Теми статей
Обрати теми

Заміна посилань іменами

Редакція БК
Відповідь на запитання

Заміна посилань іменами

 

Вітаю всіх працівників «Б & К»! У мене таке запитання. Створюючи таблиці в програмі Excel, я часто користуюся іменованими діапазонами. Це — дуже зручний інструмент, але є одна проблема. Якщо імена коміркам присвоїти завчасно, то при написанні формули Excel підставить ці імена автоматично. Інша справа, коли формула вже готова. У цьому випадку після створення нового імені комірки формули залишаються без змін. І для того щоб скористатися всіма перевагами іменованих діапазонів, усю таблицю доводиться коригувати вручну. Підкажіть, що можна зробити в такому разі? Наперед завдячую.

С. І. Ковальов, бухгалтер, м. Харків

Відповідає

Микола КАРПЕНКО, канд. техн. наук, доцент кафедри прикладної математики та інформаційних технологій Харківської національної академії міського господарства

 

Рішення проблеми, звісно, існує. Причому автоматичну підстановку імен можна виконати в будь-якій версії програми Excel. Я покажу, як це зробити в Excel 2003 та Excel 2010.

 

Автоматична підстановка імен в Excel 2003

Для прикладу скористаємося таблицею, зображеною на рис. 1. У ній чотири колонки: найменування товарів та три ціни — роздрібна, дрібнооптова й оптова. Роздрібну ціну (колонка «

Цена розн.») наведено як число.

img 1

Дрібнооптову та оптову ціну підраховано за формулою з урахуванням знижки. Розмір знижки для дрібнооптової ціни знаходиться в комірці «D1». Знижка для оптових покупців знаходиться в комірці «D2». Таким чином, дрібнооптову ціну для товару «Printer Canon pixma ip1900» (комірка «C5») підрахуємо за формулою: «=B5-B5*$D$1». Оптова ціна цього товару (комірка «D5») має такий вигляд: «=B5-B5*$D$2». Ці формули скопійовано на всю висоту таблиці. Наше завдання — спочатку присвоїти коміркам «D1» і «D2» імена, а потім поширити ці імена на всі формули таблиці. Виконуємо такі дії:

1) виділяємо блок «C1:D2»;

2) викликаємо «Вставка → Имя → Создать…». Відкриється вікно, як на рис. 2;

img 2

3) вибираємо варіант «в столбце слева»;

4) натискаємо на «ОК».

Імена створено. Тепер комірка «D2» має назву «Скидка_МО», а комірка «D3» — «Скидка_Опт.». Ці назви Excel присвоїв автоматично, узявши їх з комірок «С1» і «С2». Дивимося, що сталося з формулами. Клацаємо по комірці «C5». У рядку формул, як і раніше, бачимо вираз «=B5-B5*$D$1». Отже, імена коміркам ми присвоїли, однак на формули ці імена не вплинули. Виконуємо такі дії:

1) залишаючись на поточному листі, викликаємо меню «Вставка → Имя → Применить…». Відкриється вікно «Применение имен», як на рис. 3. У цьому вікні вже показано два імена для діапазонів комірок;

2) утримуючи натисненою клавішу «Shift», виділяємо обидві назви діапазонів. У деяких випадках цього робити не потрібно, оскільки Excel сам виділить усі доступні діапазони;

3) у вікні «Применение имен» натискаємо на «ОК»;

4) стаємо на комірку «C5». У ній бачимо формулу «=B5-B5*Скидка_МО»;

5) стаємо на комірку «D5». Тепер у ній записано вираз «=B5-B5*Скидка_Опт.». Excel відкоригував формули, замінивши адреси зі знижками на імена відповідних комірок.

img 3

 

Автоматична підстановка імен в Excel 2010

Подивимося, який вигляд має заміна адрес їх іменами в програмі Excel 2010. Скористаємося таблицею з попереднього прикладу (рис. 1). Вважатимемо, що імена в ній ще не створено. Тому спочатку виконуємо такі дії:

1) виділяємо блок «

C1:D2»;

2) клацаємо по меню «

Формулы»;

3) у групі «

Определенные имена» клацаємо по іконці «Создать из выделенного». Відкриється вікно, аналогічне зображеному на рис. 2;

4) у ньому вибираємо варіант «

в столбце слева»;

5) натискаємо на «

ОК». Імена коміркам ми присвоїли.

Як і в попередньому випадку, формули поки що залишилися без змін. Щоб замінити у них посилання на іменовані діапазони, виконуємо такі дії:

1) на стрічці «

Вставить» у розділі «Определенные имена» клацаємо по іконці «Присвоить имя». Відкриється меню, як на рис. 4;

img 4

2) у цьому меню вибираємо варіант «Применить имена…». Excel проаналізує формули та замінить у них посилання іменами діапазонів.

Важливо! Заміну посилань на іменовані діапазони Excel здійснює в межах одного робочого листа.

Ось коротко основні прийоми для заміни посилань іменами діапазонів у програмі Excel.

 

Чекаю ваших запитань, зауважень та пропозицій на

bk@id.factor.ua або nictomkar@rambler.ru . Успішної роботи!
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі