Теми статей
Обрати теми

«1С:Бухгалтерія 8» та перехідні моменти в обліку ОЗ

Редакція БК
Стаття

«1С:Бухгалтерія 8» та перехідні моменти в обліку ОЗ

 

З 1 квітня втратив чинність Закон України «Про оподаткування прибутку підприємств» від 28.12.94 р. № 334/94-ВР та набув чинності розд. III Податкового кодексу України. Докладно про перехідні моменти в обліку ОЗ ви могли прочитати в статті Т. Войтенко «Основні фонди (засоби): перехідні нюанси». Зараз же давайте розберемося, як реалізувати деякі моменти перехідних положень в «1С:Бухгалтерії 8», реліз 1.1.25 (від 4 березня 2011 року), згідно з рекомендаціями, наданими фірмою «1С» в листі № 13356 від 04.04.2011 р.

Вероніка НЕКРАСОВА, консультант «Б & К»

 

Першим кроком на шляху до реалізації вимог розд. III ПКУ буде проведення інвентаризації станом на 01.04.2011 р. Метою цієї інвентаризації є отримання переліку об’єктів ОЗ та інших необоротних і нематеріальних активів для їх податкового обліку в розрізі відповідних груп, обумовлених п. 145.1 ПКУ, та визначення вартості таких об’єктів.

Нагадаю, що сформувати інвентаризаційний опис за ОЗ у програмі можна за допомогою документа «

Инвентаризация ОС», для НМА — «Инвентаризация НМА»*.

*

Докладніше про інвентаризацію в «1С:Бухгалтерії 8» ви можете прочитати в «Б & К», 2010, № 23.

Під час проведення інвентаризації ОЗ слід звернути увагу на методи нарахування амортизації, що використовуються в бухгалтерському обліку. Якщо вони не відповідають методам, дозволеним у ст. 145 ПКУ, їх слід змінити на дозволені, а заразом порівняти встановлені для ОЗ строки корисного використання з тими, що наведені в розд. III ПКУ.

Таким чином, наступним нашим кроком буде приведення методів нарахування амортизації ОЗ у бухгалтерському обліку у відповідність до

ст. 145 ПКУ. Ця процедура необхідна для коректного ведення бухгалтерського обліку в програмі.

Ще в релізі 1.1.25 (від 4 березня 2011 року) з’явилася можливість змінити спосіб нарахування амортизації для ОЗ та НМА. Для цього робимо так:

— відкриваємо документ «

Изменение параметров начисления амортизации ОС» (рис. 1). Він призначений для відображення змін у регістрі відомостей про об’єкти основних засобів для цілей бухгалтерського та податкового обліку;

— формуємо список ОЗ, у графі «

Способ начисления аморт. (БУ)» указуємо новий спосіб нарахування амортизації та проводимо документ.

img 1

Якщо потрібно змінити строк корисного використання ОЗ, застосовуємо цей же документ, заповнивши в ньому графи «Срок использ. (БУ)» та «Срок для амор. (БУ)».

Провівши документ «Изменение параметров начисления амортизации ОС», ви побачите, що він не сформував жодних проводок, а лише змінив значення відповідних ресурсів у регістрах відомостей, які зберігають інформацію про основні засоби (рис. 2).

img 2

При проведенні документа ці відомості записуються в регістр та використовуються документом «Закрытие месяца» при нарахуванні амортизації в місяці, наступному за місяцем зміни параметрів.

Для НМА необхідно використовувати документ «

Изменение параметров начисления амортизации НМА». З його допомогою можна змінити параметри нарахування амортизації НМА (наприклад, новий строк корисного використання в разі його зміни, вартість для нарахування амортизації, обсяг продукції (робіт), спосіб нарахування амортизації).

 

Поки це все, що вдасться зробити в обліку ОЗ, оскільки механізм переходу на вимоги, висунуті розд. ІІІ ПКУ, в релізі 1.1.25 не реалізовано. Залишається лише одне — чекати чергових оновлень.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі