Теми статей
Обрати теми

Calc: графік у стилі Excel 2007

Редакція БК
Відповідь на запитання

Calc: графік у стилі «Excel 2007»

 

Добридень! Я хочу побудувати стовпчикову діаграму, розташувавши її вертикально поруч з елементами таблиці. В Excel 2007 для такого завдання є функція умовного форматування у стилі «Гистограммы». Чи можна зробити те саме у програмі Calc?

Н. Петров, м. Харків

Відповідає Микола КАРПЕНКО, канд. техн. наук, доцент кафедри прикладної математики та інформаційних технологій Харківської національної академії міського господарства

 

Функції умовного форматування із градієнтною заливкою у стилі «

Гистограммы» у програмі Calc немає. Але поставлене завдання вирішити можна, тільки в інший спосіб. Усе, що нам для цього знадобиться, — це символ, яким можна «намалювати» елемент діаграми, та функція, що зможе повторити цей символ задану кількість разів. До речі, це цікава можливість порівняти дорогий Excel 2007 з безкоштовним Сalc. Почнемо з пошуку відповідного символу.

Виконуємо такі дії:

1) викликаємо меню «

Пуск → Программы → Стандартные → Служебные → Таблица символов». З’явиться вікно, зображене на рис. 1. У ньому ми бачимо набір символів, у нашому випадку — для шрифту «Arial». Змінивши значення у списку «Шрифт», можна отримати таблицю для будь-якого доступного шрифту Windows;

img 1

2) перегортаємо таблицю та добираємо відповідний символ для будування стовпчика діаграми. Для «Arial» цей символ виглядає як прямокутник із суцільною заливкою (обведено на рис. 1);

3) двічі клацаємо по символу лівою кнопкою миші — його зображення з’явиться у віконці «Для копирования»;

4) щоб записати символ до буфера обміну, клацаємо по кнопці «Копировать».

Тепер приступимо до власне побудови діаграми. Таблицю з інформацією показано на рис. 2 (див. с. 12). У колонці «А» знаходяться найменування товарів, у колонці «В» — сума виручки. Ці значення будуть даними для діаграми. Щоб сформувати один стовпчик діаграми, ми застосуємо текстову функцію «REPT()». Вона підставляє заданий символ до комірки зазначену кількість разів. Символ ми вибрали, він зберігається в буфері обміну. Далі виконуємо такі дії:

img 2

1) ставимо покажчик активної комірки на «С2»;

2) уводимо формулу «=REPT(“-”;10)». У комірці з’явиться «лінійка» з десяти символів «-».

Порада

Набираючи формулу, символ «-» вставте з буфера обміну.

Тепер визначимо кількість повторень символу. Це значення має бути пропорційне сумі виручки. Варіантів багато, тож я вибрав такий:

1) знаходимо максимальне значення виручки за допомогою функції «MAX()»;

2) вибираємо на свій розсуд максимальну ширину діаграми (гранична кількість символів у найширшому стовпці), назвемо її «Х»;

3) визначаємо масштабувальний коефіцієнт К як відношення «

Х/max()»;

4) обчислюємо розміри стовпців діаграми, помноживши значення з таблиці на коефіцієнт К.

Перелічені дії укладаються в одну формулу! Для комірки «

С2» (рис. 2) вона має такий вигляд: «=REPT(“-”;B2*10/MAX($B$2:$B$12))». Значення «10» означає максимальну ширину стовпця діаграми. Копіюємо формулу вниз на всю висоту таблиці, вибираємо колір комірок — і діаграма готова! Змінюючи розмір шрифту в колонці «С», можна відрегулювати ширину стовпців діаграми.

Не слід забувати і про інші можливості. Крім «

Arial», у Windows є набір декоративних шрифтів. Наприклад, «Webdings» і «Wingdings». У них можна знайти симпатичні символи для вирішення нашого завдання. У складі «Webdings» — це символ з кодом «103», у «Wingdings» — символ з кодом «110». Щоб підставити ці значення до формули, потрібно звернутися до функції Calc «CHAR()». Виконаємо такі дії:

1) стаємо на комірку «

D2»;

2) уводимо формулу «

=REPT(CHAR(103);B2*10/MAX($B$2:$B$12))»;

3) форматуємо колонку шрифтом «

Webdings»;

4) копіюємо значення вниз на всю висоту таблиці;

5) переходимо на комірку «

E2»;

6) уводимо формулу «

=REPT(CHAR(110); B2*10/MAX($B$2:$B$12))»;

7) копіюємо значення вниз на всю таблицю;

8) колонці «

E» призначаємо шрифт «Wingdings». Результат роботи показано на рис. 3.

img 3

Важливо!

Змінювати вміст комірок, відформатованих декоративним шрифтом («Webdings», «Wingdings» тощо), можна лише в рядку редагування.

Ми впоралися із завданням. Можливо, наша діаграма не містить велику кількість образотворчих ефектів, зате в неї є важливі переваги:

— розширити діаграму можна звичайним копіюванням формул (!);

— їй не страшні жодні перетворення на робочому листі: стовпчики гістограми завжди стоятимуть напроти відповідних значень таблиці;

— кількість елементів діаграми практично не обмежена.

 

Чекаю ваших запитань, зауважень та пропозицій на

bk@id.factor.ua, nictomkar@rambler.ru або на форумі редакції www.bk.factor.ua/forum. Успішної роботи!
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі