Теми статей
Обрати теми

Новини&Законодавство

Редакція БК
Новини

img 1

 

Здійснено чергові кроки до переходу учасників фінансового
 ринку на міжнародні стандарти фінзвітності

Законом України від 12.05.2011 р. № 3332-VI унесено зміни до Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» від 16.07.99 р. № 996-XIV (далі — Закон № 996), спрямовані на перехід учасників фінансового ринку на міжнародні стандарти фінансової звітності, підвищення довіри інвесторів до якості інформації про результати господарської діяльності вітчизняних підприємств та адаптації законодавства України до законодавства Європейського Союзу.

У прийнятому Законі визначено термін «міжнародні стандарти фінансової звітності» — прийняті Радою з міжнародних стандартів бухгалтерського обліку документи, якими визначено порядок складання фінансової звітності.

Змінами, зокрема, установлено, що підприємство визначає облікову політику підприємства за погодженням з власником (власниками) або уповноваженим ним органом (посадовою особою).

Крім того, визначено порядок застосування міжнародних стандартів. Зокрема, міжнародні стандарти застосовуються, якщо вони не суперечать Закону № 996 та офіційно оприлюднені на веб-сайті Міністерства фінансів України. Також Закон № 996 доповнено новою ст. 121, згідно з якою з 01.01.2012 р. публічні акціонерні товариства, банки, страховики, а також підприємства, що здійснюють господарську діяльність за видами, перелік яких визначається Кабміном, складають фінансову звітність та консолідовану фінансову звітність за міжнародними стандартами. Інші підприємства самостійно визначають доцільність застосування міжнародних стандартів для складання фінансової звітності та консолідованої фінансової звітності. З метою забезпечення обробки та узагальнення такої звітності підприємства повинні проінформувати про перехід на безпосереднє застосування міжнародних стандартів фінансової звітності спеціально уповноважений центральний орган виконавчої влади у сфері статистики (Держкомстат).

Також дещо змінено норму про подання та оприлюднення фінансової звітності. Так, з 1 січня 2012 року публічні акціонерні товариства, підприємства — емітенти іпотечних облігацій, іпотечних сертифікатів, облігацій підприємств і сертифікатів фондів операцій з нерухомістю, а також професійні учасники фондового ринку, банки, страховики та інші фінансові установи зобов’язані не пізніше ніж до 30 квітня року, наступного за звітним періодом, оприлюднити річну фінансову звітність та річну консолідовану фінансову звітність разом з аудиторським висновком шляхом розміщення на власній веб-сторінці з опублікуванням у періодичних або неперіодичних виданнях.

Закон від 12.05.2011 р. № 3332-VI набрав чинності з 11.06.2011 р., крім перелічених вище положень, які наберуть чинності з 1 січня 2012 року.

(Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні»» від 12.05.2011 р. № 3332-VI)

 

Парламент вирішив обкладати ПДВ послуги консультаційного
 характеру та послуги у сфері інформатизації

Законом України від 19.05.2011 р. № 3387-VI унесено зміни до Податкового кодексу, якими істотно розширено базу обкладення податком на додану вартість, підвищено ставки плати за користування надрами для видобування корисних копалин, тимчасово запроваджено ставки вивізного (експортного) мита на деякі види зернових культур.

Згідно з цим Законом об'єктом обкладення ПДВ будуть операції з постачання

консультаційних, інжинірингових, інженерних, юридичних (у тому числі адвокатських), бухгалтерських, аудиторських, актуарних та інших подібних послуг консультаційного характеру, а також послуг з розроблення, постачання та тестування програмного забезпечення, з обробки даних та надання консультацій з питань інформатизації, надання інформації та інших послуг у сфері інформатизації, у тому числі з використанням комп'ютерних систем.

Крім того, цим Законом

підвищено в 1,5 раза ставки плати за користування надрами для видобування, зокрема, залізної, марганцевої, титанової, нікелевої, хромової, ртутної, уранової, золотого руд. Установлено плату за видобування ванадію, гафнію, бариту.

Також у 1,5 раза збільшено ставки за видобування глини, доломіту, піску, кварциту, крейди, вапняку, сірчаної руди тощо. У 1,5 раза підвищено ставки за користування надрами для видобування підземних та поверхневих вод, ропи, грязей лікувальних.

У розд. ІІ зазначеного Закону затверджено ставки вивізного (експортного) мита на такі види зернових культур: пшеницю і суміш пшениці та іржі (меслин), полбу, ячмінь, кукурудзу.

Закон № 3387-VI набере чинності з 1 числа місяця, що настає за місяцем його опублікування. При цьому розд. II цього Закону діє до 1 січня 2012 року. На момент підготовки номера Закон № 3387-VI не було опубліковано.

(Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та про ставки вивізного (експортного) мита на деякі види зернових культур» від 19.05.2011 р. № 3387-VI)

 

Максимальна кількість учасників ТОВ — 100 осіб

Законом України від 12.05.2011 р. № 3326-VI унесено зміни до Закону України «Про господарські товариства» від 19.09.91 р. № 1576-XII, якими збільшено максимальну кількість учасників товариства з обмеженою відповідальністю (далі — ТОВ) з 10 до 100 осіб.

Також п. 2 розд. III «Прикінцеві положення» Закону України «Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України у зв’язку з прийняттям Цивільного кодексу України» від 27.04.2007 р. № 997-V доповнено новим положенням щодо строку збільшення розміру статутного капіталу у зв’язку з перетворенням ТОВ на акціонерне товариство.

У разі необхідності збільшення розміру статутного капіталу у зв’язку з перетворенням ТОВ на акціонерне товариство формування такою юридичною особою статутного капіталу здійснюється протягом п’яти років.

Закон № 3326-VI набрав чинності з 11.06.2011 р.

ТОВ, створені до набрання чинності цим Законом, зобов’язані привести свої статути в частині максимальної кількості учасників ТОВ у відповідність до цього Закону до 1 січня 2012 року.

(Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо кількості учасників товариства з обмеженою відповідальністю» від 12.05.2011 р. № 3326-VI)

 

Обмеження щодо участі держмайна у спільній діяльності

Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спільної діяльності» від 12.05.2011 р. № 3322-VI унесено зміни до:

— Господарського кодексу України, згідно з якими

не може бути внеском у спільну діяльність майно об'єктів держвласності, що не підлягають приватизації. У разі внесення державними підприємствами, установами та організаціями майна у спільну діяльність право державної власності на таке майно не припиняється і право загальної власності учасників не виникає;

— Закону України «Про управління об'єктами державної власності», зокрема, щодо договорів про спільну діяльність, стороною яких є державні підприємства, установи, організації, а також господарські товариства, в статутному капіталі яких частина держави перевищує 50 %.

Закон № 3322-VI набрав чинності

з 17.06.2011 р.

(Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спільної діяльності» від 12.05.2011 р. № 3322-VI)

 

Затверджено нову форму Розрахунку частини чистого прибутку

Наказом ДПАУ від 16.05.2011 р. № 285 затверджено нову форму Розрахунку частини чистого прибутку (доходу), що підлягає сплаті до державного бюджету державними унітарними підприємствами та їх об'єднаннями (далі — Розрахунок).

Зазначимо, що відповідно до п. 3 Порядку відрахування до державного бюджету частини чистого прибутку (доходу) державними унітарними підприємствами та їх об’єднаннями, затвердженого постановою КМУ від 23.02.2011 р. № 138, Розрахунок разом з фінансовою звітністю, складеною відповідно до положень (стандартів) бухгалтерського обліку, подається державними унітарними підприємствами та їх об’єднаннями до органів державної податкової служби у строк, передбачений для подання декларації з податку на прибуток підприємств.

Наказ № 285 набрав чинності

з 17.06.2011 р.

(

Наказ ДПА України «Про затвердження форми Розрахунку частини чистого прибутку (доходу), що підлягає сплаті до державного бюджету державними унітарними підприємствами та їх об’єднаннями» від 16.05.2011 р. № 285)

 

Зміни до нормативно-правових актів щодо застосування РРО

Наказом ДПАУ «Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів ДПА України» від 31.03.2011 р. № 185 затверджено:

нову редакцію Порядку реєстрації, опломбування та застосування реєстраторів розрахункових операцій за товари (послуги), затвердженого наказом ДПАУ від 01.12.2000 р. № 614;

нову редакцію форми № ЗВР-1 «Звіт про використання реєстраторів розрахункових операцій та книг обліку розрахункових операцій (розрахункових книжок)», затвердженої наказом ДПАУ від 01.12.2000 р. № 614.

Зокрема, новою редакцією зазначеного Порядку встановлено вимоги щодо створення контрольної стрічки в електронній формі в реєстраторах розрахункових операцій та модемів для передачі даних, а також порядок надання суб’єктами господарювання до органів державної податкової служби копій розрахункових документів та фіскальних звітних чеків, що містяться на контрольній стрічці, створеній в електронній формі в реєстраторах розрахункових операцій.

Додамо, що згідно із Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв’язку з прийняттям Податкового кодексу України» від 02.12.2010 р. № 2756-VI нові правила подання звітності з РРО, пов’язані з передачею копій розрахункових документів та фіскальних звітних чеків проводовими або безпроводовими каналами зв’язку, почнуть діяти з 01.01.2012 р.

Наказ № 185 набере чинності через 10 днів після офіційного опублікування (на момент підготовки номера не було опубліковано).

(Наказ ДПА України «Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів ДПА України» від 31.03.2011 р. № 185)

 

ДПАУ підтвердила: печатка «Для податкових накладних» легітимна

ДПАУ в листі від 26.05.2011 р. № 14839/7/16-1517 пішла назустріч платникам ПДВ, які мають філії/структурні підрозділи, наділені правом виписувати податкові накладні, та підкоригувала п. 33 своєї славнозвісної Пам’ятки, викладеної в листі від 06.04.2011 р. № 9497/7/16-1517.

Після оприлюднення цієї Пам’ятки покупці не бажали приймати від уповноважених філій/структурних підрозділів податкові накладні з печаткою «Для податкових накладних», оскільки в п. 33 Пам’ятки про таку печатку не згадувалося. Там дозволялася або основна печатка продавця, або печатка для філій зі словом «Філія» та назвою філії.

Листом від 26.05.2011 р. № 14839/7/16-1517 зазначений п. 33 Пам’ятки викладено в новій редакції, згідно з якою податкова накладна скріплюється основною печаткою продавця (тією, що використовується для платіжних документів); для скріплення податкових накладних може бути використана спеціальна печатка «Для податкових накладних». Порядок її використання та перелік осіб, уповноважених виписувати податкові накладні, визначається документами платника податку, що визначають його облікову політику.

Для філій, яким делеговано право виписування податкових накладних, може бути виготовлено такі самі печатки, але вони повинні містити слово «Філія» та назву філії.

Печатки «Канцелярія», «Для документів», «Для довідок» та інші, що мають спеціальне призначення, на податкову накладну ставитися не можуть.

Таким чином, ДПАУ підтвердила легітимність печатки «Для податкових накладних» і обидві сторони договору купівлі-продажу тепер можуть зітхнути спокійно.

(Лист ДПА України «Про податок на додану вартість» від 26.05.2011 р. № 14839/7/16-1517)

 

ДПАУ роз’яснила порядок подання звітності з податку
 на прибуток сільгоспвиробниками

Листом ДПАУ від 08.06.2011 р. № 16070/7/15-0317 надано роз'яснення щодо порядку подання податкової звітності з податку на прибуток виробниками сільськогосподарської продукції за 2011 рік.

Так,

виробники сільськогосподарської продукції, визначені ст. 155 Податкового кодексу України, повинні за річний податковий період (з 1 липня 2010 року по 30 червня 2011 року) подати протягом 60 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного (податкового) періоду, дві декларації з податку на прибуток підприємства:

— за період з 1 липня 2010 року до 31 березня 2011 року — декларацію з податку на прибуток підприємства за формою, установленою наказом ДПА України від 29.03.2003 р. № 143;

— за період з 1 квітня 2011 року до 30 червня 2011 року — Податкову декларацію з податку на прибуток підприємства за формою, установленою наказом ДПА України від 28.02.2011 р. № 114.

(Лист ДПА України «Щодо порядку подання податкової звітності з податку на прибуток виробниками сільськогосподарської продукції за 2011 рік» від 08.06.2011 р. № 16070/7/15-0317)

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі