Теми статей
Обрати теми

Коментар до наказу Держкомстату України від 12.01.2011 № 3

Редакція БК
Коментар

Коментар до наказу Держкомстату № 3

 

Нарешті третій за важливістю* споживач звітності підприємств вирішив дозволити своїм респондентам здавати звітність в електронному вигляді. Щоправда, фактично така можливість була і раніше, але тільки з появою Порядку №

3 питання взаємодії органів статистики з рештою учасників електронного документообігу набули нормативного врегулювання.

*

Після податкової та соціальних фондів.

Утім, на те, щоб ще й надати користувачам відповідне програмне забезпечення, статистиків не вистачило. Отже, підприємствам, які мають намір електронно звітувати перед статуправліннями, доведеться поки що користуватися комерційними програмними продуктами на кшталт «Бест Звіт Плюс» або «е-Форма». Зауважимо, що безпосередньо на сайті Держкомстату України дається посилання тільки на «Бест Звіт Плюс», тому користувачам інших програм краще попередньо дізнатися, чи приймають у місцевому статуправлінні звітність, підготовлену за допомогою інших програм.

Що стосується програм, розроблених підприємствами самостійно, то з їх використанням можуть виникнути проблеми, оскільки вимоги до подібних програм установлено досить жорсткі (розд. IV Порядку № 3). На щастя, електронний формат ще не став обов’язковим: згідно з п. 3.1 Порядку № 3 подання електронних звітів здійснюється виключно на добровільних засадах та з ініціативи респондента.

Мабуть, у зв’язку з нормативним упровадженням електронної звітності перелік форм, які можна здавати в електронному вигляді, збільшився порівняно з торішнім більш ніж у півтора раза та наразі охоплює практично всю звітність, що подається до органів статистики підприємствами.

 

Олексій КУЗНЄЦОВ

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі