Теми статей
Обрати теми

Windows Mobile — ваш мобільний партнер

Редакція БК
Стаття

Windows Mobile — ваш мобільний партнер

 

img 1

Сьогодні мобільність — один з основних факторів успішного ведення справи. Мобільні телефони, портативні комп’ютери, нетбуки — усе це невід’ємні риси сучасного ділового стилю. Звичайно, ступінь мобільності буває різним. І може здатися, що з виходом першого ноутбука проблема вирішилася сама собою, автоматично. На мій погляд, це не так. Справжнім лідером серед мобільних обчислювальних пристроїв є кишенькові персональні комп’ютери (КПК) або їх «просунуті» побратими — комунікатори. Розібратися, на що здатні ці пристрої, як вони можуть допомогти бухгалтеру в його роботі, й буде нашим завданням.

Микола КАРПЕНКО, канд. техн. наук, доцент кафедри прикладної математики та інформаційних технологій Харківської національної академії міського господарства

 

Визначимося із самого початку: опис будь-яких моделей КПК чи комунікаторів не є метою наших статей. Нам не важливі зовнішній вигляд, швидкість процесора чи об’єм пам’яті конкретного пристрою. Ми зосередимося на їх функціональному наповненні, на тих завданнях, які бухгалтер зможе вирішити на середньостатистичному КПК чи комунікаторі. А це залежить не стільки від апаратного начиння, скільки від набору програмного забезпечення (ПЗ) та встановленої операційної системи (ОС). У наших статтях ітиметься про найпоширенішу ОС для мобільних пристроїв — Windows Mobile (WM).

 

ЧОМУ WINDOWS MOBILE?

На те є принаймні три причини:

1) за своєю ідеологією WM близька до системи Windows настільного ПК. А це означає, що робота з WM у бухгалтера не викличе жодних труднощів;

2) систему Windows Mobile підтримує фірма Microsoft. Саме вона є автором ОС Window для настільних комп’ютерів. І це дає багато переваг. По-перше, користувачі можуть розраховувати на підтримку найбільшого виробника програмного забезпечення, на вихід нових версій, оновлень тощо. По-друге, наявність єдиного виробника операційних систем гарантує, що вміст вашого мобільного пристрою ви зможете легко синхронізувати з настільним ПК чи ноутбуком. Усі дані з Windows Mobilе ви без проблем перепишете на свій настільний комп’ютер, оновите календарі, контакти й іншу важливу інформацію;

3) для Windows Mobile розроблено величезну кількість програмних рішень. Багато які з них можуть бути дуже корисні в роботі бухгалтера.

 

Кілька СЛІВ ПРО МОДЕЛІ

Точніше — про різновиди пристроїв, де працює Windows Mobile. Таких на сьогодні два: комунікатори та КПК. Відмінність між цими пристроями полягає в наявності модуля безпровідного зв’язку. Простіше кажучи, комунікатор — це комп’ютер, що вміє телефонувати і фотографувати. КПК таких властивостей не має. Це маленький комп’ютер, і не більше того. По суті, КПК — це потужний органайзер, пристрій для роботи з поштою, Інтернетом, офісними програмами. Для нас ці відмінності непринципові. Ми поговоримо про можливості Windows Mobile та її стандартних прикладних програм. А в цьому розумінні великої різниці між комунікатором та КПК немає.

 

Стисло ПРО ЇХ ПЕРЕВАГИ

Насправді очікувати від КПК (комунікатора) дива не варто. Розмір екрана, потужність процесора, можливості основних прикладних програм цих пристроїв обмежені. Вони не можуть змагатися навіть зі скромним нетбуком. Але! Щоб розпочати роботу з нетбуком, його потрібно: дістати, відкрити, увімкнути, завантажити систему. Коли перебуваєш у громадському місці (у метро, наприклад), така операція сама по собі не з приємних — відкрита кришка, ризик її зламати. Усе це відверто дратує. Але головне — навіщо такі труднощі, якщо завдання полягає в тому, щоб виконати невелику калькуляцію, обчислити націнку й передати дані колегам через Інтернет? Якраз для вирішення таких завдань КПК чи комунікатор просто незамінний. Розміром з мобільний телефон, ці пристрої завжди готові до роботи, мають достатній функціонал, можуть використовуватися в будь-якій ситуації без жодних обмежень. І, що важливо для бухгалтера, усі дані всередині мобільного помічника будуть максимально конфіденційні.

 

Різновиди ПЗ для Windows Mobile

Програм для КПК розроблено багато, до того ж найрізноманітніших — як платних, так і безкоштовних. Звичайно, не всі з них однаково корисні для бухгалтера. На мій погляд, з усього різноманіття бухгалтеру потрібні органайзери, офісні програми, поштові клієнти і програми обміну миттєвими повідомленнями в Інтернеті. Таких продуктів існує теж багато. Але ми не марнуватимемо часу, а обмежимося лише наявними у складі самої операційної системи. І, звичайно ж, нас у першу чергу цікавитимуть офісні програми. У стандартній поставці Windows Mobile це дві програми: текстовий процесор Word Mobile та програма обробки електронних таблиць Excel Mobile. І сьогодні наше завдання — подивитися, на що реально здатні ці програми. Тож почнемо з програми обробки текстів.

 

Текстовий процесор Word Mobile

Як і його «старший брат» MS Word, програма Word Mobile призначена для підготовки текстових документів. Можливості цього прикладного рішення, звичайно ж, обмежені. Багато які можливості, властиві MS Word, тут відсутні. Тому наше завдання — визначити сферу застосування програми Word Mobile і з’ясувати, які завдання реально зможе вирішити на ньому практикуючий бухгалтер. Отже, продовжимо.

 

ВИКЛИК ПРОГРАМИ WORD MOBILE

Щоб розпочати роботу з програмою Word Mobile, виконуємо такі дії:

1) клацаємо стилусом по кнопці «

Пуск». З’явиться головне меню системи Windows, як показано на рис. 1;

img 2

2) з того меню вибираємо пункт «Office Mobile». Відкриється вікно, зображене на рис. 2. У ньому три стандартні іконки: для виклику текстового процесора, електронної таблиці та програми для управління презентаціями Power Point;

img 3

3) клацаємо по іконці «Word Mobile». Через деякий час з’явиться вікно з програмою Word (рис. 3).

Верхня частина цього вікна — Провідник роботи з документами. У ньому показано зміст із файлами програми Word Mobile. Унизу вікна розташовано дві кнопки: «Создать» і «Меню». Клацання по кнопці «Создать» формує новий документ. Кнопка «Меню» відкриває доступ до головного меню програми Word Mobile.

Перш ніж просуватися далі, конкретизуємо наші цілі. Перед нами поставлено два завдання:

1) ознайомитися з можливостями програми Word Mobile у плані набору та форматування документів;

2) оцінити сумісність Word Mobile із програмами родини MS Office. І це — дуже важливо! Ми мусимо чітко розуміти, що станеться при перенесенні документів між мобільним комп’ютером та настільним ПК.

Виходячи з цього ми й побудуємо нашу роботу, а саме: спочатку в програмі Word Mobile створимо невеликий документ і збережемо його на диск, потім засобами Word Mobile відредагуємо документ і передамо його до програми Word настільного комп’ютера. У цій програмі ми подивимося, що в нас вийшло насправді. Після цього змінимо документ у програмі MS Word, відформатуємо його та виконаємо зворотну операцію, тобто перепишемо документ із настільного комп’ютера до мобільного ПК. Мета цієї дії — перевірити, як Word Mobile упорається з тими об’єктами, які не можна створити на мобільній версії цієї програми. А наостанок розглянемо всі основні можливості Word Mobile та зробимо висновки.

 

СТВОРЕННЯ ТА ЗБЕРЕЖЕННЯ ДОКУМЕНТА У WORD MOBILE

Зараз у нас відкрито програму Word Mobile. У вікні ми бачимо зміст Провідника та дві кнопки управління програмою (рис. 3). Виконуємо такі дії:

img 4

1) клацаємо по кнопці «

Создать» (рис. 3). Відкриється порожній документ;

2) клацаємо по іконці «

Клавиатура». Друкуємо текст. У нашому прикладі це буде фрагмент договору, як показано на рис. 4;

img 5

3) увівши текст, клацаємо по кнопці «Меню». Відкриється меню з дев’яти пунктів (рис. 5);

img 6

4) вибираємо «Файл → Сохранить как…». Відкриється вікно Провідника, зображене на рис. 6. Унизу вікна показано доступні пристрої мобільного комп’ютера. У верхній частині розташовано два параметри: «Название» і «Тип:»;

5) клацаємо по значку випадаючого списку з переліком пристроїв. Вибираємо диск і папку, куди хочемо зберегти файл. У прикладі на рис. 6 це пристрій «SD карты», папка «Личные»;

img 7

6) клацаємо по параметру «Тип:». Відкриється список із чотирьох значень: «Документ Word (*.doc)», «Шаблон документа (*.dot)», «Формат RTF (*.rtf)», «Обычный текст (*.txt)»;

7) вибираємо «Документ Word (*.doc)»;

8) клацаємо по параметру «Название», уводимо ім’я файлу. У прикладі він називається «Договор»;

9) у правому верхньому куті вікна Провідника натискуємо на «ОК». Документ «Договор» записано до папки «B&K» на карту пам’яті мобільного ПК. Назва цього пристрою — «SD карты». Програма Word повернулася до режиму роботи з документом;

10) клацаємо по кнопці «ОК» у верхній частині вікна з документом (закриваємо Word Mobile).

При наступному виклику програми нам залишиться завантажити файл через вікно Провідника і продовжити роботу над документом.

Висновок. Робота з файлами у Word Mobile схожа на операції з документами у MS Word: той самий принцип роботи з Провідником, загальні типи файлів… І, що дуже важливо, Word Mobile може зберігати документи у форматах «*.doc» і «*.rtf». А це дає надію, що проблем сумісності документів у нас не виникне.

 

РЕДАГУВАННЯ ДОКУМЕНТА У WORD MOBILE

Робота з документом у програмі Word Mobile практично така сама, як у текстовому процесорі настільного ПК. Єдина відмінність — досить скромний набір інструментів для редагування тексту. Виконуємо такі дії:

1) через меню «

Пуск → Office Mobile» викликаємо програму Word Mobile. З’явиться вікно Провідника, як показано на рис. 3;

2) у Провіднику вибираємо пристрій, знаходимо потрібний файл та завантажуємо його до програми Word Mobile. У нашому прикладі — це текст, як на рис. 4;

3) клацаємо стилусом по будь-якому місцю документа. На місці клацання з’явиться значок курсора;

4) клацаємо по значку клавіатури, вона відкриється в нижній частині вікна Word Mobile;

5) починаємо друкувати. З цим, думаю, усе зрозуміло.

Щоб скопіювати або перенести фрагмент тексту в документі, виконуємо такі дії:

1) стилусом обводимо на екрані фрагмент тексту;

2) ставимо стилус усередину виділеного фрагмента, деякий час утримуємо його. З’явиться контекстне меню, як показано на рис. 7;

img 8

3) із цього меню вибираємо пункт «

Копировать» (або «Вырезать», залежно від ситуації). Фрагмент тексту буде скопійовано до буфера обміну;

4) клацаємо стилусом по тій позиції документа, де потрібно вставити вміст буфера обміну;

5) у місці вставки натискуємо на утримуємо стилус. З’явиться контекстне меню (рис. 7), з якого вибираємо пункт «

Вставить». Фрагмент буде вставлено до документа.

Важливо! Через контекстне меню можна виділити весь текст (пункт «Выделить все»), змінити шрифт виділеного фрагмента (пункт «Шрифт…»), формат абзацу (пункт «Абзац…»). Тут же можна збільшити або зменшити відступи в документі.

Висновок

. Операції зі створення та редагування документів у програмах Word Mobile і MS Word дуже схожі. Тому жодних проблем при роботі з Word Mobile виникнути не повинно. Важливіше інше: наскільки сумісні документи, підготовлені у Word Mobile, з документами програми MS Word? З цим ми зараз і розберемося.

 

СУМІСНІСТЬ ДОКУМЕНТІВ

Мобільний пристрій зазвичай використовують для попередньої підготовки документів. Остаточне форматування, зрозуміло, краще робити в повноцінній офісній програмі. Щоб ця схема працювала, ми повинні розглянути, як організувати передачу документів з Word Mobile до офісної програми та що з цього вийде. Для цього ми відформатуємо документ у програмі Word Mobile і прочитаємо його в програмі MS Word. Виконуємо такі дії:

1) у програмі Word Mobile відкриваємо текст договору, як показано на рис. 4;

2) виділяємо в документі перший рядок тексту «ДОГОВОР № 0401/2»;

3) клацаємо по меню «

Формат → Шрифт…». Відкриється вікно, як на рис. 8;

img 9

4) клацаємо стилусом по списку «Размер:», вибираємо варіант «10» пунктів;

5) клацаємо по списку «Цвет:», вибираємо з палітри значення «Синий»;

6) ставимо галочку біля параметра «Полужирный»;

7) у вікні форматування клацаємо по кнопці «ОК»;

8) не знімаючи виділення із заголовка договору, клацаємо по іконці вирівнювання по центру;

9) послідовно виділяємо фрагменти тексту з назвами підприємств («Стрим» і «Техснаб»);

10) виділивши текст, клацаємо стилусом по панелі інструментів на іконці з літерою «B» (робимо текст напівжирним);

11) виділяємо прізвища директорів підприємств та послідовно клацаємо стилусом спочатку по іконці з літерою «I», потім — по іконці з літерою «U». Виділений текст буде оформлено курсивом та виділено підкресленням. Результат роботи показано на рис. 9;

img 10

12) через меню «Файл → Сохранить как…» записуємо документ на диск. Я зберіг його на карті пам’яті в папці «Личные». Ім’я файлу — «Договор».

Тепер передаємо файл до програми MS Word. Для цього виконуємо такі дії:

1) підключаємо мобільний пристрій до настільного комп’ютера. Я вибрав спосіб підключення через шнур USB;

2) на мобільному пристрої викликаємо «Пуск → Настройка». У вікні на рис. 10 вибираємо закладку «Подключения» та клацаємо по іконці «Настройка USB». Відкриється вікно, як показано на рис. 11;

img 11

 

img 12

3) у цьому вікні перемикач «Настройка USB» ставимо в положення «Устройство хранения данных (карт-ридер)»;

4) у вікні на рис. 11 натискуємо на опцію «Применить». Тепер мобільний ПК можна побачити у пристроях настільного комп’ютера, як звичайну флешку;

5) через Провідник Windows копіюємо файл із мобільного пристрою до робочої папки настільного комп’ютера та відкриваємо його в програмі MS Word. Результат показано на рис. 12.

img 13

Висновок. Усі атрибути форматування, презентовані у Word Mobile, нормально сприйняла програма Word пакета MS Office.

Тепер виконаємо зворотну операцію. Для цього робимо такі дії:

1) відкриваємо документ «Договор» у програмі MS Word;

2) змінимо форматування документа. Причому зробимо це за допомогою стилів (меню «Формат → Стили и форматирование»). Фрагмент документа зі стильовим оформленням показано на рис. 13. У ньому всі терміни в лапках оформлено стилем «!Kod». Параметри цього стилю такі: шрифт «Courier New», розмір «8 пт. », колір «Красный»;

img 14

3) зберігаємо документ на диск;

4) за допомогою Провідника переносимо файл на мобільний пристрій;

5) відключаємося від настільного ПК та відкриваємо документ у програмі Word Mobile. Результат показано на рис. 14.

img 15

Висновок. Деякі формати Word Mobile показав неправильно. І це цілком зрозуміло: на моєму мобільному пристрої немає шрифту «Courier New», що використовується в стилі «!Kod». Тому Word Mobile зобразив текст шрифтом «Arial». Інші атрибути форматування Word Mobile показав правильно. Отже, у цілому результат можна вважати непоганим.

Але тепер виникає запитання: а що сталося зі стилями в документі? Чи зміг зберегти Word Mobile параметри стилів та стильове форматування? Щоб з’ясувати це, виконуємо такі дії:

1) коригуємо документ у програмі Word Mobile. Це можуть бути будь-які зміни. Нам важливий сам факт, що вони були. Я, наприклад, змінив колір напису «Україна, м. Харків» з чорного на сірий та виділив цей текст курсивом;

2) зберігаємо результат на диск мобільного пристрою;

3) переносимо документ до папки настільного комп’ютера. Відкриваємо його в MS Word і перевіряємо збереження стилів.

Важливо! Хоча роботу зі стилями не передбачено в програмі Word Mobile, усі стилі, їх параметри та форматування після імпортування документа з мобільного до настільного ПК збереглися. У цілому документ після зміни має вигляд, як показано на рис. 13.

Те саме можна сказати про такі об’єкти, як малюнки, таблиці, автофігури. З ними не можна оперувати в програмі Word Mobile. Але працювати з документом, де є такі елементи, можна! Word Mobile правильно покаже документ на екрані. Після передачі його до програми MS Word усі згадані об’єкти залишаться на місці. Щоправда, із цього правила є винятки.

Важливо! Якщо ви плануєте перенести документ із настільного комп’ютера до програми Word Mobile, не користуйтеся відступами від правої межі при оформленні абзаців. Процесор MS Word відлічує ці відступи від краю друкарського аркуша. А Word Mobile відлічує їх від межі екрана. Зазначивши відступ справа 3 — 4 см, у програмі Word Mobile ви ризикуєте побачити текст завширшки лише в кілька символів.

 

КОНТЕКСТНИЙ ПОШУК ТА ЗАМІНА

При роботі з документами важливу роль відіграє операція пошуку й заміни. Подивимося, як це реалізовано в програмі Word Mobile. Виконуємо такі дії:

1) у Word Mobile відкриваємо файл «

Договор» (рис. 14);

2) викликаємо «

Меню → Изменить → Найти и заменить…». Вікно набуде форми, як показано на рис. 15;

img 16

3) у полі «Найти:» вводимо рядок для контекстного пошуку. У прикладі це прізвище директора «Куш»;

4) натискуємо на кнопку «Найти». Word Mobile знайде заданий рядок та покаже його в тексті інверсним кольором. При цьому в нижній частині вікна Word Mobile з’явиться додаткова панель інструментів для продовження пошуку в документі (рис. 16);

img 17

5) на цій панелі натискуємо на опцію «Далее». Word Mobile повторить пошук та покаже наступне входження рядка до тексту документа;

6) клацаємо по кнопці із зображенням символу «х» на панелі пошуку та заміни (закриваємо її);

7) ще раз викликаємо контекстний пошук через «Меню → Изменить → Найти и заменить…»;

8) у вікні, як показано на рис. 15, клацаємо по кнопці «Заменить…». З’явиться додаткове поле «Заменить на:» (рис. 17);

img 18

9) уводимо до нього текст для заміни, наприклад «Петров»;

10) натискуємо на кнопку «Найти». Word Mobile виконає пошук і покаже перше входження зазначеного рядка до тексту документа (рис. 16). Але тепер на панелі будуть доступні додаткові кнопки «Заменить» і «Заменить все» (рис. 15);

11) клацаємо по кнопці «Заменить все». У всьому документі рядок «Куш» Word Mobile замінить рядком «Петров». Щоб зробити одну заміну лише для поточного входження, потрібно скористатися кнопкою «Заменить».

Операцію пошуку та заміни в програмі Word Mobile можна виконувати з урахуванням регістру, а також за цілими словами. Для цього передбачено відповідні прапорці у вікні пошуку на рис. 15.

Висновок. Інструмент пошуку та контекстної заміни в програмі Word Mobile є, але в мінімальному варіанті. Наприклад, при пошуку та заміні не можна використовувати шаблони, шукати з урахуванням форматування тощо. Проте для завдань, на які орієнтовано текстовий процесор мобільного ПК, його можливостей більше ніж досить. Принаймні вони дозволяють вирішити головну проблему при роботі з великим документом — швидко позиціонувати його на потрібному фрагменті тексту. При роботі з маленьким екраном КПК чи комунікатора це дуже актуально. А з відсутністю інших вишукувань, на мій погляд, цілком можна миритися.

 

ФОРМАТУВАННЯ ДОКУМЕНТІВ У WORD MOBILE

Меню форматування Word Mobile складається з двох пунктів: «

Шрифт…» і «Абзац…». З можливостями форматування символів ми вже працювали при підготовці тексту договору. Нагадаю, що тут можна вибрати гарнітуру (параметр «Шрифт:»), колір та розмір символів, а також указати такі атрибути форматування, як «Полужирный», «Курсив», «Подчеркнутый», «Выделенный», «Зачеркнутый». Як бачимо, параметрів небагато. Не можна, наприклад, задати міжсимвольний інтервал, увести надрядкові та підрядкові літери, змінити колір фону тощо. Звичайно, це обмежує можливості щодо форматування тексту в програмі Word Mobile. Але, повторюю, що для попередньої підготовки документів ці обмеження не принципові.

Секрет У програмі Word Mobile все-таки є можливість змінити колір фону в тексті документа. Для цього використовується параметр «Выделенный». Текст із таким форматуванням буде показано в документі на жовтому фоні.

Другий пункт меню форматування називається «

Абзац…». Вікно з параметрами форматування абзаців показано на рис. 18. Великої кількості параметрів тут не спостерігається. Засобів оформлення абзаців у Word Mobile небагато. Але найнеобхідніші можливості є. Так, у Word Mobile абзац можна вирівняти по лівому, правому краю чи по центру. За допомогою параметра «Список:» із декількох абзаців можна зробити перелічення. Група параметрів «Отступы» дозволяє створити відступи від країв екрана до межі абзацу. На мій погляд, для оформлення невеликих документів таких засобів вистачає.

img 19

Ми попрацювали з основними інструментами Word Mobile для підготовки документів. Подивимося, які додаткові можливості пропонує для роботи з текстом ця програма.

 

ІНШІ МОЖЛИВОСТІ WORD MOBILE

Основні операції з текстом у програмі Word Mobile ми виконали. Заглиблюватися у подробиці решти команд я не бачу великого сенсу. Цілком достатньо перелічити основні функції програми й дати невеликі коментарі.

Меню «

Файл» містить такі команди:

— «

Создать» — створює новий документ із параметрами за умовчанням;

— «

Сохранить как…» — зберігає документ у зазначеному місці на диску;

— «

Переимен./переместить» — переміщає файл до зазначеного місця на диску (вихідна копія при цьому видаляється);

— «

Вернуться к сохраненному» — відкриває останній збережений документ;

— «

Удалить» — видаляє поточний документ;

— «

Отправить по эл.почте…» — відправляє документ за допомогою e-mail (за умови, що на вашому мобільному пристрої настроєно обліковий запис електронної пошти);

— «

Передать…» — передає файл через інфрачервоний порт або Bluetooth на інший комп’ютер.

Меню «

Формат» ми вже розглянули. У ньому лише два пункти: «Шрифт…» і «Абзац…». Вони дозволяють відформатувати символи та абзаци документа.

Меню «

Сервис» пропонує бухгалтеру кілька корисних можливостей. Тут зосереджено такі можливості:

— «

Статистика» — показує в окремому вікні кількість символів і слів у документі;

— «

Вставить дату» — запроваджує до документа поточну дату, починаючи з позиції курсора;

— «

Параметры…» — відкриває вікно настройок програми Word Mobile. У цих настройках можна вибрати шаблон для новостворюваних документів («Новый документ», «Задачи», «Заметки о собрании» тощо). Тут також можна зазначити пристрій для збереження документів за умовчанням. Часто-густо це SD-карта. Останнім параметром у вікні є «Отображение в режиме списка:». Він може приймати одне з чотирьох значень: «Все известные файлы», «Файлы Word», «Файлы в формате RTF», «Обычные текстовые файлы». Залежно від значення цього параметра Word показуватиме у вікні Провідника відповідні типи документів.

Меню «

Изменить» складається з трьох пунктів. Ось їх призначення:

— «

Найти и заменить…» — починає процес контекстного пошуку та заміни в документі;

— «

Очистить» — видаляє виділений фрагмент тексту;

— «

Выделить все» — виділяє весь документ.

Крім перелічених, в основному меню є команди для скасування останніх дій («

Отменить», «Вернуть») і роботи з буфером обміну («Вырезать», «Копировать», «Вставить»).

Висновок.

Програма Word Mobile має хоча й невелике, але зручне та функціональне меню. А її можливості відповідають тим завданням, що характерні для мобільного пристрою.

 

РЕЖИМИ ПЕРЕГЛЯДУ У WORD MOBILE

Ці можливості закріплено за спеціальною кнопкою «

Посмотреть», що знаходиться в лівому нижньому куті вікна програми Word Mobile. Клацання по цій кнопці відкриває меню з трьох пунктів: «Панель инструментов», «Перенос по границе окна», «Масштаб». Клацання стилусом по будь-якому з цих пунктів уключає його. Повторне клацання відключає відповідну можливість. Подивимося, як це виглядає на практиці:

1) клацаємо стилусом по кнопці «

Посмотреть». З’явиться меню з трьох пунктів: «Панель инструментов», «Перенос по границе окна», «Масштаб». Ліворуч від пунктів «Панель инструментов», «Перенос по границе окна» можна побачити галочки. Це означає, що ці можливості за умовчанням уключено;

2) клацаємо по пункту «

Панель инструментов». Панель інструментів у нижній частині вікна зникне, документ Word займе весь екран;

3) знову клацаємо по кнопці «

Посмотреть», потім по пункту «Панель инструментов». Панель знову з’явиться на екрані;

4) клацаємо по іконці із зображенням клавіатури. Набираємо текст;

5) клацаємо по кнопці «

Посмотреть», вибираємо з меню пункт «Перенос по границе окна» (відключаємо роботу цього пункту). Word покаже документ без урахування реальних розмірів екрана. Права межа документа при цьому може вийти за межі вікна і стати невидимою;

6) клацаємо по пункту «

Масштаб». З’явиться додаткове меню з п’яти значень— «50 %», «75 %», «100 %», «150 %», «200 %». Клацання по будь-якому значенню змінить масштаб документа на екрані.

Це всі можливості Word Mobile щодо управління видами документа. Здається, що їх небагато, але водночас — цілком достатньо для організації зручної роботи.

 

Підбиваємо підсумки

Який же висновок напрошується після першого знайомства з Word Mobile? Перед нами — зручний інструмент для підготовки простих документів. Можливості його обмежені, їх не можна порівнювати з повноцінною офісною програмою. Але це не так принципово, як може здатися на перший погляд. На будь-яку проблему потрібно дивитися «від завдання». А завданням мобільного Word не є підготовка закінчених документів. Цей інструмент призначено для створення та редагування невеликих нотаток, тез, листів тощо, тобто для попередньої підготовки матеріалу, з яким можна буде продовжити роботу. Для таких цілей велика кількість функціональних можливостей не потрібна. Важливішою є сумісність даних при перенесенні документів з мобільного пристрою до настільного ПК і назад. І з цим завданням Word Mobile справляється добре.

На цьому ми завершимо перше знайомство з програмами Windows Mobile. А наступного разу на прикладах подивимося, що може запропонувати бухгалтеру Excel Mobile, причому зробимо основний наголос на можливостях вбудованих функцій та обробки даних цієї програми.

 

Успішної роботи! Чекаю ваших листів, пропозицій та зауважень на

bk@id.factor.ua , nictomkar@rambler.ru або на форумі редакції www.bk.factor.ua/forum.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі