Теми статей
Обрати теми

Що подарувати на Новий рік

Редакція БК
Стаття

Що подарувати на Новий рік

 

img 1

Шановний читачу! За традицією до цього передсвяткового номера ми вирішили включити матеріал за такою відповідальною (і приємною!) темою, як вибір новорічних подарунків. Схожі огляди неодноразово друкувалися на сторінках «Б & К». Але все тече, все змінюється. На ринку з’являються нові продукти, багато з яких можуть не лише порадувати око, а й реально допомогти в повсякденній роботі. Що це за продукти, чим вони можуть бути корисними бухгалтеру, поговоримо в цій статті.

Микола КАРПЕНКО, канд. техн. наук, доцент кафедри прикладної математики та інформаційних технологій Харківської національної академії міського господарства

 

До нашого новорічного каталогу ми включили: інтернет-планшети, останні моделі електронних книг та мобільної техніки — предмети не лише стильні, а й практично корисні. І, звісно, не забули про забавні дрібниці. Почнемо з першої позиції цього списку.

 

Інтернет-планшети

Мабуть, найхарактернішою рисою поточного року можна вважати стрімке зростання популярності планшетів. Обсяг продажів цих виробів, різноманітність моделей перевершили всі очікування. І вже сьогодні «планшетник» усе впевненіше займає на ринку нішу таких популярних у недалекому минулому нетбуків. Людей із планшетом можна зустріти на презентації, в метро, навіть у навчальній аудиторії. І це не дивно. Багатий функціонал, зручність, стильний дизайн — далеко не повний перелік переваг інтернет-планшета. Річ красива і корисна. Але за однієї умови. Якщо чітко розуміти, що вміє планшет, та купувати його під конкретні завдання.

На перший погляд, планшет — це повноцінний комп’ютер. Потужний процесор, багато пам’яті, хороший екран. Усе свідчить про те, що планшет — машина потужна та багатофункціональна. Але це не зовсім так. Основне призначення планшета — серфінг по Інтернету, робота з поштою, обмін повідомленнями, нескладне редагування документів. Листи, закони, інструкції, довідники, електронні видання — усе це з успіхом поміститься у планшет. Знайти документ можна буде миттєво. Читати його на екрані планшета зручно. До того ж планшет чудово впорається з переглядом файлів «*.pdf». А це — найпопулярніший формат для довідкових та нормативних матеріалів. Планшети зазвичай оснащені фотокамерою. Її можна використовувати, зокрема, для сканування документів, що для бухгалтера ніколи не зайве.

Але якщо все так добре, то в чому обмежений планшет? Насамперед — це відсутність клавіатури. Що б не говорили, звичну клавіатуру замінити сенсорним введенням не можна. Друкувати багато тексту на екрані — це несерйозно. Крім того, на більшості інтернет-планшетів своя операційна система. А це накладає обмеження. Принаймні про роботу з програмою «1С:Бухгалтерія» або MS Office на інтернет-планшеті не може бути й мови.

Кілька слів про параметри планшетів. Перший і дуже важливий — це якість екрана. Добре, якщо планшет укомплектовано матрицею типу IPS. Про це обов’язково запитайте у консультанта при купівлі конкретної моделі. Якщо відповіді отримати не вдасться, увімкніть пристрій та подивіться на екран під гострим кутом. Якщо якість зображення не погіршиться — перед вами планшет з хорошою матрицею. Якщо під кутом спотворюються кольори — матриця залишає бажати кращого. Купувати такий планшет я б не радив. Зверніть увагу на розділення екрана. Чим воно більше, тим краще. Для планшетів з діагоналлю близько 10" хорошим я б назвав розділення 1024 х 768 крапок і вище. При діагоналі 5" воно може бути менше, наприклад — 480 х 800 крапок. Від розміру залежить не лише вага, а й енергоспоживання пристрою. Чим менше екран, тим довше працює планшет від батареї. Тому вирішіть заздалегідь, що для вас важливіше: великий екран чи тривала автономна робота. Тепер про моделі. Почнемо з лідера на ринку планшетів — компанії Apple.

 

Apple iPad

img 2У поточному році компанія Apple порадувала своїх прихильників новою моделлю класичного інтернет-планшета Apple iPAD2 (рис. 1). Бездоганне виконання, вишуканий дизайн, продуманий до дрібниць інтерфейс операційної системи Apple iOS4 зробили iPAD2 одним із найпопулярніших пристроїв на ринку інтернет-планшетів. У виробі встановлено сенсорний дисплей з діагоналлю 9,7" на IPS-матриці зі світлодіодним підсвічуванням. Це забезпечило хорошу яскравість екрана при низькому енергоспоживанні пристрою — iPAD2 може працювати без зарядження до 10 год. Розділення екрана — 1024 x 768 крапок, цього вистачає для роботи з документами та графікою. У iPAD2 дві камери — основна та фронтальна (для відеодзвінків). Для зв’язку з Інтернетом передбачено модулі Wi-Fi та 3G (останній є не в усіх моделях). При цьому iPAD2 став на третину тонше і на 15 % легше за свого попередника. Вага нової моделі 613 г. при товщині всього 8,8 мм. Компанія пропонує планшети з обсягом пам’яті 16, 32 або 64 Гб. Цього вистачить не лише для ділових документів — в iPAD2 поміститься солідна фонотека та десяток фільмів у форматі Full HD.

Проблемною залишається тільки ціна пристрою. За виріб з 64 Гб пам’яті та модулем 3G доведеться викласти близько 9000 грн. Варіант тільки з Wi-Fi дешевше — приблизно 7800 грн. Найдешевший виріб цього класу (16 Гб без модуля 3G) коштує близько 5500 грн. Це чимало, якщо врахувати, що за функціональними можливостями планшет для бухгалтера — не чемпіон.

В iPAD працює система iOS4, і цим усе сказано. Зручний інтерфейс, висока швидкість, приголомшлива надійність. Читати документи, працювати з поштою на iPAD2 дуже зручно. З офісними додатками складніше. Програми для роботи з документами є. Але в них урізаний функціонал, для бухгалтерських розрахунків їх можливостей замало. Файлова система iPAD2 закрита для користувача. Обмін файлами виконується через спеціальну програму iTunes. Ця фірмова «фішка» компанії Apple залишилася без змін.

 

img 3SAMSUNG GALAXY TAB

За рейтингом популярності лінійка «Galaxy Tab» компанії Samsung упевнено займає лідируючі позиції на ринку інтернет-планшетів. Її модельний ряд представлено пристроями з діагоналлю від 5" до 10".

Одна з найпопулярніших моделей — «Galaxi Tab P1000+» (рис. 2). У неї екран з діагоналлю 7" і розділенням 1024 х 600 крапок. Це менше, ніж в iPAD, але й ціна планшета нижча. На ньому працює дещо застаріла система Android 2.2. Обсяг вбудованої пам’яті 512 Мб. Для зберігання даних передбачено накопичувач на 16 Гб. У «Galaxi Tab P1000+» можна використовувати карти формату microSD (як у мобільному телефоні). На мій погляд, це суттєвий плюс цього пристрою.

У «Galaxi Tab P1000+» є всі безпровідні інтерфейси — Wi-Fi, Bluetooth, а також GPS-навігатор. Отже, з комунікаціями тут усе гаразд. Важить «Galaxi Tab P1000+» усього 380 г. При його розмірах і товщині 12 мм він легко поміститься навіть у невелику сумочку. На момент виходу статті орієнтовна вартість пристрою становила 4200 грн. Причому за останні півроку ціна «Galaxi Tab P1000+» знизилася приблизно на 10 %. Хороший вибір за розумні гроші.

Серед інших пропозицій від Samsung цікаві «Galaxy Tab 10.1» та «Galaxy Tab 8.9». Вони працюють під управлінням Android версії 3.0, що гарантує відмінну інтеграцію з сервісами Google. Планшет «Galaxy Tab 10.1» оснащено екраном 10,1" з розділенням 1280 x 800 крапок, — як у повноцінному ноутбуці. У ньому є дві камери (3 МП зі спалахом та автофокусом і 2 МП для відеодзвінків), динаміки об’ємного звучання. Потужний процесор та відеосистема дозволяють дивитися фільми у форматі Full HD. Незважаючи на великий екран та ємну батарею, «Galaxy Tab 10.1» важить 565 г, товщина його 8,6 мм. Коштує «Galaxy Tab 10.1» близько 5300 грн. — розумна плата за покращений функціонал пристрою.

Модель «Galaxy Tab 8.9» за характеристиками практично ідентична попередній. Той самий процесор, відеосистема, дві камери, набір інтерфейсів. Навіть розділення екрана залишилося тим самим — 1280 х 800 крапок. Зменшилася тільки діагональ. Пристрій став легше, його вага 465 г. Коштує «Galaxy Tab 8.9» близько 5000 грн.

 

HP TOUCHPAD

img 4Продовжуючи розмову про планшети, хочу звернути увагу на спірний, але цікавий пристрій від фірми Hewlett Packard — модель «HP TouchPad» (рис. 3). Популярність «HP TouchPad» сьогодні — одна з найвищих на ринку інтернет-планшетів. Головна причина — ціна пристрою. Тут ситуація така. У середині 2011 року лідер IT-індустрії компанія Hewlett Packard вийшла на ринок з інтернет-планшетом під назвою «HP TouchPad». За характеристиками пристрій вийшов привабливим. Екран з діагоналлю 9,7" побудовано на матриці IPS, розділення 1024 х 768 крапок. Якість зображення на такому дисплеї вища за всякі похвали. Обсяг пам’яті «HP TouchPad» становить 1 Гб. Для зберігання даних передбачено SSD-диск ємністю 16 або 32 Гб. У «HP TouchPad» є Wi-Fi, Bluetooth, відеокамера 1,3 МП, GPS-навігатор. Одним словом, «HP TouchPad» — гідний конкурент продуктам фірми Apple. Тому повідомлення Hewlett Packard про згортання виробництва планшетів прозвучало, чесно кажучи, несподівано. На підтвердження своїх намірів HP приступила до розпродажу випущених пристроїв, і ціна на них дуже знизилася.

Спочатку споживачів утримував від купівлі той факт, що на «HP TouchPad» установлено свою операційну систему webOS. Тому були побоювання, що із закриттям проекту вона не отримає подальшого розвитку та нових додатків на «HP TouchPad» не з’являтиметься. Але все виявилося не так погано. Уже з’явилися версії системи Android, які працюють на планшеті «HP TouchPad». Вирішено проблему русифікації цього пристрою. Програм для його «рідної» системи дійсно небагато. Але основні функції планшета вони покривають. А якщо врахувати, що вартість «HP TouchPad» в Україні становить близько 2000 грн., пристрій цей виглядає більш ніж привабливо. Хороше складання, стильний дизайн, зручна операційна система, відмінний екран — що ще потрібне від планшета? А якщо на «HP TouchPad» установити Android з її величезним арсеналом прикладних програм, корисність цього пристрою різко зростає. Крім того, «HP TouchPad» має низку унікальних можливостей. Файли на нього можна переписати прямо з комп’ютера, як на звичайну флешку. Змінити систему або русифікувати пристрій можна безболісно. Розробники потурбувалися про спеціальну систему відновлення. Повернути «HP TouchPad» у вихідний стан можна буквально одним натисненням кнопки. Отже, якщо вам потрібний добротний та недорогий планшет, раджу звернути увагу на модель «HP TouchPad».

 

img 5ACER ICONIA TAB W500 — ПЛАНШЕТ І НОУТБУК В одному пристрої

На завершення теми хочу звернути увагу на пристрій, який поєднує переваги інтернет-планшета та можливості ноутбука. Це «Acer Iconia Tab W500» — планшет у комплекті з док-станцією (рис. 4). Працює «Iconia Tab W500» під управлінням Windows. Пристрій складається з планшета (діагональ 10,1") та спеціальної клавіатури, яка і є док-станцією. Ви можете використовувати планшет самостійно. І тоді замість клавіатури користуватися сенсорним екраном. Або вставити планшет у док-станцію та отримати повноцінний ноутбук. Ураховуючи, що «Iconia Tab W500» працює під управлінням Windows 7, на ньому працюють будь-які бухгалтерські програми. Від повноцінного офісу до «1С» або «Бест Звіт». Розділення екрана у планшета — 1280 х 800 крапок. До речі, дуже зручне співвідношення сторін для роботи з документами. В «Iconia Tab W500» установлено 2 Гб оперативної пам’яті. Для зберігання даних передбачено диск об’ємом 32 Гб. Ціна «Iconia Tab W500» приблизно 5800 грн. Але оскільки «Iconia Tab W500» — планшет і ноутбук одночасно, ця ціна не здається завищеною. Та й конкурентів в «Iconia Tab W500» мало. Схожі вироби випускає фірма Asus. Але їх продукти побудовані на базі Android. Отже, якщо мати на увазі роботу з бухгалтерськими програмами в системі Windows, «Iconia Tab W500» — чи не єдиний варіант.

Крім згаданих моделей, на ринку планшетів представлені й інші виробники. На сайті будь-якого магазину є вироби від таких брендів, як Asus, Acer, Sony, Viewsonic — десятки варіантів. Отже, планшет за бажання ви підберете завжди.

 

Електронні книги

Чудовий подарунок до Нового року для тих, хто любить читати. Про переваги електронних книг ми писали на сторінках нашого видання (див. «Б & К», 2010, № 24). І зараз я пропоную зупинитися на найяскравіших новинках поточного року. Почнемо з безумовного лідера на ринку електронних книг — компанії Amazon (http://www.Amazon.com).

 

НОВІ KINDLE ВІД AMAZON

img 6У поточному році компанія Amazon порадувала прихильників новою лінійкою електронних книг — «Kindle», «Kindle Тouch» та «Kindle Fire» (рис. 5). І в цьому плані тут є з чого вибирати.

Нижній ціновий рівень лінійки представляє модель «Kindle». Як і в усіх представників модельного ряду, розмір екрана в неї дорівнює 6». У новому «Kindle» прибрали клавіатуру. За рахунок цього книга стала менша. Під дисплеєм залишили невеликий, але зручний п’ятипозиційний джойстик. Ліворуч від нього — кнопки виклику клавіатури, повернення на пункт назад. Праворуч — виклик меню та перехід на домашній екран. На бічних гранях залишилися кнопки перегортання, і це дуже зручно. При такому дублюванні кнопок книгу можна тримати в будь-якій руці. У «Kindle» є модуль Wi-Fi. Для екрана розробники використовували останню версію електронного паперу E-Ink Pearl. Текст і картинки контрастні, виглядають відмінно. З вимкненим Wi-Fi книга працює без заряджання близько місяця. Завантажити книгу в «Kindle» можна через USB-шнур (як у звичайну флешку) або через Інтернет. Для цього у книзі є вбудований браузер.

У новій версії «Kindle» немає ні динаміків, ні роз’єму для навушників. Отже, любителі музики будуть розчаровані — базова версія «Kindle» повністю беззвучна. Щоправда, звук — не найважливіша частина електронної книги…

Основний формат даних для «Kindle» — «*.mobi». Але пристрій нормально розуміє файли «*.txt», «*.pdf», «*.prc», «*.html», «*.jpeg», «*.gif», «*.png», «*.bmp». Що стосується офісних «*. doc» і «*.docx» — їх доведеться конвертувати.

У цілому молодша модель «Kindle» — недорогий, стильний пристрій з відмінним екраном та зручним керуванням. Чудовий подарунок до Нового року, і коштує недорого.

Модель середньої цінової категорії «Kindle Touch» (рис. 5) розробники забезпечили сенсорним екраном. Фізичних кнопок у пристрої немає взагалі. Операції з текстом, перегортання, пошук, робота зі словником, доступ до меню виконуються на сенсорному дисплеї. З одного боку — це зручно. Але для мене відсутність навігаційних кнопок на бічних гранях — спірне рішення, хоча це хто як звик. Незважаючи на сенсорний екран, автономність роботи «Kindle Touch» збільшилася. За заявою розробників пристрій може працювати без заряджання до двох місяців. У «Kindle Touch» є Wi-Fi. Для швидкого пошуку інформації розроблено фірмову систему «X-ray». Орієнтовна ціна «Kindle Touch» — 1100 грн.

Найдорожча у згаданій лінійці модель «Kindle Fire» стоїть як би окремо. У цьому пристрої кольоровий екран з діагоналлю 7". Його розділення — 1024 х 600 крапок, що у поєднанні з IPS-матрицею забезпечує відмінну якість зображення. Наявність TFT-дисплея свідчить про те, що «Kindle Fire» — не просто читалка, а радше планшет. І в принципі так воно й є. Пристрій працює під управлінням системи «Android 2.3», доопрацьованої під фірмові сервіси Amazon. У «Kindle Fire» немає GPS і відеокамери. Час автономної роботи «Kindle Fire» незрівнянний з електронними книгами. Без заряджання пристрій пропрацює максимум 7 — 8 годин, що для планшета чимало. Крім стандартних форматів, модель «Kindle Fire» працює з файлами «*.pdf», вміє програвати музику та відео. У «Kindle Fire» є модуль Wi-Fi. Важить пристрій 413 г. Незважаючи на вражаючі характеристики, ціна «Kindle Fire» становить близько 1600 грн. Погодьтеся, для планшета на IPS-матриці це більш ніж демократично. На мій погляд, «Kindle Fire» — дуже цікавий варіант для новорічного подарунка.

Що стосується інших виробників, тут теж є гідні варіанти.

 

img 7LBOOK EREADER V60

Оновлена версія книги від українського виробника Lbook (рис. 6) укомплектована 6-дюймовим екраном з розділенням 800 х 600 крапок. Екран вироблено за сучасною технологією e-Pearl, що забезпечує високу якість відображення тексту та графіки. Для зберігання даних у «eReader V60» доступно 2 Гб . Книга підтримує практично всі поширені формати: «*.fib2», «*.pub», «*.pdf», «*.doc», «*.chm», «*.rtf», «*.txt», «*.html», «*.ppt», «*.bmp», «*.jpg», «*.png», «*.gif», «*.tif», «*.mp3» навіть «*.djvu». Для підключення навушників у «EReader V60» передбачений стандартний роз’єм діаметром 3,5 мм. Це означає, що з «EReader V60» можна використовувати навушники будь-яких виробників. Органи управління в «eReader V60» зручні і функціональні. Від батареї пристрій працює близько 3 тижнів. Зарядка здійснюється від комп’ютера, зарядного пристрою в комплекті постачання немає. Важить «eReader V60» 260 г, його ціна — приблизно 1650 грн. Вважаю, що «eReader V60» — хороший бюджетний варіант. До речі, попередня модель «eReader V3+» рік тому коштувала близько 2300  грн. Отже, електронні книги стали доступнішими.

 

POCKETBOOK

img 8Вироби цього виробника (www.pocketbook.com.ua) відрізняються високою надійністю та хорошою ергономікою. Серед останніх пропозицій раджу звернути увагу на «PocketBook Pro 603» і «PocketBook Pro 602» (рис. 7). Модель «PocketBook Pro 603» оснащена сенсорним екраном з діагоналлю 6" і розділенням 800 х 600 крапок. Книга підтримує більшість поширених форматів, програє аудіофайли. Передбачена функція перетворення тексту в голос. Є роз’єм для підключення навушників. Обсяг пам’яті для зберігання даних — 2  Гб. Пристрої підтримують картки microSD і microSD HC обсягом до 32 Гб. Важить «PocketBook Pro 603» 280 г. Вартість пристрою — приблизно 2600 грн.

Модель «PocketBook Pro 602» укомплектована звичайним екраном з діагоналлю 6". У пристрої є датчик повороту екрана, Wi-Fi та Bluetooth. Більше того, до «PocketBook Pro 602» можна підключити будь-які безпровідні пристрої: стереонавушники, клавіатури, мобільні телефони, комп’ютери тощо. Важить «PocketBook Pro 602» 255 г. Вартість пристрою — приблизно 1800 грн. Для порівняння: популярна модель минулого року «PocketBook 360» коштувала близько 2300 грн. Є «PocketBook 360» у продажу і сьогодні. Але ціна на нього знизилася до 1400 грн.

Порада Перед придбанням книги проаналізуйте, які файли вам доводиться читати найчастіше. І лише після цього вибирайте конкретну модель.

Здавалося б, очевидна порада. Але я можу назвати десяток моїх знайомих, які не зробили цієї простої дії. І зіткнулися з такою проблемою. У більшості електронних книг маленький екран. Його розміри вибрані так, щоб пристрій поміщався в кишені куртки або невеликій сумочці. При читанні електронних книг, які відформатовано належним чином, проблеми немає жодної. Текст буде чітко вписано в розмір екрана. Зовсім інша справа, якщо до книги завантажити PDF-документ, розрахований на аркуш формату A4. Але ж саме так часто представлені бухгалтерські бланки, нормативні документи, довідкова література тощо. Навіть якщо електронна книга формально «розуміє» PDF, читати текст на екрані розміром 6" буде незручно. До того ж і масштабують PDF-документи електронні книги погано. Особливо, якщо у файлі багато рисунків. Звідси висновок.

Порада Якщо робота з PDF-документами для вас важлива, вибирайте книгу розміром 9 — 10". Або зупиніть свій вибір на інтернет-планшеті.

Серед електронних книг моделей з великою діагоналлю небагато. Я б звернув увагу на два пристрої — «Kindle DX» від виробника Amazon і «PocketBook Pro 912» від фірми PocketBook. Обидві книги коштують приблизно однаково — близько 3200 грн. Тримати таку книгу в руці не так зручно — важить вона близько 500 г, та й розмір завеликий. Але є й величезна перевага. Документ формату A4 на великому екрані ви читатимете без масштабування і додаткового перегортання фрагментів. Зручність роботи в цьому випадку просто приголомшлива. Що стосується функцій та якості виконання — тут репутація виробників говорить сама за себе. Обидва вироби практично бездоганні.

Ось стисло і все щодо новинок на ринку електронних книг. Звісно, огляд цей далеко не повний. У будь-якому інтернет-магазині ви знайдете пропозиції від таких виробників, як Asus, Prestigio, Sony, ViewSonic, Ergo, Prestige тощо. Описати всі моделі просто неможливо. Та і не потрібно. Щоб зробити правильний вибір, досить порівняти претендента на придбання з певним еталоном. На мій погляд, представлені нами книги і є таким еталоном щодо співвідношення ціни і якості. Я сподіваюся, що ця обставина допоможе вам зробити правильний вибір при придбанні електронної книги. А ми переходимо до огляду новинок мобільного зв’язку. Зараз у полі нашої уваги будуть смартфони.

 

Смартфони

Ураховуючи невеликий обсяг статті, я пропоную обмежити огляд пристроями від двох виробників — Samsung і НТС. Причому подивитись на моделі як на системі Windows, так і на платформі Android. І ось чому. Перш ніж купувати смартфон, потрібно визначитися — чого ви очікуєте від цього пристрою? Які вигоди плануєте отримати від його використання? Моя позиція в цьому питанні така. Смартфон — важлива ланка загальної системи управління часом. Якщо ви схильні чітко планувати роботу, використовуєте для цього спеціальні програми, сервіси Інтернету — вам потрібний смартфон. Якщо всього цього немає — дорогий пристрій згодиться хіба що для іграшок та перегляду картинок із забавною анімацією. Звідси висновок. Якщо ви вирішили налагодити персональний тайм-менеджмент (так називають систему управління часом) — комунікатор буде чудовим подарунком до Нового року. І тут ключовим є те, що смартфон — саме частина загальної системи, один із її компонентів. На цьому моменті я зупинюся докладніше.

Припустимо, ви плануєте роботу у програмі Outlook пакета MS Office. Там у вас накопичилася чимало інформації — контакти, події, нагадування тощо. Частина цих даних вам потрібна постійно, тому їх потрібно скопіювати в комунікатор. Оскільки в цьому випадку йдеться про синхронізацію комп’ютера на системі Windows і смартфона, я б віддав перевагу пристрою під управлінням Windows Phone. Дві споріднені операційні системи завжди порозуміються. Інший варіант — ви плануєте роботу на базі календарів Google. Тоді ідеальним рішенням буде смартфон на Android. Звісно, усе це умовно. Проблема синхронізації вирішувана в будь-якому разі. Але при виборі смартфона я б орієнтувався саме на це завдання. Тепер стисло про моделі.

 

img 9SAMSUNG GALAXY W I8150

Пропозиція від найбільшого виробника Samsung (www.samsung.com/ua) — приклад відмінного балансу між стилем та продуктивністю. Комунікатор оформлено як моноблок, його розміри 115,5 x 59,8 x х 11,5 мм (рис. 8). Він укомплектований сенсорним дисплеєм з діагоналлю 3,7" і розділенням 480 х х 800 крапок. «Galaxy W I8150» працює на системі Android, питань із синхронізацією з Googlе не буде за визначенням. «Galaxy W I8150» підтримує всі основні стандарти зв’язку, уключаючи GPRS, EDGE, HSDPA. Отже, швидкий Інтернет вам гарантовано. У «Galaxy W I8150» є вбудований Wi-Fi. Ураховуючи, що багато сервісів цього смартфона «заточено» під Інтернет, наявність Wi-Fi — це велика перевага. Смартфон укомплектовано камерою 5 МП з автофокусом. Цього вистачає для отримання хороших знімків. Яскравий дизайн та прийнятна ціна зробили «Galaxy W I8150» дуже популярним серед пристроїв цього класу. Коштує «Galaxy W I8150» близько 3300 грн.

 

SAMSUNG GALAXY S II I9100

img 10Топ-модель від виробника Samsung на базі Android. Стильний, тонкий моноблок розміром 125,5 x 66,1 x 8,5 мм (рис. 9) і вагою 116 г. Його укомплектовано сенсорним дисплеєм з діагоналлю 4,3" і розділенням 480 х 800 крапок. Екран виконано за технологією «Super AMOLED Plus», що забезпечує чудове перенесення кольорів та низьке енергоспоживання пристрою. Порівняно з попередніми версіями на екранах «Super AMOLED Plus» краще видно дрібний шрифт. При роботі в Інтернет це — важлива перевага. Смартфон виглядає масивним, але відмінно лягає в руку. Одна проблема: щоб дістати пальцем до верхнього чи нижнього країв екрана, доводиться перехоплювати трубку.

«Galaxy S II I9100» підтримує всі основні види зв’язку, й тому числі й «3G». У ньому є Bluetooth, Wi-Fi, GPS-навігатор. У смартфоні встановлено камеру на 8 МП зі спалахом та автофокусом. За якістю зйомки вона не поступиться цифровій «мильниці». Управління камерою здійснюється з екрана, можна вибрати навіть область для фокусування. Завдяки потужному процесору, плеєр «Galaxy S II I9100» легко відтворює навіть фільми з високою якістю.

У цілому «Samsung Galaxy S II» за правом вважають одним із найпродуктивніших смартфонів на сьогодні. І по-справжньому сильний конкурент з’явиться в нього, я думаю, не скоро. Якщо вам потрібний пристрій високого класу, «Galaxy S II» — найкращий варіант. Щоправда, і ціна в нього чимала — близько 5400 грн.

 

SAMSUNG 5830 GALAXY ACE

За даними «Сьогодні.ua» (www.segodnya.ua) «Samsung 5830 Galaxy Ace» — смартфон, що найкраще продавався в листопаді 2011 року. У ньому встановлено сенсорний дисплей з діагоналлю 3,5", розділення 320 х 480 крапок. Це менше, ніж у топових моделей, але достатньо для комфортної роботи. У «Galaxy Ace» стильний та компактний дизайн із округленими краями. Важить пристрій усього 113 г, працює він на базі «Android 2.2». Модель повністю підтримує мобільні сервіси Google. У телефонній книзі «Galaxy Ace» можна об’єднати всі облікові записи електронної пошти, служб миттєвих повідомлень, соціальних мереж та календарів. Отже, підтримувати контакт із сім’єю та колегами буде дуже зручно. Камера у смартфоні — 5  МП зі спалахом та автофокусом. У неї є режим панорамної, серійної зйомки, а також автоматичне визначення посмішок у кадрі. Судячи з усього, «Galaxy Ace» створено для ділових людей, для яких важливий функціонал при розумній ціні, а не якість картинки на екрані. Коштує «Galaxy Ace» близько 2300 грн.

 

img 11HTC SENSATION XL

Серед пропозицій від компанії HTC я б звернув увагу на модель «HTC Sensation XL» (рис. 10). Нашвидку подивившись на параметри, стає зрозумілим, що перед нами — апарат високого класу. Великий екран з діагоналлю 4,7", розділення 480 х 800 крапок. Дві камери — 8 МП і 1,3 МП. «Sensation XL» підтримує стандарти зв’язку GSM і WCDMA. У смартфоні є Wi-Fi, Bluetooth, 3G, GPS-навігатор. Важче сказати, чого в ньому немає… Немає, наприклад, карти пам’яті. Зате є 16 Гб простору для зберігання даних. Працює пристрій під управлінням «Android 2.3.4». І в принципі усе в ньому добре. Крім ціни — вона становить близько 6300 грн.

У цьому сенсі можна порадити близьку за класом модель — «HTC Sensation». У неї менший екран (4,3"), одна камера на 8 МП, коштує «HTC Sensation» — приблизно 5300 грн.

 

HTC EXPLORER

Ця пропозиція для тих, кому потрібний багатофункціональний смартфон за помірну ціну. У ньому є екран з діагоналлю 3,2", розділення 320 х 480 крапок, камера на 3 МП з автофокусом, FM-радіо, медіаплеєр, органайзер. Одним словом, усе, що потрібно для роботи та відпочинку. Для зв’язку з Інтернетом передбачено Wi-Fi, 3G, є Bluetooth, GPS-навігатор. Для зберігання даних можна використовувати карти пам’яті. Працює пристрій під управлінням системи «Android 2.3». Ціна «HTC Explorer» становить близько 2000 грн. Цілком прийнятний варіант функціонального і недорогого смартфона.

 

HTC НА БАЗІ WINDOWS

У цьому класі пристроїв я б виділив дві моделі. «HTC Titan» вартістю близько 6200 грн., який за характеристиками повторює «HTC Sensation XL», але з однією відмінністю. «HTC Titan» працює під управлінням «Windows Phone 7» (WP7). Перевага це чи недолік — сказати важко. Мені Windows подобається. Програм під неї написано багато, знайти їх не складе труднощів. А решта — справа смаку.

Скромніша, але не менш функціональна модель — «HTC Mozart». Цей смартфон менше і легше, ніж «Titan». Особливу повагу викликає добротний, ідеально підігнаний корпус. Його округлені краї відповідають формі долоні. Апарат зручно лежить у руці. Вдало доповнює ергономіку покриття софт-тач. Розмір екрана в «HTC Mozart» 3,7", розділення 480 х 800 крапок. У ньому встановлено камеру на 8 МП, яка робить цілком пристойні фотографії. У смартфоні є Wi-Fi, Bluetooth, GPS-навігатор. Коштує «HTC Mozart» близько 3100 грн. На мій погляд, відмінний варіант для тих, хто цінує дизайн та насичений функціонал системи WP7. Як бачите, вибір смартфонів великий. Залишається зовсім небагато — підібрати щось конкретне.

 

Забавні дрібниці

img 12Планшети, книги, комунікатори — подарунки солідні, але не завжди доступні. Якщо бюджет обмежений, зосередьтесь на речах недорогих, але корисних чи просто забавних. Тут головне — зловити ідею. Вибрати подарунок оригінальний, для конкретної людини. Зробити це допоможе Інтернет. Відвідайте сайт «www.dealextreme.com». Тут ви знайдете безліч недорогих, але цікавих речей. А коли ідея дозріє, залишиться вирішити: замовляти вибрану річ прямо на «www.dealextreme.com» або пошукати її в магазинах вашого міста. Буквально кілька прикладів.

Зайдіть у магазин комп’ютерної техніки. Подивіться на ноутбуки та клавіатури ПК. Більшість із них чорного кольору. З точки зору дизайну чорний колір виглядає добре. От тільки друкувати на чорній клавіатурі при недостатньому освітленні погано. Я вирішив проблему, замовивши світильник на гнучкій підставці з живленням від USB. Приклади таких світильників ви зможете побачити на сайті: «www.dealextreme.com» у розділі «USB Fans and Lights». Чим не подарунок до Нового року? Для колег з відчуттям гумору можу порадити тапки з підігрівом, які живляться від пристрою USB (рис. 11). Судячи з температури в моєму офісі — це найкорисніший атрибут комп’ютерної індустрії на поточний період. До речі, нагрівальний елемент з цих тапочок можна вийняти та носити їх як звичайне взуття. На цьому ж сайті в розділі «USB Gadgets» можна знайти й забавні флешки у вигляді іграшок, і миші у формі автомобіля, і підставки з підігрівом для кави — варіантів безліч. Залишається включити фантазію, і оригінальний подарунок обов’язково з’явиться під новорічною ялинкою. Причому не важливо, буде це дорога річ чи якась дрібниця. Щира турбота та увага обов’язково піднімуть настрій вашим близьким, друзям і колегам. З Новим роком!

 

Чекаю ваших листів і пропозицій на bk@id.factor.ua або nictomkar@rambler.ru .

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі