Теми статей
Обрати теми

Інвентаризація-2011 в «1С:Бухгалтерії 8»

Редакція БК
Стаття

Інвентаризація-2011 в «1С:Бухгалтерії 8»

 

img 1

Головною темою цього номера є проведення інвентаризації у 2011 році, що минає, та відображення її результатів в обліку. Давайте пригадаємо, які документи в «1С:Бухгалтерії 8» використовують для формування інвентаризаційних відомостей та за допомогою яких документів можна відобразити виявлені в процесі інвентаризації надлишки та нестачі.

Ганна САРАЄВА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Для всіх документів інвентаризації в «1С:Бухгалтерії 8» працює один і той самий принцип. Створивши документ, у ньому потрібно заповнити шапку, указати дату, організацію, в якій проводять інвентаризацію, та місце зберігання активів (рис. 1). Для автоматичного заповнення табличної частини документа інформацією про залишки за даними бухгалтерського обліку призначено кнопку «Заполнить». Зберігши документ, можна роздрукувати інвентаризаційний опис та починати звіряти дані обліку з фактичною наявністю.

img 2

Важливо! Документи інвентаризації проводок не формують. Усі дії з відображення результатів інвентаризації оформляються іншими документами програми.

Кожний документ інвентаризації містить закладку «Дополнительно» — у ній указують членів комісії для складання друкованої форми. Заповнювати реквізити цієї закладки можна двома способами. Перший — у кожному реквізиті вказувати члена комісії шляхом вибору значення з довідника «Сотрудники организаций». Другий спосіб дозволяє заповнити всі реквізити закладки двома клацаннями мишки:

1. Натиснути кнопку «Выбрать состав комиссии».

2. З регістра відомостей «Состав комиссий» вибрати потрібну комісію.

Єдине, що в цьому випадку необхідно зробити, так це заздалегідь заповнити регістр відомостей «Состав комиссий».

 

ІНВЕНТАРИЗАЦІЯ ЗАПАСІВ

В «1С:Бухгалтерії 8» для відображення операції інвентаризації на складі будь-якого типу, будь-то оптовий, роздрібний склад чи просто неавтоматизована торговельна точка, призначено документ «Инвентаризация товаров на складе».

Важливо! Функція «Заполнить по остаткам на складе» працює тільки у випадку, якщо на підприємстві ведеться складський облік, тобто в настройках параметрів обліку встановлено прапорець напроти «Вести складской учет».

У табличній частині документа у графі «Учет. количество» відображається облікова кількість ТМЦ, і записи в цій графі не можна змінити, оскільки вона не доступна для редагування. Для відображення фактичної кількості ТМЦ призначено графу «Количество». А нестачі та надлишки відображаються в графі «Отклонение», яка заповнюється автоматично. Нестачі відображаються зі знаком «-», а надлишки — зі знаком «+» (рис. 2).

img 3

Відхилення, виявлені в результаті інвентаризації, оформляються документами «Оприходование товаров» та «Списание товаров». Обидва ці документи найзручніше вводити на підставі документа інвентаризації.

Оскільки механізм обліку доходів та витрат у податковому обліку в «1С:Бухгалтерії 8» було докорінно змінено, у закладці «Товары» документа «Оприходование излишков» з’явився новий реквізит «Сумма НУ». У цьому реквізиті вказують суму, яку потрібно відобразити в податковому обліку. У закладці «Счета учета» вказують рахунок, за яким слід відобразити дохід, та аналітику за цим рахунком (рис. 3).

img 4

Як ви пам’ятаєте, у програмі працює механізм відстежування «цільового» використання активів. Тому будьте уважними при заповненні документа «Списание товаров». Так, якщо ТМЦ було придбано з «цільовим» призначенням «Обл. НДС», списати їх на використання в негосподарській діяльності можна тільки після змінення для них виду податкового призначення. Ця операція оформляється за допомогою документа «Изменение налогового назначения запасов».

 

ІНВЕНТАРИЗАЦІЯ РОЗРАХУНКІВ З КОНТРАГЕНТАМИ

Інвентаризацію розрахунків з контрагентами можна оформити документом «Инвентаризация расчетов с контрагентами» (рис. 4), у ньому залишки дебіторської та кредиторської заборгованостей вказуються на окремих закладках.

img 5

За допомогою кнопки «Заполнить» у командній панелі табличної частини на закладках «Дебиторская задолженность» та «Кредиторская задолженность» табличні частини заповнюються обліковими даними. Уся заборгованість при цьому вважається підтвердженою контрагентами. За наявності непідтвердженої заборгованості або заборгованості, строк позовної давності за якою закінчився, така заборгованість має зазначатися у відповідних колонках табличних частин уручну.

За допомогою настройок на закладці «Счета учета» можна вручну вказати рахунки, за якими слід проводити інвентаризацію.

Якщо в результаті інвентаризації розрахунків було виявлено заборгованість, за якою закінчився строк позовної давності, списати її можна документом «Корректировка долга», операція «Списание безнадежной задолженности» (рис. 5). При списанні заборгованості в документі потрібно вказувати податкове призначення таке саме, як було зазначено при формуванні заборгованості. Організації — платники податку на прибуток при списанні безнадійної дебіторської заборгованості сторнують у податковому обліку доходи від продажів та собівартість продажів. Суму собівартості, яку потрібно сторнувати в податковому обліку, указують на закладці «Дебиторская задолженность».

img 6

Особливо цікавою є закладка «Счета учета», тут вказують бухгалтерські рахунки та статті витрат (доходів), що виникають при списанні заборгованості. Крім того, за допомогою прапорця «Списывать дебиторскую задолженность из резерва сомнительных долгов» можна визнати в податковому обліку витрати на створення резерву сумнівних боргів у сумі списаної безнадійної дебіторської заборгованості. При цьому в бухгалтерському обліку заборгованість списується за рахунок резерву (без нарахування витрат), а в податковому обліку визнаються витрати в сумі списаної заборгованості.

Якщо включити прапорець «Начислять резерв сомнительных долгов», буде нараховано резерв на суму списаної заборгованості.

 

ІНВЕНТАРИЗАЦІЯ ОСНОВНИХ ЗАСОБІВ та НЕМАТЕРІАЛЬНИХ АКТИВІВ

Отримати дані для проведення інвентаризації ОЗ та (НМА) можна за допомогою документів «Инвентаризация ОС» (рис. 6) та «Инвентаризация НМА».

img 7

Результати інвентаризації ОЗ можна оформити такими документами:

— «Ввод в эксплуатацию ОС» — зарахування на баланс виявлених надлишків ОЗ;

— «Списание ОС» — списання ОЗ, яких не вистачає;

— «Перемещение ОС» — зміна місцезнаходження ОЗ, щодо яких у результаті інвентаризації виявлено нестачу в одному підрозділі та надлишок у іншому.

У кожному з цих документів виділено окремі колонки для зазначення сум та параметрів податкового обліку ОЗ.

Результати інвентаризації НМА можна оформити такими документами:

— «Принятие к учету НМА» — зарахування на баланс виявлених надлишків НМА;

— «Списание НМА» — списання НМА, яких не вистачає.

У цих документах також виділено окремі колонки для зазначення сум та параметрів податкового облік НМА.

 

Якщо у вас виникнуть запитання щодо роботи з документами, якими відображають в обліку результати інвентаризації, пишіть нам на адресу bk@factor.ua.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі