Теми статей
Обрати теми

Декларація з податку на прибуток за III квартал 2011 року

Редакція БК
Стаття

Декларація з податку на прибуток за III квартал 2011 року

 

Третій квартал дуже швидко минув, і знову настав час складати декларацію з податку на прибуток за III квартал 2011 року. На жаль, повністю автоматизовано скласти її в програмі «1С:Підприємство» версії 7.7, як і раніше, не вдасться.

У цій статті розглянемо алгоритм закриття звітного періоду, а також перевірочні операції, які повинен здійснити бухгалтер для правильного формування декларації.

Юлія КАМІНСЬКА

, консультант «Б & К»

 

Формування електронної декларації з податку на прибуток

Регламентований звіт «

Декларация о прибыли (квартальная форма)» знаходиться в меню «Отчеты — Регламентированные отчеты».

Програмою передбачено як автоматичне заповнення цього звіту (за допомогою натиснення в меню клавіші «

Заполнить»), так і можливість ручного коригування рядків декларації (якщо зняти прапорець у полі «Автоматический расчет»). Однак, на жаль для бухгалтерів, розробники «1С» ще не змогли повністю усунути помилки, пов’язані з автоматичним заповненням декларації. Через це більшість рядків, як і раніше, потрібно буде заповнювати в ручному режимі.

Звертаємо вашу увагу на те, що перед складанням електронної декларації з прибутку бухгалтер повинен в обов’язковому порядку здійснити такі процедури, що впливають на податковий облік:

1. Провести перевірку позначок на видалення з метою уникнення помилкового видалення документів, а також перепроведення документів для відновлення послідовності проведення.

2. Нарахувати податки і збори та перевірити правильність їх віднесення на відповідні рахунки бухгалтерського та податкового обліку, а також відповідні субконто.

3. Провести списання та переоцінку запасів і МШП, нормування витрат на ПММ.

4. Нарахувати амортизацію основних засобів та нематеріальних активів.

5. Перевірити ув’язку субконто статей бухгалтерських витрат зі статтями податкової декларації.

6. Виключити з витрат суми витрат, які не пов’язані з господарською діяльністю підприємства.

7. Провести розподіл накопичених у податковому обліку сум модернізації та поліпшення основних засобів між балансовою вартістю та податковими витратами.

8. Нарахувати проценти за користування кредитами та позиками в національній та іноземній валютах.

9. Перевірити, щоб до програми було внесено валютні курси на дату проведення розрахунків та дату закриття періоду.

10. Провести переоцінку валюти в разі, якщо підприємство здійснює валютні операції.

11. Провести остаточні калькуляції (розрахунок та коригування собівартості продукції (послуг)), якщо протягом кварталу складалися попередні калькуляції.

12. Здійснити автоматичне закриття податкового періоду.

 

Алгоритм самоперевірки

Розглянемо докладно алгоритм дій бухгалтера для самоперевірки результатів податкового обліку, складеного згідно з нормами ПКУ, за III квартал 2011 року.

По-перше, необхідно перевірити, щоб усі статті доходів та витрат були «прив’язані» до правильних субконто. Для цього потрібно проаналізувати кожну «видаткову» та «прибуткову» оборотно-сальдову відомість щодо «прив’язки» видів доходів та витрат до довідника «

Статьи налоговых деклараций» (рис. 1).

img 1

По-друге, як і при складанні декларації з прибутку за III квартал 2011 року, рекомендуємо перевірити ще раз операції, за якими передоплата за товар відбулася до 01.04.2011 р., а відвантаження — після 01.04.2011 р. Для цього необхідно проаналізувати дані субрахунку 6811 «Розрахунки за авансами одержаними (у національній валюті)» або кредит субрахунку 361 «Розрахунки з вітчизняними покупцями» щодо наявності таких передоплат станом на 31.03.2011 р. Крім цього, потрібно проаналізувати дані рахунка ВД за I квартал 2011 року, щоб переконатися в тому, що ці передоплати було включено до валових доходів підприємства.

Так, відповідно до абз. 1 п. 7 підрозд. 4 розд. XX ПКУ за товарами (результатами робіт, послуг), відвантаженими (наданими) після 01.04.2011 р., у частині вартості таких товарів (результатів робіт, послуг), сплаченої у вигляді авансів (передоплати) до цієї дати, у тому числі в періоді перебування на спрощеній системі оподаткування, податковий дохід не визначається, оскільки до 01.04.2011 р. був визначений як валовий дохід.

Для цього слід проаналізувати дані дебету субрахунку 361 «Розрахунки з вітчизняними покупцями» щодо покупців у розрізі рахунків та договорів, за якими було здійснено таке відвантаження.

За цими операціями валовий дохід від продажу товарів було відображено за датою першої події або за відвантаженням (у випадку з неплатником податку на прибуток). Отже, у разі отримання оплати в рахунок таких операцій податковий дохід не визнаватиметься.

Крім того, необхідно перевірити аналогічні операції в частині податкових витрат. Так, відповідно до п. 7 підрозд. 4 розд. ХХ ПКУ, якщо товари (роботи, послуги) отримані (виконані, надані) після 01.04.2011 р. та оплачені у вигляді авансів до 01.04.2011 р., при цьому такі аванси було включено до складу валових витрат, їх вартість не може бути віднесена на податкові витрати. Для цього необхідно проаналізувати дані рахунка «ВР» за попередні податкові періоди, а також субрахунку 6811 «Розрахунки за авансами одержаними (у національній валюті)» та субрахунку 631 «Розрахунки з вітчизняними постачальниками».

Якщо передоплату станом на 01.04.2011 р. було здійснено на користь неплатника податку на прибуток, то після 01.04.2011 р. підприємство може віднести вартість товару на податкові витрати за датою їх реалізації, крім випадку, коли постачальником є фізична особа — підприємець — платник єдиного податку.

По-третє, якщо отримання товару відбулося до 01.04.2011 р., а оплату здійснено у III кварталі 2011 року. У цій ситуації в податковому обліку вартість товару було включено до складу валових витрат, а також було сформовано його балансову вартість за п. 5.9 Закону про податок на прибуток від 22.05.97 р. № 283/97-ВР. Здійснення оплати за товар не відображається в податковому обліку за правилами ПКУ. У разі реалізації такого товару одночасно з визнанням податкового доходу в обліку визнається податкова витрата в сумі його собівартості.

По-четверте, необхідно проаналізувати ситуації, коли одержання передоплати за товар відбулося до 01.04.2011 р., а передоплата за товар постачальнику, отримання товару та його відвантаження — у III кварталі 2011 року. Отже, суму передоплати, одержаної до 01.04.2011 р., було включено до валових витрат згідно із Законом про податок на прибуток. За нормами п. 7 підрозд. 4 розд. ХХ ПКУ не включається до доходу вартість товарів, оплата за які відбулася до 01.04.2011 р. Тому після 01.04.2011 р. її не може бути включено до доходу в податковому обліку. Крім того, згідно з п. 138.4 ПКУ витрати, що формують собівартість реалізованих товарів (робіт, послуг), визнаються витратами того звітного періоду, в якому визнано дохід від їх реалізації. У зв’язку з цим вартість товарів не може бути включено до податкових витрат.

По-п’яте, виробники готової продукції повинні проаналізувати операції, за якими виготовлення продукції відбулося до 01.04.2011 р., а реалізація — у III кварталі 2011 року. У такій ситуації вартість продукції до 01.04.2011 р. була відображена в податковому обліку, а вартість матеріалів та послуг сторонніх організацій було віднесено на валові витрати, а також сформовано балансову вартість готової продукції відповідно до п. 5 .9 Закону про податок на прибуток. У разі реалізації готової продукції одночасно з визнанням податкового доходу підприємство має право відобразити податкові витрати, що дорівнюють собівартості продукції за вирахуванням загальновиробничих витрат. Згідно з вимогами п. 138.8 ПКУ собівартість виготовленої та реалізованої продукції (робіт, послуг) складається тільки з прямих матеріальних витрат, прямих витрат на оплату праці, амортизації, вартості придбаних послуг.

Ще одним моментом, що заслуговує на увагу, є проведення повернення товарів, придбаних до 01.04.2011 р., у III кварталі 2011 року.

Згідно з п. 140.2 ПКУ, якщо після продажу товарів, виконання робіт, надання послуг відбувається будь-яка зміна суми компенсації їх вартості, у тому числі перерахунок при поверненні проданих товарів або права власності на такі товари (результати робіт, послуг) продавцю, платник-продавець та платник-покупець здійснюють відповідний перерахунок доходів або витрат (балансової вартості основних засобів) у звітному періоді, в якому відбулася така зміна суми компенсації. При цьому в п. 1 підрозд. 4 розд. XX ПКУ зазначено, що положення розд. III ПКУ застосовуються при розрахунках з бюджетом, починаючи з доходів та витрат, отриманих та здійснених з 01.04.2011 р. Отже, щодо цієї ситуації відносно дій підприємства немає чітких норм законодавства, а також офіційних роз’яснень органів ДПС України, і підприємству залишається тільки чекати рішення податкової служби з цього питання.

Після завершення перелічених «перевірочних» операцій бухгалтер може спробувати здійснити автоматичне заповнення декларації. Однак ми вважаємо, що декларацію з прибутку за III квартал 2011 року підприємству частково доведеться заповнювати вручну. Ручного коригування, зокрема, потребують:

— собівартість придбаних (виготовлених) та реалізованих товарів (робіт, послуг);

— інші витрати.

Важливо! Щоб правильно заповнити додаток СВ до декларації, підприємству доведеться зробити спеціальні розрахунки в Excel та самостійно визначити конкретний перелік та склад статей калькулювання собівартості їх робіт (послуг), а потім уручну додавати суму в декларацію.

Щоб підкоригувати або заповнити порожні поля додатків і самої декларації, необхідно зняти прапорець у полі «

Автоматический расчет» (рис. 2).

img 2

 

БУХГАЛТЕРу НА ЗАМІТКУ

На жаль, сьогодні бухгалтерам досить складно звірити правильність даних бухгалтерського та податкового обліку, оскільки облікові регістри програми «1С» не дозволяють коректно та легко провести таку звірку. А на дані за позабалансовими рахунками, які начебто повинні відображати суми різниць між бухгалтерським та податковим обліком, ми не рекомендуємо повністю покладатися.

Щоб полегшити процес самоперевірки, рекомендуємо розробити звіт-звірку, приблизну форму якого наведено на рис. 3 і 4. Такий звіт не лише допоможе порядково перевірити суми податкових розрахунків, які відображаються в декларації, а й дозволити розшифрувати та пояснити правильність податкових різниць, що виникають між податковим та бухгалтерським обліком.

img 3

 

img 4

 

ЕКСКУРС у НЕДАЛЕКЕ МАЙБУТНЄ…

У зв’язку з тим, що нова форма декларації з податку на прибуток підприємства на ділі виявилася досить заплутаним та складним документом не лише для пересічного бухгалтера, а й для розробників супутнього програмного забезпечення, яким так і не вдалося виправити всі помилки при автоматичному розрахунку декларації навіть через звітний квартал, Міністерство фінансів України вирішило виправити ситуацію, що склалася, розробивши проект наказу «Про затвердження форми податкової декларації з податку на прибуток підприємства», який має внести істотні зміни до поточної декларації, зокрема спростити її.

Проектом наказу передбачається комплексне вдосконалення та спрощення форми податкової декларації з податку на прибуток підприємства шляхом уточнення показників і зменшення кількості додатків.

Таким чином, на думку фахівців Мінфіну, буде забезпечено спрощення податкової декларації та її точнішу відповідність нормам законодавства. Це має значно скоротити трудовитрати на заповнення декларації. Оскільки цей проект все ще перебуває на розгляді, а III квартал 2011 року вже закінчився, то в разі затвердження зазначеного

проекту для здавання декларації за новою формою за III квартал 2011 року у розробників програмного забезпечення практично не залишиться часу для коректної реалізації внесених змін (зокрема, зміни методики автоматизованого заповнення рядка декларації). З цього випливає, що бухгалтерам, які не встигли скласти та здати такий звіт за старою формою, знову доведеться робити його в Excel, причому повністю.

 

Якщо затвердження проекту відбудеться, єдиним логічним рішенням, на наш погляд, буде продовження строків здавання декларації. Про подальшу долю змін у податковому законодавстві ми проінформуємо вас в одному з наступних випусків нашого видання.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі