Теми статей
Обрати теми

Облік паливно-мастильних матеріалів в «1С:Бухгалтерії 7.7»

Редакція БК
Стаття

Облік паливно-мастильних матеріалів в «1С:Бухгалтерії 7.7»

 

img 1

Мабуть, немає такого підприємства, яке б у своїй діяльності могло обійтися без використання автомобіля. А якщо є автомобіль, то відповідно є й витрати на паливно-мастильні матеріали (ПММ). У статті йтиметься про те, як відобразити в «1С:Бухгалтерії 7.7» придбання паливної картки для купівлі ПММ, розрахунки за нею та списання витрат на придбання ПММ на валові витрати підприємства, як того вимагає законодавство.

Ганна САРАЄВА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Паливні картки та їх облік

Оплата за допомогою паливних карток — один зі способів безготівкового розрахунку за паливо. Паливна картка зовні схожа на банківську картку. Принцип роботи системи паливної картки аналогічний принципу роботи звичних для всіх банківських карток. Така картка може бути як грошовою, так і літровою:

— на грошовій картці міститься інформація про суму грошових коштів, зарахованих на умовний рахунок підприємства. Як правило, паливо та послуги за грошовою паливною карткою відпускаються за ринковими цінами, установленими на дату заправлення (надання послуги);

— на умовний рахунок літрової картки зараховується зафіксована в договорі кількість ПММ певного виду та марки. Причому вартість з часом не змінюється, ПММ відпускаються за ціною, зазначеною в договорі.

Паливні картки зберігаються в бухгалтерії підприємства та видаються водіям у порядку, установленому наказом про облікову політику. Якщо паливна картка використовується часто, її можна закріпити за конкретним водієм. Для обліку руху паливних карток на підприємстві ведеться журнал обліку цих карток, що складається бухгалтером у довільній формі.

Після отримання паливної картки водій придбаває ПММ на АЗС та отримує два чеки: чек термінала та чек ЕККА, які згодом передаються до бухгалтерії. На підставі цих документів ведеться облік палива.

Наприкінці місяця підприємство отримує від постачальника нафтопродуктів прибуткову накладну та розшифровку оборотів за карткою, що, у свою чергу, дозволяє визначити фактично отриману водіями кількість палива, навіть якщо деякі з чеків ЕККА було загублено.

 

БУХГАЛТЕРСЬКИЙ ОБЛІК ПАЛИВНИХ КАРТОК

Залежно від умов договору паливні картки можуть перейти у власність покупця або залишитися у власності емітента — постачальника нафтопродуктів. У першому випадку:

— якщо строк служби паливної картки

не перевищує одного року, вона незалежно від вартості відображається на рахунку 22 «Малоцінні та швидкозношувані предмети» і списується на витрати в періоді початку її використання;

— якщо строк служби паливної картки

більше одного року, а вартість не перевищує встановленого підприємством вартісного критерію, що розмежовує основні засоби та МНМА, її слід обліковувати на субрахунку 112 «Малоцінні необоротні матеріальні активи».

У другому випадку (паливна картка залишається у власності постачальника нафтопродуктів) підприємство перераховує постачальнику нафтопродуктів заставну вартість картки, яка згодом повертається покупцю після закінчення строку її використання. Така картка в бухгалтерському обліку покупця не відображається, оскільки вона не відповідає критеріям визнання активом.

 

ОБЛІК ПАЛИВНИХ КАРТОК В «1С:БУХГАЛТЕРІЇ 7.7»

Приклад

. Підприємство ТОВ «Добро» уклало з постачальником нафтопродуктів ТОВ «Нафта» договір на придбання 500 л бензину для легкових автомобілів вартістю 3900 грн. За договором паливо придбавається на АЗС постачальника за допомогою паливної картки. Паливна картка залишається у власності покупця, строк її дії — 6 місяців, вартість — 36 грн. (у тому числі ПДВ — 6 грн.). На заправлення легкових авто було витрачено 60 л бензину. Бензин використано в межах норм витрат.

Передоплата за паливну картку оформляється документом «

Банковская выписка», проводки, сформовані документом, наведено на рис. 1.

img 2

У довіднику «Номенклатура» створимо новий елемент «Топливная карта». Оскільки згідно з договором строк служби паливної картки не перевищує одного року, у полі «Вид» вибираємо значення «МБП», зазначаємо ПДВ 20 %.

Отримання паливної картки оформимо документом «Приходная накладная» (рис. 2). Після проведення документ сформує такі проводки:

img 3

Дт 22      Кт 631    на суму 30 грн.  — оприбутковано паливну картку;

Дт 644     Кт 631    на суму 6 грн.   — відображено розрахунки з ПДВ (податковий кредит);

Дт 631     Кт 371    на суму 36 грн.  — відображено взаємозалік заборгованостей.

Почавши використовувати паливну картку, необхідно буде списати її вартість на витрати підприємства. Ця операція в «1С:Бухгалтерії 7.7» оформляється документом «Ввод в эксплуатацию» (рис. 3). Після проведення документа паливна картка списується на витрати підприємства (залежно від рахунка, зазначеного в полі «Вид затрат», буде здійснено списання на адміністративні витрати або витрати на збут тощо) та обліковується на позабалансовому рахунку «МЦ».

 

Купівля ПММ за паливними картками та їх облік

 

АСПЕКТИ ПОДАТКОВОГО ОБЛІКУ

У п.п. 5.4.10 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» від 28.12.94 р. № 334/94-ВР (у редакції від 22.05.97 р. № 283/97-ВР, далі — Закон про податок на прибуток) існувало обмеження щодо віднесення на валові витрати сум, витрачених на купівлю ПММ для легкових автомобілів. Так, до складу валових витрат можна було включити лише 50 % витрат на придбання ПММ для легкових автомобілів.

А в п.п. 138.10.2 Податкового кодексу України (далі — ПКУ) згадується, що до адміністративних витрат серед інших відносять витрати, пов’язані з придбанням ПММ. Крім того, у ПКУ про 50-відсоткове обмеження вже не йдеться. Таким чином, з 1 квітня 2011 року (з цього дня втратив чинність Закон про податок на прибуток) такі витрати, якщо вони пов’язані з господарською діяльністю, можна включати до витрат без обмеження за сумою.

Списання ПММ відбувається на підставі даних подорожніх листів, де вказуються нормативні та фактичні витрати палива. У разі наднормативних витрат палива такі перевищення умовно визнаються використаними не в господарській діяльності, тому їх вартість підлягає виключенню зі складу валових витрат.

 

ПДВ

Підприємство має право включити сплачені (нараховані) при оплаті ПММ суми ПДВ до податкового кредиту на підставі п. 198.3 ПКУ за наявності належним чином оформленої податкової накладної (п. 198.6 ПКУ). Дата збільшення податкового кредиту визначається на загальних підставах відповідно до п. 198.2 ПКУ.

 

БУХГАЛТЕРСЬКИЙ ОБЛІК

Паливно-мастильні матеріали належать до запасів підприємства відповідно до пп. 4 і 6 П(С)БО 9 «Запаси».

Для обліку ПММ призначено субрахунок 203 «Паливо». По дебету рахунка відображаються надходження ПММ на підприємство, їх дооцінка; по кредиту — використання, передача, уцінка ПММ тощо.

Списання ПММ на витрати відображається проводкою Дт 23 (91, 92, 93, 94) — Кт 203. Вибір рахунка залежить від того, для яких цілей використовується автомобіль:

— якщо автомобіль використовується для надання автотранспортних послуг, то вартість використаного палива включається до складу загальновиробничих витрат на рахунку 91;

— якщо для обслуговування адміністративного персоналу — до складу адміністративних витрат на рахунку 92;

— якщо використання транспорту пов’язане з доставкою товарів (робіт, послуг), то вартість використаного палива є витратами на збут і відображається на рахунку 93.

 

ОФОРМЛЕННЯ КУПІВЛІ ПММ ЗА ПАЛИВНОЮ КАРТКОЮ В «1С:БУХГАЛТЕРІЇ 7.7»

Перший крок — це створення в довіднику «

Номенклатура» нового елемента, назвемо його «Бензин А-95». Картку заповнюємо таким чином:

— у реквізиті «

Вид» зазначаємо «Топливо»;

— у реквізиті «

НДС» — 20 %;

— одиниця виміру — літри.

Оплату за паливною карткою оформляємо документом «

Банковская выписка», при цьому на валові витрати буде віднесено вартість палива в розмірі 100 % (рис. 4).

img 4

Оприбуткування ПММ у баках автомобілів здійснюється вже після заправлення за карткою. Підставою для оприбуткування є чек, отриманий водієм на АЗС у момент заправлення та переданий до бухгалтерії.

Оприбуткування ПММ оформляємо так само, як і надходження звичайних запасів, — за допомогою документа «Приходная накладная» (рис. 5). Після проведення документ сформує проводки щодо оприбутковування бензину, взаємозаліку заборгованостей та розрахунків з ПДВ.

img 5

Списуємо ПММ за допомогою документа «Списание ТМЦ». Наприкінці місяця надходять документи: накладна на обсяг та вартість палива, а також реєстр паливних карток, в яких фіксується кількість придбаних ПММ. Цей момент має бути зафіксовано в наказі про облікову політику підприємства. Підприємство має право на податковий кредит з ПДВ. Для того щоб сума сплаченого ПДВ потрапила до Декларації з ПДВ, реєструємо в базі документ «Запись книги приобретения».

 

Таким чином, завдяки тому, що в ПКУ не міститься обмеження щодо віднесення на валові витрати сум, сплачених за придбані для легкових автомобілів ПММ, облік в «1С:Бухгалтерії 7.7» таких операцій став простішим.

Успіхів у роботі!

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі