Теми статей
Обрати теми

Складський облік: переоцінка ТМЦ

Редакція БК
Стаття

Складський облік: переоцінка ТМЦ

 

У статті «Складський облік: внутрішнє переміщення ТМЦ» попереднього номера (див. «Б & К», 2010, № 9) було розглянуто, як у складському обліку підприємства за допомогою «1С:Бухгалтерії 7.7» відображаються операції внутрішнього переміщення товарно-матеріальних цінностей (ТМЦ). Для цього в ній передбачено групу документів «Складские». Сьогодні розглянемо ще одну операцію з цієї групи — переоцінку ТМЦ.

Сергій КАМЕНСЬКИЙ, консультант «Б & К»

 

Згідно з

п. 24 П(С)БО 9 «Запаси», затвердженого наказом Мінфіну від 20.09.99 р. № 246 (зі змінами та доповненнями), запаси відображаються в бухгалтерському обліку і звітності за найменшою з двох оцінок: первісною вартістю або чистою вартістю реалізації. Чиста вартість реалізації застосовується, якщо на дату балансу їх ціна знизилась або вони зіпсовані, застаріли або іншим чином втратили первісно очікувану економічну вигоду (п. 25 П(С)БО 9). Якщо чиста вартість реалізації запасів, що раніше були уцінені, збільшується, то на суму збільшення чистої вартості, але не більше суми попереднього зменшення, сторнується запис про попереднє зменшення вартості цих запасів (п. 28 П(С)БО 9).

Крім уцінок і дооцінок запасів, передбачених у П(С)БО 9, у роздрібній торгівлі нерідкісні випадки зміни роздрібних цін у той чи інший бік. Уцінки в роздробі, як правило, здійснюють у межах торговельної націнки.

Роздрібна ціна є періодичним реквізитом елементів довідника «ТМЦ», що значно полегшує процес уведення нових цін.

 

ДОКУмЕНт «ПЕРЕОЦЕНКА»

В обох випадках (і при зміні чистої вартості реалізації запасів, і при зміні роздрібних цін) переоцінку запасів здійснюють за допомогою документа «

Переоценка ТМЦ». Його можна ввести командою «Документы → Складские → Переоценка ТМЦ», або за допомогою клавіші «Insert» у журналі «Складские». Режим уведення на підставі для цього документа не передбачено.

Форму введення документа показано на рис. 1.

img 1

Переоцінку здійснюють за кожним складом окремо, вибравши його в розташованому в шапці документа полі «

Место хранения». У наступному реквізиті зазначаємо вид переоцінки. На його вибір накладено обмеження:

— для оптових складів можлива тільки зміна облікової вартості;

— для роздрібних магазинів із

кількісним обліком товарів можлива тільки зміна роздрібної націнки. Товари в роздрібних торговельних точках із сумовим обліком цим документом переоцінити не можна.

Поля «Счет затрат» і «Вид затрат» заповнюються тільки при зміні облікової вартості, оскільки зміна роздрібної націнки на витрати підприємства не впливає. При уцінці звичайно зазначають субрахунок 946 «

Затраты от обесценивания запасов» і елемент «Прочие общепроизв. затраты» з довідника «Виды затрат». При дооцінці запасів вкажіть субрахунок «Прочие доходы от операционной деятельности». Вид витрат значення не має, до субрахунку 719 субконто «Виды затрат» не підключено.

Для прискорення заповнення табличної частини рекомендуємо користуватися кнопкою «

Заполнить». При клацанні по цій кнопці до таблиці будуть унесені всі ТМЦ, за якими є залишки за вибраним місцем зберігання на дату формування документа. Залишається тільки видалити клавішею «Del» запаси, ціна яких не змінюється (тому нумерація рядків на рис. 1 починається не з одиниці). Утім, цього можна й не робити, оскільки за умовчанням колонка з новою ціною заповнюється значенням з колонки зі старою ціною.

Якщо багато позицій уцінюються або дооцінюються на однаковий відсоток, відзначте галочкою пункт «

для пересчета использовать общий процент». У шапці документа з’явиться вікно для його введення (рис. 2). Відсоток уцінки вводиться від’ємним числом, відсоток дооцінки — додатним. Для зміни знака потрібно натиснути на клавішу «-» (мінус) у будь-якій позиції числа. Повторне натискання змінює знак на протилежний. Загальним відсотком звичайно користуються при переоцінці в роздробі.

img 2

Клацнувши по кнопці «Провести», можна сформувати операцію, не закриваючи вікно документа. Операцію з уцінки запасів показано на рис. 3. Зверніть увагу на «симетричне» коригування податкової вартості уцінених запасів проводками в дебет позабалансового субрахунку «ЗАТО». Згідно з абзацом восьмим п. 5.9 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» від 22.05.97 р. № 283/97-ВР (зі змінами та доповненнями) бухгалтерська переоцінка запасів на їх вартість у податковому обліку не впливає.

img 3

 

ОсОБЛИВОсті ПЕРЕОЦіНКИ В РОЗДРОБі

При переоцінці в роздробі дуже зручно користуватися загальним відсотком переоцінки. Вікно документа, яким проведено роздрібну уцінку товарів на 10 %, показано на рис. 4 (див. с. 17).

img 4

При зміні торговельної націнки документ записує проводки виду Дт 282 — Кт 282 (рис. 5, див. с. 17). Уцінка здійснюється способом «червоне сторно». Одночасно з уведенням операції документ змінює значення роздрібної ціни в реквізитах товарів, що переоцінюються, на дату його проведення.

img 5

Якщо збільшення цін жодних проблем не викликає, то уцінка товарів у роздробі пов’язана з певними труднощами: документ «

Переоценка» коректно уцінює роздрібні товари тільки в межах раніше зробленої торговельної націнки. Допустимий відсоток уцінки алгоритм документа не перевіряє. У полі введення відсотка уцінки можна ввести значення «-99,99999», і тим самим уцінити товари до нуля. Можна вручну ввести нульові значення до колонки «Нов. цена», документ не повідомить про помилку.

Як же правильно уцінити роздрібні товари нижче за раніше зроблену націнку? Пропонуємо такий план дій:

1. Днем раніше за допомогою документа «Перемещение» оформити повернення уцінених товарів на оптовий склад. Цю операцію слід провести попереднім днем, адже роздрібна ціна є періодичним реквізитом, а дискретність дат в історії таких реквізитів — один день.

2. Днем переоцінки уцінити товари на складі до ціни роздрібного продажу (без ПДВ), за допомогою документа «Переоценка ТМЦ» у режимі «Изменение учетной стоимости».

3. Днем переоцінки вручну ввести до історії реквізитів товарів нову (зменшену) роздрібну ціну.

4. Днем переоцінки за допомогою документа «Перемещение» повернути товари до роздрібного магазину. Проводки Дт 282 — Кт 285 при цьому будуть із нульовими сумами. Але прийнятий в «1С:Бухгалтерії» механізм обліку в торговельних точках з кількісним обліком допускає істотно різні рівні торгових націнок за різними товарами.

 

Отже, як бачимо, немає нічого складного у відображенні результатів переоцінки ТМЦ у програми «1С:Бухгалтерія 7.7». Якщо виникнуть запитання, надсилайте їх за адресою bk@id.factor.ua або пишіть на форумі газети.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі