Теми статей
Обрати теми

Новини&Законодавство

Редакція БК
Новини

img 1

 

Установлено нові форми торгових патентів
 та форму заявки на їх придбання

Відповідно до п.п. 267.1.1 Податкового кодексу України (далі — ПКУ) суб’єкти господарювання, які здійснюють:

— торговельну діяльність у пунктах продажу товарів;

— діяльність з надання платних побутових послуг згідно з переліком, визначеним Кабміном;

— торгівлю валютними цінностями в пунктах обміну іноземної валюти;

— діяльність у сфері розваг (крім проведення державних грошових лотерей),

є платниками збору за здійснення деяких видів підприємницької діяльності (далі — збір). Такі суб’єкти господарювання (юридичні особи та фізичні особи — підприємці), їх відокремлені підрозділи повинні отримати торгові патенти за місцем сплати зазначеного збору.

Згідно з п.п. 267.4.1 ПКУ для здійснення наведених вище видів підприємницької діяльності та отримання торгового патенту суб’єкт господарювання подає до органу державної податкової служби за місцем сплати збору спеціальну заявку на придбання торгового патенту.

Торговий патент видається особисто фізичній особі — підприємцю чи особі, уповноваженій юридичною особою, під підпис у триденний строк з дня подання такої заявки. Датою придбання торгового патенту є зазначена в ньому дата.

Також п.п. 267.4.9 ПКУ центральному органу ДПС доручено встановити форму торгового патенту і порядок його заповнення.

На виконання покладених обов’язків наказом ДПАУ від 28.02.2011 р. № 109 затверджено форми:

1) торгового патенту (короткострокового) на здійснення торговельної діяльності;

2) торгового патенту (пільгового) на здійснення торговельної діяльності;

3) торгового патенту на здійснення торговельної діяльності, діяльності з надання платних побутових послуг, торгівлі валютними цінностями, діяльності у сфері розваг;

4) заявки на придбання торгового патенту.

Крім того, цим наказом затверджено Порядок заповнення торгового патенту.

Наказ від 28.02.2011 р. № 109 набере чинності з дня офіційного опублікування.

(Наказ ДПА України «Про затвердження форм та Порядку заповнення торгових патентів, форми Заявки на придбання торгового патенту» від 28.02.2011 р. № 109)

 

Пенсійний фонд роз’яснив окремі питання щодо ставок та обліку ЄСВ

Пенсійний фонд (далі — Фонд) у листі від 26.01.2011 р. № 1405/03-36 нагадав, що відповідно до ч. 6 ст. 8 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 р. № 2464-VI (далі — Закон № 2464) для підприємств, установ, організацій, фізичних осіб, які використовують найману працю, ЄСВ у розмірі 33,2 % нараховується на суму оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності, що здійснюється за рахунок коштів роботодавця, та допомоги по тимчасовій непрацездатності.

Для осіб, які одержують допомогу по тимчасовій непрацездатності, ЄСВ установлюється в розмірі 2 % суми допомоги по тимчасовій непрацездатності (ч. 12 ст. 8 Закону № 2464) незалежно від того, за рахунок яких коштів здійснюється її виплата.

Таким чином, як зауважив Фонд, бюджетні установи при нарахуванні та утриманні ЄСВ із сум оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності, що здійснюється за рахунок коштів роботодавця, застосовують ставку ЄСВ у розмірі 33,2 % та 2 % відповідно.

Також у листі зазначається: якщо нарахування фонду оплати праці здійснюються за попередній період (тобто до 2011 року), зокрема у зв’язку з уточненням кількості відпрацьованого часу, виявленням помилок, вони відображаються у фонді оплати праці того місяця, в якому було здійснено нарахування.

(Лист ПФУ «Щодо збору та обліку єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 26.01.2011 р. № 1405/03-36)

 

Нюанси перерахування податків та внесків,
 нарахованих на суми матеріального забезпечення
за рахунок коштів Фонду соцстраху

Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (далі — Фонд) у листі від 04.03.2011 р. № 02-24-416 нагадав, що в заяві-розрахунку, на підставі якої здійснюється фінансування матеріального забезпечення за рахунок коштів Фонду, необхідно вказувати повну нараховану суму допомоги з урахуванням обов’язкових утримань (податок на доходи фізичних осіб, єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі — ЄСВ), аліменти, що утримуються із суми допомоги по тимчасовій непрацездатності).

Після надходження від робочих органів Фонду на окремий рахунок суми коштів, зазначених у такій заяві-розрахунку, страхувальник зобов’язаний здійснити виплату відповідного матеріального забезпечення та одночасно перерахувати з окремого рахунка податок на доходи фізичних осіб, ЄСВ та інші обов’язкові платежі, за утримання яких він несе відповідальність.

При цьому Фонд звертає увагу: перерахування страхувальниками-роботодавцями ЄСВ та податку на доходи фізичних осіб, що підлягають утриманню з нарахованої допомоги, за рахунок власних коштів з подальшою компенсацією (погашенням цих витрат) Фондом законодавством не передбачено.

(Лист Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності «Щодо фінансування страхувальників для надання застрахованим особам матеріального забезпечення за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності» від 04.03.2011 р. № 02-24-416)

 

За порушення строків подання Декларації з ПДФО
 за січень та лютий 2011 року штрафні санкції
 не застосовуються

ДПАУ листом від 25.03.2011 р. № 8236/7/17-0217 повідомила про порядок застосування штрафних санкцій у зв’язку з порушенням строків подання Податкової декларації з податку на доходи фізичних осіб (далі — Декларація), форму якої затверджено наказом ДПАУ від 31.01.2011 р. № 58.

Головне податкове відомство нагадало, що наказ, яким затверджено форму Декларації, набрав чинності з 18 лютого 2011 року.

Відповідно до п. 5 підрозд. 10 розд. XX «Перехідні положення» Податкового кодексу України штрафні санкції, які може бути застосовано до платників податків у зв’язку з порушенням строків подання зазначеної Декларації та сплати податкових зобов’язань, починають застосовуватися до таких платників податків за результатами податкового періоду, наступного за податковим періодом, протягом якого такі акти були введені в дію. Таким чином, за минулі звітні періоди (тобто за січень та лютий 2011 року) штрафні санкції не застосовуються.

(Лист ДПА України «Про надання інформації [щодо подання податкової декларації з податку на доходи фізичних осіб]» від 25.03.2011 р. № 8236/7/17-0217)

 

ДПАУ оприлюднила Довідник пільг № 57

ДПАУ листом від 21.03.2011 р. довела до відома платників податків Довідник № 57 пільг, наданих чинним законодавством по сплаті податків та зборів станом на 01.04.2011 р.

Зазначений Довідник застосовується при заповненні Звіту про суми податкових пільг (додаток до Порядку обліку сум податків та зборів, не сплачених суб’єктом господарювання до бюджету у зв’язку з отриманням податкових пільг, затвердженого постановою КМУ від 27.12.2010 р. № 1233).

(Лист ДПА України «Довідник № 57 пільг, наданих чинним законодавством по сплаті податків та зборів станом на 01.04.2011 р.» від 21.03.2011 р. № 57)

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі