Теми статей
Обрати теми

Правові системи «Дінай»: нова версія — новий пошук

Редакція БК
Стаття

Правові системи «Дінай»: нова версія — новий пошук

 

img 1

На початку цього року Компанія «Дінай» випустила нову версію своїх правових систем. Основним удосконаленням версії 4.0 став оновлений алгоритм пошуку інформації та абсолютно нове вікно пошуку.

На продовження циклу публікацій, присвячених ефективному використанню довідково-правових систем «Дінай», пропонуємо вашій увазі статтю, в якій розповімо про принципово новий підхід до пошуку інформації.

Ганна СТЕПАНЕЦЬ, керівник Центру навчання Компанії «Дінай»

 

Нове вікно пошуку

Компанії «Дінай» як розробнику правових систем надходили всілякі побажання клієнтів та партнерів, часом навіть діаметрально протилежні. Одні просили спростити існуюче вікно пошуку, інші ж, навпаки, бажали бачити його ще більш розширеним. Як же задовольнити всі ці прохання одночасно? Фахівці Компанії знайшли вирішення цього завдання. Ними було розроблено та впроваджено такий вигляд пошукового вікна, який підійде кожному.

Головна ідея нового вікна пошуку полягає в тому, що кожний користувач зможе вибрати той його вигляд, який йому буде найбільш зручним у роботі.

Для виклику вікна пошуку документа, як і раніше, використовується відповідна кнопка на панелі інструментів «

Пошук документів».

1.

Однією з основних принципових відмінностей нового вікна є те, що воно має три закладки для пошуку нормативних актів, консультацій, довідок/бланків (рис. 1). Це дасть можливість, по-перше, відразу ж акцентувати увагу користувача на тому, що це три різні категорії інформації, які потрібно шукати окремо одну від одної, а по-друге — внести до вікна пошуку назви реквізитів, властивих кожній категорії документів (наприклад, «Название издания» та «Автор» для консультацій).

img 2

2. Іншим важливим нововведенням було створення більш простого, скороченого вікна пошуку, про що просила розробників частина користувачів, шляхом виділення для кожної категорії документів тих параметрів, які найчастіше використовуються при пошуку, і яких, як правило, достатньо для результативного пошуку.

Для нормативних актів це:

— номер;

— дата;

— слова з назви.

Для консультацій:

— слова з назви;

— назва видання.

Для довідкової інформації, бланків:

— слова з назви.

3. За умовчанням після натиснення кнопки «

Поиск документов» відкриється скорочений варіант вікна пошуку тієї категорії документа, на якій у цей момент стоїть курсор у класифікаторі (тобто розділ якого блока «підсвічується» в лівому вікні — «Нормативные акты», «Консультации» або «Бланки, справки, новости») (рис. 2).

img 3

4. Зверніть увагу на ще одну новацію, яка спростить пошук інформації, — у новому пошуковому вікні збережена опція «

Искать только в разделе», тільки тепер ще й вказується назва вибраного розділу (рис. 3).

img 4

При цьому програма заблокує можливість пошуку у вибраному розділі, якщо курсор у вас стоїть на розділі блока «Нормативные документы», а шукати ви збираєтеся іншу категорію документів, наприклад консультації (опція буде неактивною).

5. Якщо ви внесли якісь дані до вікна пошуку (припустимо, слова з назви), але потім виявили, що це вікно пошуку не тієї категорії документів (наприклад, вам потрібний бланк, а ви внесли дані до вікна пошуку нормативних документів), дані автоматично перенесуться до відповідного рядка необхідного вікна пошуку при переході на потрібне вам вікно.

6. Якщо ж вам недостатньо тих реквізитів, які містить скорочене вікно пошуку, натисніть на кнопку «Добавить реквизиты документа» у нижній частині пошукового вікна.

Вікно розгорнеться, і з’являться рядки для внесення додаткових реквізитів.

Для нормативних актів це:

— тип;

— орган видання;

— дата і номер реєстрації в Мін’юсті;

— статус — чинні, ті, що втратили чинність (оскільки за умовчанням пошук проводиться в усіх документах, як чинних, так і тих, що втратили чинність).

Для консультацій:

— дата видання;

— номер видання;

— автор.

Для довідкової інформації, бланків додаткових реквізитів не передбачено.

Якщо розширене вікно вам зручніше для роботи, можна натиснути на кнопку «Сохранить вид» (рис. 4), і таке вікно викликатиметься у вас завжди.

img 5

 

Вибір назв органів видань
та типів документів

1.

Зверніть увагу, що в новій версії систем «Дінай» удосконалено механізм вибору назв типів документа та органів видання з відповідних словників.

Так, наприклад, з’явилася можливість задати слово (частину слова, що складається мінімум із трьох символів), яке міститься в шуканій назві. Програма переходитиме від однієї назви, що містить шуканий фрагмент, до наступної при натисненні на кнопку «

Найти далее».

Подвійним клацанням миші ви можете задати одне або декілька найменувань, застосувавши до них логічні оператори «

И», «ИЛИ», «КРОМЕ».

Якщо просто вибрати декілька назв, то за умовчанням діятиме логічний оператор «

ИЛИ». Наприклад, ви шукаєте документ, але не пам’ятаєте точно, це був закон чи декрет. Ви можете вибрати ці два типи з логічним оператором «ИЛИ» — програма шукатиме і закони, і декрети (рис. 5). Зверніть увагу: при виборі типу документа оператор «И» неактивний, оскільки документ не може одночасно мати декілька типів. А от декілька органів видання в одного і того самого документа може бути (як правило, це міжвідомчі нормативні акти, авторами яких є два чи більше міністерств, комітетів тощо).

img 6

Кнопка «Ввод» внизу вікна вибору органу введе всі зазначені вами назви до вікна пошуку.

2.

Значно спрощено роботу з переліком органів видання документів.

Як відомо, структура всіх гілок держвлади непостійна — держоргани час від часу перейменовують, розформовують, на їх місці створюють нові.

Природно, користувачу важко встежити за цими метаморфозами та запам’ятати, в який період і як саме називався той чи інший орган держвлади. Тепер у цьому немає необхідності, оскільки фахівці Компанії «Дінай» створили багаторівневий словник, «підпорядкувавши» тому чи іншому органу всіх його попередників.

Наприклад, ви шукаєте старий документ, що стосується регулювання транспорту, затверджений профільним міністерством. До недавньої реформи органів центральної виконавчої влади цей орган називався Міністерство транспорту та зв’язку України, однак його колишня назва — Міністерство транспорту України. Ви могли і не знати цього нюансу, але система «Дінай» підкаже, що до попередників Мінтрансзв’язку належить декілька інших міністерств та комітетів, і при цьому програма дасть можливість вибрати для участі в пошуку назву тільки одного якогось органу чи всієї групи пов’язаних між собою органів видання (рис. 6).

img 7

Для кращого візуального сприйняття назви діючих органів виділено жирним, а недіючих — звичайним шрифтом.

Зверніть увагу: для вибору органу видання з усіма його попередниками потрібно проставити галочку в комірці біля назви основного органу, що діє. Якщо ж ми бажаємо вибрати тільки один цей орган, то слід поставити на нього курсор та двічі клацнути лівою кнопкою миші.

3. Крім того, органи, що використовуються найчастіше, додатково винесено на початок списку до групи «

Основные», далі список усіх діючих органів (з їх недіючими попередниками) — група «Полный перечень действующих органов», і в кінці група «Полный перечень недействующих органов», в якому зібрані назви всіх органів, яких уже не існує, у тому числі й тих, в яких немає наступників.

 

Контекстний пошук

1.

Якщо ж для знаходження документа вам необхідно задіяти контекстний пошук (тобто пошук за словами з тексту), натисніть на кнопку «Добавить в поиск слова из текста» у нижній частині пошукового вікна (рис. 7). Поле для контекстного пошуку однакове для всіх категорій документів (нормативних, консультацій, довідок/бланків).

img 8

Знову ж таки, якщо таке максимально повне пошукове вікно вам зручніше для роботи, можна зробити його таким, що викликається за умовчанням (кнопка «Сохранить вид»).

2. У новому контекстному пошуку передбачено дві закладки: для пошуку за словосполученням та для пошуку за окремими словами.

Різниця в тому, що коли задати шукані слова в першій закладці (тобто «

Поиск по словосочетанию»), то знайдуться документи, в яких:

а) присутні

всі ці слова;

б) слова знаходяться в заданій послідовності;

в) слова стоять підряд, без проміжних слів або з обмеженою кількістю таких (від 1 до 5).

При цьому є можливість вибору точної відповідності введеної фрази або пошуку різних варіантів у різних відмінках.

До речі, слід мати на увазі, що прийменники та сполучники не беруть участі в пошуку.

Найцікавішим нововведенням є можливість передбачити наявність ПРОМІЖНИХ СЛІВ у словосполученні, що задається. Кількість таких слів може бути від 1 до 5 (без урахування прийменників та сполучників).

Навіщо потрібна ця функція? Наприклад, ви задаєте пошук документів за словосполученням «відповідальність за порушення податкового законодавства» (рис. 8). За умовчанням стоїть опція «

Без промежуточных слов», яка означає, що знайдуться ті документи, де ці слова йдуть точно підряд без будь-яких інших слів між ними. Але в такому разі до списку знайдених не потраплять документи, де фраза побудована, наприклад, так: «відповідальність юридичних осіб за порушення податкового законодавства» або «відповідальність за порушення податкового та валютного законодавства». Але ж серед них можуть якраз опинитися найбільш важливі документи, що регулюють це питання. Щоб знайти всілякі варіанти словосполучення, користуйтеся функцією вибору кількості проміжних слів.

img 9

 

img 10

3. Якщо ж задати слова в другій закладці («Поиск по отдельным словам»), то знайдуться документи, в тексті яких є всі задані слова (логічний оператор «И») або якісь із заданих слів (оператор «ИЛИ»), або зовсім відсутні слова («КРОМЕ»). Головне, що шукані слова можуть розташовуватися в абсолютно різних частинах тексту.

Як і в пошуку за словосполученням, у другій закладці є можливість вказати, повинні шукатися точні збіги або слова можуть бути в різних відмінках.

 

В одному з найближчих номерів ми розповімо про оновлений інтерфейс правових систем «Дінай». Зокрема, про нові кнопки швидкого доступу до довідкових і новинних ресурсів та нових надходжень документів.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі