Теми статей
Обрати теми

Формування статутного капіталу в іноземній валюті

Редакція БК
Стаття

Формування статутного капіталу в іноземній валюті

 

img 1

Сьогодні ми поговоримо про те, як сформувати статутний капітал підприємства, якщо один із його засновників є нерезидентом та вносить свою частку статутного капіталу іноземною валютою.

Ганна САРАЄВА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Згідно зі ст. 13 Закону України «Про господарські товариства» від 19.09.91 р. № 1576-XII, вкладами учасників та засновників можуть бути цінні папери, майнові права та інші матеріальні цінності, а також грошові кошти, у тому числі в іноземній валюті. Розглянемо, як сформувати статутний капітал в «1С:Бухгалтерії 8», якщо один із засновників є нерезидентом та сплачує свій внесок в іноземній валюті, на такому прикладі.

Приклад

Розмір статутного капіталу визначено в сумі 164000 грн. Внесок засновника-резидента становить 82000 грн., другого засновника-нерезидента — 10250 у. о. за курсом (курс 8,00) на момент підписання засновницького договору. Було вирішено, що оплату зобов’язань буде здійснено у два етапи: 40 % — у день реєстрації підприємства, 60 % — у наступному місяці.

На дату реєстрації підприємства (01.10.2010 р.) курс склав 8,05 грн. Того ж дня надійшли кошти від нерезидента в розмірі 40 % від загальної суми його внеску. На 31.10.2010 р. курс був 8,06 грн.

У листопаді засновники перевели суму внесків, що залишилася, до статутного капіталу, курс долара був 8,07 грн. Курс на 31.11.2010 р. — 8,04 грн.

Оплата 30 % відбувається в день реєстрації підприємства. А оплата решти 70 % — у наступному місяці.

 

СТВОРЮЄМО НОВИЙ СУБРАХУНОК

Отже, заходимо до плану рахунків, виділяємо рахунок 46 та натискуємо кнопку «

Добавить». У вікні, що відкрилося, заповнюємо характеристики субрахунку.

Назвемо його «

Неоплаченный капитал в валюте» (рис. 1). У параметрах «Учет по счету» зазначимо валютну ознаку ведення обліку, завдяки цьому рахунок вважатиметься монетарним.

img 2

Важливо! У програмі всі рахунки, в яких стоїть ознака ведення валютного обліку, за умовчанням вважаються монетарними, якщо зворотне не зазначено в регістрі відомостей «Немонетарные счета».

До табличної частини додамо субконто «Контрагенты» та поставимо прапорці напроти параметрів «Суммовой» та «Валютный».

 

ФОРМУЄМО СТАТУТНИЙ КАПІТАЛ

На дату підписання установчих документів потрібно відобразити формування статутного капіталу. Зробити це в «1С:Бухгалтерії 8» можна за допомогою ручної проводки (меню «

Операции → Операции, введенные вручную»). У бухгалтерському обліку операції з розрахунками в іноземній валюті регулюються П(С)БО 21. Згідно з п. 5 П(С)БО 21 операції в іноземній валюті при первісному визнанні відображаються у валюті звітності шляхом перерахунку суми в іноземній валюті із застосуванням валютного курсу на дату здійснення операції (дату визнання активів, зобов’язань, власного капіталу, доходів та витрат). Тому в документі всі суми буде зазначено у гривнях.

У шапці документа вкажемо організацію, статутний капітал якої формуємо, та загальну суму — 164000 грн. (рис. 2). На закладці «

Бухгалтерский учет» вводимо проводки:

Дт 461 — Кт 40 — відобразили зобов’язання резидента щодо внеску до статутного капіталу на суму 82000 грн.;

Дт 462 — Кт 40 — відобразили зобов’язання нерезидента щодо внеску в іноземній валюті, сума виражена у гривнях за курсом 8,05 грн.;

Дт 40 — Кт 744 — відобразили курсову різницю, що виникла в результаті зміни курсу порівняно з курсом на дату підписання договору.

img 3

У подальшому погашення зобов’язання нерезидента щодо внеску до статутного капіталу відображатиметься в бухгалтерському обліку по дебету субрахунку 312 «Поточний рахунок в іноземній валюті» та кредиту субрахунку 462.

Згідно з умовами прикладу перерахування грошей відбувається у два етапи: перший — на дату реєстрації, другий — після цієї дати. Перший платіж від нерезидента становив 40 % (4100 у. о.) від його внеску. В «1С:Бухгалтерії 8» для внесення інформації про платіж використовуємо документ «

Платежное поручение входящее» з видом операції «Прочее поступление безналичных денежных средств» (рис. 3).

img 4

У шапці документа в реквізиті «

Счет учета» виберемо субрахунок 312 «Поточні рахунки в іноземній валюті» та поставимо прапорець «Отразить в налог. учете». Заповнюючи документ далі, вкажемо контрагента та суму платежу в реквізитах:

— «

Счет», ставимо створений нами субрахунок 462 «Неоплачений капітал в іноземній валюті»;

— «

Способ отражения (НУ)», значення «Не отражать».

Наведений документ сформує в бухгалтерському обліку проводку Дт 312 — Кт 462. А в податковому обліку після зарахування коштів в іноземній валюті на рахунок підприємства ми отримуємо еквівалент зарахованої валюти, який і вважатиметься балансовою вартістю такої валюти (рис. 3).

Надходження грошей від резидента також оформляється документом «

Платежное поручение входящее» з видом операції «Прочее поступление безналичных денежных средств», тільки у кореспонденції з рахунком 461 «Неоплачений капітал у національній валюті».

 

ПЕРЕОЦІНКА ВАЛЮТИ

Оскільки оплата решти 70 % відбувається в наступному місяці, то заборгованість за субрахунком 462 наприкінці жовтня має бути переоцінена. Для цього скористаємося документом «

Закрытие месяца». Створивши документ, поставимо прапорець напроти дії «Переоценка валютных средств». На 31.01.2010 р. курс долара становив 8,06 грн. На рис. 4 наведено сформовані документом проводки. Як бачите, у зв’язку з тим, що курс виріс, валюта на субрахунках 312 і 462 піддалася переоцінці.

img 5

У листопаді обидва засновники погасили заборгованість. Резидент перерахував на поточний рахунок підприємства суму в 49200 грн. (решту 60 % від його внеску), нерезидент — суму в 6150 у. о. Обидві операції оформляються документом «

Платежное поручение входящее» з видом операції «Прочее поступление безналичных денежных средств». Але в другому випадку у зв’язку зі зростанням курсу долара буде сформовано проводки з переоцінки рахунка (рис. 5).

img 6 

Завершальний етап — проведення в кінці місяця регламентного документа «

Закрытие месяца», тільки цього разу поставимо прапорці напроти операції «Переоценка валютных средств» для бухгалтерського та податкового обліку (рис. 6).

img 7

Як бачите, переоцінка відбулася лише за субрахунком 312, субрахунок 462 не було переоцінено, оскільки розрахунки за ним закрито. А в податковому обліку у нас сформована переоцінка балансової вартості валюти і різниця віднесена на рахунок валових витрат (рис. 7).

img 8

Для перевірки сформуємо «

Оборотно-сальдовую ведомость» (рис. 8).

img 9

 

Судячи за оборотно-сальдовою відомістю, усе правильно, розрахунки за рахунком 46 закрито, статутний капітал сформовано в розмірі 164000 грн.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі