Теми статей
Обрати теми

Туристичний Інтернет: як Глобальна мережа допоможе в організації відпустки

Редакція БК
Стаття

Туристичний Інтернет: як Глобальна мережа допоможе в організації відпустки

 

img 1

Незважаючи на те що літо минуло, для багатьох туристичний сезон тільки починається. У цій статті розповімо, як Інтернет допоможе організувати відпочинок, зробить його кращим та насиченішим. Адже за допомогою Глобальної мережі можна організувати для себе відпустку — замовити квитки, забронювати готель, визначитися з маршрутом, знайти тур. Про те, де все це можна знайти, і йтиметься в статті.

Надія БАЛОВСЯК, консультант «Б & К»

 

В Інтернеті можна знайти багато різних сайтів туристичної тематики. Наприклад, сьогодні практично кожну туристичну фірму презентовано онлайн. На їх сайтах можна знайти стислі описи пам’яток, країн, курортів, ознайомитися з найбільш популярними та відвідуваними туристичними місцями, розцінками та пропозиціями щодо організації відпочинку. Найчастіше така інформація має явний рекламний ухил на користь послуг компанії, однак за бажання й вона може стати у пригоді туристам.

Тим, хто планує відпочинок, допоможуть сайти і блоги мандрівників, на яких можна знайти різні корисні матеріали, накопичені в результаті власного досвіду і подані у вигляді подорожних щоденників.

В епоху соціальних мереж такі ресурси з’являються і для туристів, і для мандрівників. Туристичні соціальні мережі й тематичні форуми — це чудовий спосіб отримати «з перших рук» інформацію, а також найактуальніші відомості.

Крім того, в Інтернеті презентовано сайти любителів поїздок та самостійних походів, дослідників регіонів. Це безцінне джерело інформації для самостійних туристів — тут можна знайти локальні маршрути, туристичні описи.

 

ТУРИСТИЧНІ ПОРТАЛИ

Найуніверсальніші туристичні сайти — це туристичні портали. На них часто зібрано інформацію з турфірм, є докладні відомості щодо міст, країн, курортів та відгуки, розповіді туристів-мандрівників.

Наприклад, сайт «Самостоятельное путешествие для всех» — (

http://guide-travel.info/ (рис. 1)) дозволяє узагальнити досвід мандрівників, подорожних нотаток інших людей. На головній сторінці сайта наведено найцікавішу інформацію, а також корисні відомості, наприклад, «способи ошукування туристів», «як правильно визначати ціни в Єгипті». Окремий розділ присвячено статтям і подорожнім запискам.

img 2

Професійний туристичний портал TourDom.ru містить декілька рейтингів, найцікавішим є розділ «Курилка», в якому розміщено форуми з актуальними обговореннями. Наприклад, на форумах можна дізнатися про особливості перельотів у лоу-костах або про те, які проблеми підстерігають туристів з СНД у Туреччині.

Найбільший російськомовний портал про туризм — сайт «Тревел.ру» (http://travel.ru/) — призначений насамперед для користувачів з Росії, однак зацікавить і українців. Тут наведено докладну інформацію про міста і країни, дані про погоду. Крім того, тут можна знайти поради для мандрівників, які віддають перевагу різним видам відпочинку, наприклад, відпочинок на пляжі, дикий туризм, гірські лижі, морські круїзи, бальнеологічні курорти, лікування, шопінг.

Ще один універсальний туристичний ресурс для туристів та гідів — проект Tour Union (http://to-u.ru/). Сайт є зручним ресурсом для самостійних мандрівників. За його допомогою можна знайти відомості про послуги гідів у різних країнах світу. Також на сайті надано відгуки про готелі, в довіднику є інформація про різні країни та міста світу.

Ще один сервіс для самостійних мандрівників — «Мультимедийная Туристическая Энциклопедия» (http://travelnetplanet.com/, рис. 2). Цей сервіс є базою даних об’єктів для відпочинку. Разом з інформацією від редакторів сайта тут наведено огляди користувачів, їх враження щодо відпочинку. Для користувачів «Энциклопедии» доступна зручна система пошуку. Зокрема, можна здійснювати пошук за країнами та курортами — за універсальним географічним довідником місць відпочинку. Крім того, доступним є пошук за видом розміщення (готелі, кемпінги, вілли, хостели), а також за видами розваг. У цьому списку наведено навіть такі незвичайні види відпочинку, як яхт-клуби, також є адреси SPA-готелів, банкоматів, фітнес-центрів та багато іншого. У спеціальних розділах сайта доступний пошук попутників до заданої країни.

img 3

Усього в базі збережено понад 26 тис. об’єктів. Користувачам достатньо провести пошук типу житла, що їх цікавить. Крім того, у базі сайта можна знайти й інші об’єкти — фітнес-центри, клуби, салони краси та багато що інше.

Українські туристичні ресурси в цілому не відрізняються від російських, хіба що деякі з них містять інформацію від українських турфірм та дозволяють краще ознайомитися з українським ринком туристичних пропозицій.

Одним із кращих українських туристичних порталів є проект «Відпустка» (http://www.otpusk.com/). Якщо вам потрібно вибрати відпочинок, то цей ресурс буде чи не найкращим способом вирішити цю проблему. Зручна система пошуку, зрозумілий каталог турів, різні параметри пошуку — усе це доступно користувачам. Наприклад, якщо ви вирішите вирушити до Праги на три дні, вам достатньо вказати країну, назву міста або курорту, місто відправлення, початок туру і тривалість. Система надасть пропозиції основних гравців туристичного ринку України. Для кожного туру буде зазначено його вартість, вид (автобусний, літаком, поїздом) та іншу корисну інформацію. Тут також можна буде побачити, які туркомпанії пропонують цей тур. Крім того, сервіс містить розділи «Екскурсії», «Авіаквитки» (з функцією бронювання), «Дитячий відпочинок». Зручний довідник «Країни світу» дозволяє отримати всю необхідну інформацію про країну, яку ви хочете відвідати. Спеціальний розділ відведено для каталогу туристичних фірм України, є розділ з авторськими статтями, цікавими для туристів. На «Форумі» можна прочитати враження туристів про різні міста й країни, а також про готелі, українські турагентства та про інші особливості, знання яких необхідне для туристів.

Ще один універсальний український портал — «Турне» (http://www.turne.com.ua/) (рис. 3). Тут також доступний пошук туру — простий та розширений, є можливість замовлення туру онлайн. У спеціальному розділі зібрано топ-тури — ті, які найчастіше замовляють туристи з України. Крім того, на сайті зібрано відгуки про готелі, є каталог турфірм, можливість замовлення авіаквитків. Традиційно на головній сторінці можна побачити пропозиції щодо термінових путівок. Також сервіс пропонує й інші послуги для туристів — оформлення віз, страхування та закордонного паспорта. Мандрівники можуть знайти цікаву для себе інформацію в розділі статей, наприклад, поради про те, як бути в разі відмови у видачі Шенгенської візи.

img 4

Ще один універсальний український туристичний портал — ресурс TourUA.com (http://www.tourua.com/). Традиційні функції, такі, як пошук турів, перегляд термінових путівок, бронювання авіаквитків, доповнено іншою корисною інформацією. Це насамперед каталог туристичних сайтів — один з найповніших і найдокладніших для України. У цьому каталозі презентовано турфірми, є інформація про транспорт, квитки, готелі, а також розділ з туристичними порталами. Усього в каталозі доступно понад 10 тисяч ресурсів, тематика яких так чи інакше пов’язана з туризмом. На сайті можна замовити послуги з оформлення закордонного паспорта. Не обійшлося на сайті й без довідника країн — тут надано докладну інформацію про різні країни, список яких доступний в алфавітному порядку. Для кожної країни доступні карта, особливості отримання віз, готелі, погода, фотографії, а також відгуки тих, хто відвідав ці країни. Автори ресурсу уважно підійшли до надання відгуків туристів. Окремий розділ присвячено відгукам, є розділ з історіями та розповідями, крім того, на сайті є форум — досить активний, в якому зареєстровано майже 3 тис. користувачів. На TourUA.com є розділ для пошуку попутника. За бажанням за допомогою ресурсу можна дізнатися прогноз погоди практично для будь-якої країни світу.

 

ТУРИСТИЧНІ СОЦІАЛЬНІ МЕРЕЖІ

Туристичні соціальні мережі стали популярними лише рік тому, однак сьогодні справжній мандрівник обов’язково використовує їх при підготовці до свого відпочинку.

Соціальна мережа «Турометр» (

http://turometr.ru/, рис. 4) дозволяє вести блоги, в яких розповідати про свої враження, спілкуватися з друзями, які віддають перевагу таким самим видам відпочинку. Крім того, на сайті доступний сервіс бронювання квитків та готелів. За словами авторів проекту, за допомогою ресурсу можна забронювати місця в більше ніж 100 тисячах готелів у всьому світі. Користувачі сайта можуть об’єднуватися у співтовариства, брати участь у конкурсах. Не обійшлося на сайті без докладного географічного довідника. Однак, вибравши країну на «Турометрі», ви побачите не суху інформацію, узяту з енциклопедій, а відгуки та розповіді людей, які в ній побували. На сайті є анонси «гарячих» турів з можливістю замовлення онлайн, та інформація про заходи, що здійснюються сайтом або за його підтримки, — експедиції, вікторини, конкурси сайта. Користувачам пропонується вести на сайті свої щоденники, доповнювати їх фотографіями, а інші користувачі зможуть за них голосувати. Продумана система класифікації та пошуку інформації допоможе знайти все, що потрібно для мандрівника, практично на будь-яку тему.

img 5

TourOut http://tourout.ru/ — ще одна туристична соціальна мережа, на сторінках якої можна спілкуватися, вести фотозвіти, шукати відгуки та фото з цікавих місць. Сервіс також дозволяє спланувати подорож самостійно, знайти і створити свій план мандрівки. Якщо ви не знаєте, куди поїхати відпочивати, знайти місце відпочинку можна за допомогою сервісу. Уже традиційно на сайті доступні можливості купівлі туру, бронювання і купівлі квитків та місць у готелі. Ще одна зручна можливість, яка рідко зустрічається на туристичних сайтах, — список пам’яток для різних країн світу. Користувачу достатньо вибрати назву країни, і він отримує список статей та фотозвітів з описом пам’яток і порадами з приводу того, як туди потрапити і на що краще звернути увагу. Сервіс буде зручним для тих, хто багато працює і полюбляє у вільний час їздити по світу. На сайті можна знайти список усіх, хто планує відвідати певне місто протягом найближчих днів, поспілкуватися з тими, хто був у тому готелі, знайти попутників і почитати відгуки про цікаві місця відпочинку.

Geoid http://geoid.ru/ (рис. 5) — це одна з найбільших у Рунеті соціальних туристичних мереж. Geoid — це проект для тих, хто любить подорожувати і розповідати про свої поїздки, фотографувати і розглядати знімки, привезені з мандрів друзями; обмінюватися відомостями про різні країни та міста, про способи дістатися до різних куточків земної кулі та про те, що цікавого можна там знайти. На сайті зібрано інформацію про більше ніж 86 тисяч міст і країн, у базі даних фактів — близько 9 тисяч корисних порад, на сайті наведено понад 162 тисяч фотографій. Розділ «Факты» — один із найкорисніших на сайті: за його допомогою можна дізнатися про години роботи магазинів у Парижі або про повернення податку на додану вартість. На головній сторінці сайта подано нотатки, які користувачі сайта визнали найцікавішими. Сервіс можна назвати універсальним туристичним довідником: наприклад, де ви ще знайдете повний список та огляд хостелів Москви чи повний список бюджетних авіаліній Європи.

img 6

Соціальну мережу «Я пилигрим» (http://yapiligrim.ru/) також призначено для розміщення відгуків про подорожі, спілкування з іншими людьми, створення власних фотозвітів та галерей. Створювачі сайта «Я пилигрим» (ми все-таки пишемо про сайти, а не про літературу, це я просто захопилася) вирішили надати туристам зручний сервіс для розміщення звітів про свої мандрівки. Кожен користувач отримує у своє розпорядження блог, в якому він публікує свої звіти. Найцікавіші звіти виводяться на головній сторінці сайта. Користувачі можуть об’єднуватися у співтовариства за інтересами, тут є рейтинг країн та пам’яток. На головній сторінці розміщено карту світу, на якій спеціальними значками позначено місця, де встигли побувати відвідувачі сайта.

Автори проекту «Турбина» (http://tourbina.ru) закликають учасників ділитися враженнями від поїздок у різні частини земної кулі. Користувачі сервісу можуть розміщувати свої подорожні нотатки, ділитися фотографіями, вести блоги, спілкуватися на форумах. Проект вирізняється зручною системою відбору матеріалів, при цьому він повністю орієнтований на призначений для користувача контент. Користувачі самостійно розміщують контент на його сторінках. Такі матеріали розташовуються в декількох розділах — це «Справочники» та «Блоги». На сайті доступний відбір матеріалів за різними критеріями й типами (поради, подорожні нотатки, фотоальбоми). Також відібрати матеріали сайта можна за допомогою карти і списку популярних напрямів. Вибравши місто або країну, ви отримаєте список усіх матеріалів, пов’язаних з цим напрямом, та карту. За допомогою матеріалів, розміщених на «Турбине», можна визначитися, наприклад, які місця варто обов’язково відвідати в тому чи іншому місті або країні; крім того, тут можна прочитати, з якими труднощами найчастіше стикаються туристи, відвідуючи країну.

Tripster http://tripster.ru/ (рис. 6) — це одночасно сервіс планування подорожей та соціальна мережа. На сайті можна поспілкуватися з іншими людьми, які вже відвідали майже 35 тис. міст. Кількість користувачів ресурсу перевищило 41 тисячу. Однією з головних «родзинок» сайта є база запитань. За її допомогою можна дізнатися багато нового, наприклад, про найоптимальніші способи пересування або про стан конкретної дороги, які тарифи на Інтернет у певній країні або скільки коштує готель у популярних місцях відпочинку. Крім того, сервіс зручний своєю туристичною базою. Кожне місто і кожна країна мають власний розділ, в якому зібрано всі запитання та відповіді, пов’язані з ними.

img 7

 

Як бачите, в Інтернеті за бажанням можна знайти багато достовірних відомостей про відпочинок і туризм. Ми спробували підібрати і систематизувати в цій статті найкорисніші з них. Тим, хто запланував свою відпустку на осінь, бажаємо приємного відпочинку.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі