Теми статей
Обрати теми

ДПАУ не заперечує проти «самопальних» програм звітності

Редакція БК
Стаття

ДПАУ не заперечує проти «самопальних» програм звітності

 

22 квітня на сайті «ЛІГАБІЗНЕСІНФОРМ» (

http://www.liga.net/conf/ic/?cid=425) відбулася інтернет-конференція начальника Управління інформатизації процесів оподаткування ДПАУ Петра Бессараба та начальника Управління масово-роз’яснювальної роботи і звернень громадян Тетяни Федорової на тему «Податкова звітність: права та обов’язки платників податків та органів ДПС України». Певні відповіді, особливо озвучені на цій конференції П. Бессарабом, на наш погляд, зацікавлять широкий загал платників податків.

Олексій КУЗНЄЦОВ

, консультант «Б & К»

 

1. ПРО НЕСТАНДАРТНІ ПРОГРАМИ ПІДГОТОВКИ ЗВІТНОСТІ

Відповідаючи на запитання про можливість подання електронної звітності, підготовленої за допомогою власних програмних розробок платників податків, П. Бессараб повідомив, що платники самостійно вибирають програми для формування та подання податкової звітності в електронному вигляді. За його словами, ДПАУ не визначає програмного забезпечення для подання податкової звітності в електронному вигляді; потрібно лише, щоб дотримувався формат, затверджений наказом ДПАУ від 12.02.2011 р.* № 90 «Про внесення змін до формату (стандарту) електронного документа звітності платників податків», і було проставлено ЕЦП. Від себе додамо, що новий формат електронної звітності, на відміну від колишнього, вимагає зазначення, за допомогою якого саме програмного продукту було створено звіт.

* Насправді — від 11.02.2011 р. (див. «Б & К», 2011, № 6).

 

2. ПРО ЗАПІЗНЕННЯ

Наступне запитання, що викликало загальний інтерес: чи вважається звітність, відіслана засобами телекомунікаційного зв’язку в останній день терміну подання, такою, що запізнилася, якщо вона надійшла до податкової наступного дня. Із цього приводу П. Бессараб процитував п. 3 розд. III Інструкції про подання електронної податкової звітності, затвердженої наказом ДПАУ від 10.04.2008 р. № 233, згідно з яким «

податкова звітність в електронному вигляді, отримана органами ДПС пізніше терміну, встановленого законодавством для податкової звітності, вважається поданою з порушенням терміну».

Про всяк випадок нагадаємо, що відповідно до

п. 4 розд. III цієї Інструкції приймання податкової звітності здійснюється з 9:00 до 18:00 щодня, крім вихідних, святкових та неробочих днів. При цьому квитанція про її прийняття надсилається платнику податків протягом двох годин у разі надходження звітності до 16:00, інакше — протягом перших двох годин наступного робочого дня. Отже, не зволікайте з відправленням декларацій.

 

3. ПРО ФІНАНСОВУ ЗВІТНІСТЬ

Один з учасників конференції запитав, як подавати до ДПІ фінансову звітність — в електронному чи паперовому вигляді? Відповідь була цілком передбачуваною: на думку податківців, фінансова звітність подається в тому самому вигляді, що й декларація цього підприємства з податку на прибуток. Отже, великі та середні підприємства роблять це в електронній формі в будь-якому разі, а малі — тільки якщо вони прийняли рішення здавати в електронній формі декларацію з податку на прибуток. Досі в цьому плані існувала деяка двозначність. Хоча п. 46.2 ПКУ вимагає здавання фінансової звітності «в порядку, передбаченому для подання податкової декларації», цю вказівку не можна вважати абсолютно чіткою, оскільки:

— по-перше, було не зовсім зрозуміло, чи включає в цьому випадку «порядок» відповідну «форму» (у 

Кодексі зустрічаються й такі вислови, як «у порядку та за формою», «у порядку і способом»);

— по-друге, існувала певна невизначеність щодо того, чи мається на увазі порядок подання декларації взагалі, чи саме той порядок, в якому подає декларацію конкретне підприємство.

Тепер ці питання, здається, знято.

 

4. ПРО РЕЄСТРАЦІЮ ПОДАТКОВИХ НАКЛАДНИХ

Цікавим є запитання про те, чи потрібно підприємству укладати договір з ДПІ про подання звітності в електронному вигляді, якщо подавати саму звітність в електронному вигляді підприємство не планує, але збирається реєструвати податкові накладні в Єдиному реєстрі. Відповідаючи на це запитання, П. Бессараб, зокрема, зауважив:

«Платник податків для подання податкової накладної до Єдиного реєстру податкових накладних в електронному вигляді засобами телекомунікаційного зв’язку має укласти договір про визнання електронних документів, а також провести обмін посиленими сертифікатами відкритих ключів, сформованими акредитованим центром сертифікації ключів, з органом ДПС, в якому він перебуває на обліку».

Решта відповідей скільки-небудь значного інтересу не становлять, оскільки вони є або досить очевидними, або, на жаль, відверто помилковими. Наприклад, в одній із реплік Т. Федорової фактично прозвучало твердження, ніби торішню помилку з податку на прибуток може бути виправлено тільки в декларації за I квартал 2011 року, а в декларації за II квартал — уже ні. Що, звичайно, категорично неправильно.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі