларації в електронному вигляді, затвердженої наказом Держмитслужби від 06.12.2007 р. № 1028.

Змінами уточнено, що передання електронної вантажної митної декларації, електронної попередньої митної декларації та електронних копій документів здійснюється засобами електронної пошти з використанням мережі Інтернет на визначені Сторонами електронні адреси. Із тексту договору виключено пункти 6 «Обставини непереборної сили», 7 «Порядок дострокового розірвання договору та внесення змін до нього», 8 «Порядок розгляду спорів».

Також зазначено, що договір про застосування електронної вантажної митної декларації набирає чинності з моменту його підписання Сторонами і діє до виключення заявника з Реєстру підприємств, до товарів яких може застосовуватися процедура електронного декларування. Нагадаємо, що раніше такий договір діяв протягом 6 місяців з моменту його підписання Сторонами (набуття чинності) та продовжувався на наступні 6 місяців, якщо жодна зі Сторін не заявляла про намір розірвати його.

Наказ набрав чинності з 12.05.2010 р.

(Наказ Державної митної служби України «Про внесення змін до наказу Державної митної служби України від 06.12.2007 р. № 1028» від 05.05.2010 р. № 435)

 

Змінено алгоритм експорту нарахованих сум податку на прибуток

ДПАУ листом від 12.04.2010 р. № 7163/7/15-0317 повідомляє, що починаючи з I кварталу 2010 року змінено алгоритм експорту нарахованих сум податку на прибуток з декларацій з податку на прибуток підприємств у картці особового рахунка платника податку. Починаючи з I кварталу 2010 року нарахована сума податку на прибуток за базовий звітний (податковий) період розраховується як різниця між рядком 14 декларації за поточний період звітного року та рядком 14 декларації за попередній період цього року. До цього вона розраховувалася як різниця між рядком 14 (податкове зобов’язання звітного періоду) та рядком 15 (сума нарахованого податку за попередній податковий період поточного року) декларації з податку на прибуток підприємств.

Утім, на порядок складання декларації про прибуток платниками це не впливає та стосується лише внутрішніх механізмів контролю в АРМ «Податки» державної податкової служби.

(Лист ДПАУ «Про зміну алгоритму експорту» від 12.04.2010 р. № 7163/7/15-0317)

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі