Теми статей
Обрати теми

Один не дає податкової накладної, інший не платить, а от податковий кредит отримати хоче

Редакція БК
Стаття

Один не дає податкової накладної, інший не платить, а от податковий кредит отримати хоче

 

img 1

Підприємство-орендодавець відмовляється видати нам на руки податкову накладну до тих пір, поки ми не сплатимо йому суму орендної плати, хоча акт виконаних робіт підписаний обома сторонами. Ми хочемо реалізувати своє право на податковий кредит без наявності податкової накладної, але не знаємо, що нам слід поставити в програмі «Податкова звітність» (OPZ) у стовпчику «Індивідуальний податковий номер» постачальника, оскільки це перший місяць оренди і ПДВшний номер орендодавця ми ще не з’ясували. Чи можна залишити цей стовпчик не заповненим, адже камеральна перевірка та перевірка структури в програмі OPZ помилку не видає?

Олександра ВІНЦЕВИЧ, радник податкової служби ІІІ рангу

 

Пунктом 201.10 ст. 201 розд. V Податкового кодексу України (далі — ПКУ) передбачено, що підставою для включення сум податку до складу податкового кредиту у разі відмови продавця товарів/послуг надати податкову накладну або в разі порушення ним порядку її заповнення та порядку реєстрації в Єдиному реєстрі є заява зі скаргою на такого постачальника з доданими копіями товарних чеків або інших розрахункових документів, що засвідчують факт сплати податку у зв’язку з придбанням таких товарів/послуг, або копії первинних документів, складених відповідно до Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні», що підтверджують факт отримання таких товарів/послуг.

Пунктом 10 Порядку ведення реєстру виданих та отриманих податкових накладних, затвердженого наказом ДПА України від 24.12.2010 р. № 1002 (далі — Порядок № 1002), визначено, що у розділі II Реєстру виданих та отриманих податкових накладних (далі — Реєстр) відображаються отримані податкові накладні, розрахунки коригування кількісних і вартісних показників до податкової накладної (додаток 2 до податкової накладної), ВМД, а також інші подібні документи (згідно з пп. 201.10, 201.11 ст. 201 розд. V ПКУ).

При цьому п.п. 11.4 п. 11 Порядку № 1002 передбачено, що у графі 5 розділу ІІ Реєстру зазначається вид документа, зокрема, у разі подання заяви платника про відмову продавця надати податкову накладну (із доданням копії акта виконаних робіт) робиться позначка «ЗП».

Водночас на сайті Державної податкової служби України в Єдиній базі податкових знань є рекомендація такого змісту:

«Таким чином, платник податку, який до податкової декларації за звітний податковий період подає заяву зі скаргою на постачальника з метою включення сум ПДВ до складу податкового кредиту, у графі 5 розділу ІІ «Отримані податкові накладні» реєстру зазначає позначку «ЗП», в графах 6, 7 вказує реквізити постачальника (найменування, індивідуальний податковий номер), на якого таким платником подається скарга, а інші графи заповнюються ним без суттєвих особливостей».

Виконання зазначеної рекомендації не становитиме труднощів, адже при укладенні договору оренди підприємство-орендодавець скріпило його своєю печаткою, яка містить ідентифікаційний код платника (код ЄДРПОУ). Він знадобиться для з’ясування індивідуального податкового номера платника ПДВ.

Річ у тому, що на сайті Державної податкової служби України в рубриці «Бази даних ДПС» можна дізнатися про індивідуальний податковий номер платника ПДВ. Але в цій рубриці є попередження відносно того, що достовірність результатів пошуку гарантується за ідентифікаційним кодом платника, індивідуальним податковим номером чи номером свідоцтва.

З’ясований в цій базі індивідуальний податковий номер стане у нагоді і при заповненні бланка «Розшифровка податкових зобов’язань та податкового кредиту» (додаток № 5 до Податкової декларації з податку на додану вартість), оскільки без нього додаток № 5 не пройде камеральної перевірки.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі