Теми статей
Обрати теми

Податковий облік придбання ТМЦ та послуг в «1С:Бухгалтерії 8»

Редакція БК
Стаття

Податковий облік придбання ТМЦ та послуг в «1С:Бухгалтерії 8»

 

img 1

З недавнього часу в організації податкового обліку в «1С:Бухгалтерії 8» відбулися глобальні зміни. Це пов’язане з набуттям чинності розділом III Податкового кодексу. Розберемося разом з новими механізмами роботи програми та розглянемо її особливості при відображенні операцій купівлі ТМЦ і послуг.

Ганна САРАЄВА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

ЗМІНИ У ПЛАНІ РАХУНКІВ

Для багатьох стала несподіванкою відмова від ведення спеціальних рахунків щодо податкового обліку в програмі. Так, виконавши команду «

Операции → Планы счетов», у вікні, що відкрилося, ви побачите, що навпроти опції «Налоговый план счетов» стоїть позначка «Не используется» (рис. 1). Чому цей план рахунків просто не видалили з програми? Адже ми б тоді не втратили всі дані на рахунках податкового обліку, накопичені на них до 01.04.2011 р.

img 2

Сьогодні для цілей податкового обліку задіяно рахунки бухгалтерського плану рахунків із включеною ознакою «Налоговый учет». Цю ознаку включено для всіх субрахунків 7-го, 8-го та 9-го класів рахунків, а також для деяких субрахунків 1-го та 2-го класу рахунків (рис. 2).

img 3

Інформація на рахунках 9-го, 8-го та 7-го класу рахунків використовується при заповненні декларації з податку на прибуток.

Інформація на субрахунках 1-го класу рахунків використовується для подальшого нарахування сум амортизації та включення їх до витрат податкового обліку.

Ознака ведення податкового обліку на деяких субрахунках 2-го класу рахунків потрібна для подальшого віднесення собівартості використаних у виробництві чи реалізованих запасів до витрат податкового обліку.

 

СТАВКИ ПОДАТКУ НА ПРИБУТОК

Якщо підприємство веде кілька видів діяльності, для кожного з них має бути встановлено розмір податку на прибуток. Установити його можна з меню «

Предприятие → Учетная политика → Учетная политика организаций», відкривши облікову політику організації та на закладці «Налог на прибыль» клацнути по посиланню «Установить ставки налога на прибыль».

 

ОБЛІК ДОХОДІВ ТА ВИТРАТ

Доходи й витрати визначаються методом нарахування. Відповідно проводки щодо податкового обліку формуватимуться документами реалізації та оприбуткування. Для того щоб указати документам, на яку статтю витрат або доходів декларації з податку на прибуток слід віднести ту чи іншу суму, призначено поля «

Налоговое назначение НДС» та «Налоговое назначение доходов и затрат». Заповнюються ці поля значеннями з довідника «Налоговые назначение активов и затрат». Якщо відкрити цей довідник, ми побачимо, що в ньому задіяно три групи податкових призначень (рис. 3):

— «

Доходов и затрат» — використовується разом з рахунками 7-го, 8-го та 9-го класу рахунків;

— «

до 01.04.2011 г. устаревшие» — використовувалися до 01.04.2011 р.;

— «

Активов и взаиморасчетов по НДС» — визначають вид діяльності стосовно ПДВ, в якій буде використано активи, що придбаваються.

img 4

 

ВІДОБРАЖЕННЯ ІНФОРМАЦІЇ ЩОДО ПОДАТКОВОГО ОБЛІКУ В ПРОВОДКАХ

У зв’язку з тим, що податковий облік ведеться на рахунках бухгалтерського плану рахунків, дещо зазнала змін екранна форма виведення проводок. Усі проводки формуються на закладці «

Бухгалтерский учет», при цьому дані податкового обліку винесено до окремих полів «Налог. назн. Дт», «Сумма н/у Дт», «Налог. назн. Кт» і «Сумма н/у Кт». Цю інформацію в проводках можна приховати за допомогою кнопки на командній панелі вікна. Сума податкового обліку може не збігатися з бухгалтерською сумою. Наприклад, якщо ТМЦ придбаваються для використання в негосподарській діяльності підприємства, то сума в податковому обліку дорівнюватиме нулю, тоді як у бухгалтерському обліку буде сформовано суму заборгованості перед постачальником.

 

ПРИДБАННЯ ТМЦ ТА ПОСЛУГ — ВІДОБРАЖЕННЯ ОПЕРАЦІЙ У ПОДАТКОВОМУ ОБЛІКУ

У документі «

Поступление товаров и услуг» у його табличній частині «Товары» є поле «Налоговое назначение НДС», де ви повинні вказати, в якій діяльності щодо ПДВ куплені товари використовуватимуться на вашому підприємстві. Розглянемо пропоновані варіанти:

— «

Необлагаемая НДС, любая хозяйственная» — господарська діяльність, звільнена від ПДВ або така, що не обкладається ПДВ. Під час проведення документа проводок з ПДВ сформовано не буде, але в податковому обліку буде відображено собівартість придбаних ТМЦ (рис. 4);

img 5

— «Необлагаемая НДС, не хозяйственная» — цей вид діяльності вибираємо для тих ТМЦ, які не буде використано в господарській діяльності підприємства. Під час проведення документа проводок з ПДВ не буде, сума в податковому обліку дорівнюватиме нулю (рис. 5);

img 6

— «Облагаемая НДС» — будь-яка господарська діяльність, що обкладається ПДВ. Із цим значенням документ сформує проводки з ПДВ та покаже суму ТМЦ у податковому обліку (рис. 6);

img 7

— «Пропорционально облагаемая НДС» — вибираєте в тому разі, якщо куплені ТМЦ використовуватимуться як в оподатковуваній, так і в не оподатковуваній ПДВ діяльності.

Важливо зауважити: незважаючи на те, з ПДВ чи без ПДВ ви купили ТМЦ, що прибуткуються, у полі «Налоговое назначение НДС» ви вказуєте саме ту діяльність, в якій ви збираєтеся використовувати придбані запаси.

Придбання послуг оформляється тим самим документом, але з використанням закладки «Услуги». Тут уже задіяно два види податкових призначень — «Налоговое назначение НДС» та «Налоговое назначение доходов и затрат» (рис. 7).

img 8

У полі «Налоговое назначение доходов и затрат» вибираємо вид діяльності підприємства, у якому слід відобразити витрати. Найменування видів діяльності цілком зрозумілі, тому з вибором значення в цьому полі проблем виникнути не повинно. Єдиний вид діяльності, який, можливо, потребуватиме пояснень, це «Распределенная». Цей варіант слід вибрати в тому випадку, якщо підприємство веде декілька видів діяльності, а ці витрати є загальними. У подальшому ці витрати буде розподілено за видами діяльності пропорційно їх доходам.

Значення, зазначені в полях «Налоговое назначение НДС» і «Налоговое назначение доходов и затрат», перегукуються одне з одним та не можуть мати взаємовиключних понять. Так, якщо в полі «Налоговое назначение НДС» зазначено вид діяльності «Необлагаемая НДС, не хозяйственная», то в полі «Налоговое назначение доходов и затрат» ви, звичайно, можете поставити значення «Хоз. д-сть», але документ проведено не буде.

Крім того, при заповненні закладки «Услуги» потрібно вказати рахунок витрат і аналітику щодо нього (підрозділ і статтю витрат). Після оновлення програми на реліз 1.2.1.5 та виконання всіх рекомендацій, пов’язаних з переходом на нові правила податкового обліку, у довідниках «Статьи затрат» і «Статьи доходов» з’явилися папки «Статьи затрат по структуре Декларации о прибыли» та «Статьи доходов по структуре Декларации о прибыли».

Порада тим, хто використовував свій список статей витрат і доходів: можна не використовувати елементи цієї групи. Єдине, що вам потрібно зробити, це «підв’язати» до своїх статей витрат і доходів статті декларації з податку на прибуток.

До кожної статті витрат сьогодні прив’язана стаття декларації з податку на прибуток, що їй відповідає (рис. 8).

img 9

Ви можете доповнювати довідник необхідними статтями витрат і доходів, якщо необхідно, щоб ці витрати й доходи знайшли своє відображення в декларації з податку на прибуток. Головне, що потрібно зробити в картці статті, — зазначити відповідну статтю декларації.

 

Таким чином, основні принципи податкового обліку такі: якщо в документі зазначено господарську діяльність, сума включається до податкового обліку і статті доходів та витрат мають бути пов’язані зі статтями декларації з податку на прибуток. Успіхів у роботі!

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі