Теми статей
Обрати теми

Коментар до листа ДПАУ від 26.05.2011 р. № 14847/7/15-0317

Редакція БК
Коментар

КОМЕНТАР До ЛИСТА ДПАУ від 26.05.2011 р. № 14847/7/15-0317

 

Коментуючи цей лист , ми особливо не наголошуватимемо на вже звичному перекрученні податківцями суті п. 46.6 Податкового кодексу України (далі — ПКУ). Усім і так добре відомо, що ДПАУ вимагає складати звітність з податку на прибуток за новими формами вже за II квартал, хоча з п. 46.6 ПКУ однозначно випливає, що нова декларація має вперше застосовуватися для складання звітності за податковий період, що настає за періодом, в якому відбулося її опублікування, тобто за III квартал. Ну та грець із ним, урешті-решт, усе одно відзвітувати щодо нового податку за старими формами практично неможливо.

А ось на два інші місця цього листа хотілося б звернути увагу.

По-перше, ДПАУ безсоромно прив’язує дату, з якої можна здавати нові декларації, до моменту введення в експлуатацію нового програмного забезпечення щодо алгоритмів контролю для приймання та автоматизованої обробки податкових декларацій з податку на прибуток. Виходить, що коли податківці не відлагодять свої програми до 1 липня, то після настання цієї дати платники податків не зможуть здати нові декларації доти, доки ці програми не буде прийнято в експлуатацію. Отже,
зі здаванням декларації краще не поспішати — благо, до граничного строку (9 серпня) час ще є.

По-друге, автори листа як «методичну допомогу» повідомили, що після 01.07.2011 р. виправляти самостійно виявлені помилки минулих періодів потрібно буде шляхом подання декларації за новою формою. Щоправда, послалися вони при цьому трохи не на ту норму ПКУ абзаці 1 п. 50.1 ПКУ йдеться про уточнюючі розрахунки, а не про декларації), але це все дрібниці порівняно з тим, що здебільшого в новій формі декларації не можна буде виправити помилки, допущені в деклараціях старої форми. Описи «самовиправних» рядків при буквальному їх прочитанні просто не передбачають такої можливості. Тому при їх заповненні слід користуватися якимись аналогіями. Але якими та як? Саме тут і стала б у пригоді реальна методична допомога від ДПАУ, але її, на жаль, немає.

 

Олексій КУЗНЄЦОВ

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі