Теми статей
Обрати теми

Переплата до ПФУ на 1 січня

Редакція БК
Відповідь на запитання

Переплата до ПФУ на 1 січня

 

Як відображати в програмі «1С:Бухгалтерія» версії 7.7 переплату за внесками до Пенсійного фонду України, що обліковується на субрахунку 651 на 1 січня 2011 року?

А. Власенко, м. Краматорськ

Відповідає

Юлія КАМІНСЬКА , консультант «Б & К»

 

Першого січня 2011 року набрав чинності Закон України від 08.07.2010 р. № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (далі — Закон № 2464-VI), яким було запроваджено єдиний соціальний внесок, що замінює сплату пенсійних внесків та внесків до всіх фондів соціального страхування, зокрема до:

— Фонду з тимчасової втрати працездатності;

— Фонду зайнятості;

— Фонду страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань.

Для перерахування внесків до органів Державного казначейства України відкрито позабюджетні рахунки.

Пенсійний фонд України (далі — ПФУ) є органом, уповноваженим вести облік платників єдиного внеску, забезпечувати збір та ведення обліку страхових коштів, контролювати повноту і своєчасність їх сплати, вести Державний реєстр загальнообов’язкового державного соціального страхування та виконувати інші функції, передбачені Законом № 2464-VI.

На 31 грудня 2010 року разом з поданням місячної персоніфікації (

додаток 4 до Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованих внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування органам ПФУ) за грудень 2010 року між підприємствами та ПФУ було проведено звіряння заборгованостей та підписано відповідні акти звірянь. За підсумками зазначеного звіряння було з’ясовано, що на багатьох підприємствах значиться переплата за внесками до ПФУ. На практиці (на сьогодні) ПФУ не хоче повертати зазначену переплату. Крім того, згідно з офіційним роз’ясненням ПФУ від 13 січня 2011 року в питанні нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування зарахування сум переплат зі сплати страхових внесків у рахунок сплати єдиного внеску не допускається.

Таким чином, можливі такі шляхи виходу із ситуації, що склалася:

— усе-таки сподіватися на повернення переплати;

— списати таку переплату на витрати поточної діяльності в разі, якщо сума переплати не дуже велика.

Розглянемо, як же відобразити в програмі «1С:Бухгалтерія 7.7» обидва варіанти вирішення проблеми.

Якщо підприємство сподівається на повернення суми переплати в майбутньому

, необхідно «перекинути» суми переплати на інший субрахунок, оскільки на субрахунку 651 «За пенсійним забезпеченням» з 1 січня 2011 року обліковуються суми нарахування та перерахування єдиного соціального внеску, тож при проведенні звіряння в наступних звітних періодах сума переплати перекручуватиме дані обліку.

У зв’язку з тим, що з 01.01.2011 р. скасовано комунальний податок, пропонуємо перекинути таку переплату на субрахунок 6414 «Місцеві податки».

У програмі «1С» таке перекидання відображається документом «

Операция» (меню «Документы → Операция»). Приклад відображення зазначеної операції в програмі «1С:Бухгалтерія 7.7» показано на рис. 1.

img 1

У тому випадку, якщо підприємство має намір списати переплату на витрати поточної діяльності

, нам також знадобиться документ «Операция». При цьому необхідно вибирати рахунок витрат і вид витрат, що відповідає тому виду й рахунку, на який відносилися суми внесків до ПФУ в момент їх нарахування документом «Начисление ЗП» (тобто адміністративні витрати, витрати на збут тощо). Приклад відображення зазначеної операції в програмі «1С:Бухгалтерія 7.7» див. на рис. 2.

img 2

 

Отже, приймайте рішення, а схему дій ми вам підказали. Успіхів у роботі!

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі