Теми статей
Обрати теми

Новини&Законодавство

Редакція БК
Новини

img 1

 

Затверджено форму № 1ДФ

На виконання положень п. 176.2 Податкового кодексу України наказом ДПАУ від 24.12.2010 р. № 1020 затверджено:

— форму Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, і сум утриманого з них податку (форма № 1ДФ);

— Порядок заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, і сум утриманого з них податку.

Дія цього Порядку поширюється на податкових агентів, а саме: юридичних осіб (їх філії, відділення, інші відокремлені підрозділи), самозайнятих осіб, представництва нерезидентів — юридичних осіб, які незалежно від організаційно-правового статусу та способу обкладення іншими податками та/або форми нарахування (виплати, надання) доходу (у грошовій або негрошовій формі) нараховують (виплачують, надають) доходи фізичній особі та/або зобов’язані нараховувати, утримувати та сплачувати податок на доходи фізичних осіб до бюджету від імені та за рахунок фізичної особи з доходів, які виплачуються такій особі.

Податковий розрахунок за новою формою № 1ДФ уперше подається за I квартал 2011 року.

Наказ від 24.12.2010 р. № 1020 набере чинності з 01.04.2011 р.

(Наказ ДПА України «Про затвердження форми Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, і сум утриманого з них податку (форма № 1ДФ) та Порядку заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, і сум утриманого з них податку» від 24.12.2010 р. № 1020)

 

ДПАУ затвердила Порядок оформлення результатів
 документальних перевірок фізичних осіб

Відповідно до гл. 8 розд. II Податкового кодексу України та з метою забезпечення повного та якісного відображення результатів документальних перевірок діяльності платників податків — фізичних осіб ДПАУ наказом від 24.12.2010 р. № 1003 затвердила Порядок оформлення результатів документальних перевірок щодо дотримання податкового, валютного та іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на органи державної податкової служби, платниками податків — фізичними особами.

Цей Порядок поширюється на платників податків — фізичних осіб (резидентів, нерезидентів), у тому числі самозайнятих осіб, які мають, отримують (передають) об’єкти оподаткування або здійснюють діяльність (операції), що є об’єктом оподаткування згідно з Податковим кодексом України або податковими законами, і на яких покладено обов’язок зі сплати податків і зборів відповідно до цього Кодексу.

Органи ДПС мають право здійснювати документальні (планові чи позапланові, виїзні або невиїзні) перевірки діяльності платників податків.

Результати документальних перевірок оформляються у формі акта або довідки. У разі встановлення при перевірці порушень складається акт, а за відсутності порушень — довідка.

В акті (довідці) документальної перевірки, розрахунках та інших матеріалах не допускаються будь-які виправлення цифрових показників, дат та інших даних.

До підписання акта (довідки) документальної перевірки враховуються пояснення (у разі їх надання), надані платником податків або його законними представниками під час перевірки.

У разі незгоди платника податків або його законних представників з висновками перевірки чи фактами та даними, викладеними в акті (довідці) документальної перевірки, вони мають право подати свої заперечення протягом п’яти робочих днів з дня отримання акта (довідки), які в разі їх подання є невід’ємною частиною (додатком) до акта (довідки) перевірки.

Нагадаємо, що наказом ДПАУ від 22.12.2010 р. № 984 було затверджено порядок оформлення результатів документальних перевірок платників податків — юридичних осіб (резидентів і нерезидентів) та їх відокремлених підрозділів.

Наказ від 24.12.2010 р. № 1003 набрав чинності з 11.02.2011 р.

(Наказ ДПА України «Про затвердження Порядку оформлення результатів документальних перевірок щодо дотримання податкового, валютного та іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на органи державної податкової служби, платниками податків — фізичними особам» від 24.12.2010 р. № 1003)

 

ДПАУ змінила свій підхід до застосування 1-гривнєвого штрафу

ДПАУ в листі від 03.02.2011 р. № 2963/7/10-1017/302 наполягає на тому, що за порушення, допущені до 01.01.2011 р., але виявлені після цієї дати, застосовуються санкції, передбачені вже Податковим кодексом України, а не Законом України «Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами» від 21.12.2000 р. № 2181-III.

Другий важливий висновок, що випливає з цього листа: штраф у розмірі 1 грн. застосовується за порушення, які допущені в період з 1 січня по 30 червня 2011 року та пов’язані виключно з обчисленням податкових зобов’язань.

Слід зауважити, що такий висновок не заснований на приписах Податкового кодексу України, однак, судячи з усього, саме з таких передумов виходитимуть податківці на місцях.

Лист ДПАУ від 31.12.2010 р. № 29429/7/10-1017/5190, в якому податківці роз’яснювали, що штрафна санкція в розмірі не більше 1 грн. застосовується за будь-яке порушення податкового законодавства, учинене в період з 1 січня по 30 червня 2011 року, вважається відкликаним.

(Лист ДПА України «Про застосування штрафних санкцій» від 03.02.2011 р. № 2963/7/10-1017/302)

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі