Теми статей
Обрати теми

Оновлення «1С:Бухгалтерії 8»: загальновиробничі витрати, Декларація з податку на прибуток та інші зміни

Редакція БК
Стаття

Оновлення «1С:Бухгалтерії 8»: загальновиробничі витрати, Декларація з податку на прибуток та інші зміни

 

Законодавці, крокуючи шляхом проб та помилок, усе шукають правильний напрямок для зближення бухгалтерського та податкового обліку, а ми в результаті маємо те, що маємо. Порядок податкового обліку загальновиробничих витрат у цьому році змінювався вже двічі. Згідно з останніми змінами, унесеними Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо вдосконалення окремих норм Податкового кодексу України» від 07.07.2011 р. № 3609 (далі — Закон № 3609), з 01.08.2011 р. загальновиробничі витрати все-таки включаються до собівартості виготовленої та реалізованої продукції.

Розробники оперативно відреагували на внесені зміни, випустивши для «1С:Бухгалтерії 8» реліз 1.2.3.5. Про останнє оновлення «1С:Бухгалтерії 8» і йтиметься у пропонованій статті.

Вероніка НЕКРАСОВА, консультант «Б & К»

 

Відповідно до Закону № 3609 загальновиробничі витрати (ЗВВ) належать до активів і включаються до собівартості виготовленої та реалізованої продукції. Їх облік в «1С:Бухгалтерії 8» ведеться в розрізі податкових призначень ПДВ. Як ви пам’ятаєте, у довіднику «Налоговые назначения» існують чотири види податкових призначень ПДВ, але для ЗВВ можна використовувати лише три, а саме:

— «Обл. НДС» — ЗВВ, призначені для виробництва продукції, що обкладається ПДВ;

— «Необл. НДС, любая хоз.» — ЗВВ, призначені для виробництва продукції, що не обкладається ПДВ, для використання в господарській діяльності;

— «Пропорц. обл. НДС» — ЗВВ, призначені для виробництва продукції, що обкладається та не обкладається ПДВ.

Ви, звичайно, можете вибрати в документі податкове призначення «Необл. НДС, нехоз», але програма не проведе документ і видасть повідомлення про помилку (рис. 1).

img 1

Господарські операції та документи в «1С:Бухгалтерії 8», в яких слід зазначати податкове призначення для ЗВВ, зібрано в таблиці.

Господарська операція

Документи

Чи потрібно вказувати податкове призначення ЗВВ

Придбання послуг загальновиробничого характеру

«Поступление товаров и услуг» та «Авансовый отчет»

Слід зазначати податкове призначення (рис. 1)

Списання матеріалів на загальновиробничі витрати

«Требование-накладная», «Списание товаров»

Не вказується, оскільки податкове призначення визначатиметься податковим призначенням матеріалів, що списуються

Надання внутрішніх послуг

«Отчет производства за смену»

Не вказується, оскільки воно визначається податковим призначенням виробництва послуг, яке зазначено в «Номенклатурной группе затрат» на закладці «Услуги»

 

Із коректним відображенням у податковому обліку ЗВВ пов’язані довідники «Способы отражения расходов по амортизации и улучшению ОС» та «Способы отражения зарплаты в учете». У довіднику «Способы отражения расходов по амортизации и улучшению ОС» може бути вказано податкове призначення ПДВ, що визначає податкове призначення витрат при нарахуванні амортизації та витрат на поліпшення ОЗ. Якщо в довіднику не зазначено податкове призначення ПДВ, то податкове призначення витрат при нарахуванні амортизації та витрат на поліпшення збігається з податковим призначенням самого ОЗ.

У довіднику «Способы отражения зарплаты в учете» податкове призначення вказується лише для заробітної плати загальновиробничого персоналу.

ЗВВ уключаються до собівартості виробленої продукції, товарів, послуг з 01.08.2011 р., а оновлення вийшло тільки 18.10.2011 р., і в документах, якими зареєстровано ЗВВ за цей період (з 01.08.2011 р. по день, в якому ви оновите програму), податкове призначення для ЗВВ не вказано. Отже, ці документи потрібно перепровести.

Для перепроведения документів можна скористатися спеціальною обробкою, запустити яку можна таким чином: зайдіть до меню «Справка Дополнения к описанию», у вікні «Обновление информационной базы», що відкрилося, натисніть на кнопку «Вывести описание обновлений». В описі змін, що відбулися, ви побачите посилання «Запустить обработку Изменение налогового назначения ОПЗ». Клацніть по ньому мишкою, і перед вами з’явиться вікно «Перепроведение документов по счету ОПЗ» (рис. 2).

img 2

Порада Після закінчення роботи обробки перевірте податкове призначення по дебету рахунка 91 у первинних документах.

 

РОЗПОДІЛ ЗВВ

Починаючи з 01.08.2011 р. загальновиробничі витрати в податковому обліку розподіляються в собівартості продукції, робіт, послуг. При розподілі враховуються податкові призначення витрат, що відбувається таким чином:

— ЗВВ податкового призначення «Обл. НДС» розподіляються на вартість продукції та незавершеного виробництва (НЗВ) того самого податкового призначення;

— ЗВВ податкового призначення «Необл. НДС, любая хоз.» розподіляються на вартість продукції та НЗВ того самого податкового призначення;

— ЗВВ податкового призначення «Пропорц. обл. НДС» розподіляються на вартість усієї продукції та НЗВ організації незалежно від їх податкового призначення.

У зв’язку зі змінами, що відбулися, прапорець «Не распределять в БУ общепроизводственные затраты в себестоимость продукции» у настройках облікової політики втрачає сенс.

Відповідно до п. 16 П(С)БО 16 постійні ЗВВ розподіляються в собівартості продукції, робіт, послуг і незавершеного виробництва в межах нормальної потужності. Нерозподілені (наднормативні) постійні ЗВВ відносяться на собівартість реалізованої продукції, робіт, послуг (рахунок 90). Настройки облікової політики «Налоговое назначение нераспределенных постоянных ЗВВ» визначають податкове призначення таких витрат (рис. 3). За умовчанням витрати мають податкове призначення «Нехоз.», тобто не визнаються в податковому обліку.

img 3

Важливо! Розробники рекомендують підприємствам, що здійснюють розподіл постійних ЗВВ між рахунками 23 і 90, отримати індивідуальне податкове роз’яснення щодо права визнання нерозподілених постійних ЗВВ у податковому обліку.

 

ФОРМУВАННЯ ДЕКЛАРАЦІЇ З ПОДАТКУ НА ПРИБУТОК

Перед формуванням Декларації з податку на прибуток в «1С:Бухгалтерії 8» потрібно провести документ «Расчет коэффициентов для заполнения Приложения СВ к Декларации о прибыли». Починаючи з документа за III квартал 2011 року в розрахунку беруть участь як статті прямих виробничих витрат, так і статті розподілених ЗВВ.

Документ заповнюється автоматично з урахуванням оборотів по дебету рахунка 23. До уваги беруться лише загальновиробничі витрати, розподілені починаючи із серпня 2011 року. Після проведення документа можна розпочати заповнення Декларації з податку на прибуток.

При автоматичному заповненні Декларації з податку на прибуток програма перевірить коректність ведення обліку та в разі виявлення помилок видасть повідомлення про них (рис. 4). Щоб отримати детальнішу інформацію про помилку, двічі клацніть по пункту у вікні «Ошибки и предупреждения по ведению налогового учета (тех. анализ)».

img 4

Порада Автоматичну перевірку можна відключити, поставивши у формі Декларації прапорець напроти опції «Не формировать тех. анализ при заполнении», але дуже не рекомендуємо користуватися цією можливістю.

Що стосується відображення ЗВВ у Декларації з податку на прибуток, то починаючи із серпня ЗВВ, розподілені в собівартості реалізованої продукції (робіт, послуг), відображаються в рядку «05.1.16 Прочие прямые затраты» Додатка СВ. Розшифровку цих витрат можна побачити на закладці «Справка». ЗВВ, нараховані за квітень — липень 2011 року, буде відображено в Додатку ЗВ.

Важливо! Заповнення таблиць 1 і 3 Додатка АМ з урахуванням розподілених ЗВВ на сьогодні не врегульовано. Тому при заповненні додатків АМ та СВ розробники рекомендують користувачам отримати індивідуальне податкове роз’яснення і вже залежно від отриманого роз’яснення коригувати автоматично заповнену Декларацію.

В описі оновлення розробники розповіли про те, як тепер в «1С:Бухгалтерії 8» організовано облік заповнення додатків АМ і СВ.

«…У таблиці 1 Додатка АМ сума амортизації необоротних активів, віднесена до загальновиробничих витрат і розподілена в собівартості продукції (робіт, послуг), показується в колонці 6 та переноситься до рядка 05.1.3 Додатка АМ. Сума поліпшення ОЗ, віднесена до загальновиробничих витрат у періоді квітень — липень 2011 року, уключається до стовпця 7 таблиці 3 Додатка АМ і рядка 06.1.2 Додатка ЗВ.

У таблиці 3 Додатка АМ сума поліпшення ОЗ, віднесена до загальновиробничих витрат і розподілена в собівартості продукції (робіт, послуг), не показується. Ця сума включається до загальної суми поліпшень (колонка 5 таблиці) і рядка 05.1.16 Додатка СВ, а також до розшифровки цього рядка на закладці «Справка».

Важливо! В екранній формі Декларації показник розшифровується в окремому стовпці «Загальновиробничі витрати у складі собівартості» таблиці 3 Додатка АМ. Цю колонку призначено лише для перевірки сум, уключених до Декларації. До друкованої форми та форми вивантаження у форматі ДПСУ (xml) Декларації, що подаються до ДПСУ, стовпець не включається.

Сума поліпшення ОЗ, віднесена до загальновиробничих витрат у періоді квітень — липень 2011 року, уключається до стовпця 6 таблиці 3 Додатка АМ і рядка 06.1.5.2 Додатка ЗВ»

 

Повернення авансів, виданих ТА отриманих до 01.04.2011 р.

У пропонованому оновленні реалізували сторнування доходів (витрат) у разі повернення авансів, отриманих (виданих) до 01.04.2011 р. Для того щоб провести операцію сторнування в документі «Платежное поручение исходящее» з видом операції «Возврат денежных средств покупателю», потрібно поставити прапорець напроти опції «Возврат аванса до 01.04.2011» і вказати суму доходів, що сторнуються (рис. 5). У документі також слід зазначити статтю доходів, до якої буде «прикріплено» статтю Декларації з податку на прибуток.

img 5

Важливо! Оформляючи операцію повернення авансів, отриманих до 01.04.2011 р. в іноземній валюті, зазначають суму доходів у гривні, перераховану за курсом НБУ на дату повернення.

Подібно до цього оформляють операції повернення авансів від постачальників. У документі «Платежное поручение входящее» з видом операції «Возврат денежных средств поставщиком» у разі повернення авансу, виданого до 01.04.2011 р., потрібно включити прапорець «Возврат аванса до 01.04.2011» і вказати суму витрат, що сторнуються, та статтю витрат.

 

ЗМІНИ В РОЗРАХУНКУ ЗАРОБІТНОЇ ПЛАТИ

Згідно із Законом № 3609 до програми було внесено зміни щодо обліку ПДФО. Для ПСП на кожну дитину пп. «а» і «б» п.п. 169.1.3 ПКУ знову використовується збільшення порога застосування пільги кратно кількості дітей.

База оподаткування при нарахуванні доходів у вигляді винагороди за договорами ЦПХ визначається як сума доходу, зменшена на суму ЄСВ. Наявність та розмір податкової соціальної пільги при цьому не враховуються.

Також з 01.10.2011 р. відповідно до Закону України «Про заходи щодо законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи» від 08.07.2011 р. № 3668-VI збільшено максимальну базу обкладення ЄСВ.

 

У статті ми розглянули лише зміни, що відбулися в програмі, докладніше про заповнення Декларації з податку на прибуток читайте в наступних номерах. Успіхів у роботі!

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі