Теми статей
Обрати теми

Новини&Законодавство

Редакція БК
Новини

img 1

 

Фонд соцстраху з ТВП продовжив строки
 прийняття нової звітності

Як відомо, постанова правління Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (далі — Фонд) «Про затвердження Порядку формування та подання звітності по коштах загальнообов'язкового державного соціального страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» від 18.01.2011 р. № 4, якою затверджено нові форми Ф4-ФСС з ТВП та Ф14-ФСС з ТВП та Порядок їх заповнення, набрала чинності лише з 4 квітня 2011 року у зв’язку з тривалою державною реєстрацією цього нормативного акта в Мін’юсті.

Через затримку реєстрації Фонд розпорядженням від 07.04.2011 р. № 22 вирішив продовжити до 30 квітня 2011 року строк прийняття звітності за I квартал 2011 року за формами Ф4-ФСС з ТВП і Ф14-ФСС з ТВП.

У разі подання страхувальниками звітів по коштах Фонду за I квартал 2011 року до 30 квітня 2011 року (уключно) штрафи, передбачені ч. 2 ст. 30 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» від 18.01.2001 р. № 2240-III, не застосовуються.

Розпорядження від 07.04.2011 р. № 22 набрало чинності 07.04.2011 р.

(Розпорядження ФСС з ТВП «Про продовження строку прийняття звітності по коштах ФСС з ТВП за I квартал 2011 року» від 07.04.2011 р. № 22)

 

Держкомстат запровадив електронну звітність

Наказом Державного комітету статистики України від 12.01.2011 р. № 3 затверджено Порядок подання електронної звітності до органів державної статистики, яким запроваджено єдині підходи до збору та оброблення статистичної та/або фінансової звітності, щодо якої є можливість подання в електронному вигляді.

Для збору електронної звітності респондентів* створюється система електронної звітності органів державної статистики.

* Респонденти — особа або сукупність осіб, що підлягають статистичному спостереженню в установленому законодавством порядку.

У документі зазначено, що подання респондентом електронних звітів здійснюється виключно на добровільних засадах та за його ініціативою. У разі подання респондентом звітності в електронному вигляді, він має право не подавати відповідні форми статистичної та/або фінансової звітності на папері.

У системі електронної звітності органів державної статистики для респондента можливі такі способи подання електронного звіту адресату звітності:

— за допомогою електронної пошти;

— з гарантованим передаванням електронного звіту через посередника;

— з використанням магнітних носіїв інформації.

Наказ від 12.01.2011 р. № 3 набрав чинності 11.04.2011 р.

Докладніше про подання електронної звітності до Держкомстату можна дізнатися з тексту наказу № 3, а також коментаря до нього, які опубліковані на с. 30 цього номера «Б & К».

(Наказ Держкомстату України «Про затвердження Порядку подання електронної звітності до органів державної статистики» від 12.01.2011 р. № 3)

 

ДПАУ затвердила нову форму Податкової
 декларації з податку на прибуток

Наказом Державної податкової адміністрації України від 28.02.2011 р. № 114 затверджено форми Податкової декларації з податку на прибуток підприємства та 17 додатків до неї. При цьому порядок заповнення зазначеної декларації головним податковим відомством не затверджено.

Зауважимо, що вперше Податкова декларація з податку на прибуток підприємства за новою формою подається починаючи зі звіту за ІІ квартал 2011 року.

Наказ від 28.02.2011 р. № 114 набрав чинності 11.04.2011 р.

(Наказ ДПА України «Про затвердження форми Податкової декларації з податку на прибуток підприємства» від 28.02.2011 р. № 114)

 

Змінено Інструкцію про службові відрядження
 в межах України та за кордон

Згідно з наказом від 17.03.2011 р. № 362 викладено в новій редакції Інструкцію про службові відрядження в межах України та за кордон, затверджену наказом Міністерства фінансів України (далі — Мінфін) від 13.03.98 р. № 59 (далі — Інструкція).

Положення Інструкції приведені у відповідність до:

— п.п. 140.1.7 і п. 170.9 Податкового кодексу України;

— постанови КМУ «Про суми та склад витрат на відрядження державних службовців, а також інших осіб, що направляються у відрядження підприємствами, установами та організаціями, які повністю або частково утримуються (фінансуються) за рахунок бюджетних коштів» від 02.02.2011 р. № 98.

Зокрема, унесено доповнення про необхідність ознайомлювати відряджених осіб з кошторисом витрат або з довідкою-розрахунком за виданим авансом, а також з вимогами нормативно-правових актів щодо звітності про використання коштів, виданих на відрядження.

Інструкцію доповнено переліком документів, які повинні додаватися до звіту про використання коштів, виданих на відрядження, для підтвердження витрат на придбання та використання електронного квитка.

Крім того, з метою врегулювання питання відшкодування витрат на придбання авіаквитка в разі, коли авіаквиток є нероздільним та частково використаним і повертається авіакомпанії (у зв’язку зі скасуванням відрядження, зміною маршруту за згодою керівника підприємства чи з інших непередбачуваних обставин), в Інструкції надано роз’яснення щодо підтвердних документів, які повинні додаватися до авансового звіту для відшкодування витрат на придбання та використання такого авіаквитка.

Змінено форму спеціального журналу, в якому підприємство, що відряджає працівника, здійснює реєстрацію особи, яка вибуває у відрядження. У новій формі цього журналу відсутня колонка «Дата і номер посвідчення про відрядження». Це зумовлено тим, що згідно з новими положеннями Інструкції посвідчення про відрядження не є документом, що підтверджує витрати на відрядження. Посилання на цей документ узагалі відсутнє в новій редакції Інструкції.

Раніше таке посвідчення, оформлене належним чином, було підставою для відшкодування відрядженому працівнику суми добових. Тепер сума добових визначається згідно з наказом про відрядження та відповідними первинними документами, що підтверджують (засвідчують) вартість понесених у зв’язку з відрядженням витрат. При відрядженні за кордон працівнику також необхідно мати відмітки про перетинання державного кордону України уповноваженої службової особи Державної прикордонної служби України в паспорті (закордонному паспорті або документі, що його замінює).

За інформацією, розміщеною на офіційному сайті Мінфіну, Інструкція може бути застосована при направленні у відрядження працівників підприємств усіх форм власності, однак положення цієї Інструкції є обов’язковими лише для працівників підприємств, що повністю або частково утримуються (фінансуються) за рахунок бюджетних коштів.

Наказ від 17.03.2011 р. № 362 набрав чинності 01.04.2011 р.

(Наказ Мінфіну України «Про внесення змін до Інструкції про службові відрядження в межах України та за кордон» від 17.03.2011 р. № 362)

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі