Теми статей
Обрати теми

Формули разом з текстом

Редакція БК
Відповідь на запитання

Формули разом з текстом

 

Шановні співробітники видання «Бухгалтер & Комп’ютер»! У моїй роботі зустрічаються таблиці, де разом з числами потрібно вказувати одиниці виміру. Наприклад, «10 км» або «5 кг» тощо. Якщо такі дані занести до комірки Excel, то з ними не можна виконувати обчислення, оскільки в комірці буде записано текст. От і доводиться створювати додаткові колонки. До однієї колонки записувати числа, до іншої — одиницю виміру. Таблиці виходять громіздкими, форматувати їх дуже незручно. Підкажіть, чи є в Excel спеціальний прийом для вирішення такої проблеми? Працюю в MS Excel 2010. Наперед завдячую.

Сергій Семенов, бухгалтер, м. Львів

Відповідає

Микола КАРПЕНКО , канд. техн. наук, доцент кафедри прикладної математики та інформаційних технологій Харківської національної академії міського господарства

 

Спосіб для вирішення проблеми є, причому він не залежить від версії програми Excel. Та оскільки в листі йдеться про редакцію Excel 2010, я користуватимуся саме цією версією програми.

Отже, у нас є таблиця, зображена на рис. 1. У ній за датами наведено відомості про пробіг автотранспорту, витрату палива (у літрах на 100 км пробігу), ціна за 1 л палива. Єдина розрахункова формула в таблиці — сумарні витрати (колонка «

Сумма»). У комірці «F2» формула виглядає так: «=ОКРУГЛ(C2/100*D2*E2;2)». Я маю намір переформатувати цю таблицю так, щоб у колонках «Пробег», «Расход на 100 км», «Цена» та «Сумма» разом з числами були зазначені одиниці виміру. Для цього нам знадобиться призначений для користувача формат. Робимо так:

1) виділяємо всі числові значення в колонці «

С» (на рис. 1 це діапазон «С2:С7»);

img 1

2) переходимо на пункт основного меню «Главная»;

3) у групі «Число» клацаємо по іконці «Формат ячеек:число» (рис. 2). Відкриється вікно, зображене на рис. 3;

img 2

 

img 3

Порада Відкрити вікно «Формат ячеек» можна за допомогою правої кнопки миші, вибравши з контекстного меню однойменний пункт «Формат ячеек…» (рис. 4).

img 4

4) переходимо на закладку «

Число»;

5) у списку «

Числовые форматы:» вибираємо пункт «(все форматы)»;

6) у правій частині вікна клацаємо по елементу «

General». Шаблон формату з’явиться в полі «Тип:», причому зміст цього поля можна редагувати;

7) додаємо до рядка «

General» у полі «Тип:» текст «“км”». Тобто шаблон для форматування повинен виглядати так: «General "км"»;

8) у вікні «

Формат ячеек» натискуємо «ОК». Усі значення в колонці «Пробег» буде наведено разом з одиницею виміру «км».

Продовжимо форматування частини таблиці, що залишилася:

1) виділяємо блок числових значень у колонці «

D»;

2) натискуємо комбінацію «

Ctrl+1». Відкриється вікно «Формат ячеек» (рис. 3);

Важливо! Комбінація «

Ctrl+1» — найшвидший спосіб доступу до вікна «Формат ячеек». Причому працює він у всіх версіях програми Excel.

3) на закладці «

Число» у списку «Числовые форматы» вибираємо пункт «(все форматы)». Зверніть увагу, що в списку «Тип:» з’явився наш призначений для користувача формат. Тепер цей формат ми можемо повноцінно використовувати при створенні документів;

4) у правій частині вікна у списку форматів вибираємо елемент «

0,00_;[Красный]-0,00\»;

5) у полі «

Тип:» коригуємо цей шаблон, щоб отримати «0,00_”л”;[Красный]-0,00\”л”». Зміни в рядку форматів виділено напівжирним зображенням;

6) у вікні «

Формат ячеек» натискуємо «ОК»;

7) за тією ж схемою створюємо формати для колонок «

Цена» та «Сумма». Для цих значень шаблон формату буде таким: «0,00_грн.;[Красный]-0,00 грн.». У цьому випадку Excel покаже числа з точністю до двох знаків, від’ємні значення виділить червоним кольором. Остаточний вигляд відформатованої таблиці наведено на рис. 5. Але для нас головне — це не зовнішній вигляд даних, а те, що формула для визначення витрат на паливо (колонка «Сумма»), як і раніше, працює правильно. Одиниці виміру в комірках з числовими значеннями на працездатність таблиці ніяк не вплинули.

img 5

Як бачите, використовуючи шаблони форматування, ви зможете оформляти числові дані в найхимерніший спосіб. Головне тут — не перестаратися. Пам’ятайте, що форматування має насамперед покращувати читабельність документа та полегшувати пошук помилок у ньому.

 

Успіхів у роботі! Чекаю ваших запитань, зауважень та пропозицій на bk@id.factor.ua або на nictomkar@rambler.ru.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі